Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум




Бели червеи-намиране в домашни условия
Модератор: Paublo_Eskobar
Изобщо не сте прави, че в домашна обстановка не могат да се направят достатъчно тлъсти червеи.Виждал съм трупове на глигани и на кучета и котки с такива бели червеи, които спокойно могат да стресират рибата с големината си
Утрепи на бабати котката сложи я ж няква кофа за извстно време да се спари добре и гледай кво става 


Най-голямата риба е изпуснатата!
-
- новобранец
- Мнения: 8
- Регистриран на: Пет Яну 07, 2011 5:36 pm
Re: Бели червеи-намиране в домашни условия
Мерси Колеги и на мен помогнахте




- tsvetkoff
- ще става разбирач
- Мнения: 532
- Регистриран на: Нед Авг 02, 2009 6:59 am
- Местоположение: Пловдив
Re: Бели червеи-намиране в домашни условия
Добре дошъл,колега,но благодарност не се изразява със средни пръстиribarq1999 написа:Мерси Колеги и на мен помогнахте![]()
![]()



Re: Бели червеи-намиране в домашни условия
Да взема да дам и аз някой друг съвет за развъждане на бели червеи, като си позволя да цитирам няколко реда от книгата на Николай Русков - "Още нещо за риболова".
Бели червеи можем сами да развъждаме, ако не се гнусим от това. Това е много по-просто и по-чисто, отколкото да ги събираме от месни отпадъци, щом няма откъде да си ги купим. Във висок съд поставяме на дъното дървени опилки, смесени с пшенични трици. Закрепваме в горния край на съда парче месо, черен или бял дроб, парче прясна риба. Правим няколко нареза, които разтваряме. Съдът поставяме на открито, където се въдят мухи. Но дори и да го поставиме на балкона, мухите сами ще го намерят. Щом видим, че са отложени яйца на мухи (месото е наплюто), и то достатъчно, затваряме плътно съда и го поставяме на топло за 2-3 дни. Щом поотраснат личинките падат от месото на дъното. Махаме месото, за да не мирише и подхранваме личинките с малко мляно месо, риба, извара или трици. Щом личинките отраснат и станат подходящи за стръв, ги отделяме, поставяме в съдчета, запушени с тензух и ги оставяме в хладилника за съхранение. Този цикъл може многократно да се повтаря. Уверявам ви, че е чисто и ефикасно, и най-важното евтино, защото десетина червея се продават вече един лев. Това може да повторите и през зимата, като позволите на топло да се окуклят бели червеи и излюпят мухи, които отново ще ви снесат яйца върху месо и така нататък. За това е необходимо само температура 20-25 градуса.
Ако се наложи да събирате бели червеи от месни отпадъци, необходимо е да ги поставите в съд с дебел слой трици и пясък. Преминавайки през слоя до дъното, те се очистват от нечистотиите. Добре е да повторите 2-3 пъти и след това да пакетирате белите червеи за продължително съхранение.
През есента можем да се запасим с бели червеи за зимата по следния начин. В стъклен буркан насипваме една трета от обема с дървени трици и го напълваме с бели червеи. Затваряме плътно отвора с капак и го заравяме в земята на дълбочина 50 см. Това трябва да стане, когато температурата на земята е под 5-6 градуса. Когато ни потрябват бели червеи, вадим от там и отново заравяме буркана.
Ако в топло време заминаваме далеч на риболов, а да предпазим белите червеи от окукляване, ги напълваме в стъклено шише плътно догоре, запушваме херметично, за да няма достъп на въздух. Личинките се вцепеняват и престават да се движат и развиват. Когато ще риболовстваме, по-добре да ги изсипеме на вестник, при което те отново оживяват.
Надявам се да ви е полезна тази информация!
Бели червеи можем сами да развъждаме, ако не се гнусим от това. Това е много по-просто и по-чисто, отколкото да ги събираме от месни отпадъци, щом няма откъде да си ги купим. Във висок съд поставяме на дъното дървени опилки, смесени с пшенични трици. Закрепваме в горния край на съда парче месо, черен или бял дроб, парче прясна риба. Правим няколко нареза, които разтваряме. Съдът поставяме на открито, където се въдят мухи. Но дори и да го поставиме на балкона, мухите сами ще го намерят. Щом видим, че са отложени яйца на мухи (месото е наплюто), и то достатъчно, затваряме плътно съда и го поставяме на топло за 2-3 дни. Щом поотраснат личинките падат от месото на дъното. Махаме месото, за да не мирише и подхранваме личинките с малко мляно месо, риба, извара или трици. Щом личинките отраснат и станат подходящи за стръв, ги отделяме, поставяме в съдчета, запушени с тензух и ги оставяме в хладилника за съхранение. Този цикъл може многократно да се повтаря. Уверявам ви, че е чисто и ефикасно, и най-важното евтино, защото десетина червея се продават вече един лев. Това може да повторите и през зимата, като позволите на топло да се окуклят бели червеи и излюпят мухи, които отново ще ви снесат яйца върху месо и така нататък. За това е необходимо само температура 20-25 градуса.
