Къде се намирам:  
  Риболов
 Риболов

Сладководен раздел
 Сладководен раздел

Специализиран риболов
 Специализиран риболов

Спинингов риболов
 Спинингов риболов

naRiba.com

Форум
 Риболов
 Риболов

Сладководен раздел
 Сладководен раздел

Специализиран риболов
 Специализиран риболов

Спинингов риболов
 Спинингов риболов

Поредния въпрос за макара
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- 
				deso_bg
- ще става разбирач 
Re: Поредния въпрос за макара
@ franky, Petur60
Благодаря за съветите.
Въпросният Заубер е нов. Я има 10 излета - я не. Сега, след реглаж на шайбите-реди цилиндрично до милиметър ,а лагерчето си въртеше най-чудесно. За всеки случай го разглобих, пръснах с едно wd-40 и го смазах. Ще му дам още един шанс с това влакно, после сменям влакното и ако така не стане -Заубера минава в резерва 

Айде стига, че оспамихме темата ...

Благодаря за съветите.
Въпросният Заубер е нов. Я има 10 излета - я не. Сега, след реглаж на шайбите-реди цилиндрично до милиметър ,а лагерчето си въртеше най-чудесно. За всеки случай го разглобих, пръснах с едно wd-40 и го смазах. Ще му дам още един шанс с това влакно, после сменям влакното и ако така не стане -Заубера минава в резерва

Айде стига, че оспамихме темата ...
- 
				nabeden ribar
- вече хвърля и на тежко 
Пич, и аз имам такава пръчка и и слагам макаре 220 гр. Мисля че вземаш твърде тежка макара. Аз съм с това http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=806 -модел 501. Реалния грамаж е 220 гр. Пръчката ти (ако правилно съм разбрал) е с дължина 2.40 , тежи 112гр и стои почти на "баланс" без никаква макара, затова ти трябва нещо по-леко.Drago написа:Здравейте,
искам да си сменя макарата...
- franky
- ще става разбирач 
- Обратна връзка:
Ще използвам тази тема, да споделя, че напук на всичко, си взех макара от една от най-оплюваните напоследък марки. 
Става дума за този модел на ДАМ.
Донякъде от носталгия, донякъде заради външния вид, но я поръчах и днес я получих 

Не съм очаквал нищо от макарата, но приятно ме изненада с доста добра намотка на брейда, плавен ход, елегантен вид и поне външно - добро качество.
Нататък - каквото сабя покаже, но и това не е малко 

Едва ли ще остане за внуците, но и един сезон да я ползвам, пак ще съм доволен. Имам някакво предчувствие, че ще работи добре с брейд и няма да ми прави проблемите, присъщи на подобни макари 

Ако е било грешно предчувстивето - здраве да е, поне си задоволих любопитството

Става дума за този модел на ДАМ.
Донякъде от носталгия, донякъде заради външния вид, но я поръчах и днес я получих

Не съм очаквал нищо от макарата, но приятно ме изненада с доста добра намотка на брейда, плавен ход, елегантен вид и поне външно - добро качество.
Нататък - каквото сабя покаже, но и това не е малко

Едва ли ще остане за внуците, но и един сезон да я ползвам, пак ще съм доволен. Имам някакво предчувствие, че ще работи добре с брейд и няма да ми прави проблемите, присъщи на подобни макари

Ако е било грешно предчувстивето - здраве да е, поне си задоволих любопитството

Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.

- orion30
- разбира нещата 
Ааа, защо да е лоша макара Дам-а. Тоз модел дето си го взел наистина е клас "боклучави", ама я виж този Куик-класик.  

http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=6797

КРАСОТА!!!
В момента друга макара с червячен МЕХАНИЗЪМ, аз не знам да има.

http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=6797

КРАСОТА!!!
В момента друга макара с червячен МЕХАНИЗЪМ, аз не знам да има.

- 
				angel stoqnov
- новобранец 
има,има  даже на добри пари!
 даже на добри пари!
http://mulinete.wordpress.com/2011/11/0 ... ny-morris/
разгледай тази....
http://www.pecheur.com/achat-moulinet-m ... 36894.html
това е същата макара...едно към едно,но с друга марка!Нещо като историята на
Риоби Заубер...има я под други имена и марки 

Даже за късмет този магазин изпращат до БГ.

даже на добри пари!
 даже на добри пари!http://mulinete.wordpress.com/2011/11/0 ... ny-morris/
разгледай тази....
http://www.pecheur.com/achat-moulinet-m ... 36894.html
това е същата макара...едно към едно,но с друга марка!Нещо като историята на
Риоби Заубер...има я под други имена и марки

Даже за късмет този магазин изпращат до БГ.
- orion30
- разбира нещата 
Браво, Браво Колега Ангел Стоянов,
Макарата която показвате е уникална. Не съм подозирал че може да се намери такъв "тип" макара на пазара. Не е еднаква със Заубера/хипоиден предавателен механизъм/, тъй като той е само с червячна осцилация. Дам е с червячен предавателен механизъм, а тази която сте показали е и с двата червяка едновременно /предавателен и осцилационен/.
Дали я има някъде в БГ и колко ли ще струва? Независимо под какво име.
  Независимо под какво име. 

