Макара за дунава!!!

Модератор: sapuna

Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Re: Макара за дунава!!!

Мнение от sapuna »

:lol:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
VNNaidenov
новобранец
новобранец

Мнение от VNNaidenov »

Ето даже и Sapuna на аватара си е с EU.
Аватар
mitko ribara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от mitko ribara »

Аз на моите макари съм наслагал 300м.0.40 400м. 0.35 итн. но когато дунава е пълен се мъча с тях и сега мисля да навзема 0.50...0.60!
Ако ме няма повече от 3 дни във форума ОБАДЕТЕ СЕ В ПОЛИЦИЯТА!!!
Аватар
mitko ribara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от mitko ribara »

А бе хората с шаранджииското обурудване ще ми е интересно как с 3.50lb. ще хвърлят 250гр. олово или ако има дървета и клони около тях как ще мятат...Аз имам шаранджииско оборудване но с него на дунава не стъпвам купих си стъклопластови пръчлета за по 30 лева с по яки макари. :drinkers: :drinkers:
Аватар
shefa
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shefa »

Едната от снимките на колегата vladi gtv не се беше показала и реших да я покажа:

Изображение

Само да вметна, че и двете страни са прави! Години наред съм ходил по река Дунав(нали съм от Свищов) за сом, шаран и т.н.. Ползвал съм различни макари, влакна, но все съм бил с чешки плътни въдици. Плътните въдици са здрави, податливи на ужасни натоварвания и изтезания, НО са без никаква акция и ужасно тежки. В зависимост от цвета на чешката въдица може до известна степен да се говори и за някаква акция. Например:
- сини, с черно до дръжката, с хиперлонова дръжка - това са най-твърдите от цялата серия. Подходящи са за сом и щука, но за шаран и мряна според мен НЕ. Вадят риби, не че не вадят, но имат неподходяща акция. Използваха ги дълги години за търмъчене по реката. Това са същински колове. Виждал съм много извадени риби с такъв модел, аз лично съм имал няколко такива, но съм бил свидетел и на много откачени риби :wink:
- бели, с коркови дръжки - тук има два модела - с тънък връх и с дебел. С дебелия се доближават до горепосочените сини, но сините нямат равни. С тънкия връх съм имал доста въдици, имат по-ясно изразена акция, идеални са за шаран или за риби податливи на по-лесно откачане от куката.
- зелени с черна боя към дръжката, с хиперлонова дръжка - доближават се до белите с тънкия връх, добре направени, с върхова акция.
- вишневи, с порцеланови водачи и хиперлонови дръжки. Тези въдици се продаваха като топъл хляб няколко години в нашия град. Бях купени стотици от тях. И интересно защо по реката през последните години не виждам нито една от този модел? Чудна работа. От Никопол бяха купени поне 50-70броя. Но няма значение. Въдиците са меки, леко локумести.
- кафяви с логото Сазава - за мен лично най-добре направените плътни чешки въдици, които някога съм имал. С порцеланови водачи. Идеална за шаран, сом и т.н.
Може и да има и други цветове, но не се сещам.

Като цяло чешките сопи са добри за реката, непретенциозни, не трябва да се пазят, могат лесно да се пребоядисват, има водачи за тях, които са евтини, подходящи са за места с надвиснали клони, НО са тежки, без ясна акция, с къса дръжка, което при продължителна борба с голяма риба оказва влияние върху ръката на риболовеца. :wink:
Днес се продават много плътни въдици, които са подобие на чешките, но с тази разлика, че нямат метален макародържач, а имат пластмасов, който често се пука :wink:
Като цяло - добро бюджетно решение за риболовец без особени претенции!
Лично аз бих си взел шаранджийски въдици( от няколко години ходя по реката само на плувка, дъното съм го зарязал нещо и съм си разпродал всичкия инвентар за дъно) с ясно изразена акция, които превъзходжат чешките или плътните въдици многократно :wink:

За макарите - много може да се пише. Не ми се пише - мързи ме. През годините съм виждал много неща. В начлото ловихме с макари Делфин, после с Реле - Рекс, със Стабили, Роен и т.н. Вадеха риби и то големи. Макарите нямаха добър аванс, засичаха, ронеха се корони, но пак вадеха риби. Макара с капацитет 0,50(или 0,60) - 100 метра е идеална - няма значение марката освен, ако риболовеца няма претенции. Може и с по-малък капацитет на шпулата. На тази макара с този капацитет може да се навие доста метри тънко влакно за този, който иска да лови с тънко. Който иска да си прави кефа, си купува скъпа макара, Който не иска да си прави кефа, си купува евтина. Това е. А това важи и за всяко нещо. Кеф цена няма!
Това лято бях свидетел как монтажът на косъм се оказа много по-ефективен от спиралата и забучените в нея куки. На косъм с царевица и пуканка бяха хванати няколко амура и десетки шарани, а на спирала почти нищо. Това ме кара да мисля, че нещата се променят, а с това и ние трябва да се променим - начинът ни на мислене и подходът към риболова. На тези места, на които бяха хванати рибите на косъм, никога до сега не беше ловено така, а само на спирали! Това трябва да се окаже червената лампичка, която ясно ни сигнализира нуждата от промяна. И аз дълги години удрях по масата с твърдението, че от чешките въдици по-добри няма, че от спиралата по-ефективен монтаж няма, но ето че идва времето на противоположната теза.

Ако се лови от лодка, в близост до чукани - ползвайте чешки или плътни въдици. Не заради друго, ами за да не жулите скъпите въдици по борда на лодката. От брега може със всякакви.

И стига сте си представяли реката като пълна с чукани, брегове осеяни с коренища и потопени дървета, където ще са ви нужни плътни въдици, яки метални макари от типа лебетки и влакна със стоманени нишки! Всяко паднало дърво, под напора на реката, се реже и взима за печката при ниско ниво! Такива места с чукани и дървета са изключителна рядкост!!! Такива места все още има по островите, но за там си трябва лодка! На всички места, на които моите приятели ловят с плътни въдици, може да се лови и с шарански специализирани въдици, с изключение на едно, където при високо ниво си трябват по-къси въдици! Това е за района около Свищов. Закачки има не само по реката, но и по язовирите - нали?
Ловете си, ако ви позволява бюджета, с шаранджийски въдици и по-качествени макари за да усетите красотата на риболова и емоциите от уловената голяма риба. Много риболовци забравят за какво са на реката, забравят да се вълнуват при воденето на голяма риба, забравят да изпитват положителни емоции по време на риболов, а мислят само и единствено как ще извадят закачената риба по-скоро, да не и дадат шанс да се бори и по-бързо на я пльоснат на брега в калта или камъните и да й се нахвърлят отгоре й.
Все пак риболова е преди всичко за удоволствие :wink:
Последно промяна от shefa на Пон Дек 19, 2011 8:49 pm, променено общо 1 път.
tenesista_
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от tenesista_ »

:!:
Аватар
mitko ribara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от mitko ribara »

drebens
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от drebens »

И с какво тези макари,особено последната,са различни от макари за обикновен водоем?
Аватар
mitko ribara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от mitko ribara »

Еми очевидно е че макарите са обикновени...прото са по големи а за Дунава трябва такива макари там течението е основен фактор които не трябва да се поценява също така шараните от Дунава са по борбени от тези в язовира защото се борат с течението! Четит разник на всички и големи да ги дърпаме през новата година!
Аватар
mitko ribara
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от mitko ribara »

:!:
drebens
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от drebens »

mitko ribara написа:Еми очевидно е че макарите са обикновени...прото са по големи а за Дунава трябва такива макари там течението е основен фактор които не трябва да се поценява също така шараните от Дунава са по борбени от тези в язовира защото се борат с течението! Четит разник на всички и големи да ги дърпаме през новата година!
Честно казано не те разбирам,ама карай......
Честит празник,жив и здрав.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Темата е абсолютно подвеждаща за по младите колеги , в голяма степен несериозна и според мен изчерпана!Няма да доведе до приятелски завършек и по тази причина и первам ключа!
Всеки да си лови където и с каквото иска!
Весели празници!!!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Заключено

Обратно към “Риболов на тежко”