Колеги, кажете има ли шанс да се хване ШАРАН с плетена корда

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Явно не трябва да се издребнява прекалено - вчера една пъстърва се хванана 0.25 с олово 20-30 грама . Вярно че колегата имаше само един удар , но го имаше :wink: , а говорим за планинска рекичка , не за някой платен гьол
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Ние се отклонихме доста от основната тема: плетените влакна за шаранолов, а всъшност и на мен е интересно да разбера повечко: дебелини, здравини, цветове, марки, монтажи и т.н.
Аватар
vali.67
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от vali.67 »

Re pleteno ,zdravini ,montaji
Mom4eta ,ne vijdam ni6to sme6no tuk ,6tom stava vypros za 6aran koito e jivql neznam kolko vreme v dadena reka ,a i znam 4e e pro4el dosta debeli knigi taka da se izrazq za da dostigne primerno 5-10 kg. nesmqtateli i vie taka.
Pone az ne pravq nikakvi kompromisi s takym za 6aran govorq za reka ,nali vi kazvam znam za kakvo stava vypros,po-gore kolegata Stefko e izbroil kade moje da se zavre tazi taka silna tvar ,o6te s obojdaneto i moje da se kaje ,4e e neupravlqem a na rekata nqma6 mnogo 6ansove za avansi ,makar i razbira se da e nastroen perfektno,ima momenti koito minavat kato na lenta za sekundi i moje 4ovekyt koito dyrji pry4kata v ryka da se okaje izvednyj v nevedenie ,ima takym ,nqma takym v rycete ti pry4ka s makara i si prikleknal i se 4udi6 kak taka .Da taka e kakto kazva edin moi kolega.
Za tova ;Dvukolenna pry4ka zadyljitelno,Zdrava makara ,0.28-0.32 pleteno ,virbel ,plosko olovo za te4enie nai dobre podvijno s dve sa4mi za stoperi,kuka zdrava nai dobre Gt-carp na Ctamakatcu № 1 ili 1-0 s uxo za po-zdrav vyzel ,nikakvi povodi vsi4ko direktno se vryzva ,nikakvi kompromisi ,na makarata sy6to pleteno okolo 30 metra ,mislq ne e neobxodimo pove4e.
Ei na tova mu vikam az da trygna za 6aran na reka ,na koito mu e sme6no da se smee ,no tova e edna ot istinite za div 6aran.
Nasluka
Аватар
niklas
новобранец
новобранец

Мнение от niklas »

А бе, Vali.67, що не си включиш кирилищата като пишеш почти роман. Очите ми изтекоха докато прочета написаното от теб. На шльокавица - чаткай в чат-а. Когато искаш да те четат тук ползвай тези букви, дето сме ги свикнали. Ама пък и аз, що писане за нищо! Друго си е да си шльокаш, някак си по-интелигентно изглежда.
Mitchell
новобранец
новобранец

Мнение от Mitchell »

Stefko написа: Ами ако живееш в Козлодуй ще разбереш, че тук избора на "диаметър" хич не е въпрос на някакви лични тактически съображения или преценки. Просто в магазините през зимата имаше два диаметъра: 0,24 и 0,40 :shock: :!: . Според теб какъв трябваше да взема?! :lol: В София е друга работа: диаметри, марки, цветове, количествени и качествени характеристики..., а ние понякога е трудно един най-прост червей да намерим, камо ли да се замисляме за избора на плетено влакно :lol:
Не, не живея в Козлодуй, но това няма значение. :wink: Ако е за самия случай - вярно, нямал си друг избор. Но дори и за Дунава, и то зимата, по принцип няма смисъл да е толкова дебело.
Съгласен съм с написаното от Вали, с някои забележки. Основното не е нужно да е плетено, едно на ръка, че трябва специално да слагаш на тия двуколенки сикови водачи, иначе другите ще се нарежат. За основно влакно можеш да минеш и с 0.45, а поводът ще е 0.20 плетено /и то лятно време/.
И един въпрос имам - как хем вирбел има, хем няма възли? Магия или това е вирбелът на тежестта, щото и той е задължителен? :wink:
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Не, не живея в Козлодуй, но това няма значение. Ако е за самия случай - вярно, нямал си друг избор. Но дори и за Дунава, и то зимата, по принцип няма смисъл да е толкова дебело.
Съгласен съм с написаното от Вали, с някои забележки. Основното не е нужно да е плетено, едно на ръка, че трябва специално да слагаш на тия двуколенки сикови водачи, иначе другите ще се нарежат. За основно влакно можеш да минеш и с 0.45, а поводът ще е 0.20 плетено /и то лятно време/.
И един въпрос имам - как хем вирбел има, хем няма възли? Магия или това е вирбелът на тежестта, щото и той е задължителен?
Мичел, този въпрос е предполагам към Вали, щот' не съм писал за вирбели... :roll:
Само да вметна за разликите, които правиш между "зимен" и "летен" риболов: съгласен съм че на всяко нормално място риболовът през зимата трябва да става по най-финия и внимателен начин, но тук на топлия канал такава разлика не съществува, а доколкото я има тя се изразява в това, че през лятото не може да се хване абсолютно нищо (все едно ти да си включиш парното през август :lol: ). Виж през зимата си кълве съвсем порядъчно и без никакви задръжки от адския студ на брега. Т.е по- добре е именно през зимата да се предвиди по-здравичко влакно, а през лятото можеш даже и без пръчка да минеш :wink: :lol: :lol:
Аватар
vali.67
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от vali.67 »

