Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

плувки
Модератор: bobopeli
плувки
Каква плувка трябва да се използва за риболов в река?????
Подвижна или не?? pls помогнете ми

Подвижна или не?? pls помогнете ми

- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: плувки
Подвижните се използват повече при морски и язовирен риболов,понеже могат да достигнат голямо разстояние при замятане.За река ти препоръчвам плувка от балсово дърво,на грамаж от 1.5 до 3гр,неподвижна/фиксирана/.Зависи и каква риба ще ловиш,но във всички случаи е по-добре да е с по-издължена форма и тънка и дълга антена.Ето нещо подобно: 

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
Колега, от голямо значение е дъното на реката, дълбочината и разбира се каква риба ще ловиш. По-рядко се случва дълбочината на реката да е повече от 3 метра, затова риболова на статична плувка е препоръчителен. Предимствата на статичната плувка са: по-голямата чувствителност, стабилност във водата и разбира се възможността за по-далечно замятане (изключвам ваглерите, с които се замята на много далече, но е абсурдно да ловиш риба по реките с тях). Плувката може да бъде отчасти потопена или лежаща на водата; издължена (като тази на колегата), странично сплесната или по-топчеста и къса. За риболова в по-плитки участъци (между 0.5-1.5м) е задължително да използваш плувки в "убити" цветове-кафяв, тъмно зелен и др.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
[quote="kepa"]По-рядко се случва дълбочината на реката да е повече от 3 метра,quote]
и като е над 3 метра...ПОДВИЖНА ли слагаме?или?и защо всички казвате следното:"зависи каква риба ще ловиш"
какво точно се има впредвид?нещо не разбрах добре,бихте ли обяснили,колеги,мерси
и като е над 3 метра...ПОДВИЖНА ли слагаме?или?и защо всички казвате следното:"зависи каква риба ще ловиш"

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Ами да. Имам два телескопа - единият е 3м другият е 3.60м. На статична плувка не мога да замятам на дълбочина повече от дължината на въдицата, но дори да успея - ми коства много усилие и време. Да не говоря, че с толкова дълга статична линия нямаш контрол върху полета на плувката - мята се на много близко разстояние, а шанса да закачиш в някой храст или дърво около тебе се увеличава. Затова когато дълбочината е над 3м използвам подвижна плувка (около 2грама), като долния ограничител го качвам на около 2 м от куката. По този начин замятам лесно, а плувката бързо се изправя.5кила написа:и като е над 3 метра...ПОДВИЖНА ли слагаме?или?и защо всички казвате следното:"зависи каква риба ще ловиш"kepa написа:По-рядко се случва дълбочината на реката да е повече от 3 метракакво точно се има впредвид?нещо не разбрах добре,бихте ли обяснили,колеги,мерси
"Относно това каква риба ловиш?!"
Не можеш да ме убедиш, че дребната риба (бабушки, червеноперки, кротушки или мренки) се лови по един и същи начин като клена, скобара или дори пъстървата

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
приятелю.КЕП,не зацепваш ли,че се шегувам
погледни набьрзо каво сме писали тука:http://forum.nariba.com/viewtopic.php?t ... c&start=30 и ако има вьпроси-питайте
а с камбата-не сьм сьгласен за формата-това,дето си го дал на снимката е типична плувка за камшик например,но не и за река-не и за по-големите-с тая дьлга форма,при едно средно течение плувката ще ти лежи направо хоризонтално на водата-хеле пьк ако е 2 гр...за река са подходящи тумбести или крушовидни плувки,като класиката е от 3 гр-нагоре
а това-да хвьрляш в реката с ваглер си е направо светотатство
ето ви плувки,като аз предпочитам най много втората отляво надясно-с пера става,ама на по малките реки и на близка дистанция,а тоя модел на камбата освен за лов на влашка плувка(да-за това е идеална),за друго не бих го ползвал

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
това са плувките за река,бих добавил и стиропорните плувки,но с кил.от тези плувки липсва само близалката,но 5 кила не лови с щека и затова е.една забележка -тип морков,а не крушовидна.5кила написа:приятелю.КЕП,не зацепваш ли,че се шегувампогледни набьрзо каво сме писали тука:http://forum.nariba.com/viewtopic.php?t ... c&start=30 и ако има вьпроси-питайте
а с камбата-не сьм сьгласен за формата-това,дето си го дал на снимката е типична плувка за камшик например,но не и за река-не и за по-големите-с тая дьлга форма,при едно средно течение плувката ще ти лежи направо хоризонтално на водата-хеле пьк ако е 2 гр...за река са подходящи тумбести или крушовидни плувки,като класиката е от 3 гр-нагоре
а това-да хвьрляш в реката с ваглер си е направо светотатство
ето ви плувки,като аз предпочитам най много втората отляво надясно-с пера става,ама на по малките реки и на близка дистанция,а тоя модел на камбата освен за лов на влашка плувка(да-за това е идеална),за друго не бих го ползвал
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
аз вьобще не сьм зачеквал щеката-ти ги знаеш тия работи по добре-на мен ми е тегав тоя риболов,не знам защо
вьпреки,че повече се лови...ако искаш светни ги момчетата,че аз може нещо да сбьркам по тая тема-от мен това:

лево-моркова на бутник,на колмик(м/у другото и това е вариант за болонезе-аз понякога ги слагам на бавно течение и капризно кьлване и кьса дистанция),а в десно-последния письк на модата-ИЗРОДИТЕ на кралусо,които обаче не сьм вярвал че могат такива неща да правят
това е модел "боло" -за болонезе-има и друг модел-"бьбьл"-специално за щеки-невероятни са-стига да им фанеш спатиите на утежнението-нещо,което аз или не успявам,или сьм го направил без да искам,ама е немало риба
това чудо на задьржане-равно няма,вервайте ми

лево-моркова на бутник,на колмик(м/у другото и това е вариант за болонезе-аз понякога ги слагам на бавно течение и капризно кьлване и кьса дистанция),а в десно-последния письк на модата-ИЗРОДИТЕ на кралусо,които обаче не сьм вярвал че могат такива неща да правят