Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com
Форум
Относно Сайта
Разни
Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Хей, гъбари !
Тази година определено не бе плодовита от към гъби. За да не умира темата през зимния сезон какво правите със събраното ? Аз лично имам един фризер пълен със сърнела. Вадя гъбата да се размрази на стайна температура след което с яйце и галета я пържа.
Няма такава вкусотия !
Тази година определено не бе плодовита от към гъби. За да не умира темата през зимния сезон какво правите със събраното ? Аз лично имам един фризер пълен със сърнела. Вадя гъбата да се размрази на стайна температура след което с яйце и галета я пържа.
Няма такава вкусотия !
Аз имам доста Сърнели, но ми горчат замразени
. Само заемат място. Имам и Режийки, от 2 години дремят във фризера, всеки го е страх да ги пипне
Обожавам гъби, но пресни. Колега, как запазваш сърнелата ?
@ pepijames,
След като са набрани само ги чистя от пръстта и разни боклуци. Имам едни найлонови пликове дето са с нещо като ципче отгоре. Слагам гъбите вътре и гледам да изкарам максимално въздуха от тях. Това за горченето, което споменаваш може да се дължи на смесване на миризми от фризера, ако не си ги опаковал добре. Не е нужно да има друга храна там. Просто гъбата си попива от пластмаста и т.н.т
След като са набрани само ги чистя от пръстта и разни боклуци. Имам едни найлонови пликове дето са с нещо като ципче отгоре. Слагам гъбите вътре и гледам да изкарам максимално въздуха от тях. Това за горченето, което споменаваш може да се дължи на смесване на миризми от фризера, ако не си ги опаковал добре. Не е нужно да има друга храна там. Просто гъбата си попива от пластмаста и т.н.т
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър

И аз се интересувам от съхранението на сърнелите, но опита ми да ги замразя без обработка/ така както iph / завърши неуспешно - при размразяването гъбите имаха тежък ацетонов дъх и изхвърлих всичко.
Въпросът сме го обсъждали и преди време в темата, но това което запомних беше, да се бланшират преди замразяването.
В интерес на истината, аз повече опити за замразяване не съм правил, но чета че много колеги го използат и са много доволни от замразените сърнели.
Въпросът сме го обсъждали и преди време в темата, но това което запомних беше, да се бланшират преди замразяването.
В интерес на истината, аз повече опити за замразяване не съм правил, но чета че много колеги го използат и са много доволни от замразените сърнели.
-
boby61
- научил се да хвърля

Винаги съм замразявал гъбите бланширани и не съм имал броблеми.
Измитите и начупени гъби слагам в кофа и ги заливам с вряла вода. Захлупвам за 3-4 минути и веднага изцеждам върху сито, като гледам да не са на куп, за да изтинат по- бързо.
Слагам в наелонови пликчета, колкото за едно готвене и във фризера.
Когато жената прави супа даже не ги размразява, а ги слага така в тенджерата, залива с вода и на котлона.
Измитите и начупени гъби слагам в кофа и ги заливам с вряла вода. Захлупвам за 3-4 минути и веднага изцеждам върху сито, като гледам да не са на куп, за да изтинат по- бързо.
Слагам в наелонови пликчета, колкото за едно готвене и във фризера.
Когато жената прави супа даже не ги размразява, а ги слага така в тенджерата, залива с вода и на котлона.
И да ме няма, пак съм тук !
- G.Petkov

Да,
Явно това е рецептата!
Явно това е рецептата!
Интересно... Аз винаги съм го правил по начина описан по-горе и нямам проблем с вкуса. Дали зависи от найлоните, които ползвам или фризера.... Никога не съм имал кофти вкус с тях.
Винаги свежи все едно са брани вчера.
Винаги свежи все едно са брани вчера.
Честита нова 2012 година, колеги гъбари!
Каквото си пожелаете - да се сбъдва!
С каквото се захванете - да се случва с лекота!
Много здраве, късмет и ГЪБИ за всички!
Поздрави!
Каквото си пожелаете - да се сбъдва!
С каквото се захванете - да се случва с лекота!
Много здраве, късмет и ГЪБИ за всички!
Поздрави!
- G.Petkov

ЧНГ на bgbul и всички други, които посещаваме тази тема.
Да си пожелаем хубави излети и много емоции в общото ни хоби.
Да си пожелаем хубави излети и много емоции в общото ни хоби.
-
gygytka21
- научил се да хвърля

Пожелания за мирна, здрава и плодородна година!
Много гъби в кошниците ви и на трапезата ви! И само верните!
Много гъби в кошниците ви и на трапезата ви! И само верните!
Несравнимо удоволствие-да опържиш рибата и след това гъбките набрани междудруго.Винаги когато ходя сериозно взимам газовия котлон и симфонията с гъбки е възможна.
Здравейте и от мене Честита нова 2012 г нека ни донесе много приятни емоции и повече гъби в момента в цялата страна е покрита със снежна покривка на места над 1 метър нека някой по опитен колега да коментира - Влияе ли снежната покривка на плододаването на гъбите в положителна степен или отрицателна ?-Защото доколкото знам на зърнените култури влияе благоприятно но това е друга тема .Ще съм благодарен и ако бг бул се включи в коментара предварително мерси
С нашия опит който сме натрупали знаем, че сух студ е много вреден за гъбите.alenov77 написа:Здравейте и от мене Честита нова 2012 г нека ни донесе много приятни емоции и повече гъби !
Влияе ли снежната покривка на плододаването на гъбите в положителна степен или отрицателна ?
Ще съм благодарен и ако бг бул се включи в коментара предварително мерси
Падне ли снежна покривка нещата стават плодородни по следните причини:
1. Температурата на почвата е постоянна (под снега) Едва ли е чак над нулата, но е постоянна около нулата. А е всеизвестно, че около нулата е най-правилното съхранение на всякакви продукти и семена. (от - 4 до + 4 градуса).
Гъбите не правят изключение. Да не говорим, че трюфелите, зимната припънка и кладницата искат точно такива условия студ и СНЯГ.
2. Дори култивираните гъби изискват 20-30 дни ПОСТОЯННА температура за да започне плододаването.
Тук говорим за доста по-ниска постоянна температура, но макар и по-бавно започва подготовка за плододаване.
А това значи образуване на нов мицел (на 30-40 см дълбочина).
И естествено щом има условия за разрастване на мицела - ще и ма и по-богата реколта.
Като доказателство е една рядка гъба - смръчкулата. Тя за да плододава се изисква здължително да има снежна покривка.
Ако на територията където търсите смръчкули не пада сняг - въобще не търсете смръчкули.
Така, че макар и по-дълго казвам, че снежната покривка значи много повече гъби.
Дано да съм прав?
Поздрави !
@bgbul, като спомена за смръчкулата. Миналата година март-април къде ли не я търсих тази пущина. Обиколих устието на р. Камчия на шир и надлъж (уж обичала песъчлива почва). Някъде бях чел, че може да се намери и на почва на която преди това има изгоряла растителност - нищо.
То и района ни е такъв май (Варна).
Дали заради надморската височина или друго ...
То и района ни е такъв май (Варна).
Дали заради надморската височина или друго ...