Извинявам се на цялата аудитория за латиницата ми ,обаче много бързах ,а на латиница по-ми се отдава ,а да не забравя специални извинения на [никлас],че много се натовари момчето,което е излишно ми се струва ,вече си вземах бележка и няма да се повтори,същевременно с това дайте да не обсъждаме интелегентноста на които и да е.
Като говорих за без възли имах предвид да се сведат до минимум,това имах предвид ,но нали казвам бързах ииииииииииии...........
В смисъл нали като има основно и повод възлите са все пак повече ,за това ми беше мисълта
Наслука
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Стефко, да те питам - не по темата - как се стига до топлия ви канал и
свободен ли е достъпът , сиреч да не ме погне някой, светещ в тъмното пазач :wink:
ако може да се намъкна там с тъкъмите ще съм ти благодарен и една карта да ми пратиш.
Благодаря
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Чирус, не е проблем да ти обясня как да стигнеш до канала, но за съжаление достъпа там е забранен за редовия гражданин. Тъй като се намира на територията на АЕЦ, влизането там става чрез специални пропуски, които се издават от отдел "Сигурност" на централата в следствие на дълго и щателно проучване на въпросната личност (понякога повече от месец :!: ). Т.е трябва или да си служител в АЕЦ или (както е моя случай) работата ти да е пряко свързана с нея и да имаш пропуск. Контролът е много строг и щателен и да минеш без подобен документ е НЕВЪЗМОЖНО. :? Ако все пак се интересуваш ще ти обясня.
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от chirusa_bg »

Благодаря , съвсем ме отчая и аз бях чувал че има пропускателен режим , но все се надявах :?
Mitchell
новобранец
новобранец

Мнение от Mitchell »

Stefko написа:Само да вметна за разликите, които правиш между "зимен" и "летен" риболов: съгласен съм че на всяко нормално място риболовът през зимата трябва да става по най-финия и внимателен начин, но тук на топлия канал такава разлика не съществува, а доколкото я има тя се изразява в това, че през лятото не може да се хване абсолютно нищо (все едно ти да си включиш парното през август :lol: ). Виж през зимата си кълве съвсем порядъчно и без никакви задръжки от адския студ на брега. Т.е по- добре е именно през зимата да се предвиди по-здравичко влакно, а през лятото можеш даже и без пръчка да минеш :wink: :lol: :lol:
Да, от втория ред надолу се отнася за Вали.
Мой пропуск е - не съм обърнал внимание, че става дума за топъл канал.
Аватар
old fox
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от old fox »

chirusa_bg написа:Ехаааа е това са влакна :) , а аз вчера съм седнал да ловя пъстърва ,(балканска) на основно 0.10 и без повод :lol:
честно , колеги не съм шаранджия ама тие телове дето замятате на тях не ги разбирам . То на 0.50 може да си разхождаш кучето съвсем спокойно :wink:
и един въпрос ? колко трябва да е голям шаран, за да скъса 0.40 на опитен рибар ??
:lol: Колега, на 012 плетено ми счупи кука №4, на едно гьолче, да не го споменавам, че няма място за трима :!: :lol: Обичам повече хищниците, ама дивака шаран, е як добитък, нищо общо с другите :wink: :wink: За очудване е, че не скъса, а шарана беше между три и пет кила счервендалес корем, мина като парен валяк :lol: :lol:
sladkovodnij
новобранец
новобранец

Мнение от sladkovodnij »

Колеги я като пишете се уточнявайте кога става въпрос за плетено влакно и кога за монофил. Аз ли нещо не схващав добре, ама плетено влакно с диаметър 0,50 мм. ми се струва, че дори и Рекс Хънт не е виждал. Ако все пак наистина ползвате такива влакна (плетени) водни ски ли карате или друг спорт практикувате? :P :shock: :P :shock:
Харесвам сръчните ръце!
Mitchell
новобранец
новобранец

Мнение от Mitchell »

Аз в един от коментарите си съм споменал 0.45 - имам предвид монофил. Всъщност, където говоря за плетено, съм го споменал изрично. Стефко говори за 0.50 - сигурен съм, че става дума отново за монофил, но нека той си каже.
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Колеги я като пишете се уточнявайте кога става въпрос за плетено влакно и кога за монофил. Аз ли нещо не схващав добре, ама плетено влакно с диаметър 0,50 мм. ми се струва, че дори и Рекс Хънт не е виждал
Да, определено ставаше въпрос за монофил 0,50. Тук в Козлодуй плетените влакна са далеч от славата си, която имат в някой други части на страната...
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”