Лодка с надувно дъно 0,8 бар Селва или Allroundmarina 3,80m?

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Публикувай отговор
Godjiro
новобранец
новобранец

Лодка с надувно дъно 0,8 бар Селва или Allroundmarina 3,80m?

Мнение от Godjiro »

Здравейте колеги,
Реших да купя лодка с надувно дъно(0,8бар) вместо с алуминиево или дървено по следните причини:
1.По лека е 47кг срещу 68 кг
2.Излиза по-добре на глисаж (поради удълженията на дъното зад кърмата) и е по-стабилна на завои (поне така пише из брошурите и литературата която изчетох)
Към дължината от 3,80 която избрах искам да добавя двигател Селва Наксос 15к.с. (ел.старт) както и за в бъдеще и един Минн Кота тъй като ще я използвам за риболов (морски подводен и сладководен) както и евентуално за лов на патици въпреки че не съм ловджия ще придружавам мой приятел.
Ето Селвата :
http://www.selvamarine.com/scheda_imbar ... cale=en_us
Allroundmarine Dynamic 380 e със същите данни но не намерих подходящ линк
Очаквам вашите коментари и предложения.Искам да сте адвокат на дявола както се казва, т.е. да изтъквате най вече недостатъци да не би да съм пропуснал нещо , защото още не съм броил парите и не е късно да променя модела и двигателя.
Благодаря ви предварително
Godjiro
новобранец
новобранец

Мнение от Godjiro »

Може би не се изразих правилно.....не става въпрос да избера една от двете защото са с еднакви данни(правят се в същата фабрика на Селва) Може би от двете ще избера Австрийската Аllroundmarine по-скъпа е с около 100лв но е малко по пипната в детайл.Представляват се в БГ от един и същи човек така че условията са аналогични.По-скоро ако имате опит ми кажете какви са минусите спрямо лодки с алуминиево или дървено дъно и кажете за двигателя какво ви е мнението.Всъщност какво би било предимството ако избера 4 вместо 2 тактов?
iliaka
научил се да хвърля
научил се да хвърля

ИЛЯКА

Мнение от iliaka »

КОЛКО ЩЕ ТИ СТРУВА ТВА НЕЩО?
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Според мен надуваемите дъна (високо налягане или обикновенни надувни) са предназначени предимно за лодки които се използват за развлечения(демек само за кеф). За риболов или за лов пода трябва да е твърд(алуминий или дърво). Значи представи си си на мов или риболов и се метнеш с грубите кални обувки в лодката, а после да се изправиш и да стържеш с объвките дребнита камъчета и пясък по дъното. Според мен няма да е много практично да си взимаш такава лодка, ако не си решил да ходиш на лов бос или да ползваш лодката 3-4 години вече е друго нещо. А и като се ходи на риба в лодката все се подмятат разни предмети икуки по пода(пак не е за предпочитане надуваем под).
Но все пак решението си е твое.
А за по лесното глисиране си прав понеже като се надуе пода се образува чист V-образен кил а и удължението след дъската служи като Trim.
Godjiro
новобранец
новобранец

Мнение от Godjiro »

За калните и с камъчета ботуши си прав и аз мислех дали да не си приспособя поне едно парче от нещо твърдо и нехлъзгаво поне между торбата на носа до 2-ра седалка(около 1,40м) където се стъпва и се подмятат разни чаркове,но печеля близо 20кг в теглото все пак.Освен това самото дъно вътре не е съвсем хоризонтално а леко наклонено към средата.
Godjiro
новобранец
новобранец

Мнение от Godjiro »

Цената е малко по скъпа от Селва с Алум.дъно , но казват че е сравнително нова технология , гледах в Гърция риболовци любители като нас такива карат (говорим за високо налягане )
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Аз изказах само мойто мнение, не се опитвай да обедиш мен а себе си.
Аз съм с дървено дъно поради причината , че лодката се ползва предимно за риболов. И аз бях като теб пред същата дилема и обиколих доста магазини и излижения в германия и навсякаде ме съветваха да си взема с дървено дъно ако се ползва предимно за риболов. Съната свисоко налягане се потдържа трудно(захабява се и има опастост от чести спуквания, а алуминия по принцип е на раета и събира много мръцотия и затова съм с дървено.
А съветите на специалистите е дърво или алуминий. Надуваемо дъно е предимно за удоволствие и не чак толкова за сериозни експлоатации.

Успех с избора :)
Godjiro
новобранец
новобранец

Мнение от Godjiro »

Благодаря момчета за мненията ви за лодката,ще помисля да подложа нещо върху дъното(може парче твърд стереопор от синия че е лек,но кажете и за мотора да не се прецакам с тая Селва
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

какво си припомпвал - дъното ли?
аз моята Селва 3.60 съм я държал надута повече от месец миналото лято /карах я на джипа отгоре/ и не се е налагало помпане на бордовете - само кила /той се изпуска за да може да се качи лодката на джипа/

да не ти е била спукана лодката?
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”