Макарата която показвате е уникална. Не съм подозирал че може да се намери такъв "тип" макара на пазара. Не е еднаква със Заубера/хипоиден предавателен механизъм/, тъй като той е само с червячна осцилация. Дам е с червячен предавателен механизъм, а тази която сте показали е и с двата червяка едновременно /предавателен и осцилационен/.
Дали я има някъде в БГ и колко ли ще струва?
- franky
- ще става разбирач 
- Обратна връзка:
Добре де, щом даден механизъм е толкова добър, защо не е разпространен в момента? Не вярвам толкова да оскъпява конструкцията и причината според мен е, че просто вече има по-добри начини за постигане на добър механизъм, добра осцилация и същевременно по-ниско тегло. Много съвременни добри модели го доказват.
Поправете ме, ако греша.

Поправете ме, ако греша.
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.

- 
				angel stoqnov
- новобранец 
За в БГ незнам(според мен едва ли)дали я има,но съм пуснал линк на магазин във Францияorion30 написа:Браво, Браво Колега Ангел Стоянов,
Дали я има някъде в БГ и колко ли ще струва?Независимо под какво име.
в който я има и има и доставка до БГ.Макарето според мен си заслужава отвсякъде тези 52 евро!За съжаление няма доставка до Швеция иначе до сега да съм забърсал една

Здравейте колеги, рапортувам, че се сдобих с едно риоби заубер 1000. Благодарско на всички за съветите. Както каза един колега дойде ми малко тежичка за пръчката, но ми се струва, че компромиса е приемлив. Просто макерето ми се струва много добро. Ще го видим напролет как реди и как се бори с рибите.

- 
				nabeden ribar
- вече хвърля и на тежко 
Drago написа:... но ми се струва, че компромиса е приемлив...
ами ... получава се излишно мощна и тежка за пръчката макара, а и скъпа, но щом това те устройва - здраве да е. Макарето по принцип е добро за парите си и ще те кара дълго, но не е за тая пръчка. Може би по-нататък ще и намериш друго приложение. Много добре ляга на всяка една тика графит с дължина 2.44! Та ако се интересуваш от щука или костур вече си имаш макаре.
Ами да имаш право. Някое макара около 220 гр. ще е по-добре. Но аз имах РД, та се възпозлвах едни дружки като ме питаха какво да ми вземат викам им ето ви тоя линк действайте. Иначе ти какво би препоръчал?nabeden ribar написа:Drago написа:... но ми се струва, че компромиса е приемлив...
ами ... получава се излишно мощна и тежка за пръчката макара, една тика графит с дължина 2.44! Та ако се интересуваш от щука или костур вече си имаш макаре.
- 
				nabeden ribar
- вече хвърля и на тежко 
Сложил съм го на същата пръчка. Макарето е с алуминиев корпус, много добър и прецизен аванс и тежи 220 гр - проверено. Не реди перфектно, леко вдъбва в средата, но това се коригира с подложката. Носи на блесни до 2-ри номер. Друга алтернатива http://www.vidrax-fishing.com/catalog/i ... =295_32_69 но мисля че първата повече си заслужава. Ако ползваш монофил препоръчвам ти да е не по-дебел от 0.155 мм реални!nabeden ribar написа:Аз съм с това http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=806 -модел 501.
Не ми се отваря нова тема, затова ще драсна тука.... пък, който прочете и има мнение да ми пише   

Искам да си сменя макарата на Салмата с по-голям размер - 2500 или 3000. Нямам много финанси и в скоро време не се очертава крупна покупка от моя страна на такъми и се очертава да се задоволи крастата с нещо по-ниско бюджетно....- знаете как е (дебна и за 2-ра ръка макара, но не излиза за сега нищо или ако излезе го продават като за ново, че и златно)
 (дебна и за 2-ра ръка макара, но не излиза за сега нищо или ако излезе го продават като за ново, че и златно)
Нещо напоследък погледа ми се е набил на тия две Окуми (Локуми ):
 ):
Okuma Safina Noir FD

Okuma Safina PRO FD

Благодарен ще съм на някое мнение, ако сте въртяли такива Локуми или подобни
 или подобни  

Искам да си сменя макарата на Салмата с по-голям размер - 2500 или 3000. Нямам много финанси и в скоро време не се очертава крупна покупка от моя страна на такъми и се очертава да се задоволи крастата с нещо по-ниско бюджетно....- знаете как е
 (дебна и за 2-ра ръка макара, но не излиза за сега нищо или ако излезе го продават като за ново, че и златно)
 (дебна и за 2-ра ръка макара, но не излиза за сега нищо или ако излезе го продават като за ново, че и златно)Нещо напоследък погледа ми се е набил на тия две Окуми (Локуми
 ):
 ):Okuma Safina Noir FD

Okuma Safina PRO FD

Благодарен ще съм на някое мнение, ако сте въртяли такива Локуми
 или подобни
 или подобни  

- 
				Станимир Бегов
- разбира нещата 
Eто една Тика с червячна предавка и червячна осцилация , http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=6395 въртя я вече 3 години само с плетени влакна без да ми е направила брада или някакъв друг проблем.orion30 написа:Браво, Браво Колега Ангел Стоянов,
Дали я има някъде в БГ и колко ли ще струва?Независимо под какво име.
Не знам защо пишат за червячни предавки - в съвременния си вид това са хипоидни такива, което не е същото, поне при огромното болшинство макари(дори и най-скъпите). А това, че специално серията "Либра" има паразитен безконченик за регулиране движението на шпулата и полагането на влакното, е отделен въпрос.

"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;