Моля за съвети :)

Модератор: nkolev66

Аватар
ildobrev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Моля за съвети :)

Мнение от ildobrev »

По мое скромно мнение, няма нужда да се сменят ластиците. Даже ми изглеждат малко дълги, но може и да греша. Трябва да усвоиш техниката на зареждане. Това обяснение за натискане по земята нещо не ми допада - много предпоставки за контизии. По принцип не се препоръчва зареждане на сухо, но ако си голям мераклия поне усвои правилна техника.

И си сложи амортисьорче (абсорбатор) на въженцето или го направи пет дължини, че с тези ластици, след няколко изстрела ще останеш без стрела.
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от baretata »

Колега Добрев, за какво говориш?
Пашата обича смелите.
Аватар
ildobrev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ildobrev »

Ето за тази джаджа.
http://www.youtube.com/watch?v=iLvC4GqJ9nI
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=789

Омекотява удара в линията, когато се изпъне до края. При дълга линия (пет дължини) не се усеща, може и въобще да не ги изпъне, но при три дължини, удара е сериозен. Може да скъса въженцето или да развърже някой възел.

А за техника на зареждане -
http://www.youtube.com/watch?v=rNjpemmzDoE
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от baretata »

Аз питам за съвсем други неща.
Пашата обича смелите.
Аватар
namaste
новобранец
новобранец

Мнение от namaste »

bareta - предполагам, че И. Добрев отговаря на мен относно описаното в темата - екипировка, зареждане и проблеми с ластика...

И. Добрев не зареждам на сухо просто разпъвам ластика до засечката без да закачам на стрелата... И понеже някъде четох, че натоварването на ластика при различни дебелини обикновено е около 40 до 50, 60 кг. и предвид трудностите, които имам с ластика направих упражнението с подпирането на земята за да преценя какво натоварване приблизително прилага ластика...

Разрових се в нета и намерих, че ластика на sporasub aspic pro е 19мм, но когато (във водата) е зареден на втора(последната засечка) ясно се вижда, че тръбата подава. Съдя че едни 18 или 17,5 мм ластици биха били по добрия избор в случая.
Амортисьор ще сложа задължително!

Поздрави !

Филип
Аватар
spear
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от spear »

Златко в такъв случай, както отбеляза Иво, или си наранил отвътре канала с инструмента с който си натъпквал топчетата или възела ти не добър. Намазваш дайнимата с восък и стягаш здраво ама много здраво до скъсване с възел тип "констриктер" - Иво го е показал.

Относно шнорхела според мен не е толкова важно да е с огъната тръба или права. Важното, за мен, е да ти е удобен в захапката, тръбата да е достатъчно широка че да раздишваш добре и да не е чуплив.
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от baretata »

Абе не знам какво съм наранил, ама единия път и Марио го скопоса и пак се скъса. Явно трябва да го прави някой който по му разбира.
Пашата обича смелите.
gmurkacha
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от gmurkacha »

Хвърляй ластика Златко явно е стар или дефектен нещо.Обикновени гайки слагам без грам да си играя да ги полирам и такова нещо не ми се е случвало.
Аватар
baretata
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от baretata »

И трите пъти ли да са били стари ластиците бе, втулките бяха в пакетчета. Може някъде да сме наранили ластика както казва Юли. Ама ще му мисля като се върна, сега не ми се играе с тях.
Пашата обича смелите.
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

baretata написа: Ама и трите са с прави тръби. Гледам на някой тръбите са огънати навътре, да не би да има някаква причина за това.
- една от причините да са огънати , според мен е , като влизаш в дупки да не ти закача горния край на шнорхела :!: ... но огънатия шнорхел е с по голям мъртъв обем от правия , което е минус ...
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”