Английски риболов

Модератор: Paublo_Eskobar

dodo16
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Английски риболов

Мнение от dodo16 »

Модерирано - Симо
Аватар
Томa37
фен клуб-скобар

Мнение от Томa37 »

Добре след стоп съчмата слагам подвижния ваглер но нали трябва да има и друго ограничение например контра възел като на първата и втората схема от сайта на Дино за ваглер Slaider. Там ролята на стоп съчмата играе основното утежнение ако те разбирам правилно. Или стоп съчмата играе ролята на контра възел защото ако е така, то цялата дължина на такъма заедно с ваглер да речем 30 см е 130-140см, ако приемем, че част от повода трябва да лежи на дъното, а водоемът е дълбок 4 метра. То целия такъм няма да е на дъното :? :rolleyes: ? Нещо не се връзва или аз съм се объркал... Много
Риболовът е нещо много повече от ваденето на рибата от водата...Той трябва да се извършва с финес и мярка и най- важното с уважение към рибата
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

Томa37 написа:Добре след стоп съчмата слагам подвижния ваглер но нали трябва да има и друго ограничение например контра възел като на първата и втората схема от сайта на Дино за ваглер Slaider. Там ролята на стоп съчмата играе основното утежнение ако те разбирам правилно. Или стоп съчмата играе ролята на контра възел защото ако е така, то цялата дължина на такъма заедно с ваглер да речем 30 см е 130-140см, ако приемем, че част от повода трябва да лежи на дъното, а водоемът е дълбок 4 метра. То целия такъм няма да е на дъното :? :rolleyes: ? Нещо не се връзва или аз съм се объркал... Много
Стоперният възел е ясен, затова чируса не го е споменал. Аз ще ти препоръчам една друга схема. Основна линия0,16-0,18.. Взимаш едно парче дебела корда/0,22-0,25/ дълго примерно метър и половина, в двата му края монтираш два микровирбела. На единият от тези вирбели прикрепяш повода, а на другият основната линия, като предварителноси нанизал на основната линия адаптер за ваглер и гумено мънисто в последователността, в която ти ги изреждам. На петдесетина сантиметра под горният вирбел, на дебелото влакно нареждаш основното си утежнение /група или предварително нанизана оливетка. От основното утежнение до долният вирбел редиш колкото прецениш дропера /завбъдеще/, сега нареди дроперите както ти каза чируса.
Какво ни кара да ползваме това дебело влакно? Първо чувствително ще намали оплитанията ти, което е бич за навлизащите в мачовият риболов.
Горният вирбел и нанизаното на основната линия над него гумено мънисто /умекотява ударите на ваглера и адаптера в вирбела/ разделят ваглера от основното ти утежнение, което също ще ти намали оплитанията.
Ако приемем че ползваш 0,16-0,18 за основно влакно и 0,10-0,14 за повод и защипеш сачмите на утежнението директно на основната линия, те неминуемо го повреждат, което от своя страна ще те довече до ситуация /голяма риба или закачка/ в която поводът няма да е най-слабото място на монтажа ти. Късане заедно с част от утежнението, пренареждане на линията, повторно премерване на дълбочината.
И разбира се стоперен възел над адаптерът /на който прикрепяш ваглера си/.
Да обобщим /от долу нагоре/: кука, повод/примерно 0,12-14/,вирбел, метър и половина корда /0,25/ с разположени на нея дропери и основно утежнение, вирбел основно влакно, гумено мънисто, адаптер, стоперен възел, въдица, задвъдично устройство.. :)
Така направените монтажи лесно се навиват на совалка и бързо могат да бъдат приведени в "бойна готовност".
Поздрави!

П.С.
dodo16 написа:ЗдравеЙ ТИ Колеги. Честита Коледа. Туй ваглера не'лий "Влашка плувка"? Ма гатоий фиксиран де.
Не, не е! Влашката плувка е остарял похват, който в наши дни се ползва предимно при риболов на попчета. С директен телескоп, бамбукова, тръстикова, върбова и други директни пръти. Плувката се изтегля високо до върха, утежнанието лежи на дъното, линията се изпъва, при което плувката е във въздуха, между повърхността на водата и върхът на въдицата. Кълванетата се усещат на върха на самата въдица, като при фидер риболова/ плувката не играе роля/.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
Томa37
фен клуб-скобар

Мнение от Томa37 »

Много ти благодаря колега! Перфектно разяснение.
Риболовът е нещо много повече от ваденето на рибата от водата...Той трябва да се извършва с финес и мярка и най- важното с уважение към рибата
dodo16
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dodo16 »

