Малко помощ!!!

Модератор: Paublo_Eskobar

fish_go
ще става разбирач
ще става разбирач

Малко помощ!!!

Мнение от fish_go »

Здравейте колеги!По принцип съм си шаранжия и гледам да се усъвършенствам колкото се може повече...но реших да си взема фидер пръчка и да видя дали ще ми пасне и дали ще ми хареса този тип риболов.Та преди 2 седмици си заприходих Mikado Golden Bay 3.60 от колега от форума,а жената ми подари за рд-то макара Ake Mancho Wef 3000 0.20-200,0.25-160,0.30-120.Като комплект ми харесва...паснаха си почти идеално.Та мислълта ми е че към фидера има 4-ри връхчета Бяло-което е най-меко,светло-зелено-което мисля че е след бялото по гъвкавост,зелено-малко по твърдо от бялото...и карбоново-което мисля че е най-твърдо от 4-рите.Обаче не мога да прецена примерно с хранилка 40 грама и с храната като я натъпча с кое от 4-рите да работя.четох тук че има някакви мерни единици (Оz)..мога ли по някакъв начин да разбера кое колко Oz e и колко грама изхвърля всеки връх?!?! :oops: :oops: Понеже през повечето време ще ловя на река и по малко на язовири се чудя каква корда да му навия 0.18 0.20 0.25 ли?! :roll: :rolleyes: какви хранилки ще е най-удачно да използвам на реката...гледах тука нещо ин-лайн хранилки или нещо от сорта :smt102 ....
Наистина съм страшно гол в този тип риболов :oops: и ще съм благодарен на всеки отзовал се!Поздрави.
Изображение
Аватар
tsvetkoff
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Малко помощ!!!

Мнение от tsvetkoff »

Такааааааааааа ..........
Първо - честито!!!!!!!!!Хубави придобивки и много,много сгънати връхчета.
Ще ти кажа няколко неща,а после сигурно доста колеги ще ме допълнят.
1.За влакното - на едната шпула 0.20 е достатъчно,а ако имаш втора-ще си прецениш дали ще ти трябва по-тънко или по-дебело.Не препоръчвам марка,защото има достатъчно изписано по въпроса с влакната,а и всеки си има собствено мнение по въпроса.
2.Хранилките - ще ти трябват доста - и като грамажи,и като форма.Щом ще ловиш повече на река - правоъгълни,триъгълни и полукръгли-за да ги търкаля по-трудно течението и с тегло поне 40 гр. без храната в зависимост от течението.Ето такива
Изображение
Изображение
Попрочети тук из раздела за фидер-има отговори на всичките ти въпроси,и за монтажи,и за какво ли не .......
Успех във фидер-риболова.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Тежестта на хранилката се подбира според течението като варират от 30гр до 70гр.Обикновено използвам върхове 2 и 2.5oz,но върховете ми са дълги по 75см и са с 8 водача,строя им е доста различен от същите ,но по-къси.Нормално се лови с 1,5-2oz.Избягвай хранилки с кръгла форма,колегата много добре е посочил какви да бъдат.С 1oz връх може да се изхвърлят и 40гр хранилки,това ,че провисва повече и е по-мек няма нищо общо с изхвърлянето.Преди замятане внимавай да не ти е оплетено влакното около върха.Най-дебелото влакно ми е 0.22мм,като съм сметнал за мен ,че по-дебело не ми е нужно.Поводите варират според рибите и сезона.Зимата е хубаво да се използват поводи 0.10мм.Радвай се на придобивката и нека само щастливи мигове да изпитваш с нея.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
fish_go
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от fish_go »

благодаря колеги!Дано да ми потръгне и да ми хареса фидер риболова.За хранилки вече придобих представа...за влакно също...и аз си мислех че не ми трябва по-голямо от 0.20 специално за река...най-не ми е ясно това с връхчетата ... не мога да разбера кое колко Oz e...или там както се изчислява...аз така като го гледам това бялото имам чувството че и на перо ако заметна ще го скърша :shock: :lol:
Изображение
Vankata
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Vankata »

butnik написа:...Преди замятане внимавай да не ти е оплетено влакното около върха...
:idea: :idea: :idea:
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

1oz =28гр,но това са много дълги за обяснения неща,замахвай плавно с тънките върхове и да не ти пука.Моя пикер е с акция 25гр,а съм хвърлял и 30гр хранилки,върховете са му 0.5,0.75 и 1oz,само един път съм го скършвал :lol: :lol: ама на две места :lol: , от мързел да не ставам от платформата като замятах и една тревичка бе причината.Но за твоя не се бой,сигурно стените ще са му два пъти x дебели.Вземи поразлисти темите за фидер,ще научиш доста неща,които в бъдеще ще са ти полезни.
zorod
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от zorod »

Колко е теглото на изхвърляната тежест /хранилката/ , се съобразява с това което е написано на въдицата , за твоята май беше 140 гр. Всички връхчета би трябвало да го издържат. Кой връх да ползваш , се определя не от хранилката , а от това къде и в какви атмосферни условия ловиш. На река с по-силно течение , или ако има вятър- съответно вълни, слагаш по-твърд връх , при стояща вода и безветрие най-мекият. По принцип ползваш най-мекият възможен връх,който позволява да се отчитат кълванетата, не да се гъне непрекъснато като макарон от вятър или течение.
fish_go
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от fish_go »

ахм...това го разбрах :lol: най-накрая да ми просветне горе доло :D мислех утре да ходя да го тествам но като видях времето май ще отложа излета...то не би дъжд не би сняг не би вятър...мърлява работа значи :finga: надявам се на 1-ви или 2-ри да го тествам че ми стана жал да го гледам опрян в стената 2 седмици :D
Изображение
fish_go
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от fish_go »

а да попитам само...повода колко дълъг трябва да бъде?!и кое е по-добре-флуорокарбон или монофил...спец. за повода! :roll:
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Повода е според ситуация и риби,аз ловя с поводи от 50см до 1м.Не използвам флуоро-.карбон
martii
фен клуб-скобар

Мнение от martii »

Зависи от течението какво е ако е по бавно може да е по малак грамаж но ако е по силно си трябва по тежка хранилка около 70 80 грама :)
martii
фен клуб-скобар

Мнение от martii »

А формата е хубаво да е кваратна така течението не я обръща еми едни с крачета те са хубави
fish_go
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от fish_go »

:lol: мале мале...а аз с 30см(даже мисля че бяха и по малко) повод мятах оня ден... :oops:
Изображение
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

Колега потърси със Гугал търсачката ,има много снимки на монтажи ще ти бъде много полезно като за начало ,там всичко си е описано, дължина на повода ,вида на монтажа ,големината на куките и т.н :)
Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от CERRUTI »

PikeM написа:Колега потърси със Гугал търсачката ,има много снимки на монтажи ще ти бъде много полезно като за начало ,там всичко си е описано, дължина на повода ,вида на монтажа ,големината на куките и т.н :)
Не му трябва гугъл.....тук в раздела има толкова информация че няма да му стигне седмица за да я прочете!!!
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”