Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на тежко
naRiba.com

Форум

Мидата
Модератор: sapuna
Мидата
Колеги нека тези които имат лични впечатления и опит в използването на сладководната мида като стръв за дънен риболов да споделят тук това, което знаят. Аз лично не съм я ползвал, но ми се струва че в определени водоеми и за определени видове риба би трябвало да даде резултат, та затова ще е полезно да имаме повечко информация. Вие сте!! 

Такаааа, явно тази стръв не е много позната, като гледам броя на отговорите
Все пак е странно като се има предвид, че ако попитам за видовете стръв, които се използват, ще се изпишат знайни и незнайни субстанции, някои от които далеч надминават и най-смелите представи за риболовен експеримент... А в същото време една толкова естествена и достъпна гадина остава напълно непозната

-
- новобранец
върши работа
Само ще споделя едно изключение. Пробвах веднъж на яз.Ивайлов-
град.Един местен от с.Бориславци ми даде миди.Леко попарени с
гореща вода да стегне месото на тройка с разпъване на вътре с лодка
на две въдици направи два удара сомчета около 1,5-2 кг. Това е моя
скромен опит. Наслука на всички колеги !
град.Един местен от с.Бориславци ми даде миди.Леко попарени с
гореща вода да стегне месото на тройка с разпъване на вътре с лодка
на две въдици направи два удара сомчета около 1,5-2 кг. Това е моя
скромен опит. Наслука на всички колеги !
Е, това вече е друго нещо! Мерси колега, че сподели за опита си.
Моя интерес към мидата беше породен от един излет преди две години на ез. Рабиша. Хванах шаранче около 1.5 кг., което при почистването се оказа претъпкано с миди (малки, заедно с черупките ги е хрупал), които в езерото се намират в добри количества. Та замислих се и предположих, че мидата на определени места е съвсем естествена храна дори за мирни животинки каквито са шарана и каракудата (именно при тези излети на Рабиша улових една каракуда на мида). А какво остава тогава за сома, бялата риба и мрената в Дунав или за кефала да речем?!?
Хайде още някой да каже осмелявал ли се е да пробва мидите за стръв и с какъв резултат!!
Моя интерес към мидата беше породен от един излет преди две години на ез. Рабиша. Хванах шаранче около 1.5 кг., което при почистването се оказа претъпкано с миди (малки, заедно с черупките ги е хрупал), които в езерото се намират в добри количества. Та замислих се и предположих, че мидата на определени места е съвсем естествена храна дори за мирни животинки каквито са шарана и каракудата (именно при тези излети на Рабиша улових една каракуда на мида). А какво остава тогава за сома, бялата риба и мрената в Дунав или за кефала да речем?!?
Хайде още някой да каже осмелявал ли се е да пробва мидите за стръв и с какъв резултат!!
Точно това е значението: исках да разбера дали там където си имал успех има миди или не. Ако беше водоем, в който естествено се въдят и виреят миди можеше да се предположи, че именно на такива места си струва да се пробва с тази стръв. Но явно може да се експериментира и в напълно безмидни водиКакво значение има водоема????
На язовир! Язовир на който мидата е непозната като живо същество

-
- ще става разбирач
Точна във водоем който има миди най-трудно ще хванеш шаран на такава стръвStefko написа: Точно това е значението: исках да разбера дали там където си имал успех има миди или не. Ако беше водоем, в който естествено се въдят и виреят миди можеше да се предположи, че именно на такива места си струва да се пробва с тази стръв. Но явно може да се експериментира и в напълно безмидни води![]()
![]()

Абе Марто, аз ако нямаше какво да уча нямаше да питамЕеее, ми значи има още много да се учиш
С никакъв, ама буквално с никакъв аромат не може да имитираш и УСПЕШНО ДА ЗАМЕСТИШ естествената храна на шарана

Жоро, че те попчетата от какво не полудяват в Дунав?!? Няма никакъв смисъл човек да се хаби с миди за тях, при положение, че почти няма нещо, което тези гадове да не унищожават още с падането във водатаСтефко ти си там и по добре знаеш как полудяват попчетата от нея...

-
- новобранец
колега за да ловиш на мида първо тряба дая извадиш цяла като бонбон4е на морето един стар рибар ме нау4и хващаш ножя и я търкаш от към задната страна докато се полу4и жлеб след това вкарваш върха на нойа под ъгъл и обикаля6 цялата мида след това отваря6 и по същия начин махаш долната страна и ето ти бонбон така я закачаш цяла и саъм сигурен в успеха!наслука!