Симо, защо съм модериран? Мисля че имаше смисъл като за фиксиран ваглер. Той наистина така и работи. Безсмисленно.
Венелине , за монтажа си прав, като щекар съм те виждал, нямаш стигане, ама за влашката плувка - не ти е ясна. Иначе в случая се опитах да обясня, че е смешно да фиксираш ваглер.
пп.Влашката плувка работи на повдигане и точно попчетата не ги индикира. Абе лятото ако живот и здраве се видим ще ти покажа. Весели празници.
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

dodo16 написа:Влашката плувка работи на повдигане и точно попчетата не ги индикира. Абе лятото ако живот и здраве се видим ще ти покажа. Весели празници.
Разясни моля, мисля че говорим за различни неща или ги наричаме с грешни имена.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
simo72
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от simo72 »

dodo16 написа:Симо, защо съм модериран? Мисля че имаше смисъл като за фиксиран ваглер. Той наистина така и работи. Безсмисленно.
Венелине , за монтажа си прав, като щекар съм те виждал, нямаш стигане, ама за влашката плувка - не ти е ясна. Иначе в случая се опитах да обясня, че е смешно да фиксираш ваглер.
пп.Влашката плувка работи на повдигане и точно попчетата не ги индикира. Абе лятото ако живот и здраве се видим ще ти покажа. Весели празници.
Има правила за писане . Стила ти беше доста не на място. Човек би се замислил , дали не се подиграваш. Спазвай тона , и всичко е ок!
С уважение Симо !
Върл Shimano фен!
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Фиксирания ваглер е нещо много, ама много смислено.Използва се винаги, когато се налага да се лови на голяма дистанция и малка дълбочина.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
dodo16
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dodo16 »

До сега си мислех, че "Английски риболов" ще да значи да мяташ в прозорче от лилии при дълбочина поне три четири метра и дъното да е добре обрасло поне на метър. На дистанции 30-50 метра. Но явно съм в грешка.
пп.Симо ако и това ми мнение е с неправилен тон изтрий го.
niki23
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от niki23 »

dess0 написа:
jim_jim_jim написа:Някой знае ли начин на ваглер с по дебела антена да се направи така , че да му се слага по тънка ,но без да се лепи и да може да се сваля ?
Колега, най-добре е , ако имаш възможност да си купиш ваглер със сменяеми антени. Така хем ще имаш различни антени, хем ще видиш как са направени и ще можеш да си направиш сам.
Ето тук някоя снимка на антени мое производство. Тунинговал съм един ваглер на Боби Фишер, чиято оригинална антена не ми допадаше, но беше направен така, че самата антена се маха и тогава, с помоща на каноколит, карбонови килове от стари плувки, кухи антени (продават се по магазините) и малко въображение се постигат задоволителни резултати.
В ляво е Бобифишер, а в дясно Трабуко, пак със сменяеми антени:
Изображение
Ето го пак Бобито с друга антена - черна. След червеното, най-много ползвам черно за оцветяване на антените. Просто в много ситуации е незаменим цвят , с отлична видимост:
Изображение
Тук същия ваглер с червена, по-тънка антена:
Изображение
Освен, че може да се реагира при промяна на светлинните условия на водоема, значително се подобри чувствителността на плувката!
Ето и част от антените , които ползвам. Трите , в средата са мое производство:
Изображение
дайте идея какво да се ползва тук за смаляване на диаметъра за да пасне карбоновия кил
Аватар
ceco-zasechkata
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от ceco-zasechkata »

Здравейте колеги.Едно въпросче и от мен как да се справя с проблема.Намирам се на остров Кипър. Тук сладководния риболов си е направо лукс,но за щастие се намират няколко добри водоема.Та....проблема е следния на въпросния водоем който в момента е с максимална дълбочина около 4-5 метра,има Шарани с размери от порядъка на 1,5-3кг.Проблема е ,че има страшно много дребни шарани(15см), и червеноперка която,буквално на всяко замятане взема стръвта директно от въздуха,а при подаване на някаъв вид захранка дребосъка направо полудява.Такъма ми е мач 3,90 12 гр акция. :)
.................който храни ,той ще хване :)
Аватар
dess0
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dess0 »

ceco-zasechkata написа:Здравейте колеги.Едно въпросче и от мен........
Здравей, колега!
Каква кука и каква стръв ползваш?
Донякъде може да отсееш дребосъка с по-едра кука и съответно по-едра стръв. А къде ти кълват дребните? Още на пропадане или долу, на дъното? Ако взимат на пропадане, направи си такъма с групирано утежнение, за да може да сваляш бързо стръвта долу, където евентуално да вземе по-едра риба. На първо четене това ми идва на ума. Успех!
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Тежестите групирани и яко лежане на дъното.
Другото е въпрос на стръв и захранка.
Стара царевица на косъм, протеинови топчета, силиконова царевица.
По-добре почети из шаранджийския подфорум, там проблема с досадните дребосъци е разискван подробно.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”