Целогодишна Забрана – 2012.

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Re: Целогодишна Забрана – 2012.

Мнение от Бат Стан »

INCUBUS написа:Аз не съм член на "Родопа -2002"-Смолян,ама тъй като не виждам някой от тях да ви е отговорил,искам да ви помоля да не пишете глупости за целогодишна забрана и т.н.,защото явно не знаете,че от 7-8 години насам всяка година всички пъстървови реки и пъстървови зони от реките в Смолянска област се забраняват за всякакъв риболов със съответна заповед на съответния министър.И какво от това ?Да не би да си мислите,че там е завряло от балканки?Точно такъв ще бъде и резултата от исканата от вас целогодишна "забрана-2012"-едно,че тя и без това ще е налице при следващата заповед,и друго-че е напълно безсмислена,тъй като съответните институции нямат пари,ресурс и кадрови потенциал да контролират дали се спазва която и да е забрана. За пояснение-нямам личен интерес от проблема,разрешаването му и дебатите по него.Никога не ходя целенасочено на риболов само за балканки -хващам чат-пат по някоя в по-долните течения на реките ни покрай другите риби.Не смятам балканката нито за най-красивата риба,нито за особено ценен вид,нито за някаква голяма тръпка ловенето й -това е един хищник,при който инстинкта за лапане в повечето случаи взема превес над предпазливостта,а колкото до съпротивата,всеки един от нашите скобари по 900-1200 грама при риболов в течение на плувка се съпротивлява много по-интересно и интензивно.
Колега, нещо си изпаднал в дълбока обърквация и не си разбрал за какво става въпрос.
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Бат Стан написа:[Колега, нещо си изпаднал в дълбока обърквация и не си разбрал за какво става въпрос.
Като гледам – колегата не че не е разбрал, а просто не го е прочел цялото. Защото това, от което той се оплаква, е причината и за нашето становище. С други думи, мислим почти едно и също – с ТРИ изключения.

1.Че сме написали глупости. Гарантирано не сме! Всъщност - надяваме се, че не сме! Е, може и да сме, но не много! /За глупостите си имаме отделна тема – Ха Сега Де. В нея ние двамцата с Лъчо направо бихме световния рекорд. Смятам, че ще го подобрим до Откриването. Можем много повече./

2.Че не е най-красивата риба. Най-Красивата Е – от всички по света - без никаква конкуренция!!!
3.Че не е най-ценната. Най-Ценната Е – без никакво съмнение!!! Защо? – виж т.2!!!

А пък за борбеността – който знае, той знае. Все пак – моля да не спорим по т.2 и т.3 в тази тема.
Темата е забраната!!!
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

pitcha написа:...Ако не се оправи - за области В.Търново и Габрово реките са си като миналата година, ако си спомням правилно.
...
:lol: :lol: :lol: Те са така цял живот, а май и по-дълго. :lol: :lol: :lol:
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от lachezarnb »

INCUBUS написа:Аз не съм член на "Родопа -2002"-Смолян,ама тъй като не виждам някой от тях да ви е отговорил,искам да ви помоля да не пишете глупости за целогодишна забрана и т.н.,защото явно не знаете,че от 7-8 години насам всяка година всички пъстървови реки и пъстървови зони от реките в Смолянска област се забраняват за всякакъв риболов със съответна заповед на съответния министър.И какво от това ?Да не би да си мислите,че там е завряло от балканки?Точно такъв ще бъде и резултата от исканата от вас целогодишна "забрана-2012"-едно,че тя и без това ще е налице при следващата заповед,и друго-че е напълно безсмислена,тъй като съответните институции нямат пари,ресурс и кадрови потенциал да контролират дали се спазва която и да е забрана. За пояснение-нямам личен интерес от проблема,разрешаването му и дебатите по него.Никога не ходя целенасочено на риболов само за балканки -хващам чат-пат по някоя в по-долните течения на реките ни покрай другите риби.Не смятам балканката нито за най-красивата риба,нито за особено ценен вид,нито за някаква голяма тръпка ловенето й -това е един хищник,при който инстинкта за лапане в повечето случаи взема превес над предпазливостта,а колкото до съпротивата,всеки един от нашите скобари по 900-1200 грама при риболов в течение на плувка се съпротивлява много по-интересно и интензивно.

