Съвети за начинаещи гмуркачи

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
jeko_k9
новобранец
новобранец

Re: Съвети за начинаещи гмуркачи

Мнение от jeko_k9 »

Булти написа:...Jeko-k9.....Влязох във водата в 7 часа сутринта нямаше никакъв вятър, но на скалите имаше вълна около 1- 1,5 бала с други думи около 30- 45 сантиметра....И тъй като морето общо взето бе тихо...

...кажи последно кво беше Морето , че не разбрах ...
Всичко и описано много точно, при мъртво вълнение - макар и слабо, морето в заливите е видимо тихо и не се виждат вълни.
Когато отидеш на скалистите носове виждаш, че от "нищото" се надига вълна на метър- два пред скалите с височина от 1-1,5 бала и ги удря с сила.
Типична картина при сутрешно безветрие и действаща мъртва вълна.
Би трябвало вече да си разбрал. :D
Булти написа:......Жеко , колега , не се обиждай , но да спори човек с теб е все едно да се опита да надприказва радио :P : ...караш ме да се повтарям - за къв мъртвак ми говориш ти - вълна 30 санта - тя опасна ли е :?: :P ...ти четеш ли ми изобщо мненията :?: ...чете ли , че проверявах за мъртвак , 2 дни след силния запад , северозапад и нямаше такъв :?: ...чете ли , че писах за всекидневните силни , следобедни бризове :?: ...
Колега Булти, аз същото мога да кажа и за теб – само твоето мнение е меродавно.....а не даваш никакви научни доказателства за твърденията си. :D
Колегата manuk показа филмче с пет махала: отскачат само първото и петото, останалите три са неподвижни и само предават импулса на енергията – това ще продължи до пълно затихване на процеса. :idea:
Същото явление се наблюдава и във водните басйни било то морета или океани, изразеното, видимо най-голямо участие на вълните е по бреговете на водния басейн.
Колегата spear деликатно ти подсказа, че вълните могат да изминават огромни разстояния........ти и по този въпрос взе да остроумничиш „ с кво шъ праим сега” :lol:
На дадения от мен математически модел, че вълните се събират и изваждат векторно, ти отговори с мълчание. :(
И следното което си написал” ...чете ли , че проверявах за мъртвак , 2 дни след силния запад , северозапад и нямаше такъв ... говори че нищо не си прочел и разбрал от казаното до тук. :D
Защото при описаните от теб посоки на вятъра, трябваше да отидеш на отсрешния бряг на морето и там да търсиш мъртвака, а не тук. :idea:
Разбира се той се появи и тук след 3 -4 дни но значително отслабен – защото както казах по- горе процеса е затихващ.
Сега вече започвам да разбирам, защо не приемаш нещата, които казват и учените по въпроса за мъртвите вълни и държиш на своето.
Просто си израсъл покрай голям залив, какъвто е Бургаския и не можеш да видиш какво става по носовете на залива,за да направиш сравнение: как се държат ветровите вълни в залива и по носа и как се държат мъртвите вълни в залива и по носа......
Разликата е огромна! :!:
И защо под „мъртвак” разбираш само най-големите вълни.
Нали по дефиниция, мъртви вълни може да има и при липса на вятър, те за това са „мъртви” а аз ще добавя значително отслабени но все пак мъртви (не се виждат на повърхноста на морето).
Точно такива мъртви вълни имаше и днес, на всичкото отгоре след 3-4 метра дълбочина водата е значително изстинала.
ildobrev написа:......Няма такова нещо, цикличност на вълните няма. Никой не брои ...
Колега ildobrev, добре би било да прочетете линка за векторно събиране и изваждане на вълни. Както и явлението интерференция. :idea:
Ако вие не ги броите, не значи че трябва да налагате на останалите колеги, да не опитват! :!:
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

...като казах - АМАН ... :lol:
...и друго , освен Бургаския залив не съм виждал... :lol:.... както и оня художник с деветата вълна , дет не бил мърдал от Черно море :lol: , щото бил живял там :lol: :lol: :lol:...доста странен начин на логическо мислене - желязна логика ....кът на старшина :lol:
...и прочети кво е писал Манук за отразените вълни от Кавказкия бряг :lol:
....и много точно си отбелязал отговора ми към Спиър :lol: :lol: :lol: ...избирателно помнене - х-м , някъде е наблизо Алцхаймер :?
... не знам дали мнението ми е меродавно , но съвпада с това на тия , дето отбират нещо от морето :wink: ...

