Физиология на рибите

Всичко за рибите.Външни белези,хранене,ареал на отделните видове.

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Физиология на рибите

Мнение от bobo_33333 »

Доста интересни неща за устройството ,слуха и зрението на рибите

http://varnafishing.com/fiziologiya-na-ribite
Аз там съм пораснал...
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър

Re: Физиология на рибите

Мнение от G.Petkov »

Бобо,
Добре стана, че пусна тази тема, защото в една друга прочетох неща, които хич не ми се сториха достоверни. Там не писах, защото и без мен напрежението беше високо.
Та на темата за физиологията на рибите :
bobo_33333 написа:...Не знам на кого ще се смеят,казах ти ,това не се учи в училище,през близката 1986 г.,бягах от час да ходя за риба на реката :wink: ,така че извади ми цял мехур от бяла риба или костур и недей да спориш повече ...
Сега, през зимата чистя костур всяка неделя. Рибата си има и плавателен мехур и отделно стомах.
Ти къде си видял костур без плавателен мехур ?
Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:..Иди и наблегни на уроците за да научиш че и бялата риба диша с мехур а не със стомаха ...
И с това не съм съгласен - все си мисля, че рибите дишат с хрилете. Има и риби, главно сомове, които поемат кислород и чрез кожата си, но не съм голям специалист в тази облост.
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

От днешната дисекця на костурите, които хванах, установих за себе си:
1. И костура, и бялата риба имах плавателен мехур, обече неподвижно закрепен към горната част на коремната кухина.
2. При бързо изваждане от голяма дълбочина през гърлото на рибите излиза бял мехур.
Много вероятно е това да е стомахът на рибата или част от него, защото след гърлото следва стомах.
Не ми е ясто дали разширението на плавателния мехур изтласква стомаха или той сам се изпълва с газове по някаква причина ?
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

G.Petkov написа:От днешната дисекця на костурите, които хванах, установих за себе си:
1. И костура, и бялата риба имах плавателен мехур, обече неподвижно закрепен към горната част на коремната кухина.
2. При бързо изваждане от голяма дълбочина през гърлото на рибите излиза бял мехур.
Много вероятно е това да е стомахът на рибата или част от него, защото след гърлото следва стомах.
Не ми е ясто дали разширението на плавателния мехур изтласква стомаха или той сам се изпълва с газове по някаква причина ?
Естественно че мехура служи за плуването на рибите на всякаква дълбочина за да компенсират налягането !!!Не се сещам в кои от форумите го написах още в след разразилия се спор,ама от много форуми,човек може да се огелпи.Аз това за мехура съм му го написал :idea: Освен за плаване обаче,мехура служи на рибите също така за добавяне на кислород в кръвта им.През хрилете си дишат,но през хрилете зареждат и мехура,явно имат начин да го правят,не съм много вещ,но и кръвта се уросва с кислород точно от мехура и както каза един колега,за това мехура е и целия в кръвоносни съдове.Така че мехура е тясно свързан с дишането на рибите.Вече не ми се говори,ако не съм го обяснил както трябва преди,надявам се сега да съм ясен !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

G.Petkov написа:Бобо,
Добре стана, че пусна тази тема, защото в една друга прочетох неща, които хич не ми се сториха достоверни. Там не писах, защото и без мен напрежението беше високо.
Та на темата за физиологията на рибите :
bobo_33333 написа:...Не знам на кого ще се смеят,казах ти ,това не се учи в училище,през близката 1986 г.,бягах от час да ходя за риба на реката :wink: ,така че извади ми цял мехур от бяла риба или костур и недей да спориш повече ...
Сега, през зимата чистя костур всяка неделя. Рибата си има и плавателен мехур и отделно стомах.
Ти къде си видял костур без плавателен мехур ?
Така,почваме изначално :wink:

Не съм казвал че няма мехур :shock: Казах вадите това дето му викате мехур и търсите стомаха :lol: ,защото мехура НЕ МОЖЕ да се извади цял ,както това дето излиза и му казвате мехур ,а то си е стомах :wink:

Що не го снима това с честенето и ваденето на мехура на костура,в спора исках точно това,щото е само за костурковите риби ,по точно за бяла и костур.
Цял мехур ,изваден сниман,точно това дето е бялата ципа залепена на гръбнака и за която жената ме псува постоянно когато дере костурите и бялата риба.
G.Petkov написа:От днешната дисекця на костурите, които хванах, установих за себе си:
Вадиш,режеш това дето излиза от устата и рибата трябва да остане без мехур ,а със стомах...е нема такова животно :wink:
Аз там съм пораснал...
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

Няма да почваме изначално :D !
Разбрахме се, макар и по трудния начин.

Дай отговор на въпроса :
G.Petkov написа:...Не ми е ясто дали разширението на плавателния мехур изтласква стомаха или той сам се изпълва с газове по някаква причина ?
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

G.Petkov написа:Няма да почваме изначално :D !
Разбрахме се, макар и по трудния начин.

Дай отговор на въпроса :
G.Petkov написа:...Не ми е ясто дали разширението на плавателния мехур изтласква стомаха или той сам се изпълва с газове по някаква причина ?
Плавателния мехур си има граница на изпълване и от налягането,явно изпуска ,издиша и изпълва коремната кухина и изтласква стомаха :wink:
Аз там съм пораснал...
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

За сега,понеже нямаме друг отговор,ще се задоволим и с този :lol: Хубаво е обаче човек да не бърза а да се огледа преди да преминава през прелеза :lol: :lol: :lol:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

Ама не е хубаво да тъпче на едно място,а да продължава напред :wink:
Аз там съм пораснал...
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

Ето нещо интересно...което не съм казвал и не съм твърдял... :shock:
castle написа:... Костура е единствената риба в бг. , която няма ПЛАВАТЕЛЕН МЕХУР и променя дълбочината на , която се намира като изпуска въздух през кожата си. Затова много бавно променя дълбочината на, която се намира.
И докато дишаше през стомаха си ,сега пък нямала мехур :lol: :lol: :lol:
Аз там съм пораснал...
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от М. Сталев »

Глупости :lol: :lol: :lol: Ето четете за костура http://novinar.bg/news/kosturat-izbiagv ... yMw==.html
Публикувай отговор

Обратно към “За рибите по света и у нас”