Колега, ако си се събудил вече, измий очички, пийни едно кафе, и бавничко прочети това:

.....Основната философия, засягаща биоразнообразието в пъстървовите зони на реките у нас, която клуб Балканка изповядва е, че най-добрите охранители на рибното богатство са добросъвестните риболовци, осъществяващи риболов в рамките на закона. Защото само те могат да подават сигнали до охранителните органи и да препятстват бракониерството. В труднодостъпните места, където се извършва пъстървов риболов, контрол от страна на инспектори в много редки случаи е възможен. Най-често единствените хора, които посещават тези места са риболовците и бракониерите. Доказан факт е, че Забраната през последните години се спазва само от добросъвестните риболовци и от никой друг. Ето защо - считаме, че колкото по-малко реки се забраняват – толкова по-добре.

Цитата е от първият пост по темата, и не е лошо да го прочетеш и него по същия начин.

Поздрави
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

Мунчо написа:
pitcha написа:...Ако не се оправи - за области В.Търново и Габрово реките са си като миналата година, ако си спомням правилно.
...
:lol: :lol: :lol: Те са така цял живот, а май и по-дълго. :lol: :lol: :lol:
Мунчо, брат ми, за тая работа се мисли и се действа през октомври-ноември, както направиха колегите от "Балканка" - Димо и Алъна ходиха на срещи в ИАРА, МОСВ и др. И знаеш ли кво се оказа? Че от всички мрънкачи ние сме единственият клуб, който е отишъл да каже, че в тая забрана не му харесва това и това. Тука у форумите е страшен рев и вой, обаче както стана ясно, никой не си мръднал гъзеца да отиде в ИАРА, да поиска среща и да каже, че нещо в тая заповед не му харесва. Та в тази връзка следващия октомври просто си пусни претенциите към забраната на мейла на нашия клуб, и ще бъдат отнесени до ИАРА наравно с всички останали, ако нямаш друг начин да я свършиш тая работа.
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Бат Стан написа: Та в тази връзка следващия октомври просто си пусни претенциите към забраната на мейла на нашия клуб, и ще бъдат отнесени до ИАРА наравно с всички останали, ако нямаш друг начин да я свършиш тая работа.
Тука ще си позволя леко насъгласие с Бат Стан.
В крайна сметка и това ще се опитаме да направим, но има един много по-лесен начин нещата да се случат.

Всяка година Проектът за Забрана се състява по предложенията на регионалните инспекции. Много трудно е за служителите на ИАРА в София да сменят реки в предложенията на местните, защото те самите не познават реките по региони.
Най-лесният начин за промяна е – местни риболовци се събират, обсъждат проблема и се срещат в Регионалната Инспекция с когото трябва. /При това – например в Габрово или Велико Търново – всички се познават/. По този начин може да се повлияе още на първоначалното предложение.
Не очаквайте ние в София да вършим тази работа, поне докато нямаме регионални сдружения в страната, в чието мнение да сме сигурни.

Това, с което ние можем да помогнем засега е – да се постараем да убедим когото трябва – да не добавя реки. Тази година например – при среща в МОСВ ни е обещано да не добавят безхаберно всички липсващи реки от предишните забрани – както правеха досега. Предстои да видим дали ще го изпълнят, защото в нашата държава няма нищо сигурно.
Едно е сигурно обаче – тази година няма да ги има глупостите от предишните години – като например, че река Урдина тече в област Кюстендил или че Габровница има вливане при манастир Седемнте Престола и още куп други такива.

