РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)

Мнение от INCUBUS »

dooj,методът,който си посочил,е много интересен,почти индиански,обаче кво праим зимъска,когато сняг забръска,пък и в останалото студено време,когато няма скакалци?Да не би да не ходиш тогава на риболов? :) Когато при -4 до -7 градуса отидеш да ловиш кефал между обледенени брегове във вира на реката или в незамръзващото "дълбоко" на язовира,ползваш директен телескоп 6-7 метра,линия с плувка 1-2 грама,корда 0,16,повод 0,12,кука № 12-№14 със стръв бял червей или кус-кус.Килограмови няма,ама пак е интересно,съвсем различно е кълването и въобще пак си е тръпка.Иначе кефал рядко вземам,щото и без това в къщи нищо не се пържи,а рибата,която понякога донасям,се раздава на несполучили в живота съседи.
dooj
новобранец
новобранец

Мнение от dooj »

:D :D :D Този начин го ползвам само лятно време. Пробвал съм и есенно време и в началото на зимата, доста добре облечен и с гащиризон но излизат само маломерни кефалчета. Есенно и зимно време кефала си иска блесна, воблер, живец, бял или мънисто. Практикувам всякакъв вид риболов. И така също и обичам всичките, Всеки си има неговите предимства и недостатъци. И всеки е според сезона. А този го ползвам в най големите жеги, когато не иска почти въобще да взема и е такава жега че и аз не знам къде да се навра а камоли да седя на някой припек и да чакам. Но въпреки това ми се ходи за риба. А и може би това ми е най уловистият начин на кефал. Нали сме тук да споделяме нещо нетрадиционно и ефективно. Не съм казал непременно да го пробвате но който иска да опита. :wink:
Аватар
къца - кълве
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от къца - кълве »

Метода си го бива.Аз не обичам сложните неща.Имам прдвид кепове,прашки,килограми бял,маниста ,чадъри,столове,живарници,плувки,поводи и тем подобни.Вземам въдицата 0,30 струна, вирбел - воблер директно и едно въженце да надевам улова.Естествено една кутия в джоба.Вземам по - големите . На успелите съседи продавам,с не до там успелите ядем и пием за моя сметка.На всички им харесва.Тук споменахте,че за зимата е добре на блесна и воблер.Явно съм изостанал в зимния риболов.Не обичам студа и си мислех,че няма да кълве.Много ще се радвам да споделите опит.При -15 например имали ли сте успех на воблер?
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Бе, няма лошо: :) Споделяй,то форума е за това,а колкото до голямата жега,много рядко тук в планината настъпва такова бедствие,а дори и в такива дни,кефалите има как да налитат рано сутрин и преди пълен мрак вечер.Това лято не беше много дашно,но все пак имах някои щастливи моменти с яки кефалюги както на плувка със стръв жито,така и на спининг със стандартни блесни на "Мепс","Моска","ДАМ" и разни др.№ 0 и № 1.
dooj
новобранец
новобранец

Мнение от dooj »

Еми аз живея малко по -надолo от Търново. И лятно време си е понякога доста жежко. Янтра ми е доста наблизо. В момента не съм там и тази година нямах много излети на Янтра, но както казах практикувам почти всякакъв риболов. Ходя и на Дунав, но когато нямам много време а ми се лови и ми се хапва рибка и е много топло това ми е най удачният. Никога капо и то добри рибета. А и си има тръпка. Освен това не се съобразявам кое време на денят е :D :D :D
Иначе да ако е -15 няма много лед и намериш къде се е групирала рибата и на воблер и на блесна излизат и то основно големи. Но миналата зима рибата по нашият край се беше групирала на едно място само и беше ужас. Все едно паркинга пред метро. Рибарите с болонезета по 5-6 метра и застанали на 2 метра един от друг, просто невъзможно да ловиш на воблер или блесна. Ужас беше :( :twisted:
Аватар
къца - кълве
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от къца - кълве »

Жегата не ме притеснява.Тогава е лесно.Влизаш във водата при рибите и им разказваш играта.Зимата нямам опит.Казваш,че се групират и са активни.Не са ли малко флегматични? В дълбокото ли се групират?
dooj
новобранец
новобранец

Мнение от dooj »

къца - кълве написа:Жегата не ме притеснява.Тогава е лесно.Влизаш във водата при рибите и им разказваш играта.Зимата нямам опит.Казваш,че се групират и са активни.Не са ли малко флегматични? В дълбокото ли се групират?

Мястото на което се групират при нас, започва от един мост нагоре където дълбочината е около 3-5 метра и продължава на нагоре към един бързей на около 300 метра по нагоре. Като на бързеят е дълбоко най много до 1,5 метра. От дълбокото към бързея има у плиткажи и в него район. Пробвай пък кажи (ако ти се мръзне де) :D :wink:
Аватар
къца - кълве
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от къца - кълве »

dooj написа:
къца - кълве написа:Жегата не ме притеснява.Тогава е лесно.Влизаш във водата при рибите и им разказваш играта.Зимата нямам опит.Казваш,че се групират и са активни.Не са ли малко флегматични? В дълбокото ли се групират?

