Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Клуб Балканка
Клуб Балканка
naRiba.com

Форум

Платените Реки – За или Против
Модератор: Кърцата
- kaleeff
- ще става разбирач
Re: Платените Реки – За или Против
Извини ме ако съм се изразил погрешно, в случая Клуб Балканка беше нарицателно понятие. Не съм искал да ангажирам никого с моето мнение. Опитах се да дам пример защо едик клуб като вашия (ако си член на него разбира се, това няма как да го знам) не му се делегират определени правомощия. Та освен с повишаване на контрола реката ще има един добър стопанин.pitcha написа:Тук се налага да направя едно уточнение. Клуб Балканка не стопанисва никоя река.kaleeff написа:Аз пък съм за!
..... но защо например Клуб Балканка да не вземе някои от реките в техния регион, да ги стопанисва (както правят исега) .......?
Защо според мен е добре да се дадат на концесия на съвестни арендатори?
Давам пример с моя роден град. Преди някокло години там се извърши зарибяване с пъстърва. Миналата година тя бе унищожена от токаджии. Хората бяха толкова горди със случилото се, че дори си качиха снимките във фейсбук. Реакция никаква. Контрол също. Та освен, че един-двама души на предпенсионна възраст с 200 лв заплата към горското няма как да охраняват площ от 100 км. колкото е общината. Нито би си рискувал здравето човека, нито има физическата възможност за такава охрана. Ако е арендована дадена река може поне на входа да има някакъв контрол. Например за вида на кукуте примерно.
Друг е въпроса какво се има предвид съвестен арендатор...
Фен-клуб Таранка!
Колега мислиш ли че ако спазим текста оцветен в червено това ще стане.??ribolovcho написа:Спираме токаджийте и мрежарите,също така и лодките по реките и язовирите и проблема със рибата ще се реши..за няколко години ще има доста добра популация..Но също така
ако има частни водоеми ще се ограничи бракониерството..Отделен е въпроса колко ще бъде
таксата и дали всеки ще може да си го позволи,.Най добре със разрешителни за отделните региони..искаш за язовир еди кой си-примерно 30 лв. искаш за друг пак и те така...А сегашното положение е плачевно.Отиваш на язовира,лодки тролят,музики свирят,мрежи навсякъде..всевъзможни простаци секът дървета, пали се огън,боклуци навсякъде по брега
Просто трябва да се засили контрола по водоемите..за всеки водоем да има мобилни патрули ,така ще се намали и безработицата,какъв ще е проблема от всяко населено място
10 човека да се занимават със тази дейност..Там където живея направиха нощни патрули..
за 3 месеца има 1 кражба само..това е начина....
Аз лично съм тролингист и не мисля че точно това е проблема!
Мисля че проблема е в контрола по язовирите и реките за мрежарите и електричарите.!
И рибар съм и ловец съм:):):) От тая риба не мое да си платим парното:):):):)
OKkaleeff написа: Друг е въпроса какво се има предвид съвестен арендатор...
Точно това е един от въпросите. Ето ви пример – в колко от платените водоеми се практикува Хвани и Пусни задължително??? В нито един. В много малко се пускат само някои трофейни риби. Ако я няма печалбата от продажбата на риби – тия гьолове са фалирали моментално. И колкото и да си добросъвестен – щеш не щеш се променяш.
Нито един клуб не стопанисва нито един водоем и по тая причина. Освен дето няма пари.
Също е ясно, че в стопанисвания участък може и да има риби и те ще бъдат охранявани добре, защото концесионерите ще са мутри – в 99% от случаите.
Всички останали въпроси са по-важните – какво ще се случи с останалите реки?
Честно казано – ловните дружинки са най-голямата опасност.
-
- научил се да хвърля
Твърдо съм ПРОТИВ реките да станат платени.Видяхме какво стана с платените язовирчета.Тотална промяна на инфраструктората около водоемите.Па да спретнат и магистрала до всяка рекичка с паркинги, заведения,детски площадки и всякакви градски глезотии , за да може "Бай баровец" да си покаже новите придобивки и да смае компанията с риболовните си умения. И пак ще се играе на "явни" търгове, и пак много "Компетентни и милеещи за природата и рибната популация" дебеловрати момчета ще стопанисват тези участъци и стриктно с респект ще събират таксата защото тези пари са "куче влачи диря няма". Изопщо "старата песен на нов глас". Едно голямо МЕРСИ за тази загриженост, че видите ли по- добре щяло да се стопанисва. Ядохме го вече тоя .....
Любовтта е красиво нещо, но платената любов е проституция.
Риболова е хоби ,но платеният риболов си е чисто печалбарство.
Любовтта е красиво нещо, но платената любов е проституция.
Риболова е хоби ,но платеният риболов си е чисто печалбарство.

