Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

Колеги, кажете има ли шанс да се хване ШАРАН с плетена корда
Модератор: bobopeli
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Явно не трябва да се издребнява прекалено - вчера една пъстърва се хванана 0.25 с олово 20-30 грама . Вярно че колегата имаше само един удар , но го имаше
, а говорим за планинска рекичка , не за някой платен гьол

- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- vali.67
- новобранец
- Обратна връзка:
Re pleteno ,zdravini ,montaji
Mom4eta ,ne vijdam ni6to sme6no tuk ,6tom stava vypros za 6aran koito e jivql neznam kolko vreme v dadena reka ,a i znam 4e e pro4el dosta debeli knigi taka da se izrazq za da dostigne primerno 5-10 kg. nesmqtateli i vie taka.
Pone az ne pravq nikakvi kompromisi s takym za 6aran govorq za reka ,nali vi kazvam znam za kakvo stava vypros,po-gore kolegata Stefko e izbroil kade moje da se zavre tazi taka silna tvar ,o6te s obojdaneto i moje da se kaje ,4e e neupravlqem a na rekata nqma6 mnogo 6ansove za avansi ,makar i razbira se da e nastroen perfektno,ima momenti koito minavat kato na lenta za sekundi i moje 4ovekyt koito dyrji pry4kata v ryka da se okaje izvednyj v nevedenie ,ima takym ,nqma takym v rycete ti pry4ka s makara i si prikleknal i se 4udi6 kak taka .Da taka e kakto kazva edin moi kolega.
Za tova ;Dvukolenna pry4ka zadyljitelno,Zdrava makara ,0.28-0.32 pleteno ,virbel ,plosko olovo za te4enie nai dobre podvijno s dve sa4mi za stoperi,kuka zdrava nai dobre Gt-carp na Ctamakatcu № 1 ili 1-0 s uxo za po-zdrav vyzel ,nikakvi povodi vsi4ko direktno se vryzva ,nikakvi kompromisi ,na makarata sy6to pleteno okolo 30 metra ,mislq ne e neobxodimo pove4e.
Ei na tova mu vikam az da trygna za 6aran na reka ,na koito mu e sme6no da se smee ,no tova e edna ot istinite za div 6aran.
Nasluka
Mom4eta ,ne vijdam ni6to sme6no tuk ,6tom stava vypros za 6aran koito e jivql neznam kolko vreme v dadena reka ,a i znam 4e e pro4el dosta debeli knigi taka da se izrazq za da dostigne primerno 5-10 kg. nesmqtateli i vie taka.
Pone az ne pravq nikakvi kompromisi s takym za 6aran govorq za reka ,nali vi kazvam znam za kakvo stava vypros,po-gore kolegata Stefko e izbroil kade moje da se zavre tazi taka silna tvar ,o6te s obojdaneto i moje da se kaje ,4e e neupravlqem a na rekata nqma6 mnogo 6ansove za avansi ,makar i razbira se da e nastroen perfektno,ima momenti koito minavat kato na lenta za sekundi i moje 4ovekyt koito dyrji pry4kata v ryka da se okaje izvednyj v nevedenie ,ima takym ,nqma takym v rycete ti pry4ka s makara i si prikleknal i se 4udi6 kak taka .Da taka e kakto kazva edin moi kolega.
Za tova ;Dvukolenna pry4ka zadyljitelno,Zdrava makara ,0.28-0.32 pleteno ,virbel ,plosko olovo za te4enie nai dobre podvijno s dve sa4mi za stoperi,kuka zdrava nai dobre Gt-carp na Ctamakatcu № 1 ili 1-0 s uxo za po-zdrav vyzel ,nikakvi povodi vsi4ko direktno se vryzva ,nikakvi kompromisi ,na makarata sy6to pleteno okolo 30 metra ,mislq ne e neobxodimo pove4e.
Ei na tova mu vikam az da trygna za 6aran na reka ,na koito mu e sme6no da se smee ,no tova e edna ot istinite za div 6aran.
Nasluka
А бе, Vali.67, що не си включиш кирилищата като пишеш почти роман. Очите ми изтекоха докато прочета написаното от теб. На шльокавица - чаткай в чат-а. Когато искаш да те четат тук ползвай тези букви, дето сме ги свикнали. Ама пък и аз, що писане за нищо! Друго си е да си шльокаш, някак си по-интелигентно изглежда.
Не, не живея в Козлодуй, но това няма значение.Stefko написа: Ами ако живееш в Козлодуй ще разбереш, че тук избора на "диаметър" хич не е въпрос на някакви лични тактически съображения или преценки. Просто в магазините през зимата имаше два диаметъра: 0,24 и 0,40![]()
. Според теб какъв трябваше да взема?!
В София е друга работа: диаметри, марки, цветове, количествени и качествени характеристики..., а ние понякога е трудно един най-прост червей да намерим, камо ли да се замисляме за избора на плетено влакно

Съгласен съм с написаното от Вали, с някои забележки. Основното не е нужно да е плетено, едно на ръка, че трябва специално да слагаш на тия двуколенки сикови водачи, иначе другите ще се нарежат. За основно влакно можеш да минеш и с 0.45, а поводът ще е 0.20 плетено /и то лятно време/.
И един въпрос имам - как хем вирбел има, хем няма възли? Магия или това е вирбелът на тежестта, щото и той е задължителен?

