Ролер 85

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
Аватар
Шуменеца
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Re: Ролер 85

Мнение от Шуменеца »

верно, няма ролки, влизането беше да тествам камерата и ми беше най лесно да я монтирам на дъртия имерсион, пък тракането е от стойката...добре , че не пуснах клипа с изстрела, щеше да останеш без уши и да кръстосаш очи от това как вибрира камерката :lol: :rolleyes:
Аватар
Шуменеца
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Шуменеца »

Колеги, един въпрос, който не касае спусъци :? ...Просто за да се изчистят понятията! В древността нямаше "реверсни" спусъци и не се обръщаше такова внимание на работният ход на ластика...просто имаше повече риба :D ..и тогава казвахме "метров харпун" на харпун с дължина на тръбата от края на дръжката до главата...което си е доста неточно, защото например, особено дръжките- дръжки всякакви. Нека някой даде по точно оределение колко "метров" е харпуна, защото искам новото "чудовище" , което правя да отговаря на ЕДНО определение за дължина( НЕ ЗА РАБОТЕН ХОД НА ЛАСТИКА :idea: ), аз за колко "метров" се води като габарит, за да няма после спорове и недоразумения. Предварително благодаря на всеки, който вземе участие! :wink:
П.П. ще го постна и в моята тема..колкото повече мнения и окончателно избистряне на нещата- по добре!
yavorsub
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от yavorsub »

Шуменец, ще е трудно да се даде точна дефиниция а и вече от няколко години се правят опити по някои чужди форуми.

Навремето наистина повечето фирми мереха дължината на тръбата.Освен Спорасуб-Ю.Десо и гръцката Демка.(поне за тези знам със сигурност) , те мереха цялата дължина.Така и не се наложи този метод , просто за всеки бе по-лесно да сметне тръбата.А и с нормалния спусък, задната засечка се падаше там някъде -над задния край на тръбата. Иначе дръжки различни ,но на всички предния край от който започва тръбата бе почти идентичен.

След като реверсния спусък се популяризира се появи и нуждата да се "сравнят" или премерят два харпуна, особено самоделки.Затова повечето мнения са че трябва да се мери разстоянието от предния край на ластиците до последната засечка(или до входа на касетата).

Според мен лично точно това разстояние трябва да се мери защото именно то е витално и пряко касае дължината на ластиците да се извлече максимума от харпуна.

И накрая : аз доста често разпитвам старите харпунджии относно екипировката (главно) :oops: :wink: и освен че е имало риба, моето мненеие (пак лично) :roll: че тогава много малко хора се занимаваха с теорията, балистиката, ..... и пр. , което пак може да се обясни с наличието на риба. Ама сега по-ми харесва. :D :D :D
Аватар
Шуменеца
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Шуменеца »

Благодаря Яворе, това определение е доста добро и обобщаващо. Например и при ролер, може да се мери от предният край на ролката до последната засечка....Честно казано, и на мен теоретично- практическите занимания с оръжията, балистика, хидродинамика и прочее са ми много интересни и липсата на риба ми е по скоро притеснение за съдбата на Черно море, отколкото, че излизам без риба...
Аватар
Kitenec
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Kitenec »

Привет колега Шуменеца, както и на всички колеги, които следят темата с интерес като мен! :wink:
От миналата година ми беше останал малко материал и се заех с направата на така наречения тип "ролер" харпун. Естествено в процеса на работа възникват доста въпроси, някои от тях се изясняват, други - не! И понеже не ме бива много в приказките искам да премина директно към въпросите, които касаят ролките....
Спрял съм се на полиамид и смятам да ги правя на струг, но единственото което ме притеснява е лагеруването със оста. По - нагоре споменавате, че неръждаемите лагери не са вариант и сте ползвали керамичен такъв от яхтена ролка. Та моля за малко светлина по въпроса, ако е удобно разбира се!
Поздрави!
Цаца ама риба .... :)
Аватар
JIRO
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от JIRO »

Пробваи с полиацетал без лагер направо на оста.Полиамида знам че пие вода и набъбва...полиатилена пък е твърде мек...
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

