Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

влияе ли се шарана от жегите и как ?
Модератор: sapuna
- ribarq
- сериозен играч
влияе ли се шарана от жегите и как ?
снощи пренощувах на един водоем , на който ходя често ! и какво ми се случи ? влизам тази сутрин с лодката и плувката да се разходя по сазовете дали няма някой заблуден шарко . Тръгвам по брега . язовира е доста обрасъл 20-30 метра от брега е в треви ! и не е дълбоко , не повече от 150см(това е дълбочината само в тревите , иначе водоема е дълбок 8 метра ) гледам аз едно барабунки викам си я да пусна там плувката , хващах на черей едър , тлъст . дилбочината бе 30 см ...нещо нешеше да взима барабунките(балончетата) взеха да излизат се едно че има спукана кислородна бутилка под тревите . вадя пак пускам отгоре ! и викам я да вадя и да се местя , при ваденето един шаран колкото греблото на лодката ако искате вервайте , беше към 10-15 кг така се извартя от горе , че нямаше как да не го видя зацепи водата като торпедо , и си минавам по брега и на 20-30 метра някви шопари минават по повърхноста и се виждат целите на 30-40 сантиметра дълбочина ! гледам пак барабунки на едно место до сазовете пускам и хоп ,,, смех червеноперка 300 гр
продължавам си и направо жална гледка шарани колкото щеш но ъъ нещът да взимат ..... Всичката риба бе на тънката вода до 50 см ! искарах няколко шаранчета по този начин но все по 500 гр , тъкмо да се прибирам гледам пак барабонки ...УЖАС викам си ся те хванах .... рааз два три да метна точно там и един като ми се упули ама жълт жълт скочи ми на плувката отгоре пак беше от порядъка на 8-10 кила ,.....
на връщаня към брега , към бивака срещнах пак от тез барабунки , пускам на тях , няма и 10 сек и ЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗз абанса взе да се отвърта , Така се зарадвах че съм Ловил някой по едър шаран . като лъсна едно СОМче 2 кг , направо се разплаках ! исипах всичката риба във водата обръщайки лодката , поне се разхладих , часът вече бе към 11 и нямаше как да стоя на тези жеги ! измих лодката прибрах въдицата и в колата ! и У дома !
---------------------//-----------------------
Та мисълта ми е такава нали едрия шаран би трябвало да е на дълбоко , там кадето е хладно през лятото ? а там го няма никакъв !
какво правят тези шарани в тревите в тая жега ? нали когато има треви и видораслии други растение и водни въшки и разни буболечки, всички те се нуждаят от кислород ! както и рибата ! но там кадето са тревите кислорода е по малко и е по плитко и топло ! а кадето е по чисто и по хладно на вътре няма риба? нещо немога да си обясня ? можеби когато подуха малко ветрец и прави кислород се усеща първо най на плиткото . такали ще да е ?
Влияе ли се шарана от жегите и как ? споделете вашите наблюдения и опити ? за да може да си помогнем взаимно !

на връщаня към брега , към бивака срещнах пак от тез барабунки , пускам на тях , няма и 10 сек и ЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗз абанса взе да се отвърта , Така се зарадвах че съм Ловил някой по едър шаран . като лъсна едно СОМче 2 кг , направо се разплаках ! исипах всичката риба във водата обръщайки лодката , поне се разхладих , часът вече бе към 11 и нямаше как да стоя на тези жеги ! измих лодката прибрах въдицата и в колата ! и У дома !

---------------------//-----------------------
Та мисълта ми е такава нали едрия шаран би трябвало да е на дълбоко , там кадето е хладно през лятото ? а там го няма никакъв !
какво правят тези шарани в тревите в тая жега ? нали когато има треви и видораслии други растение и водни въшки и разни буболечки, всички те се нуждаят от кислород ! както и рибата ! но там кадето са тревите кислорода е по малко и е по плитко и топло ! а кадето е по чисто и по хладно на вътре няма риба? нещо немога да си обясня ? можеби когато подуха малко ветрец и прави кислород се усеща първо най на плиткото . такали ще да е ?
Влияе ли се шарана от жегите и как ? споделете вашите наблюдения и опити ? за да може да си помогнем взаимно !
- AL KAPONE
- кандидат преподавател

