Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Блесни разни всякакви
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Блесни разни всякакви
Ткс...опитвал съм го, ама все ми се струва че ще скъсам влакното (примамката става около 15гр.) което до сега беше Sunline Super Pe 15lb, а вече е същото но на 10lb. И по тая причина не съм правил достатъчно опити за да не се притеснявам че ще изхвърчи блесната, но ... явно това е начина и ще се тренира.
Скоро мярнах в тема на sestrata една блесна която мисля беше Esla (или нещо от сорта). Беше описано че лети доста добре, и конструкцията е таква, че дори с малко и издължено листо при бавно водене въртеливото движение се запазва. Та има ли ги тия железа вече в Б-я !?!?
Скоро мярнах в тема на sestrata една блесна която мисля беше Esla (или нещо от сорта). Беше описано че лети доста добре, и конструкцията е таква, че дори с малко и издължено листо при бавно водене въртеливото движение се запазва. Та има ли ги тия железа вече в Б-я !?!?
Ако незнаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде
-
- новобранец
относно питането на vinil съм съгласен с Павел Иванов но може да сложиш на обратно тежеста с по дългата част на оловото към по късата част на телчето пак както си е била само да я завъртиш така че края на телчето да опре в ръба на оловото тоест по острата част
http://www.spinnfischen.info/e/koeder/s ... lusox.htmlantonivanov написа:....може да сложиш на обратно тежеста с по дългата част на оловото към по късата част на телчето пак както си е била само да я завъртиш така че края на телчето да опре в ръба на оловото тоест по острата част
Не те разбрах колега...извини ме за което, на снимката е показан варианта за утежнение на Луксос .. !?
Ако незнаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде
ето малко и от мен за блесните :
Въртящи се блесни
Това е може би най-масово използваната изкуствена примамка въобще. След замятането
и известна пауза за потъването є започваме да обираме влакното с макарата, докато
лопатката на блесната премине във въртене около оста. При това движение се създават
силни вибрации, които във водата се разпространяват надалеч. Хищните риби ги усещат
със страничната си линия и се приближават, защото вибрациите неслучайно наподобяват
предсмъртните трептения на наранена малка рибка. Смята се, че в атакуването на
блесната преднамерено са разчита и на съперничеството между хищниците. В смисъл, че
наранената рибка е лесна плячка, която не бива да бъде пропусната или оставена на
съперника. Най-нашумелите блесни от този вид са на френската фирма “Мепс”. Освен
прецизната изработка на всички части и особения профил на въртящата се лъжичка, тя е
поръчала и разработването на специална сплав в институт по металургия. Изискването є
било сплавта да предава най-далеч вибрациите във водна среда, както сплавта за
камбани предава звука във въздуха. От този материал днес се правят въртящите се
лъжички на най-известните блесни.
Клатушка
Това са блесни без въртящи се лъжички. Самото тяло при тях е извито по
специален начин, който при обирането на влакното предизвиква колебателни отклонения
от посоката на водене. Клатушките са особено добри при риболова на щука и бяла риба.
Търсеното сходство тук е с болна рибка, която вече не е способна да поддържа нормална скорост и плува малко на тласъци. При воденето на тези блесни не бива да се бърза, защото “болните” рибки не са способни на високи скорости.
поздрави
Въртящи се блесни
Това е може би най-масово използваната изкуствена примамка въобще. След замятането
и известна пауза за потъването є започваме да обираме влакното с макарата, докато
лопатката на блесната премине във въртене около оста. При това движение се създават
силни вибрации, които във водата се разпространяват надалеч. Хищните риби ги усещат
със страничната си линия и се приближават, защото вибрациите неслучайно наподобяват
предсмъртните трептения на наранена малка рибка. Смята се, че в атакуването на
блесната преднамерено са разчита и на съперничеството между хищниците. В смисъл, че
наранената рибка е лесна плячка, която не бива да бъде пропусната или оставена на
съперника. Най-нашумелите блесни от този вид са на френската фирма “Мепс”. Освен
прецизната изработка на всички части и особения профил на въртящата се лъжичка, тя е
поръчала и разработването на специална сплав в институт по металургия. Изискването є
било сплавта да предава най-далеч вибрациите във водна среда, както сплавта за
камбани предава звука във въздуха. От този материал днес се правят въртящите се
лъжички на най-известните блесни.
Клатушка
Това са блесни без въртящи се лъжички. Самото тяло при тях е извито по
специален начин, който при обирането на влакното предизвиква колебателни отклонения
от посоката на водене. Клатушките са особено добри при риболова на щука и бяла риба.
Търсеното сходство тук е с болна рибка, която вече не е способна да поддържа нормална скорост и плува малко на тласъци. При воденето на тези блесни не бива да се бърза, защото “болните” рибки не са способни на високи скорости.
поздрави
"Самая большая щука в мире является Русская щука"
-
- новобранец
аз съм използвал много видове блесни но в никакъв случей не съм много доволен от мепс много по доволен съм от моска например кото са на същата цена доло горе много добра изработка както на въртелешките така и на клатушките моя личен рекорд е 16 щуки за един ден и 11 от тях са на моска 5 на салмо хорнет и една на мепс
- eroucma
- разбира нещата
Моска наистина са уловисти, но нетрайни блесни на 2-3 излета и една блесна вече е цялата пожълтяла и с меден отенък, а преди това е била сребриста примерно. Докато за мепс казват че били посребрени.
Макар че ако ще и да са подиамандчени да са мепс, моска ги слага в малкият си джоб поне според мен.
Макар че ако ще и да са подиамандчени да са мепс, моска ги слага в малкият си джоб поне според мен.

