Още един въпрос за понтона...извинявайте

Модератори: Павел Иванов, sestrata

suntsu
новобранец
новобранец

Още един въпрос за понтона...извинявайте

Мнение от suntsu »

Решил съм да си направя един подранил коледен подарък за 200лв във вид на воблери на Pontoon 21. Ще ловя предимно щука около София, някоя пъстърва на платено и каквото се хване в района на Свищов ( Дунав, Янтра, Осъм, канали). Предполагам - основно клен на Янтра и распер на Дунав. Сега правя първи стъпки във спининга.
Идеята ми беше да си купя по един воблер от всички(или поне почти всички) модели. Но като видях, че повечето модели имат по няколко размера и няколко типа газене - направо се обърках отвсякъде. И това без да намесвам цветовете. А си харесах по 3-4-5 цвята за всеки модел. И нямам никаква представа дали цветовете, които ми харесват на мен, харесват и на рибите.
Направо от радостно очакване на нова играчка, изпаднах в размисъл, че каквото и да избера, все ще е грешно.
Моля дайте съвет, как най-удачно да се погрижа за пиърсинга на хищните речни твари. Знам, че това, за което моля е много времеемко занимание, затова благодаря предварително на всички бъдещи съветници.
( Тя и рибата не кълвяла много напоследък, излизала само ако я снимат за телевизията :D )
Д-р Флекс
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Още един въпрос за понтона...извинявайте

Мнение от Д-р Флекс »

Виж, сигурно ще се намери някой много подробно да ти отговори на въпросите, а дотогава, съвсем накратко ще ти препоръчам Danzante (10 см, без лопатка) за щуките, Cheerful, RedRag и Hypnоse за другите риби от списъка ти. Специално за щуките нищо друго от Понтон не ми хваща окото, има други марки много успешни воблери за щука. От Cheerful, RedRag и Hypnоse си вземи от всеки предлаган размер, и тип плаваемост, защото ще ти са необходими при разнообразните условия, които изброените от теб реки предлагат през празличните сезони. Цветовете си избираш сам. Успехи!

Между другото, преди да избереш воблери, прецени дали пръчката (пръчките) с които смяташ да ловиш, са подходящи за тези примамки. Имам предвид, че с една и съща пръчка трудно би могъл да ловиш и с Danzante, и с RedRag. Пръчката се подбира според примамките (и обратно), универсални пръчки (като правило) няма.
dobrikk
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dobrikk »

Колегата ти е дал насока, но аз се чудя при положение, че сега започваш със спининг, защо ти трябва да взимаш воблери по 20+ кинта единия.
Има достатъчно други по-приемливи възможности - и српски, и полски, и даже български.
Паричките са си твои де :D , но помисли.
suntsu
новобранец
новобранец

Мнение от suntsu »

Докторе,
Имам Sert Exceed 2.40 5-21 и Garbolino Majestick 3м 15-50. Планирам да си взема и един Sert Exceed 1.80 2-7. За щуките Agarron-a не е ли добър? Мислех и за един Chaos, може би дълбокогазещ 2-2.5 м, с по-сребрист цвят да става евентуално и за распер? Много бих искал да препоръчаш цветове, защото не знам дали моята преценка съвпада с тази на рибите. Твоята явно съвпада - нали си хванал най-голямата щука за този век :prayer:
suntsu написа:От Cheerful, RedRag и Hypnоse си вземи от всеки предлаган размер, и тип плаваемост

За това няма да ми стигнат и 1000 лева :shock:
Спрял съм се на
Cheerful 34F-SR 0.3-0.5m
Cheerful 40SP-MR 0.5-1.0m
RedRag 36F- SSR 0-0.05m
RedRag 36F- SR 0.4-0.6m
Hypnоse 38F -MDR до 1.2м
CrankJack 48SP-SR 0.8-1.2м
Последния не си го препоръчал, но гледам, че руснаците много го хвалят?

dobrikk,
Причините са разнообразни и труднообясними, но да кажем, че си правя коледен подарък. Това не са ми първите и единствени воблери, имам вече около 15-20 други, предимно за щука. Имам някоя и друга скромна риба хваната. 7-10 лв за воблер винаги мога да извадя, но 200 на куп, без санкция от жената - много трудна работа.
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

CrackJack-a rullz! ;)
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Когато иде реч за Коледен подарък , при положение че си те тегли основно към Pontoon 21 , аз лично бих направил следният подбор :
- Hypnose - 38F-MDR 075 ; 38F-SR r22 ; 38F-SSR r22 - до тук 43.20лв.
- RedRag - 36F-SSR r22 ; 36F-SR 829 ; 36F-MDR 305 - като ги прибавим като стойност към горните до тук имаме 93.60лв.
- Cheerful - Cheerful 34F-SR 213 ; Cheerful 34SP-MR 111 ; Cheerful 40SP-MR 213 и 729 - прибавяме и тях към сметката и вече имаме 152.80лв.
- CrackJack - CrackJack 38F-MR r22 ; CrackJack 58F-SR - 729 - или общо до тук 186.40лв.
Понеже до заветните 200лв. ще останат едни "висящи" 13.60лв. то бих си добавил и една Asakura S-Hornet 01-07-ххх 311 за 14.40лв. ако и така да надвишавам бюджета с 80 стотинки :wink:
Това как бих ги оползотворил аз тия парета де , пък ти как си решиш :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
suntsu
новобранец
новобранец