- lachezarnb
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
По принцип съм против платените реки, но рано или късно това ще се случи. За това предлагам да обсъдим правила или по-точно изисквания към концесионерите на реки. А като избистрим концепцията, да настояваме пред законодателите тези изисквания да влязат в закона. Тук ще предложа някои неща:
1. Концесионерите да са дружества с не стопанска цел.
2. Концесионерите да бъдат задължени да зарибяват и други реки в региона безвъзмездно, като размера на зоната и количеството на зарибителният материал да се определя пропорционално на стопанисвания участък.
3. Да не променят нищо както в речното корито, така и по бреговете на реката.
4. Реки които се вливат в други реки на територията на РБ, да се зарибяват само с местни видове.
5. Да се създаде комисия която да включва и членове на риболовни клубове, които не са концесионери на участъци от реки, целта на комисията е контрол на концесионерите.
6. Концесионерите да внасят гаранция, която при установени нарушения да бъде използвана за възстановяване на причинените от тях щети.
7. Концесията да се прекратява дори и за дребни нарушения.
За сега за това се сещам, сигурен съм че всички които се вълнуват от темата ще допринесат с идеи.
Поздрави
1. Концесионерите да са дружества с не стопанска цел.
2. Концесионерите да бъдат задължени да зарибяват и други реки в региона безвъзмездно, като размера на зоната и количеството на зарибителният материал да се определя пропорционално на стопанисвания участък.
3. Да не променят нищо както в речното корито, така и по бреговете на реката.
4. Реки които се вливат в други реки на територията на РБ, да се зарибяват само с местни видове.
5. Да се създаде комисия която да включва и членове на риболовни клубове, които не са концесионери на участъци от реки, целта на комисията е контрол на концесионерите.
6. Концесионерите да внасят гаранция, която при установени нарушения да бъде използвана за възстановяване на причинените от тях щети.
7. Концесията да се прекратява дори и за дребни нарушения.
За сега за това се сещам, сигурен съм че всички които се вълнуват от темата ще допринесат с идеи.
Поздрави
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
-
- научил се да хвърля
Всички останали въпроси са по-важните – какво ще се случи с останалите реки?
Честно казано – ловните дружинки са най-голямата опасност.[/quote]
Колега наистина не мога да вдена за каква заплаха от страна на ловните дружинки говориш.Моля поясни!
Честно казано – ловните дружинки са най-голямата опасност.[/quote]
Колега наистина не мога да вдена за каква заплаха от страна на ловните дружинки говориш.Моля поясни!
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
да мисля..понеже спре ли се влизането на лодки в язовирите -ще се спрат и мрежарите..bobir написа:Колега мислиш ли че ако спазим текста оцветен в червено това ще стане.??ribolovcho написа:Спираме токаджийте и мрежарите,също така и лодките по реките и язовирите и проблема със рибата ще се реши..за няколко години ще има доста добра популация..Но също така
ако има частни водоеми ще се ограничи бракониерството..Отделен е въпроса колко ще бъде
таксата и дали всеки ще може да си го позволи,.Най добре със разрешителни за отделните региони..искаш за язовир еди кой си-примерно 30 лв. искаш за друг пак и те така...А сегашното положение е плачевно.Отиваш на язовира,лодки тролят,музики свирят,мрежи навсякъде..всевъзможни простаци секът дървета, пали се огън,боклуци навсякъде по брега
Просто трябва да се засили контрола по водоемите..за всеки водоем да има мобилни патрули ,така ще се намали и безработицата,какъв ще е проблема от всяко населено място
10 човека да се занимават със тази дейност..Там където живея направиха нощни патрули..
Мисля че проблема е в контрола по язовирите и реките за мрежарите и електричарите.!
видят ли те вътре с лодка ясно....глобичка...
нямам нищо против тролинга .-и аз троля,.обичам този риболов..но според мен трябва за няколко години да се забранят лодките по реките и язовирите със цел ограничаването на токаджийте и мрежарите...