Ако се наложи да събирате бели червеи от месни отпадъци, необходимо е да ги поставите в съд с дебел слой трици и пясък. Преминавайки през слоя до дъното, те се очистват от нечистотиите. Добре е да повторите 2-3 пъти и след това да пакетирате белите червеи за продължително съхранение.
През есента можем да се запасим с бели червеи за зимата по следния начин. В стъклен буркан насипваме една трета от обема с дървени трици и го напълваме с бели червеи. Затваряме плътно отвора с капак и го заравяме в земята на дълбочина 50 см. Това трябва да стане, когато температурата на земята е под 5-6 градуса. Когато ни потрябват бели червеи, вадим от там и отново заравяме буркана.
Ако в топло време заминаваме далеч на риболов, а да предпазим белите червеи от окукляване, ги напълваме в стъклено шише плътно догоре, запушваме херметично, за да няма достъп на въздух. Личинките се вцепеняват и престават да се движат и развиват. Когато ще риболовстваме, по-добре да ги изсипеме на вестник, при което те отново оживяват.
Надявам се да ви е полезна тази информация!
Re: Бели червеи-намиране в домашни условия
Отглеждането и размножаването на Брашнени червеи е просто начинание, което може да Ви спести много пари за храна на влечугите. Това е една често дискутирана тема по форумите и постоянно се търсят по-добри начини за отглеждането на тези насекоми в домашни условия. Тук ще покажем някои от начините, които ще Ви помогнат да започнете своя малка ферма за червеи или просто да си държитеБрашнените червеи, така познати като Tenebrio molitor не са всъщност никакви червеи. Те са ларви на брашненият бръмбар. Този бръмбар и ларвите му често се срещат в брашно, пшеничени трици и други зърнени продукти. Те се считат за вредител в агрокултурата.
Брашнените червеи са идеална храна за влечуги (също и за птици, малки бозайници и риби). Лесно се размножават в плен и любителите на тераристиката ги развъждат от години насам. Брашненият бръмбар има 4 стадия на живот, през които ще премине в рамките на половин година. Това са яйце, ларва, какавида и бръмбар. Точно през ларвеният период, ние храним нашите домашни любимци с тях и това е стадия, за който ние се стремим.
Живот на Брашненият червей:
Както споменахме, живота на тези насекоми преминава през 4 стадия. Пълният процес отнема от около стотина дни, до няколко стотин. Бързината на развитие зависи предимно от храната, с която се хранят и температурата. Таблицата отдолу, показва приблизителна продължителност на различните стадии, през които преминават Tenebrio molitor.
Начин на развитие:
От яйцата се излюпват ларви.
Ларвите се заравят под повърхността на зърнената настилка и сменят 10-15 пъти обвивката си (смяна на кожа), махайки своят екзоскелет.
Последната смяна преминава през третият месец след излюпване. Скоро сменилите кожа червеи са бледи, почти бели, мекички на пипане. В този момент те са по-лесно смилаеми от по-младите животни. Напълно пораснала ларва е златиста на цвят и е около 2-3 см .
Ларвите се изкачват на повърхността, стават меки, издути и спират да се мърдат, свивайки се в С образна форма. Това е така наречената фаза „Пашкул“. Те не се хранят и движат особено. Ако червеите, които сте закупили са в последни стадии, този с пашкула ще настъпи бързо.
След 6 - 10 дена, какавидите се превръщат в бръмбари. От начало са светли и постепенно потъмняват (от червени до кафяви и черни). Те са около 1.5-1.8 см дълги и дебелички. Мъжките не се различават от женските. Не могат да летят, но се движат сравнително бързо.
Бръмбарите снасят яйца 9 до 20 дена след излизането от пашкула. Снасят около 2-3 месеца, след което умират. Всяка женска може да снесе около 270 малки яйца, около 40 на ден.
Инкубацията на яйцата отнема между 4 и 19 дена(средно 12).
Цикъла започва отначало.
Контейнер

