Някой знае ли как се доставя лодка от сащ ?

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Аватар
Шморхи
разбира нещата
разбира нещата

Re: Някой знае ли как се доставя лодка от сащ ?

Мнение от Шморхи »

Мисля, че пратки над 100 долара или евро не минаваха митница, но спокойно можеш да сметнеш, че съм те излъгал. Искам да кажа, че не съм сигурен.
Иначе вносът от САЩ се облага с мито и ДДС. Схемата е следната - цената на продукта + стойността на транспорта + 10% мито(средно) + 20% ДДС и продукта е ваш.
Конкретен пример.
Приятел си поръча от САЩ лодка с колесар и двигател. Цената на комплекта бе 7800$. След като плати комисионна на човека(българин в САЩ) за намирането и уреждането на документите, транспорта, мита, ДДС и каквото още там има да се плаща, лодката му стъпи на или 21 или 23 000 лева.
Това се случи преди 3 години. Ако не се лъжа, курса на долара тогава бе дори по-нисък от сегашният.
За да съм искрен докрай, ще кажа, че цената включваше и нов сонар(200 долара), ел. лебедка, 2-3-4 спасителни жилетки, тента и някаква плажна лодка за хлапетата. Всички тези неща бяха купени отделно от лодката и натоварени на нея.
Та...според мен е крайно неизгодно да се внасят оттам евтини неща или поне ако нямаш сигурен човек и...ала-бала. Сложна схема е.
Вариант е ако си живял там и си внесеш мотора, колата, лодката...каквото там имаш за лична употреба. Тогава мисля, че не се плащаше мито или ДДС, или и двете, но нямаш право да я продаваш 2 години след вноса.
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”