Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

питане за шарко на Тича
Модератор: sapuna
- mladenov_78
- новобранец
питане за шарко на Тича
здравеите,имам много вапроси относно риболова на шарко и понеге другиа месеc ми предстои едноседмичен излет на яз.Тича ви моля за малко инфо относно; Колко често се прехварлят вадиcите когато са на косам с cаревиcа; Да пробвам ли на топче в този язовир;Стравта на косама да лежи ли на дъното или с повдига4 и всиакакво инфо за риболова на шаран на яз.Тича. Благодариа предварително
- mladenov_78
- новобранец
- kosatkata
- ще става разбирач
Колега не знам колко често посещаваш този водоем и дали знаеш сегашното му положение , но в момента нивото на водата е плачевно ниско.Три града Шумен , Преслав и Търговище пием вода от там плюс това което се ползва за напояване.За риболов на шаран според мен е много труден даже при нормално ниво поради факта че това е огромен язовир и на местата на които може да се лови риба не са типично шаранджииски.Имай в предвид и факта че на водоема има вододайна зона на която не е разрешено да се лови и това предполага спокойствието там и от там концентрацията в нея на този вид риба.Има колеги от околността които са вадили по някой шаран но това са меко казано едва ли не като да удариш шестици и петици от спортния тотализатор.Верно признавам че хванеш ли такава риба то почти винаги това е трофеен екземпляр но това се случва мнго рядко и затова се избягва риболова на шаран на този водоем.Ако ямаш постоянни наблюдения над този язовир , не знаеш някое дашно място или нямаш човек от близките околия да те заведе по добре не си прави труда.Това е лично мое мнение и ако някой може да даде по точна иформация или да опровеергае думите ми нека каже .Аз съм от хората които не се засягат и сммятам че докато съм жив все ще има какво се да науча.
Обаждам се само защото номерът след името ти ми припомни че през 1978-ма хванах първия си шарко на яз. Тича - с. Сушина. Монтаж - плаващо 100 гр. олово, по една кука №1 със суха царевица на обеца пред и зад него. Основно влакно 0.50, повод 0.40, на оловото топка кал омесена с жито и царевица. Стръвта се изнася на 150 метра с лодка, душек или спасителна риза с плавници (последното е моя принос
) Пуска се внимателно на дъното, дълбочината е около 15-20 метра и се изсипва найлонова кесия с царевица за захранка. Пръчката на здрава стойка да сочи небето, че удря рязко. Ваденето става на широки махове, като се обира с макарата при движението напред. Това е А-то и Б-то
. На слука!

- kosatkata
- ще става разбирач
Наистин амного труден за да не кажа почти невъзможен.Могат да се хванат шарковци там но на вододайната зона ама там стрелят и никой не смее да стъпи.Все пак за около седмица и на разрешеното може да се хване на кякое плитко место с дълбочини около него стига колегата да има с какво да го открие.На язовира има много миди и трябва да се внимава и с тях.Това като жокери от мен.Аз все още нямям голям шаран от там а и в интерес на истината не съм настоявал много.Успех дано съм помогнал.
rikosheth написа:А последния кога?sestrata написа:Обаждам се само защото номерът след името ти ми припомни че през 1978-ма хванах първия си шарко на яз. Тича - с. Сушина....
П.П Много труден водоем за риболов на хубав шаран, така мисля от скромен опит