Почти всеки контейнер с гладки стени ще Ви свърши работа. Ако ларвите са на поне 3 см от капака, те няма да могат да избягат. За предпочитане са кутии с голяма площ, защото много червеи в малка кутия могат да причинят загряване от търкането на червеите (нещо като пчелите в кошера).
Прозрачна кутия с капак, ще е най-удобен вариант, освен това ще може да виждате отпадъците по дъното на кутията по-лесно.
Използвайте плитка кутия примерно 50х30 см (размерите не са от голямо значение). За по-малки колонии, кутия с големината на кутия за обувки би Ви свършила работа. Ако мислите да отделяте различните стадии на червеите, може да потърсите рафтовете с чекмеджета, които се продават в Кауфланд и другите големи вериги.
Кутията трябва да има дупки на капака с цел вентилация и свеж въздух.
Примерни начини на съхраниение:

Две кутии една в друга. По-малката със сито вместо дъно (изрязвате дъното и слагате мрежа) за да може да се пресяват от време на време яйцата и червейчетата от бръмбарите. Така в по-голямата кутия ще имате червеи и яйца, в по-малката стоят бръмбарите.
Няколко кутии. Една за червеите. Когато станат на какавиди, премествате какавидите в нова кутия. Когато се излюпят бръмбари, ги слагате в трета. След няколко седмици премествате бръмбарите в следващата кутия, по този начин предпазвате яйцата от изяждане. Като поотраснат червеите, ги местите в кутия 1 и повтаряте процеса.
Вентилация и капак:
Вентилацията предотвратява мухлясване. Бръмбарите имат крила, но немогат да летят. Повечето развъдници не покриват кутиите си, но за нашите цели, капака си трябва, защото мишки, паяци и хлебарки ядат червеите и може да стане нашествие на вредители.
Ако кутията, която сте купили има капак, надупчете го добре, било то с поялник (най-лесно), дрелка или друг начин. Ако се образува конденз, направете още дупки.
Ако искате да сте креативни, може да изрежете капака и да залепите мрежа за мухарник с топъл силикон. Още един вариант е капака да е изцяло мухарник, мрежа за аквариуми, принципно е едно и също.
Температура

Идеалните температури при, които се отглеждат тези насекоми са от 25-27 градуса, но и 22 са добре. Брашнените червеи се размножават в температури от 18 до 37, но всичко над 30 вече е вредно за тях. Продължителността на стадия какавида зависи от температурата – около 6 дена при 32 гр, 7 дена при 26 градуса, 10 дена при 23 градуса и тринадесет дни при 20 градуса.
Температури под 22 градуса забавят и спират размножаването. В студена среда, стадия ларва може да продължи около 2 години. Дълго изнасяне на червеите на ниски температури може да ги убие.
За отопление на кутиите може да използвате много видове нагреватели. От обикновени лампи и керамични нагреватели, до подово отопление и нагревателни кабели. Проблема при керамичният нагревател, е че изсушава всичко много бързо и трябва да се пръска субстрата или да се слагат купи с вода, които да се изпаряват. Нагревателните килимчета и кабелите са удобни за отопляване на много кутии с червеи едновременно.
Използвайте терморегулатори при употребата на нагреватели. Те ще осигурят правилни температури за вашите животни, било то червеи или влечуги.
Светлина
Тези насекоми предпочитат тъмнина. Избягвайте директна слънчева светлина върху контейнерите с червеи и бръмбари.
Влажност