И аз ще ти дам една история ! отивам на морето да си вида

Я утре ходи ги виж там ли са шаровците , че другата седмица си идвам

Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
-
- разбира нещата
Точно тревите отделят кислород. Нали фотосинтезират. Но това е отговор на конкретен въпрос, не разсъждение върху темата.
Колкото до аномалиите (или грешните разсъждения) ще ти кажа, че най-много шарани съм хващал все през юли в най-голямата жега. Противно на разпространеното схващане за кислорода и т.н.
А на тия ще им намериш цаката. Сигурен съм.
Аре накука!
Колкото до аномалиите (или грешните разсъждения) ще ти кажа, че най-много шарани съм хващал все през юли в най-голямата жега. Противно на разпространеното схващане за кислорода и т.н.
А на тия ще им намериш цаката. Сигурен съм.
Аре накука!
- dedeff
- разбира нещата
По принцип знам,че шарана се храни най-интензивно при температура на водата около 28 градуса.При по-висока температура храненето силно намалява,като в отделни случаи може напълно да спре и шаранът да изпадне в летаргия,подобна на зимната.За зимната летаргия знам,че зимува в най дълбоките части на водоема.Културният шаран е по-невзискателен към кислородното съдържаниена водата от дивия,така че не се чуди че пляска и играе в сазовете около брега.
-
- ще става разбирач
Както по-горе колегите са написали шараните са били там заради кислорода, а следователно и повечето храна. Шараните наистина не са придирчиви кой знае колко към кислородното съдържание, но колкото повече кислород има в един водоем, толкова по-добре се хранят и нарастват. След кислорода на второ място в голямите жеги идва и атмосферното налягане, което при такива топли дни е изключително високо и без да навлизам в подробности ще кажа, че влияе изключително негативно на храненето на рибите. На трето место е температурата на водата. Комбинацията от тези три фактора са ключа към успеха.
За твоята случка рибите са се движели там рано сутринта, защотот тънкия слой вода се охлажда нощно време по-бързо от дълбоките води, а и наличието на повече кислород в момента е бил още един бонус, че рибите да се въртят там. От това, че си наблюдавал множество балончета е ясно, че в този момент рибите са се хранили усилено, но не сди успял да им предложиш правилната стръв или монтаж
Успех следващия път, а ако има нужда пак ще помогна 
За твоята случка рибите са се движели там рано сутринта, защотот тънкия слой вода се охлажда нощно време по-бързо от дълбоките води, а и наличието на повече кислород в момента е бил още един бонус, че рибите да се въртят там. От това, че си наблюдавал множество балончета е ясно, че в този момент рибите са се хранили усилено, но не сди успял да им предложиш правилната стръв или монтаж

ХВАНИ, СНИМАЙ И ПУСНИ!!!
-
- новобранец
Здравейте колеги!Нов съм във форума но си позволявам да споделя мнение по въпроса.
От няколко месеца ходим с аверите на едни зарибени гьолове около Камчия.В началото(юни месец) беше чудесно-кълвеше си идеално и всеки се връщаше с по 4-5 парчета по едно кило и всички бяхме доволни!Юли обаче почна да заслабва почнахме да се връщаме с по 1-2 на човек и така до последните два пъти(края на юли) когато се върнахме без нищо!Искам да отбележа че риба със сигурност има защото през цялото време плющеше на повърхността обаче не яде и тва е!Вече от няколко места чувам че това е заради жегите-нивото на водата падало и шарана изпадал в накакво странно състояние и не ядял!
Сега си викам нали валя,та сигурно се е вдигнало нивото!Ще я пробвам тая седмица и ще рапортувам.
Ако междувременно накой има обяснение да сподели че мноо ме гложди тоз въпрос!
От няколко месеца ходим с аверите на едни зарибени гьолове около Камчия.В началото(юни месец) беше чудесно-кълвеше си идеално и всеки се връщаше с по 4-5 парчета по едно кило и всички бяхме доволни!Юли обаче почна да заслабва почнахме да се връщаме с по 1-2 на човек и така до последните два пъти(края на юли) когато се върнахме без нищо!Искам да отбележа че риба със сигурност има защото през цялото време плющеше на повърхността обаче не яде и тва е!Вече от няколко места чувам че това е заради жегите-нивото на водата падало и шарана изпадал в накакво странно състояние и не ядял!
Сега си викам нали валя,та сигурно се е вдигнало нивото!Ще я пробвам тая седмица и ще рапортувам.
Ако междувременно накой има обяснение да сподели че мноо ме гложди тоз въпрос!
Всеки буркан компот-удар в лицето на световния империализъм!