Колега ти правиш ли връзка между тролене захранване с лодка и токаджии и мрежари!ribolovcho написа:да мисля..понеже спре ли се влизането на лодки в язовирите -ще се спрат и мрежарите..bobir написа:Колега мислиш ли че ако спазим текста оцветен в червено това ще стане.??ribolovcho написа:Спираме токаджийте и мрежарите,също така и лодките по реките и язовирите и проблема със рибата ще се реши..за няколко години ще има доста добра популация..Но също така
нямам нищо против тролинга .-и аз троля,.обичам този риболов..но според мен трябва за няколко години да се забранят лодките по реките и язовирите със цел ограничаването на токаджийте и мрежарите...
май не я правиш!
Лошото е че бракониерите няма как да се хванат!Мрежарите и токаджиите не мож ги хвана!
Те са като партизани!Според мен денонощен контрол ама изисква средства и пари!
Относно по темата.
Един колега написа за математиката по нагоре в темата!
Не мисля че трябва да се дават реките и язовирите на РАЗНИ КЛУБОВЕ!
Към автора на темата:
Вие колеги утре ще искате и членска карта да си изкарваме към някой клуб за да ловим риба!!! Което значи по 5 лева за членски внос

Нали може да не ги смятам:):):)
Малко ми идва като материално от колкото да защитим природата и флората и фауната!
ribolovcho написа:
"да мисля..понеже спре ли се влизането на лодки в язовирите -ще се спрат и мрежарите..
видят ли те вътре с лодка ясно....глобичка..."
Колега ribolovcho, това за лодките ми звучи така перефразирано, ако ми позволиш: Спрат ли колите по магистралите, спират и катастрофите. Видят ли те на магистралата с кола, ясно .... глобичка.
Въпросът не е нито в лодките по водоемите, нито в колите по пътищата. Въпросът е в човешкия фактор, който седи в лодката или в колата, или зад въдицата, защото мисля, че ще се съгласиш, че и с един спининг, спретнат по всички теории на спининговия риболов можеш да бъдеш бракониер. По същия начин и с един мач, щека или телескоп, мухарка или дънна въдица, пак можеш да бъдеш бракониер, дори и с билет - ако не спазваш закона. Та нито лодките, нито колите, нито въдиците са проблема, а безотговорността, лакомията, простотията, алчността, упорития отказ да се спазват законите - добри или лоши, все пак са закони, даже и да не ни харесват. Когато се промени мисленето на основната маса, когато станем по-отговорни, може би тогава темата за платените реки и участъци от тях няма да бъде изобщо актуална.
Някога, Георги Димитров беше казал, че българският народ ще постигне за 20 години онова, което други народи са постигнали за столетие. Да, ама е изпуснал още една нула след 20 (разбирай 200 години)
п.п.: Омръзна ми някой да иска да се забранява нещо законно, заради някой, който го използва незаконно. Утре някой ще поиска и забрана за риболов с въдица, каквато и да е тя като вид, само защото има хора, които с въдици ловят килограми и прибират всичко. Омръзна ми заради тях да се чувствам неудобно, че и аз държа въдица и ако хвана или връщам или вземам само в рамките на позволеното и то пак не на макс. Омръзна ми да чистя боклуците на онези, които са ловили преди мен на любимите ми места (пак колеги с редовни билети в джоба), като събирам опаковките им от захранки, празни шпули, опаковачни пликове, чашки, шишета и какво ли не. Омръзна ми заради такива като тях аз да бъда ограничаван. Просто ми омръзна. И ако някой иска да се създават някакви правила, то нека да се създават правила за всички онези, които не искат да спазват правилата, а не аз да бъда ограничаван заради тях, защото и сега спазвам това, което се иска от мен. Санкции и контрол. Но да има и жестоки санкции и за държавните органи, които не си изпълняват задълженията.
"да мисля..понеже спре ли се влизането на лодки в язовирите -ще се спрат и мрежарите..
видят ли те вътре с лодка ясно....глобичка..."
Колега ribolovcho, това за лодките ми звучи така перефразирано, ако ми позволиш: Спрат ли колите по магистралите, спират и катастрофите. Видят ли те на магистралата с кола, ясно .... глобичка.
Въпросът не е нито в лодките по водоемите, нито в колите по пътищата. Въпросът е в човешкия фактор, който седи в лодката или в колата, или зад въдицата, защото мисля, че ще се съгласиш, че и с един спининг, спретнат по всички теории на спининговия риболов можеш да бъдеш бракониер. По същия начин и с един мач, щека или телескоп, мухарка или дънна въдица, пак можеш да бъдеш бракониер, дори и с билет - ако не спазваш закона. Та нито лодките, нито колите, нито въдиците са проблема, а безотговорността, лакомията, простотията, алчността, упорития отказ да се спазват законите - добри или лоши, все пак са закони, даже и да не ни харесват. Когато се промени мисленето на основната маса, когато станем по-отговорни, може би тогава темата за платените реки и участъци от тях няма да бъде изобщо актуална.
Някога, Георги Димитров беше казал, че българският народ ще постигне за 20 години онова, което други народи са постигнали за столетие. Да, ама е изпуснал още една нула след 20 (разбирай 200 години)
п.п.: Омръзна ми някой да иска да се забранява нещо законно, заради някой, който го използва незаконно. Утре някой ще поиска и забрана за риболов с въдица, каквато и да е тя като вид, само защото има хора, които с въдици ловят килограми и прибират всичко. Омръзна ми заради тях да се чувствам неудобно, че и аз държа въдица и ако хвана или връщам или вземам само в рамките на позволеното и то пак не на макс. Омръзна ми да чистя боклуците на онези, които са ловили преди мен на любимите ми места (пак колеги с редовни билети в джоба), като събирам опаковките им от захранки, празни шпули, опаковачни пликове, чашки, шишета и какво ли не. Омръзна ми заради такива като тях аз да бъда ограничаван. Просто ми омръзна. И ако някой иска да се създават някакви правила, то нека да се създават правила за всички онези, които не искат да спазват правилата, а не аз да бъда ограничаван заради тях, защото и сега спазвам това, което се иска от мен. Санкции и контрол. Но да има и жестоки санкции и за държавните органи, които не си изпълняват задълженията.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Нали се сещаш колега колко тролингисти и сомаджии ти четат мнението!Да ти кажа честно на мен ми писна да обикалям аматьорски тапи Тип:Пласмасово шишеribolovcho написа:да мисля..понеже спре ли се влизането на лодки в язовирите -ще се спрат и мрежарите..bobir написа:Колега мислиш ли че ако спазим текста оцветен в червено това ще стане.??ribolovcho написа:Спираме токаджийте и мрежарите,също така и лодките по реките и язовирите и проблема със рибата ще се реши..за няколко години ще има доста добра популация..Но също така