...аре ....време е да сменям станцията на радиуто ...

:lol: :lol: :lol:

...по тоя въпрос бях дотук... :lol:
Последно промяна от Булти на Пон Сеп 19, 2011 11:46 am, променено общо 3 пъти.
grizmin
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от grizmin »

Големи Вълнения по този въпрос ей... и най накрая щил....карайте нататък,по заглавието на темата... :D
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

...колеги , пропуснахме тихите и защитени заливи - там също има коварен мъртвак - например Мириус - защитен залив с южно изложение .... имаше жесток източен вятър на откритото - на Перла яки вълни и никой не влиза в морето , на Мириус обаче - мазни вълни и само по скалите - пяна . Мъртвак породен , не от отразени от Кавказкия бряг вълни , а получил се от всеобщото разбунване на морето , което в случая остава скрито - чак като си тръгвахме видяхме видяхме къв ад е по откритите места :wink: . Влязох аз и като вадех голямата котка , тогава чак тогава усетих как дърпа навътре ...той мъртвака ми скъса линията де ...
Аватар
ildobrev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ildobrev »

Булти написа:...колеги , пропуснахме тихите и защитени заливи - там също има коварен мъртвак ...
По принцип в заливите се получават по-интересните явления, свързани с вълни.
Аватар
kozl
новобранец
новобранец

Мнение от kozl »

grizmin написа:Големи Вълнения по този въпрос ей... и най накрая щил....карайте нататък,по заглавието на темата... :D
Да така е. Чак и аз се развълнувах и пляс за първи път привет и в тоя форум.
Ха здравейте... :)
За форума "абсолютно начинаещ" (това ми е I-во писание). За гмуркането съм доста дълго начинаещ, че даже не помня началото. Беше време Татово. Екипировкате -made in Bulgaria.
Маската "буркан" ама от истинско стъкло, шнорхила от PVC тръба, а плавниците ставаха и за баласт (тежести). Първия подводен риболов беше с корда и кукичка и стръв от мида и хоп в устата на мързеливите попадии. Та докато тия на брега с въдиците ловеха що се закачи - аз съм провеждал избирателен риболов. И не беше нужно да се гмуркам, щот тогаз попчетата бяха повече ама много повече от хотелите на Черноморието.
А иначе за подводния спортен риболов научих от Руслан (бивш световен шампион по подводен риболов 70 години от миналия век), той ме записа на курсове по плуване.
А първото гмуркане с харпун в ръка ми беше в Алжир 1979- ма риба тогаз имаше бол. Плажовете бяха пусти. Местните харпуни почти не ползваха - само чужденците. Трябваше и разрешително за харпун ма на мен годините не ми стигаха - та от малък съм си бракониер.
А доста дълго начинаещ - щото гмуркането ми е като бонус към почивката на море. Ако трябва да постигнеш нещо в повечев опита и уменията - това е недостатъчно за веднъж или два пъти в годината.
Що се касае за ВЪЛНИТЕ това което аз разбрах от по-горе прочетеното - Мъртвите вълни са вълни с по-голяма дулжина на вълната (от връх до връх). Така те трудно се установяват, защото формата им е по-полегата. Иначе енергията на вълната зависи от амплитудата и (височината и). А това което нас ни интересува е взаимодействието на вълните със сушата или иначе казано течно-твърдо. При това взаимодействие вече вълните не следват основното си движение - следват релефа, при което се получава динамичен удар в брега и ускорение на водните маси в посока пак според зависи от релефа.
Колкото повече научавам, много повече откривам, че не знам.
Много лесно е да искаш, по-важно е да можеш, а най-добре е да го направиш.
Парите не решават всички проблеми, но повечото проблеми са решават с пари
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

:drinkers:

...Добре дошъл колега...откъде си по принцип ?