Мястото на което се групират при нас, започва от един мост нагоре където дълбочината е около 3-5 метра и продължава на нагоре към един бързей на около 300 метра по нагоре. Като на бързеят е дълбоко най много до 1,5 метра. От дълбокото към бързея има у плиткажи и в него район. Пробвай пък кажи (ако ти се мръзне де) :D :wink:
Огоста няма такава дълбочина.Познавам участък от 20 км.много добре.Влизал съм във всички вирове.Най- дълбокото е 3м.,но ще намалим мащабите и ще опитам .Благодаря!
dooj
новобранец
новобранец

Мнение от dooj »

Ами опитай и а дано. Наслука :D :wink:
Аватар
къца - кълве
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от къца - кълве »

dooj написа:Ами опитай и а дано. Наслука :D :wink:
Ще си ходя на село след 10.12.2011г. и тогава ще опитам.Ако съм разбрал правилно трябва да наблегна в плитчините след дълбокото в тиха вода.Може да подходя като в жегите.Ще опитвам там където съм ловил най много. :D
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Давай смело,мислено съм с теб,щото при нас е такова маловодие по реките,че кефала е фъснал към водноплъховите дупки май :) Наблягам на дълбоководния язовирски риболов,с тясна насоченост към уклеите и бабушките до по-добри времена :roll: :drinkers:
Аватар
къца - кълве
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от къца - кълве »

Не е ли логично хищника да е при уклея?През лятото когато вировете са пълни с малки рибки знам къде е.Април може да се лови с голям успех,но не бива защото се размножава.От юни докато стане студено знам как стават нещата,но сега ме няма никъде.След 10.12. ще видим дали ще се променят нещата.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Значи,логиката ти е правилна,но имай пред вид,че при нас уклеите не се вдигат по-нагоре от определена надморска височина.Стигат до Върбинския мост /ключово У-разклонение на пътя Смолян-Кърджали/ и то лятно време,а през есента всичкото уклей се снижава към яз.Кърджали.Сега вече и мини-Вецовете му пречат,та в зоните на речните кефали като видове риби остават само кротушките и кефалите.Разбира се,и черните мрени,но те при първата слана се групират и се покриват под камъни,подмоли и т.н.През студеното време остават в близките зони на реките /от 03 до 45 км от дома ми/ само кефали,и то в по-дълбоките вирове,където независимо от вида риболов и вложеното вдъхновение и майсторство,я ти клъвне ,я не .За това,търсещите не само студуването,а и тръпката на кълването,даже и не непременно на кефал,пердашат по 60-100 км през зимата за квото клъвне-пък ако е метров кефал,тва е еба си печатлението и въобще екстра към биографията :)
Аватар
SUPER MARIO
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от SUPER MARIO »

INCUBUS написа:Значи,логиката ти е правилна,но имай пред вид,че при нас уклеите не се вдигат по-нагоре от определена надморска височина.Стигат до Върбинския мост /ключово У-разклонение на пътя Смолян-Кърджали/ и то лятно време,а през есента всичкото уклей се снижава към яз.Кърджали.Сега вече и мини-Вецовете му пречат,та в зоните на речните кефали като видове риби остават само кротушките и кефалите.Разбира се,и черните мрени,но те при първата слана се групират и се покриват под камъни,подмоли и т.н.През студеното време остават в близките зони на реките /от 03 до 45 км от дома ми/ само кефали,и то в по-дълбоките вирове,където независимо от вида риболов и вложеното вдъхновение и майсторство,я ти клъвне ,я не .За това,търсещите не само студуването,а и тръпката на кълването,даже и не непременно на кефал,пердашат по 60-100 км през зимата за квото клъвне-пък ако е метров кефал,тва е еба си печатлението и въобще екстра към биографията :)
Много искам да видя метров кефал, дори и на снимка. :D
Бързай бавно.
Ribko
фен клуб-скобар

Мнение от Ribko »

SUPER MARIO написа:
INCUBUS написа:Значи,логиката ти е правилна,но имай пред вид,че при нас уклеите не се вдигат по-нагоре от определена надморска височина.Стигат до Върбинския мост /ключово У-разклонение на пътя Смолян-Кърджали/ и то лятно време,а през есента всичкото уклей се снижава към яз.Кърджали.Сега вече и мини-Вецовете му пречат,та в зоните на речните кефали като видове риби остават само кротушките и кефалите.Разбира се,и черните мрени,но те при първата слана се групират и се покриват под камъни,подмоли и т.н.През студеното време остават в близките зони на реките /от 03 до 45 км от дома ми/ само кефали,и то в по-дълбоките вирове,където независимо от вида риболов и вложеното вдъхновение и майсторство,я ти клъвне ,я не .За това,търсещите не само студуването,а и тръпката на кълването,даже и не непременно на кефал,пердашат по 60-100 км през зимата за квото клъвне-пък ако е метров кефал,тва е еба си печатлението и въобще екстра към биографията :)
Много искам да видя метров кефал, дори и на снимка. :D
Литров кефал е искал да каже колегата, сигурно. :roll:
''Голямата риба е прекалено ценна, за да бъде улавяна само по един път!''
С ЩЕКА И МАЧ, ПАК СЪМ СИ НЕМОЖАЧ !
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”