Първата щука и първата кака винаги се помнят, независимо колко са големи и какви зъби имат
-
- новобранец
напълно си прав така е
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
vinil , погледнах набързо в сайта на вносителят на Mapso за България и не видях да предлага модела Esla . Спокойно можеш да я замениш с намиращите се тук Mepps Aglia Long Heavy , Myran Agat или Panter . Само да попитам - за какво ти е десет либров плетеняк когато работиш с петнайсет грамови примамки ?!? Какво постигаш повече с него отколкото с петнайсет либров такъв ?
Моската е една великолепна блесна за нашите условия . В никакъв случай обаче не трябва да се подценяват другите такива защото има много ситуации когато на Моска неще и неще а на други дава и обратното
Моската е една великолепна блесна за нашите условия . В никакъв случай обаче не трябва да се подценяват другите такива защото има много ситуации когато на Моска неще и неще а на други дава и обратното

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
-
- кандидат преподавател
Въобще при блесните и клатушките се срещат големи изненади
Имал съм успехи с безименни чайна кльощавици,купувани с шепа за "без пари"както при кефалите / между тях и по някоя балканка-една да има в участъка,ще се юрне да апне тенекийката /,така и зимно време при костурите.Иначе, с имена, арсенала ми е задръстен с "Мепс","Моска","Балцер",
"ДАМ","Пантер Мартин","Джаксън" и "Фладен",както и единични екземпляри от разни други,ама вече не ги и проверявам как се казват.По принцип не се знае къде,кога и при какви обстоятелства някоя ще проработи както си требе-наложително е да се пробва с различни на отделните места за облавяне.

"ДАМ","Пантер Мартин","Джаксън" и "Фладен",както и единични екземпляри от разни други,ама вече не ги и проверявам как се казват.По принцип не се знае къде,кога и при какви обстоятелства някоя ще проработи както си требе-наложително е да се пробва с различни на отделните места за облавяне.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Силно се развеселих като видях начина по който колегата antonivanov или може би spin rod
, се опитал да пренесе темата в Манията
Нещо обаче не се е получило 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
-
- новобранец
помъчих се но не стана
надявам се не се сърдиш

- Vid
- кандидат преподавател
Изминалия сезон за мен определено беше сезон на блесните. На воблер съм имал по някоя закачена рибка колкото да не е без хич..
Основно ползвах блесните на Мепс, за кефал и костур при мен най добре се представиха тези номер 2:

За распер, щука и бяла риба номер 3 и 4:

Да не забравяме и това менте, което лови почти всичко:

Най добрия си кефал пък залових на това:

Разбира се, добре работят и Моска, Пантер Мартин, Дам и др. Това, което ми харесва при Мепс освен доброто въртене на листото е, че имат тънки и здрави куки, които по бавно се затъпяват при закачките.
Все пак проба му е майката, има водоеми където рибата кълве само на въртележки и нищо друго (освен да речем изкуствени мухи). Тук мога да визирам р.Арда, където само раираните вземат и на малки цикади.
Основно ползвах блесните на Мепс, за кефал и костур при мен най добре се представиха тези номер 2:

За распер, щука и бяла риба номер 3 и 4:

Да не забравяме и това менте, което лови почти всичко:

Най добрия си кефал пък залових на това:

Разбира се, добре работят и Моска, Пантер Мартин, Дам и др. Това, което ми харесва при Мепс освен доброто въртене на листото е, че имат тънки и здрави куки, които по бавно се затъпяват при закачките.
Все пак проба му е майката, има водоеми където рибата кълве само на въртележки и нищо друго (освен да речем изкуствени мухи). Тук мога да визирам р.Арда, където само раираните вземат и на малки цикади.
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
-
- вече хвърля и на тежко
И аз да добавя че вибрацията която издават блесните не съответства на размера на примамката. Примерно ако една клатушка визуално прилича на 10см рибка, то и вибрацията която издава е сходна със тази на 10см рибка. При блесните се получава така че вибрацията която издават надвишава размера на жертвата която имитират.
Различните листа по форма и големина издават различен шум и имат различен ъгъл на отклонение от оста.
С две ръце подкрепям мнението че блесната по нищо не имитира рибка.
Ще добавя че блесните могат да бъдат задно утежнени (пример-аглия) и предно утежнени (пример-лусокс). При предно утежнените блесни може да променяте тежестта (имаше такъв въпрос) дори да я премахвате. Друго различие е че предноутежнените блесни работят и на пропадане.
Задно утежнената блесна е сметната така че теглото на листото да е в определено съотношение с утежнението на тялото. Ако се развали този баланс може да се развали и играта на блесната. Това което аз съм правил е да олекотя малко блесната чрез изпиляване на тялото, или по друг начин.
Друга интересна екстра е мухата на куката. (снимката се увеличава като цъкнете върху нея)

Тя може да бъде поставена на всяка блесна без да развали играта и, за визуален ефект или с цел да подобри играта или да я стабилизира, забави и т.н., но това не означава че ще лови повече във всяка една ситуация!
Относно моската - изсушавайте ги след излета, не ги затваряйте мокри в кутиите и ще се запазят по-дълго време.
Ще помоля когато се говори за начин и скорост на водене на примамки да се упоменава за каква точно риба иде реч!
Различните листа по форма и големина издават различен шум и имат различен ъгъл на отклонение от оста.
С две ръце подкрепям мнението че блесната по нищо не имитира рибка.
Ще добавя че блесните могат да бъдат задно утежнени (пример-аглия) и предно утежнени (пример-лусокс). При предно утежнените блесни може да променяте тежестта (имаше такъв въпрос) дори да я премахвате. Друго различие е че предноутежнените блесни работят и на пропадане.
Задно утежнената блесна е сметната така че теглото на листото да е в определено съотношение с утежнението на тялото. Ако се развали този баланс може да се развали и играта на блесната. Това което аз съм правил е да олекотя малко блесната чрез изпиляване на тялото, или по друг начин.
Друга интересна екстра е мухата на куката. (снимката се увеличава като цъкнете върху нея)

Тя може да бъде поставена на всяка блесна без да развали играта и, за визуален ефект или с цел да подобри играта или да я стабилизира, забави и т.н., но това не означава че ще лови повече във всяка една ситуация!
Относно моската - изсушавайте ги след излета, не ги затваряйте мокри в кутиите и ще се запазят по-дълго време.
Ще помоля когато се говори за начин и скорост на водене на примамки да се упоменава за каква точно риба иде реч!
- Sleepwalker_
- разбира нещата
Някои от блесните ми действително потъмняха с времето в следствие на влагата, но аз реших проблема с две дупки в капака на кутията, през които водата да се изпарява. 

А и съвсем отделен въпрос е, че не е непременно лошо, ако ти станат лопатките матови...
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;