:drinkers:
Аватар
Jack Daniels
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Jack Daniels »

kozl написа: А иначе за подводния спортен риболов научих от Руслан (бивш световен шампион по подводен риболов 70 години от миналия век),
А стига бе, незнаех че сме имали световен шампион по подводен риболов :shock:
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Аватар
vatus56
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от vatus56 »

И аз съм любопитен да науча повече за този световен шампион?
Никоя риба не е по - важна от живота !
Аватар
kozl
новобранец
новобранец

Мнение от kozl »

От как се помня от София.
Оправих си и профила.
Руслан Димитров ?????? фамиля не помня. Обаче може и да не е бил под български флаг. Помня, че ми показа чужди списания с негова снимка. Все пак съм му имал доверие. Работеше по чужбина - събираше бисерни миди, последно каза, че отива в Гърция да лови риби за по 30-40 долара килото. Ма това е преди повече от 30 години - паметта ми се е изтъркала :). Всичко което има (ако го има) е в нещата на баба ми (бог да я прости), че беше кръстница на брат му. Освен това по ония времена той донасяше плавници, харпуни и др...., което за времето като внос на западна стока си беше забранено. Руско-да, западно -не. Така беше ма-а-а, и да и не. Защото от 11 годишен се запалих по аквариумите, а помпите за въздух бяха кът, въпреки че в СССР имаше в Бугарско немаше.
То и аквариума си е един микро подводен свят - помага в носталгията към морските дълбини. :(
Колкото повече научавам, много повече откривам, че не знам.
Много лесно е да искаш, по-важно е да можеш, а най-добре е да го направиш.
Парите не решават всички проблеми, но повечото проблеми са решават с пари
Аватар
australia
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от australia »

Здрасти гратски ,добре дошъл в говорилнята много се радвам да видя че има хора който са минали по същия път като мен .Незнам кой набор си ама се препознавам в теб .Аз също от малък се запалих по гмуркането и аквариумите понеже винаги ми е липсвало морето ,а какъв по добър начин да го доближим до нас .

SORRY за спама :?
0877-19-03-89Иво e-mail (australia@abv.bg) skipe australiaivo2 :)Изображение
румчо-01
новобранец
новобранец

Мнение от румчо-01 »

Според мен, най- добро постижение от Българин е: трето място на Европейски шампионат и приз за най-голяма простреляна риба - Меру - на същия шампионат.
Този Българин е бил Димитър Минев.
Аватар
manuk
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от manuk »

Мечтата на всеки един наш събрат, занимаващ се с подводен риболов е да има възможно най-дълга апнея, която ще бъде възнаградена с богат улов.
Повечето от нас знаят, че с упорити тренировки и определен начин на живот, може да се постигнат сравнително добри резултати.
Тези дни ми попадна нещо, което ме заинтригува, знам че става въпрос за човек подвизаващ се като магьосник и фокусник, затова в началото на филма, който гледах, бях доста резервиран.
Нормално е, когато заглавието на филма е: "Как не си поех дъх, цели 17 минути".
В последствие започнах да си мисля, че показаните неща са реални.
Има и нещо рационално, което показва, че всеки упорит труд в дадена насока може да бъде възнаграден.
Ето за какво става въпрос:
(Link)
...............................................................................................
Всяко нещо си има цена,за да го постигнем, трябва да я платим!
Аватар
flippo
новобранец
новобранец

Мнение от flippo »

Една некачествена снимка от телефона, на иначе качественото мъртво вълнение днес, което независимо от силния северен/североизточен вятър тия дни, най-вероятно идва отразено от Грузия, щото на теория трябва да е така, според предишни постове тук :lol:
27012012-002.jpg
27012012-002.jpg (166.91 KiB) Преглеждано 1041 пъти
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Отразено от Грузия? :shock:
В Черно море има доста различни силни ветрове които носят и вълните,
дето тука им викаме мъртви вълни.
Достатъчно е да се вгледаш в този сайт,
за да разбереш кога можеш да ги очакваш.
http://www.dmi.gov.tr/en-US/marine-metu ... W&s=03&g=a
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”