Колеги, само да вметна, че темата е за платените реки, а не за затворените водоеми. Разбирам, че въпросът е важен и темата очевидно вълнува доста хора, но там вече нещата са решени.
- ribolovcho
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
по принцип бракониерите са със лодки а не влизат със плуване..и аз имам лодка и ходя да троля..но във името на каузата против бракониерите съм готов да я продам и да не ходя вече...

те я хубавицата... не е далече времето когато ще забранят лодките -ще видите..

те я хубавицата... не е далече времето когато ще забранят лодките -ще видите..

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Лично според мен темата е неправилно презентирана още в самото си заглавие !!! Не случайно основни действащи лица в нея са хора наскоро регистрирани и идея си нямащи за какво иде реч
Демек пропуснали са усилените дебати относно даването на концесия на реки или участъци от тях на риболовните клубове / сдружения . Много бих се радвал ако колегите поразровят малко в поотминали теми и да се просветлът за какво иде реч ама надали ....... тва за чукчата си е силно актуално . В случаят благодарение на тъй презентираното заглавие предполагам че много от писалите тук даже не са и дочели докрая първият пост в темата ! Както и да е .....
Към последната сума по-скоро да се отнеме ако "уважаемият" Симеон Дянков продължи да е министър
Това е тъй щото от както той е такъв парите от риболовните билети които са предназначени за зарибяване , над 2 500 000 лв. за през последните две години , си седят на топло в банката , трупат лихва и не се ползват по предназначение щото ТОЙ не дава
пп - Станилиий , можеше да вземеш отношение още при самото пускане на темата при положение че си наясно с изказа ми от по-горе

Обаче ако цената на билета се увеличи двойно ще се получи поне четворно не плащане на билет щот ба`л съм го ии билета от 50лв. при 300лв. заплатаuseit написа:....Обаче, ако цената на билета се увеличи двойно става 10 595 100.
Към последната сума се добави още толкова държавна субсидия, или както там се нарича, пак от НАШИТЕ данъци, и ............

