Поредния въпрос за макара

Модератори: Павел Иванов, sestrata

deso_bg
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Поредния въпрос за макара

Мнение от deso_bg »

@ franky, Petur60

Благодаря за съветите.

Въпросният Заубер е нов. Я има 10 излета - я не. Сега, след реглаж на шайбите-реди цилиндрично до милиметър ,а лагерчето си въртеше най-чудесно. За всеки случай го разглобих, пръснах с едно wd-40 и го смазах. Ще му дам още един шанс с това влакно, после сменям влакното и ако така не стане -Заубера минава в резерва :mrgreen:

Айде стига, че оспамихме темата ...
nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nabeden ribar »

Drago написа:Здравейте,
искам да си сменя макарата...
Пич, и аз имам такава пръчка и и слагам макаре 220 гр. Мисля че вземаш твърде тежка макара. Аз съм с това http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=806 -модел 501. Реалния грамаж е 220 гр. Пръчката ти (ако правилно съм разбрал) е с дължина 2.40 , тежи 112гр и стои почти на "баланс" без никаква макара, затова ти трябва нещо по-леко.
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Ще използвам тази тема, да споделя, че напук на всичко, си взех макара от една от най-оплюваните напоследък марки.
Става дума за този модел на ДАМ.
Донякъде от носталгия, донякъде заради външния вид, но я поръчах и днес я получих :lol:
Не съм очаквал нищо от макарата, но приятно ме изненада с доста добра намотка на брейда, плавен ход, елегантен вид и поне външно - добро качество.
Нататък - каквото сабя покаже, но и това не е малко :mrgreen:
Едва ли ще остане за внуците, но и един сезон да я ползвам, пак ще съм доволен. Имам някакво предчувствие, че ще работи добре с брейд и няма да ми прави проблемите, присъщи на подобни макари :lol:
Ако е било грешно предчувстивето - здраве да е, поне си задоволих любопитството :drinkers:
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
Аватар
orion30
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от orion30 »

Ааа, защо да е лоша макара Дам-а. Тоз модел дето си го взел наистина е клас "боклучави", ама я виж този Куик-класик. :D

http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=6797

Изображение

КРАСОТА!!!
В момента друга макара с червячен МЕХАНИЗЪМ, аз не знам да има. :D
angel stoqnov
новобранец
новобранец

Мнение от angel stoqnov »

има,има :) даже на добри пари!
http://mulinete.wordpress.com/2011/11/0 ... ny-morris/
разгледай тази....
http://www.pecheur.com/achat-moulinet-m ... 36894.html
това е същата макара...едно към едно,но с друга марка!Нещо като историята на
Риоби Заубер...има я под други имена и марки :wink:
Даже за късмет този магазин изпращат до БГ.
Аватар
orion30
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от orion30 »

Браво, Браво Колега Ангел Стоянов,

Макарата която показвате е уникална. Не съм подозирал че може да се намери такъв "тип" макара на пазара. Не е еднаква със Заубера/хипоиден предавателен механизъм/, тъй като той е само с червячна осцилация. Дам е с червячен предавателен механизъм, а тази която сте показали е и с двата червяка едновременно /предавателен и осцилационен/.
Дали я има някъде в БГ и колко ли ще струва? :D Независимо под какво име. :D
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Добре де, щом даден механизъм е толкова добър, защо не е разпространен в момента? Не вярвам толкова да оскъпява конструкцията и причината според мен е, че просто вече има по-добри начини за постигане на добър механизъм, добра осцилация и същевременно по-ниско тегло. Много съвременни добри модели го доказват.
Поправете ме, ако греша.
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
angel stoqnov
новобранец
новобранец

Мнение от angel stoqnov »

orion30 написа:Браво, Браво Колега Ангел Стоянов,

За в БГ незнам(според мен едва ли)дали я има,но съм пуснал линк на магазин във Франция
в който я има и има и доставка до БГ.Макарето според мен си заслужава отвсякъде тези 52 евро!За съжаление няма доставка до Швеция иначе до сега да съм забърсал една :)
Аватар
Drago
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Drago »