Точно така !
Търговското име, под което можеш да го намериш още е ПОМ ( мисля,че се пише с латински букви РОМ, но така написано, да не го объркаш с питието :D )
Засега там някъде е истината. Аз от техническа гледна точка не виждам причина да не се използва плъзгащ лагер, а не търкалящ - натоварването като абсолютна стойност е никакво, а оборотите високи (точно както го пише по книгите за лагерите), но и аз инвестирах в едни 4 бр. търкалящи лагери (уж неръждаеми), но имам вариант да ги махна ако не работят както ми се иска.
Мамка му :? . Само главата на харпуна ми, вече излезе над 200лв. :D но...дано е за хубаво.

Засега се получава нещо, само дето не е съвсем ролер да г'е... :?
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
chaf
новобранец
новобранец

Мнение от chaf »

За моите ролки съм използвал като основи 2 яхтени блока,от които съм използвал само съчмите,защото ролките на блоковете са доста тесни.Изработват се нови разглобяеми корпуси от Ерталон 6 XAU+ - висококачествен полиамид с чудесна обработваемост.За цял сезон стрелба - никакъв проблем.Свойствата на този полиамид позволяват да се направят и плъзгащи ролки и мисля че ще стане много добре,по опростено и доста по-евнино/само единия яхтен блок струва 35лв/.Така,че всеки решава колко да инвестира ...
Аватар
Kitenec
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Kitenec »

Благодаря ви колеги за отговорите, да си призная не знаех, че полиамида пие вода :oops:,
Поразрових се малко и намерих тези данни за ПОМ-а:
Механични свойства ....
Плътност - 1,41g/cm3
Водопоглъщаемост - 0,2%
Якост на удар DIN 53 453 - Нечуплив
Термични свойства ....
Работен температурен интервал °С -30до +100
Температура на топене DIN 53 736 °С +168
От тези данни, сравнени с други технически индустриални продукти, наистина излиза, че е подходящ за целта, но не се знае какво ще се открие на пазара ....
Ще пробвам както предлага колегата JIRO без лагер и без втулка със незначителна хлабина, защото на този етап бюджета е меко казано ограничен :(
Плъзгащите лагери наистина не са за пренебрегване, но на този етап мисля да се огранича с най - простия вариант.
А ролера на колегата chaf е просто уникален! Гоня горе долу този дизайн с канали за ластиците и отгоре и отдолу да са максимално прибрани.

Успех на всички и поздрави!
Цаца ама риба .... :)
Аватар
JIRO
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от JIRO »

Мислил съм върху варианта с "иглен" лагер но ме притеснява момента когато солта от водата изсъхне и кристализира в комбинация с малко прах и мръсотия и може лагерите па макар и керамични или неръждаеми да блокират(имам горчив опит с една рибарска макара "туинпауър") на шимано...
Другото е че с лагера ролката става твърде обемиста(висока), като съм го мислил харпуна би могъл да стане с размери при хлавата 25х40 но при условие че е без лагери и при ластици 16мм...
Само дето ме мързи да го направя...
Аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Jack Daniels »

JIRO написа:... но ме притеснява момента когато солта от водата изсъхне и кристализира в комбинация с малко прах и мръсотия и може лагерите па макар и керамични или неръждаеми да блокират...
Ееее, хубавите работи искат повечко грижи. Ще си носиш шишенце с водичка, ще му миеш главичката, после с чохълче ще я покриеш , все приятни занимания :lol:
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Jack Daniels »

и така може
Прикачени файлове
303910_248548918517348_198389830199924_699709_1854058959_n.jpg
303910_248548918517348_198389830199924_699709_1854058959_n.jpg (70.53 KiB) Преглеждано 1265 пъти
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от baretata »

Много сложен харпун бе, и как се работи под вода с него. Предполагам че най лесно ще е само в засада.
Пашата обича смелите.
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

От де го изрови туй нящо бре наборе :mrgreen: Има ли други снимки или клип с това изобретение ,интересно изглежда?
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
Аватар
Pretor
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pretor »

На мен ми мяза на седмоглав пет_ у _ ник :lol: .
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”