пп - Станилиий , можеше да вземеш отношение още при самото пускане на темата при положение че си наясно с изказа ми от по-горе

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
"Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов"
Лично аз, предпочитам да дам и 100лв за билет и да си обикалям на воля, отколкото същите пари за 2 излета.
То ако ще се натоварвам така по добре веднъж годишно на риболов в Монголия
А какво ще правят колегите с по 300лв заплата?!
"Сиромах човек жив дявол"
И сега на въпросите - кои и как ще котролира "дяволите"?
Концесионерите какви приходи ще генерират от "дяволите"? Сигурно ще натоварват повече "недяволите"?!
Модела с платените реки може и да работи добре в страни далеч напред и много на запад от нас. Може и да работи в няколкото такива участъци в момента - обаче когато стане повсеместно?
Или трябва всички риболовци да са членове на клубове за да практикуват хобито си - тогава ДЪРЖАВАТА в лицето на ИАРА отпада от играта.
Искам да попитам колегите занимавали се с акции по зарибяване - в първата акция колко човека се включиха, а във втората, ами в третата?!
Очевидно ние като сила и сами може да се грижим да има риба в реките и без да е нужно да стимулираме нечие благосъстояние.
Просто (ама то хич не е просто ) трябва да стане имаш винетка - ходиш за риба, нямаш билет - не караш колата. И гепят ли те без - да ти е жална майката.
пп. Не знаех, че чичо Скрудж така ни цака с топла бира.
Павел Иванов"
Лично аз, предпочитам да дам и 100лв за билет и да си обикалям на воля, отколкото същите пари за 2 излета.
То ако ще се натоварвам така по добре веднъж годишно на риболов в Монголия

А какво ще правят колегите с по 300лв заплата?!
"Сиромах човек жив дявол"
И сега на въпросите - кои и как ще котролира "дяволите"?
Концесионерите какви приходи ще генерират от "дяволите"? Сигурно ще натоварват повече "недяволите"?!
Модела с платените реки може и да работи добре в страни далеч напред и много на запад от нас. Може и да работи в няколкото такива участъци в момента - обаче когато стане повсеместно?
Или трябва всички риболовци да са членове на клубове за да практикуват хобито си - тогава ДЪРЖАВАТА в лицето на ИАРА отпада от играта.
Искам да попитам колегите занимавали се с акции по зарибяване - в първата акция колко човека се включиха, а във втората, ами в третата?!
Очевидно ние като сила и сами може да се грижим да има риба в реките и без да е нужно да стимулираме нечие благосъстояние.
Просто (ама то хич не е просто ) трябва да стане имаш винетка - ходиш за риба, нямаш билет - не караш колата. И гепят ли те без - да ти е жална майката.
пп. Не знаех, че чичо Скрудж така ни цака с топла бира.

Не става това със платените реки.И платените водоеми не са решение мен ако питате, защото колегата в първия пост е прав, че като се направи платено едно нещо водоемите в съседство се отарашват и обезрибяват.Освен това наистина се разваля екосистемата около водоемите като се застрояват площите около тях правят се заведения , абе с две думи почти не останаха места където да си отпочинеш без някой да ти диша във вратът. И не паленето на огън е толкова голям проблем, а дърварите в гората. Те изсякоха по незаконен и безразборен начин горите изнесоха ги в съседни страни, а оттам и нямалява и водата , пресъхват реките по бързо през сезона. Едно време нямаше найлонови сакчета,пластмасови шишенцА И ВСЕКИ СИ ПРИБИРАШЕ нещата за многократно ползване.Освен това наистина имаше респект от "БАЙ ТИ ГЕНКО " СЪС ПУШКАТА И МОТОРЕТКАТА. Нямаше такива бързи лодки + мрежи+корда 0,20 квадрата -минуса във водата и плюса във ръката
= бракониери. И ако всеки си спазва забраната и си взема по максимум 2 кг разрешена по размер риба и има кой да пази поне по достъпните водоеми може и мънинко да се пооправим.Естествено е хубаво да има и гратисен период от 2 години за зарибяване без ловене за да се възстанови малко рибния баланс навсякъде.Аз лично не бих ходил през това време ако знам, че всеки ще го направи и ще има ефект от това.И без това тази година за цял сезон съм хванал 2 кг риба(срамота).Забравих че и язовирите се изпускат и спадат както им кефне на държавните стопани и таковат майката на хайвера.Водоемите са национално богатство и трябва да са за всеки .Почне ли да играе парата всичко се прецаква, всеки гледа да избие бензина и скъпите такъми за да омерише тигана,а за бракониерите не ми се говори.Нагли хора са това.Мъка ми е хора разберете. В тая мъничка държава нищо не остана вече.Помня риболовите си преди 10 години защото сега няма какво да се помни вече.