Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

Дилема - боло 5м или боло 6м.
Модератор: sapuna
Дилема - боло 5м или боло 6м.
Здрасти колеги. Пред мен стои следния въпрос - дали да си взема болонеза 5м. и да не ми тежи или пък да си взема 6м. такава, която естествено е по-тежка, не разполагам с големите пари така, че хем да е лека хем да е 6 метра, кажете какви са предимствата и недостатъците?

http://www.fotosviat.bgM_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
Re: Дилема - боло 5м или боло 6м.
Зависи на какви реки ще ловиш...за големите реки по-добре е 6м.Аз бих те насочил към New Hunter
Най-голямата риба е изпуснатата

- jasonsmith
- разбира нещата
аз мисля че ги знаеш и сам предимствата и недостатъците
Вземи си 5ца по лека и не се занимавай с глупости, поне няма да ти тежи.

Вземи си 5ца по лека и не се занимавай с глупости, поне няма да ти тежи.
И според мен леката е за предпочитане. Имам и двете, но откато си взех 5-ца преди 2 години шестицата не е излизала от калъфа. Успех в избора.
Ама искам някой да ми каже, защо да си взема 6м. конкретно, какво предимство ми дава точно? Стандартното вземи си 6м. по-добре е го знам, ама защо е по-добре ме интересува?

http://www.fotosviat.bgM_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
За широки реки, за дълго изтичане, за качествено задържане от шестицата е по-добра само седмицата
.
Ако ловиш на сравнително тясна река ще минеш и с петица, но на широка ще ти е терсене.
Според мен по-универсален варинат е шестицата.

Ако ловиш на сравнително тясна река ще минеш и с петица, но на широка ще ти е терсене.
Това с буре плувка или с близалка, щото ако ми е достатъчно лека въдицата и вдигна ръка мога да задържам и с 5ца доста добре според мен?Regar написа:За широки реки, за дълго изтичане, за качествено задържане от шестицата е по-добра само седмицата.

- tihomir123
- новобранец
ако имаш малко повече пари си вземи това няма да съжаляваш http://www.fishermanbg.com/product/36/t ... lo-6m.html
- jasonsmith
- разбира нещата
тиката е добра, но човека е написал че иска евтина..tihomir123 написа:ако имаш малко повече пари си вземи това няма да съжаляваш http://www.fishermanbg.com/product/36/t ... lo-6m.html
Че можеш, можеш, но колко време? Ако живееш до реката и отскачаш всеки ден за час, два и не е проблем да седиш с изпъната ръка, за да задържиш добре линията в средата на реката то вземи си петица. Но ако биеш по сто и кусур километра в едната посока като мен и висиш на реката от тъмно до тъмно, не мисля че ще издържиш много в тази поза. Много може да се пише по този въпрос, но ти най-добре знеш къде ходиш и какво и как ловиш. Аз имам и 5-ца и 6-ца и ги сменям според условията, но продължавам да мисля, че 6-цата е по-универсалният вариант въпреки, че понякога към края на деня ми натежава.topsoft написа:Това с буре плувка или с близалка, щото ако ми е достатъчно лека въдицата и вдигна ръка мога да задържам и с 5ца доста добре според мен?Regar написа:За широки реки, за дълго изтичане, за качествено задържане от шестицата е по-добра само седмицата.
А за плувките - ловя само с буре
-
- фен клуб-скобар
Ако ще взимаш по-евтина ти предлагам 5м. не прави компромис с ка4еството за сметка на дължината. 5-цата си е достатъчна въдица за много места, ако си свикнал на 6-ца вече ще ти се струва къса както мойта сега, мо пък тежка 6ца -да ще ти върши работа, но се примиряваш, че е по-тежка и ловиш и не се оплакваш. Кажи горе-долу за колко пари търсиш.
"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим''
:D

Бих веднага си купил Focus Gelato на 5м. ма я няма, днес разпънах 6м и е добре,но пак ми се вижда тежичка. До сега съм ловил с шестица, обаче тежка и след 2 часа риболов почвам да заничам, умарям се не следя добре изтичането и линията, абе кофти. За това си мисля, че с лека петичка, въпреки че по-трудно ще задържам, риболова ще ми е по-приятен и самият аз ще съм по-концентриран в/у това, което правя, а не да се скапвам. И да пътувам и аз по 120км. и това допълнително внася умора в мен.

- tamihal
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Дилемата е наистина трудна...бил съм пред такъв избор и знам как е. Аз дадох някой лев в повече, но и за секунда не съжалих за избора си. Удоволствието е на първо място.topsoft написа:Бих веднага си купил Focus Gelato на 5м. ма я няма, днес разпънах 6м и е добре,но пак ми се вижда тежичка. До сега съм ловил с шестица, обаче тежка и след 2 часа риболов почвам да заничам, умарям се не следя добре изтичането и линията, абе кофти. За това си мисля, че с лека петичка, въпреки че по-трудно ще задържам, риболова ще ми е по-приятен и самият аз ще съм по-концентриран в/у това, което правя, а не да се скапвам. И да пътувам и аз по 120км. и това допълнително внася умора в мен.
Определено ефтина и лека 6-ица няма...за да не те уморява след продължителен риболов, пръчката трябва да е под 300 грама. А тази пръчки попадат в друг ценови сегмент...ако искаш да минеш по-тънко то Ню Хънтър на 5 метра е добър избор, Фокус-ите също са прилични...но ако искаш пръчка, която ще ти радва окото, душата и ръката то това е...
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=86&t=56350
Последно промяна от tamihal на Пон Дек 12, 2011 11:27 pm, променено общо 1 път.
- SUPER MARIO
- ще става разбирач
Достигнал си до правилния извод.Вземи си тази, с която ще ти е по комфортно да ловиш.Аз се справям на реката дори с мача и се отказах да си купувам боло.topsoft написа:Бих веднага си купил Focus Gelato на 5м. ма я няма, днес разпънах 6м и е добре,но пак ми се вижда тежичка. До сега съм ловил с шестица, обаче тежка и след 2 часа риболов почвам да заничам, умарям се не следя добре изтичането и линията, абе кофти. За това си мисля, че с лека петичка, въпреки че по-трудно ще задържам, риболова ще ми е по-приятен и самият аз ще съм по-концентриран в/у това, което правя, а не да се скапвам. И да пътувам и аз по 120км. и това допълнително внася умора в мен.
Бързай бавно.
Според мен 6м е за предпочитане пред 5. Много по-добър контрол над линията, съответно над уловената риба. Позволява по-дълго изтичане и по-добро задържане. Но доколкото разбирам се търси боло до 100тина кинта?! В такъв случай, ако не ти се чака повече, взимай 5м. Гелатото съм го държал, на 6 метра и седи доста добре в ръката. Между другото съвсем случайно го мернах на 5 метра в един сайт! Имаш лс.
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!