Брашнените червеи се нуждаят от влага. Прекалено ниската влажност забавя и подтиска растежа, и размера им. Твърде много влага и се развива мухъл. Ако на ларвите се предоставя суха храна, те ще оцелеят и произвеждат по 1 поколение на година. Ако им се предостави влага, могат да стигнат до 6 поколения.
Бръмбарите снасят повече яйца, когато средната влажност е по-висока (идеално около 50-80%). В един експеримент, на средна влажност 20% всеки бръмбар снася средно по 4 яйца, но при 65% влажност снасят по 102 всеки.
Възрастните брашнени червеи стават по-активни при висока влажност, освен това се предотвратява появата на канибализъм. Но повече не винаги е добре! Ако прекалите с влажността и накиснете всичко, и оставите за дълго време, ще останете с мухлясала кофа с пихтия и червеи.
Насоки

Сложете парче зеле, суров картоф(половин или по-едро парче), филия хляб (червеите също ще я хапват), маруля, броколи, сладък картоф, парчета ябълка (1 парче е достатъчно за 1000 червея, но не са удачни защото мухлясват бързо). Някои хора използват целина, моркови (настъргани), бананови обелки, аспержи. Листата от зеле не мухлясват бързо като други изброени по-горе. Покрийте с парцалче зелето да не изсъхва прекалено бързо от нагревателите. Измивайте зеленчуците преди да ги давате на червеите, за да не вкарвате пестициди при тях.
Картофите/ябълките ги поставяйте с обелката надолу, по този начин избягвате набъбването на субстрата от влажността им.
Използвайте обелки от киви с малко месо от плода по тях. Червеите го обожават.
За по-лесна подмяна (на всеки 2-3 дена или седмично), слагайте зеленчуците върху капачка, чинийка или фолио. Подменете веднага, ако видите мухъл или плода да се разваля.
Ако използвате вестник/кухненска хартия, пръскайте леко с вода веднъж дневно. Не накисвайте и мокрете субстрата (овесените ядки/трици или в каквото ги гледате). Може да слагате и мокра кърпичка вътре, но не накисната, капеща от всякъде. Отново фолиото или чинийката могат да послужат, за да не се накисне субстрата.
Не е препоръчително да давате гел за щурци на бръмбарите си. Някои хора се оплакват от умиращи бръмбари след даването на такива продукти.
За екстра протеин, може да дадете навлажнена котешка храна в малки количества.
Мокра гъба в буркан на средата на кутията увеличава влагата, и това допринася много плюсове както споменахме отгоре. Нека буркана е достатъчно висок, за да не се покатерят червеите/бръмбарите вътре. Мокрете веднъж седмично, мийте гъбата когато е нужно.
Храна/субстрат/постелка
Колкото по-хранителна храната, толкова по-хранителни ще бъдат червеите за вашите животни.

