Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Речни миди??
Модератор: sapuna
- CERRUTI
- сериозен играч
- Мнения: 1646
- Регистриран на: Съб Юни 09, 2007 9:15 pm
- Местоположение: СОФИЯ-Кристиян Атанасов
Речни миди??
Бях на водоем кадето беше пълно с миди(големи колкото сапунерки)та въпроса ми е стават ли за ядене и как по точно се процедира.....чистене,варене,печене....рецепти за полеви условия и за домашни..??
-
- сериозен играч
- Мнения: 1250
- Регистриран на: Нед Мар 13, 2005 10:50 am
- Местоположение: 42°44`42.65"N / 23°16`44.21"E
- Обратна връзка:
аз лично само в Дунава съм Виждал и ловил РЕЧНИ МИДИ те са със дебела седефена черупка 3/5мм,отвътре бяла към острата част изтънява и прелива в цветна , а езерната е по голяма и тънкокора за кой вид иде реч?
а по принцип , кулинарно ето моя съвет!!!
не че не се хапват ,знаеш че всичко дето пълзи ,лети............! се яде.
Но! нямаме тези чисти води а мидата е филтъра на водата и всичко е в нея!
Друг е въпроса за морските те си ги хапвам и сурови особенно има едни дребнички бяло/жълти/лилави по брега черупките им са пръснати като пеперудки леко елипсовидни , Представи си ме с халба бира нагазил до колене ровичкам с пръстите на краката и като я напипам , вада я с крак отварям изплаквам и лапам , после отпивам , е такова мезе няма цяла смяна на морето така закусвам! Бирата свършва мезето НЕ! черната мида няма тази нежна структура на месото и за това се термира преди консумация а ти препоръчвам морските поради факта че солта в морето е най стария известен антибактериален препарат!
иначе всички миди се готвят за много малко време ,НАЗДРАВЕ И ДА ТИ Е СЛАДКО
а по принцип , кулинарно ето моя съвет!!!
не че не се хапват ,знаеш че всичко дето пълзи ,лети............! се яде.
Но! нямаме тези чисти води а мидата е филтъра на водата и всичко е в нея!
Друг е въпроса за морските те си ги хапвам и сурови особенно има едни дребнички бяло/жълти/лилави по брега черупките им са пръснати като пеперудки леко елипсовидни , Представи си ме с халба бира нагазил до колене ровичкам с пръстите на краката и като я напипам , вада я с крак отварям изплаквам и лапам , после отпивам , е такова мезе няма цяла смяна на морето така закусвам! Бирата свършва мезето НЕ! черната мида няма тази нежна структура на месото и за това се термира преди консумация а ти препоръчвам морските поради факта че солта в морето е най стария известен антибактериален препарат!
иначе всички миди се готвят за много малко време ,НАЗДРАВЕ И ДА ТИ Е СЛАДКО




-
- кандидат преподавател
- Мнения: 4365
- Регистриран на: Нед Мар 20, 2005 9:41 am
- Местоположение: Ямболската баня
- Обратна връзка:
ne се занимавай с тия глупости-корморано е прав!!през една мида на ден преминават нам си колко тона вода-морската иди дойди,щото верно солта и минералите в нея са един вид антибиотик,ама речната....не се знае кьв боклук има в нея и колко екстри от мини Бор в сьрбия
а иначе ги има на много места-даже в панчарево,в софия,верно се явяват като филтьр-начи сметай кво филтрират
я не се занимавай с глупости верно
само като интересно сведение-една морска мида живее до 30 години!!!!!много странно,при положение,че един бозайник,като куче или котка даянят само около 20-максимум
божа работа и чудо на природата 