Мичел, този въпрос е предполагам към Вали, щот' не съм писал за вирбели...Не, не живея в Козлодуй, но това няма значение. Ако е за самия случай - вярно, нямал си друг избор. Но дори и за Дунава, и то зимата, по принцип няма смисъл да е толкова дебело.
Съгласен съм с написаното от Вали, с някои забележки. Основното не е нужно да е плетено, едно на ръка, че трябва специално да слагаш на тия двуколенки сикови водачи, иначе другите ще се нарежат. За основно влакно можеш да минеш и с 0.45, а поводът ще е 0.20 плетено /и то лятно време/.
И един въпрос имам - как хем вирбел има, хем няма възли? Магия или това е вирбелът на тежестта, щото и той е задължителен?

Само да вметна за разликите, които правиш между "зимен" и "летен" риболов: съгласен съм че на всяко нормално място риболовът през зимата трябва да става по най-финия и внимателен начин, но тук на топлия канал такава разлика не съществува, а доколкото я има тя се изразява в това, че през лятото не може да се хване абсолютно нищо (все едно ти да си включиш парното през август

- vali.67
- новобранец
- Обратна връзка:
Извинявам се на цялата аудитория за латиницата ми ,обаче много бързах ,а на латиница по-ми се отдава ,а да не забравя специални извинения на [никлас],че много се натовари момчето,което е излишно ми се струва ,вече си вземах бележка и няма да се повтори,същевременно с това дайте да не обсъждаме интелегентноста на които и да е.
Като говорих за без възли имах предвид да се сведат до минимум,това имах предвид ,но нали казвам бързах ииииииииииии...........
В смисъл нали като има основно и повод възлите са все пак повече ,за това ми беше мисълта
Наслука
Като говорих за без възли имах предвид да се сведат до минимум,това имах предвид ,но нали казвам бързах ииииииииииии...........
В смисъл нали като има основно и повод възлите са все пак повече ,за това ми беше мисълта
Наслука
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Стефко, да те питам - не по темата - как се стига до топлия ви канал и
свободен ли е достъпът , сиреч да не ме погне някой, светещ в тъмното пазач
ако може да се намъкна там с тъкъмите ще съм ти благодарен и една карта да ми пратиш.
Благодаря
свободен ли е достъпът , сиреч да не ме погне някой, светещ в тъмното пазач

ако може да се намъкна там с тъкъмите ще съм ти благодарен и една карта да ми пратиш.
Благодаря
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
Чирус, не е проблем да ти обясня как да стигнеш до канала, но за съжаление достъпа там е забранен за редовия гражданин. Тъй като се намира на територията на АЕЦ, влизането там става чрез специални пропуски, които се издават от отдел "Сигурност" на централата в следствие на дълго и щателно проучване на въпросната личност (понякога повече от месец
). Т.е трябва или да си служител в АЕЦ или (както е моя случай) работата ти да е пряко свързана с нея и да имаш пропуск. Контролът е много строг и щателен и да минеш без подобен документ е НЕВЪЗМОЖНО.
Ако все пак се интересуваш ще ти обясня.

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Благодаря , съвсем ме отчая и аз бях чувал че има пропускателен режим , но все се надявах 

Да, от втория ред надолу се отнася за Вали.Stefko написа:Само да вметна за разликите, които правиш между "зимен" и "летен" риболов: съгласен съм че на всяко нормално място риболовът през зимата трябва да става по най-финия и внимателен начин, но тук на топлия канал такава разлика не съществува, а доколкото я има тя се изразява в това, че през лятото не може да се хване абсолютно нищо (все едно ти да си включиш парното през август). Виж през зимата си кълве съвсем порядъчно и без никакви задръжки от адския студ на брега. Т.е по- добре е именно през зимата да се предвиди по-здравичко влакно, а през лятото можеш даже и без пръчка да минеш
![]()
![]()
Мой пропуск е - не съм обърнал внимание, че става дума за топъл канал.
chirusa_bg написа:Ехаааа е това са влакна, а аз вчера съм седнал да ловя пъстърва ,(балканска) на основно 0.10 и без повод
![]()
честно , колеги не съм шаранджия ама тие телове дето замятате на тях не ги разбирам . То на 0.50 може да си разхождаш кучето съвсем спокойно![]()
и един въпрос ? колко трябва да е голям шаран, за да скъса 0.40 на опитен рибар ??

-
- новобранец
Колеги я като пишете се уточнявайте кога става въпрос за плетено влакно и кога за монофил. Аз ли нещо не схващав добре, ама плетено влакно с диаметър 0,50 мм. ми се струва, че дори и Рекс Хънт не е виждал. Ако все пак наистина ползвате такива влакна (плетени) водни ски ли карате или друг спорт практикувате?

Харесвам сръчните ръце!
Да, определено ставаше въпрос за монофил 0,50. Тук в Козлодуй плетените влакна са далеч от славата си, която имат в някой други части на страната...Колеги я като пишете се уточнявайте кога става въпрос за плетено влакно и кога за монофил. Аз ли нещо не схващав добре, ама плетено влакно с диаметър 0,50 мм. ми се струва, че дори и Рекс Хънт не е виждал