Точно затова пуснах тая тема – за принципите на забраната, които ние считаме, че са правилни за момента. От една страна – ако някой ги приема за разумни – да се помъчи на местно ниво да ги прокара, и от друга страна – да провокираме местните риболовци сами да се задействат. Поне – да ни кажат ако има сбъркани реки, та догодина да ги оправим и тях. И да не чакат някой друг да им решава проблемите.

Това за което говоря – почти е постигнато в област Смолян. Предложените реки в забраната почти съвпадат с предложението на Родопа 2002. Има три-четири допълнителни реки, които може би ще отпаднат в окончателния текст.

Точно обратното обаче е постигнато в област Благоевград. Първоначалното предложение беше уникално. След като възразихме – намалиха шест реки и толкоз. А това е областта с най-обезрибени реки. И вярно, че доста местни зарибяват като нас – обаче се мъчат да набутат всичко в забраната. Предстои да се убедят колко погрешно е това. Защото самият аз доста пъти съм получавал предложения от местни величия да ме водят на някоя от забранените реки. На възражението ми, че реката е забранена – винаги съм получавал отговора – „Щом си с мен – няма проблем”. Пък аз ако реша – след мен няма да остане нищо в реката. И в тая област не съм сигурен, че някой връща риби обратно.
Та се създава впечатлението, че реките там са забранени – в съгласие между Регионалната Инспекция и някои риболовци – с идеята само те да си ходят на тия реки.

С това не казвам, че всички пичове там са грешни. Нито че е грешно ако си зарибил някоя река – да се мъчиш да я опазиш. Това, което казвам е, че най-сигурният начин да не успееш е – ако тази река влезе в Забраната.

Всъщност – примера на област Благоевград е точно потвърждение на принципите, които сме описали в началото – Най-Обезрибената Област Е с Най-Много Забранени Реки??!

На всички, които се помъчат сами да направят нещо по тези въпроси – искрено им желаем успех. Ако имат нужда от помощ – да ни свирнат – ако можем ще им помогнем.
Аватар
naso
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от naso »

И какво като ги разрешат тия рекички. Почти на всички има ВЕЦове. Достатъчно е за няколко часа да пуснат цялата вода през тях и няколко човека да минат по реката и да съберат рибата. А риболовците като отидат в събота и неделя се чудят що не кълве.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Скъпи колеги с пионерски плам и хъс, вие си измийте очите и престанете да преоткривате топлата вода-забраната за реките си е същата,за която ви писах че си излиза от преди 7-8 години.За Смолянска област само яз.Цанков камък е включен като нов елемент.И какво -тук -там по някоя оцеляла пъстърва.А бъдете сигурни,че никой депутатин няма да ви се върже на идеята да се възстановят доброволните отряди от соц.време заради пъстървата.Забранените зони са в планината,под носа на живеещите денонощно местни хора,голяма част от които смятат всичко в гората и в реката за исконна своя собственост.Почти никакъв контрол няма там,щото държавата традиционно,независимо от това кой я управлява,няма достатъчно кинти да си пази природните красоти и богатства,в това число и биоразнообразието под формата на балканките.Всичко най-хубаво ви желая,бъдете здрави! :lol: :drinkers:
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

INCUBUS написа:Скъпи колеги с пионерски плам и хъс, вие си измийте очите... :
Много е лесно човек да критикува. В тия форуми – това е най-голямата наслада, и ми се струва, че някои хора киснат в тях само за това.

Затова сега пускам част от писмо, което съм Ви изпратил на ЛС – септември, ако не се лъжа. Прочетете бааавно какво съм Ви помолил и какво съм предложил. После кажете на всички – какво сте направил, и тогава се оплаквайте.