"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
- sapuna
- Модератор
- Мнения: 11750
- Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
- Местоположение: Горна Оряховица
- Обратна връзка:
За кучета и котки нямам рецепти,но долната съм я пробвал неколкократно и съм доволен!
Необходими продукти:
* 3 кг миди с черупките
* 1/2 ч.ч. (100 мл) растително масло
* 1 глава (60 г) кромид лук
* 8-10 бр. (750 г) домати
* 4-5 бр. (200 г) моркови
* 2 с.л. (20 г) брашно
* дафинов лист
* винена киселина
* сол
Начин на приготвяне:
Добре измитите миди се пускат във вряща вода, за да се разтворят черупките им. Изваждат се мидените ядки (месестата част), измиват се и се пускат да заврят заедно с дафиновия лист в малко количество подкиселена вода. Лукът, нарязан на ситно, се задушава в мазнината. Прибавят се настърганите моркови и също се задушават. Поръсват се с брашното и се разбъркват. Заливат се с мидения бульон и сока от 4-5 домата, претрити през цедка. Извадените от бульона миди се поставят в тава. Върху тях се изсипват задушените зеленчуци и се нареждат кръгчета от останалите домати. Ястието се посолява на вкус и се пече във фурна при умерена температура.

Необходими продукти:
* 3 кг миди с черупките
* 1/2 ч.ч. (100 мл) растително масло
* 1 глава (60 г) кромид лук
* 8-10 бр. (750 г) домати
* 4-5 бр. (200 г) моркови
* 2 с.л. (20 г) брашно
* дафинов лист
* винена киселина
* сол
Начин на приготвяне:
Добре измитите миди се пускат във вряща вода, за да се разтворят черупките им. Изваждат се мидените ядки (месестата част), измиват се и се пускат да заврят заедно с дафиновия лист в малко количество подкиселена вода. Лукът, нарязан на ситно, се задушава в мазнината. Прибавят се настърганите моркови и също се задушават. Поръсват се с брашното и се разбъркват. Заливат се с мидения бульон и сока от 4-5 домата, претрити през цедка. Извадените от бульона миди се поставят в тава. Върху тях се изсипват задушените зеленчуци и се нареждат кръгчета от останалите домати. Ястието се посолява на вкус и се пече във фурна при умерена температура.
Re:
HAZART написа:Не се ядат защото не могат да се сварят.Тенджерата омеква мидите не.



-
- научил се да хвърля
- Мнения: 178
- Регистриран на: Пон Апр 19, 2010 1:57 pm
- Местоположение: Враца
Re: Речни миди??
Сладководните миди - само на кайма , иначе е все едно да ядеш джапанка !
И да ме няма, пак съм тук !
- баш_майстора
- сериозен играч
- Мнения: 2147
- Регистриран на: Пон Ное 24, 2008 8:59 am
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Речни миди??
дали не става дума за душанци



"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
-
- новобранец
- Мнения: 39
- Регистриран на: Пон Апр 25, 2005 7:15 pm
- Местоположение: София
- Обратна връзка:
Re: Речни миди??
Здравейте!
Седя си аз на Душанци на сянка под боровете, гледам едни големи миди във водата и си викам Я да видя в нета дали се ядат.... И хоп - мнение от форума!
Извинявам се, че отупвам темата от праха, но ето че намерих полезна информация за езерните миди. На брега има черупки, но са пробити и сякаш ядене от животно, тук има ведри, доколкото знам и те ги уважават
Аз явно ще се въздържа!
Иначе жегата напече, от сутринта два костура и две червеноперки - резил.... Добре, че бира има бира!
Седя си аз на Душанци на сянка под боровете, гледам едни големи миди във водата и си викам Я да видя в нета дали се ядат.... И хоп - мнение от форума!

Извинявам се, че отупвам темата от праха, но ето че намерих полезна информация за езерните миди. На брега има черупки, но са пробити и сякаш ядене от животно, тук има ведри, доколкото знам и те ги уважават

Иначе жегата напече, от сутринта два костура и две червеноперки - резил.... Добре, че бира има бира!

-Кълве ти, кълве ти!!! Звънчето ти излетя направо!!!
-Абе да се лови сама като й е мерак толкоз...

-Абе да се лови сама като й е мерак толкоз...

- nicko67
- вече хвърля и на тежко
- Мнения: 201
- Регистриран на: Вто Апр 21, 2009 10:15 am
- Местоположение: ГАБРОВО
Re: Речни миди??
Прави ги на кайма в съотношение 1:1- една мида към едно прасе.С малко по-вече подправки не се усеща дъха на свинското