Мнение от suntsu »

:prayer:
Както казваха по телевизията: е това чукане чаках.
suntsu
новобранец
новобранец

Мнение от suntsu »

Като разгледах цветовете, стигам до извода, че практически фиксираме цвета на силно златист и избираме различни по модел и газене воблери. Правилно ли съм разбрал метода на подбор?
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Правилно :D Това е ако търсим нещо "универсално" . Ако търсим строго специализирано за щука примерно , бих заложил на червено/черна разцветка :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Д-р Флекс
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д-р Флекс »

По-изчерпателен отговор от този на д-р Иванов не може да се даде. И все пак, ако искаш да ловиш "невъзможни" щуки, вземи си и едно Danzante 10 cm без лопатка :wink:
Vassil I
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Vassil I »

Д-р Флекс написа:По-изчерпателен отговор от този на д-р Иванов не може да се даде. И все пак, ако искаш да ловиш "невъзможни" щуки, вземи си и едно Danzante 10 cm без лопатка :wink:
Андрей, привет. Ти кой цват на Danzante си пробвал? Аз като пристигнат карабинките ще направя една поръчка и от цветевете на Danzante съм се насочил към 802, 810 или 853. Освен това мисля, че щуките няма да откажат Chaos плиткогазещ, Cheeky 8 см и Gaga Goon 6 см. Също и Bully Boo 6 см без лопатка, но там имам съмнения относно играта му в течение.
suntsu
новобранец
новобранец

Мнение от suntsu »

За край на сагата, утре поръчвам:

Hypnose - 38F-MDR 075
Hypnose - 38F-SR r22
RedRag - 36F-SSR r22
RedRag - 36F-SR 829
RedRag - 36F-MDR 305
Cheerful 34F-SR 213
Cheerful 34SP-MR 111
Cheerful 40SP-MR 729
CrackJack 38F-MR 351
CrackJack 58F-SR 729

Danzante J 100S-LL 810
Chaos sr 051

Позволих си да махна:
Hypnose - 38F-SSR r22
Cheeerful 40SP-MR 213
Asakura S-Hornet 01-07-ххх
от предложението на д-р Иванов, за да ги заменя с Danzante по предложение на д-р Флекс
и Chaos от моя стажантска милост. Надявам се да съм улучил цвета на Danzante, все пак има малко червеничко в него.
Също така замених цвета на
CrackJack 38F-MR r22 с 351, за да имам поне един извън златистата гама.

Ако уважаемите доктори, а и други специалисти смятат, че съм направил някоя тъпотия, нека не се свенят да ме наругаят вовреме .
Д-р Флекс
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д-р Флекс »

Vassil I написа:
Д-р Флекс написа:По-изчерпателен отговор от този на д-р Иванов не може да се даде. И все пак, ако искаш да ловиш "невъзможни" щуки, вземи си и едно Danzante 10 cm без лопатка :wink:
Андрей, привет. Ти кой цват на Danzante си пробвал? Аз като пристигнат карабинките ще направя една поръчка и от цветевете на Danzante съм се насочил към 802, 810 или 853. Освен това мисля, че щуките няма да откажат Chaos плиткогазещ, Cheeky 8 см и Gaga Goon 6 см. Също и Bully Boo 6 см без лопатка, но там имам съмнения относно играта му в течение.

Изобщо не съм ги пробвал досега, Васе! "Пробутвам" ги по усет...дано накрая не ме бият! :D Но съм сигурен, че ще са поне толкова ефективни, колкото са Magic Swimmer на Sebile, а с тях имам богата практика. Колкото до цветове, подборката ти ми харесва. По принцип трудно ми е да не харесам който и да е от наличните цветове за Danzante.
suntsu
новобранец
новобранец

Мнение от suntsu »

Сагата завърши с изключително разочароващ край. От списъка с 12 воблера, се продават само 2. Изглежда това не е коледна промоция, а разпродажба на залежала стока.
Съжалявам, че си изгубих толкова време за тази простотия. Извинявам се на всички, които си загубиха времето в опити да помогнат.
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Мдааа.
Или казано по друг начин - докато се накумите те се разпродадоха залежалите хубавини :)))
Пепи е изключително готин пич и едва ли има недоволни клиенти от него.
Колега,следете сайта. Със сигурност ще имате възможност да закупите по-свежи продукти много скоро. ;)
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”