Напълнете 5-6 см слой с постелка в кутията. Добавяйте, когато видите че намалява, червеите ядат постоянно. Подменяйте храната месечно.
Бръмбарите се хранят със същото, с което храните червеите. За ваше улеснение смесете каквото мислите да ги храните и го затворете в кутия с капак да не влизат молци и други гадини.
Фини частици (царевично брашно, пшенични трици, захранка за пиленца) правят пресяването на големите червеи много по-лесно. Големи частици като овесените ядки правят лесно пресяването на останките (Frass) и не губите храна по този начин. Ново излюпените червеи са толкова малки, че минават през ситото заедно с праха, който остава след червеите (Frass)- вижте раздела за почистване.
Често срещани храни, които се използват за субстрат са:
Пшеничени трици – едри или фини, препоръчват се от някои развъдници.
Овесени ядки – по-трудно се пресяват червеите през тях.
Овесени трици
Царевично брашно (не нишесте!)
Захранка за пилета (всякакви домашни дворни птици) – много хранителни и се намират лесно. Набавете си такива без лекарства в тях. Лесни за пресяване и може да ги слагате на слоеве с други видове храна.
Смлени кучешки или котешки гранули – окуражава образуването на какавиди и е полезно за даване да храните червеите си с тях преди да ги дадете на птици.
Останки от ниско захарна зърнена закуска.
Пшеничено, пълнозърнесто брашно.
Качамак
Зърнени смески:
10 части овесени ядки, 10 части пълнозърнесто брашно, 1 част пшеничен зародиш или сухо мляко, 1 част бирена мая.
10 части овесена смеска, 10 части овесени ядки, 2 чати бирена мая.
Намачкайте вестник и сложете в кутията с червеите в смеската, за да не се пресова и става трудна за червеите да се ровят в нея.
Добавки
Пшеничен зародиш, фино смлени черупки от яйце, грахамово брашно, суха бирена мая (много богата на протеини – увеличава растежа на ларвите. Може да поръсите храната им с витамини или калций по желание.
Отделяне на червеите

За отделянето на червите за храна или за други цели, следвайте следните стъпки
Използвайте неръждаема цедка (гевгир).
Сложете купа или капак в кутията с червеите. Повечето ще пропълзят под капака и ще можете да ги съберете лесно.
Понижете влажността за няколко дена и след това сложете някакъв сочен зеленчук или плод, мокра филия хляб или просто влажна кърпа в ъгъла на кутията с червеите. Ларвите сами ще отидат при влажният предмет.
Почистване
Премахнете мъртвите червеи или мъртви бръмбари. Умрелите ларви стават черни, каквидите потъмняват и се сбръчкват. Деформираните бръмбари умират по-рано.
Фрас - останки

Тъй като червеите консумират триците, фини, прашни или песъчливи остатъци ще се утаят на дъното. В крайна сметка, сменени екзоскелети и отпадъчни продукти (Фрас) ще се съберат, и може да се усети лек мирис на амоняк. Това означава, че е време да се пресее зърното, да се разделят червеи и възрастни бръмбари (не изхвърляйте малки ларви или яйца), измийте контейнера, добавете ново зърно (или каквото ползвате за постелка) и върнете червеите към контейнера. Вероятно ще се наложи да направите това най-малко три пъти годишно.
Ако се натрупва прекалено много Фрас, червеите могат да станат сиви, да получат сиви и черни ивици и след това да умрат.
Отпадъците могат да се използват като тор за цветя или зеленчуци. Може да запазите Фраса в отделен контейнер за малко и да сложите малко маруля / зеле, за да видите дали има някакви останали червеи, които да отделите.
Причината, поради която трябва да се отсяват бръмбарите е, че те могат да ядат яйцата.
Отделяне на Бръмбарите
Най-лесно е с резен ябълка, поставен в кутията. Те ще се натрупат по ябълката и можете после просто да ги изтръскате в новата кутия. Останалите бръмбари или на ръка, или по същият начин.
Съхранение
В кутия с дупки в хладилника. Студа забавя развитието им, но прекалено студено може да ги убие. Някои твърдят, че червеите издържат до 80 дена по този начин.
Пудрене
Раздрусайте червеите в кутийка или торбичка с калций или някакви витамини. Изтръскайте излишното по тях и дайте на животното. По този начин ще набавите на своите животни допълнителни хранителни вещества и витамини.
Брашнените червеи са идеална храна за влечуги (също и за птици, малки бозайници и риби). Лесно се размножават в плен и любителите на тераристиката ги развъждат от години насам. Брашненият бръмбар има 4 стадия на живот, през които ще премине в рамките на половин година. Това са яйце, ларва, какавида и бръмбар. Точно през ларвеният период, ние храним нашите домашни любимци с тях и това е стадия, за който ние се стремим.
Живот на Брашненият червей:
Както споменахме, живота на тези насекоми преминава през 4 стадия. Пълният процес отнема от около стотина дни, до няколко стотин. Бързината на развитие зависи предимно от храната, с която се хранят и температурата. Таблицата отдолу, показва приблизителна продължителност на различните стадии, през които преминават Tenebrio molitor.
Начин на развитие:
От яйцата се излюпват ларви.
Ларвите се заравят под повърхността на зърнената настилка и сменят 10-15 пъти обвивката си (смяна на кожа), махайки своят екзоскелет.
Последната смяна преминава през третият месец след излюпване. Скоро сменилите кожа червеи са бледи, почти бели, мекички на пипане. В този момент те са по-лесно смилаеми от по-младите животни. Напълно пораснала ларва е златиста на цвят и е около 2-3 см .
Ларвите се изкачват на повърхността, стават меки, издути и спират да се мърдат, свивайки се в С образна форма. Това е така наречената фаза „Пашкул“. Те не се хранят и движат особено. Ако червеите, които сте закупили са в последни стадии, този с пашкула ще настъпи бързо.
След 6 - 10 дена, какавидите се превръщат в бръмбари. От начало са светли и постепенно потъмняват (от червени до кафяви и черни). Те са около 1.5-1.8 см дълги и дебелички. Мъжките не се различават от женските. Не могат да летят, но се движат сравнително бързо.
Бръмбарите снасят яйца 9 до 20 дена след излизането от пашкула. Снасят около 2-3 месеца, след което умират. Всяка женска може да снесе около 270 малки яйца, около 40 на ден.
Инкубацията на яйцата отнема между 4 и 19 дена(средно 12).
Цикъла започва отначало.
Контейнер

