Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Стръв според водоема
Модератор: Paublo_Eskobar
- hendekltd
- научил се да хвърля
Стръв според водоема
Колеги, въпросът ми е най-вероятно задаван безброй пъти, но не го открих из този тематичен форум, та се надявам, че няма да досадя никому.
Защо на 'модерните' модели стръв, като протеиново топче, не кълве къде да е? Сиреч, на моя любим водоем до Трявна на такова топче човек може да остарее, чакайки нещо да бутне. Даже и разците, с които гьолът е фрашкан, не пипат. Същото се отнася и за кисната в мастика царевица (не ми е ясно кой кога е решил, че рибата ще хареса аромата на алкохол), киснати в разни други маринати зърна и прочее 'процесирани' примамки.
Въпрос на навикване на рибата на тези примамки ли е? Т.е., дали може да се очаква, че ако гониш, примерно, един месец на протеиново топче, накрай крайчеца някой шарко ще реши да 'пробва'?
Съответно, съпровождащ въпрос, успехите на протеиново топче, които несъмнено сте имали, еднакво често на различни язовири ли ви спохождат или по-скоро абсолютно спорадично се хваща хубава риба на тази стръв?
Защо на 'модерните' модели стръв, като протеиново топче, не кълве къде да е? Сиреч, на моя любим водоем до Трявна на такова топче човек може да остарее, чакайки нещо да бутне. Даже и разците, с които гьолът е фрашкан, не пипат. Същото се отнася и за кисната в мастика царевица (не ми е ясно кой кога е решил, че рибата ще хареса аромата на алкохол), киснати в разни други маринати зърна и прочее 'процесирани' примамки.
Въпрос на навикване на рибата на тези примамки ли е? Т.е., дали може да се очаква, че ако гониш, примерно, един месец на протеиново топче, накрай крайчеца някой шарко ще реши да 'пробва'?
Съответно, съпровождащ въпрос, успехите на протеиново топче, които несъмнено сте имали, еднакво често на различни язовири ли ви спохождат или по-скоро абсолютно спорадично се хваща хубава риба на тази стръв?
Каква е ползата от файдата, когато няма келепир?!
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Всичко е до изграждане хранителни навици у рибите.Подхранването на едно и също място в продължение на дълго време привлича водните обитатели и ги насърчава да приемат по-непредпазливо храната.В случая аромати и т.н. добавки не са важни.Важно е количеството и постоянството.Не може да храниш с царевица,а да ловиш с протеини.Останалото е късмет и много часове около водата.
- Bai Xristo
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
За мен най-сигурна си е универсалната стръв-червея. На 4км. от моето градче има един непостоянен водоем, сиреч, пълни се когато прелеят 2-3 язовира по поречието преди него и заеднно с това влиза и доста риба шаран, амур толстолоб пък за таранка да не говорим.
Тадумата ми беше за таранката-напоследък и тя се изучи-къве само на царевица. Надруги места на жито, на трети на мамалига
НАСЛУКА
Тадумата ми беше за таранката-напоследък и тя се изучи-къве само на царевица. Надруги места на жито, на трети на мамалига

НАСЛУКА

БЪДИ ДОБЪР ДО СМЪРТ
-
- новобранец