Здравейте колеги, рапортувам, че се сдобих с едно риоби заубер 1000. Благодарско на всички за съветите. Както каза един колега дойде ми малко тежичка за пръчката, но ми се струва, че компромиса е приемлив. Просто макерето ми се струва много добро. Ще го видим напролет как реди и как се бори с рибите.
nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Drago написа:... но ми се струва, че компромиса е приемлив...

ами ... получава се излишно мощна и тежка за пръчката макара, а и скъпа, но щом това те устройва - здраве да е. Макарето по принцип е добро за парите си и ще те кара дълго, но не е за тая пръчка. Може би по-нататък ще и намериш друго приложение. Много добре ляга на всяка една тика графит с дължина 2.44! Та ако се интересуваш от щука или костур вече си имаш макаре.
Аватар
Drago
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Drago »

nabeden ribar написа:
Drago написа:... но ми се струва, че компромиса е приемлив...

ами ... получава се излишно мощна и тежка за пръчката макара, една тика графит с дължина 2.44! Та ако се интересуваш от щука или костур вече си имаш макаре.
Ами да имаш право. Някое макара около 220 гр. ще е по-добре. Но аз имах РД, та се възпозлвах едни дружки като ме питаха какво да ми вземат викам им ето ви тоя линк действайте. Иначе ти какво би препоръчал?
nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

nabeden ribar написа:Аз съм с това http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=806 -модел 501.
Сложил съм го на същата пръчка. Макарето е с алуминиев корпус, много добър и прецизен аванс и тежи 220 гр - проверено. Не реди перфектно, леко вдъбва в средата, но това се коригира с подложката. Носи на блесни до 2-ри номер. Друга алтернатива http://www.vidrax-fishing.com/catalog/i ... =295_32_69 но мисля че първата повече си заслужава. Ако ползваш монофил препоръчвам ти да е не по-дебел от 0.155 мм реални!
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Не ми се отваря нова тема, затова ще драсна тука.... пък, който прочете и има мнение да ми пише :D
Искам да си сменя макарата на Салмата с по-голям размер - 2500 или 3000. Нямам много финанси и в скоро време не се очертава крупна покупка от моя страна на такъми и се очертава да се задоволи крастата с нещо по-ниско бюджетно....- знаете как е ;) (дебна и за 2-ра ръка макара, но не излиза за сега нищо или ако излезе го продават като за ново, че и златно)
Нещо напоследък погледа ми се е набил на тия две Окуми (Локуми :lol: ):

Okuma Safina Noir FD

Изображение

Okuma Safina PRO FD

Изображение

Благодарен ще съм на някое мнение, ако сте въртяли такива Локуми :D или подобни :smt023
Изображение
Станимир Бегов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Станимир Бегов »

orion30 написа:Браво, Браво Колега Ангел Стоянов,

Макарата която показвате е уникална. Не съм подозирал че може да се намери такъв "тип" макара на пазара. Не е еднаква със Заубера/хипоиден предавателен механизъм/, тъй като той е само с червячна осцилация. Дам е с червячен предавателен механизъм, а тази която сте показали е и с двата червяка едновременно /предавателен и осцилационен/.
Eто една Тика с червячна предавка и червячна осцилация , http://shop.fishing-mania.com/viewreels_3.php?id=6395 въртя я вече 3 години само с плетени влакна без да ми е направила брада или някакъв друг проблем.
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Не знам защо пишат за червячни предавки - в съвременния си вид това са хипоидни такива, което не е същото, поне при огромното болшинство макари(дори и най-скъпите). А това, че специално серията "Либра" има паразитен безконченик за регулиране движението на шпулата и полагането на влакното, е отделен въпрос.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”