Уважаеми колега,
Казвам се Димитър Куманов – ник pitcha.
Обръщам се към Вас по следния повод:
Предстои да излезе предложението от ИАРА за целогодишна забрана на пъстървовите реки за 2012 година. Това предложение се съгласува с регионалните управления и от Министерство на Околната Среда и Водите /МОСВ/, и след това се издава официалната заповед.
За областите, които познавам отлично, в тази забрана има много сгрешени наименования на реки, местности, участъци и др., които продължават да си седят в забраната, защото на никой не му се занимава да ги оправи. В някои области има и по три реки с едно и също име, без да е ясно коя точно е забранената.
Тази година от Риболовен Клуб Балканка – София осъществихме контакти с ръководителя на сектор Рибарство в ИАРА и един от поводите бяха точно тези грешки. Вече сме му предоставили списък със сгрешените реки и местности за области Видин, Монтана, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Ловеч и Пазарджик.
Ако съм разбрал правилно Вие сте от Смолянския край в Родопите и познавате добре реките там. В случай, че по Вашия край има такива грешки – можете да ги опишете и изпратите или на нас, или от собствено име – до ИАРА. Ако решите да се включите – поне да оправим малко тая забрана.

ВАЖНО
Получихме покана и да дадем предложения за нови реки, които да се включат в забраната, както и кои да отпаднат от нея. Още не сме решили дали да го направим, защото има много сериозен риск, който произтича от МОСВ - на тях въобще не им се занимава и само добавят новите реки, като оставят и старите – без да ги махат. Помислете и по тоя въпрос, тъй като в момента търсим връзки в МОСВ и ако намерим такива връзки, които да гарантират, че това няма да се случи – може да направим нещо в тази посока. Критерият е – в забраната да влезнат реки или участъци от тях, в които са останали много малко риби – за да могат да се възстановят запасите, и да се извадят реките, които са забранени от години.
Дори да не успеем тази година – догодина със сигурност ще го направим – поне за областите които споменах. Нуждаем се от съдействието на хора като Вас – та да има по-голяма полза от тая работа............

Сега го прочетете още веднъж, да сте пропуснали нещо!!!

Ха сега – очаквам Вашия коментар. Доста ще ми е интересно.
Последно промяна от pitcha на Чет Яну 26, 2012 7:52 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Кърцата
фен клуб-скобар

Мнение от Кърцата »

Инкубус, не знам какво работиш, но съм останал с впечатлението, че е нещо в съдебната система. Ако всички като теб, призвани да защитават закона, смятат че нищо не може да се промени и требе да се трае, за да не си развалят рахатлъка... жална ни майка на цялата държава, не само на риболова...
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Колега Incubus - пропуснал съм нещо.
Вече не се нуждаем от съдействието на хора като Вас. Пази Боже!

И стига всички са давали акъл за пъстървите - като от първа инстанция. Предлагайте и обсъждайте. Разумните неща ще бъдат чути и осмислени - за да се борим заедно.
Ние Не Ги Ядем Доматите С Колците.

Ша ми дават акъл хора с по пет излета за пъстърви годишно!!! Или с двайсет??? Или с петдесет??? /Като ви говоря за пъстървите ша мълчите!!!/ Това в скобите е майтап, освен за Incubus

Ебаааси - как ме е обхванала Харата. Ся отивам да удуша мечката в зоологическата градина.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Тоя последният пост ми прозвуча като - "На си ти куклите , дай си ми парцалките" :lol: :lol: :lol:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
suhia_ribar
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от suhia_ribar »

Носи си лобката! :) :wink:
Аватар
suhia_ribar
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от suhia_ribar »

Павле,ама целенасочено си се заяждаш....Дай нещо смислено да си говорим,не са малко проблемите за решаване мисля.А,лично мое мнение е,че и не са само "Стари видри" на света.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Айде сега да ми посочиш точно в кой мой пост целенасочено съм се заяждал ? НекоИ май ги избива на нарцисизъм ли , що ли :roll: Все пак радвам се че две от общо седемте ти мнения за четири години са едно след друго и в едното съм упоменат :D
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Публикувай отговор

Обратно към “Клуб Балканка”