Възможно ли е?

Всичко за рибите.Външни белези,хранене,ареал на отделните видове.

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
pojara28
фен клуб-скобар

Възможно ли е?

Мнение от pojara28 »

Не знам дали има подобна тема, но от доста време се питам възможно ли е зарибяването с бяла мряна на реките на юг от стара планина. Както знаем в тези реки вирее друг вид мряна, който по мое мнение е в доста голямо количество. Реките не са нещо по-различно от тези в северна България, някои от тях дори са по-пълноводни, но бяла мряна нЕма. Знам че тази риба не е ендемичен вид за Англия, но там е доста добре разселена и сега се радват на рекордни екземпляри. До колкото ми е известно и там развъждането и е станало от една малка част на реката като постепенно рибата се е разпространила. Та питам някой пробвал ли е имал ли успех.
скобара е риба проклета
Изображение
Аватар
М. Сталев
разбира нещата
разбира нещата

Re: Възможно ли е?

Мнение от М. Сталев »

И аз съм си задавал подобен въпрос ,специално за Марица защо тази риба не вирее,а черната мряна е доста често срещана риба :)
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Почти всички реки северно от Стара Планина се вливат в дунав без особенни препятствия (големи прагове или стени на язовири), за сметка на това почти всички реки от южната страна на стара планина са преградени и точно за това бялата мряна там може и да вирее но е малко вероятно да се размножава. Отрасналите екземпляри бяла мряна и без друго не можеш да ги намериш по малките реки (или поне изключително трудно) извън размножителния им период.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Грамадни са разликите във физиологията и условията за живот между черната и бялата.Само ще подчертая,че Южна България откъм климатични условия и постоянен годишен воден дебит е съвсем друга бира,та...май няма да е възможно,пък ако стане чудо,аз само ще се радвам :lol:
rules1
новобранец
новобранец

Мнение от rules1 »

според мен няма как да стане
Публикувай отговор

Обратно към “За рибите по света и у нас”