Почти всеки контейнер с гладки стени ще Ви свърши работа. Ако ларвите са на поне 3 см от капака, те няма да могат да избягат. За предпочитане са кутии с голяма площ, защото много червеи в малка кутия могат да причинят загряване от търкането на червеите (нещо като пчелите в кошера).
Прозрачна кутия с капак, ще е най-удобен вариант, освен това ще може да виждате отпадъците по дъното на кутията по-лесно.
Използвайте плитка кутия примерно 50х30 см (размерите не са от голямо значение). За по-малки колонии, кутия с големината на кутия за обувки би Ви свършила работа. Ако мислите да отделяте различните стадии на червеите, може да потърсите рафтовете с чекмеджета, които се продават в Кауфланд и другите големи вериги.
Кутията трябва да има дупки на капака с цел вентилация и свеж въздух.
Примерни начини на съхраниение:

Две кутии една в друга. По-малката със сито вместо дъно (изрязвате дъното и слагате мрежа) за да може да се пресяват от време на време яйцата и червейчетата от бръмбарите. Така в по-голямата кутия ще имате червеи и яйца, в по-малката стоят бръмбарите.
Няколко кутии. Една за червеите. Когато станат на какавиди, премествате какавидите в нова кутия. Когато се излюпят бръмбари, ги слагате в трета. След няколко седмици премествате бръмбарите в следващата кутия, по този начин предпазвате яйцата от изяждане. Като поотраснат червеите, ги местите в кутия 1 и повтаряте процеса.
Вентилация и капак:
Вентилацията предотвратява мухлясване. Бръмбарите имат крила, но немогат да летят. Повечето развъдници не покриват кутиите си, но за нашите цели, капака си трябва, защото мишки, паяци и хлебарки ядат червеите и може да стане нашествие на вредители.
Ако кутията, която сте купили има капак, надупчете го добре, било то с поялник (най-лесно), дрелка или друг начин. Ако се образува конденз, направете още дупки.
Ако искате да сте креативни, може да изрежете капака и да залепите мрежа за мухарник с топъл силикон. Още един вариант е капака да е изцяло мухарник, мрежа за аквариуми, принципно е едно и също.
Температура

Идеалните температури при, които се отглеждат тези насекоми са от 25-27 градуса, но и 22 са добре. Брашнените червеи се размножават в температури от 18 до 37, но всичко над 30 вече е вредно за тях. Продължителността на стадия какавида зависи от температурата – около 6 дена при 32 гр, 7 дена при 26 градуса, 10 дена при 23 градуса и тринадесет дни при 20 градуса.
Температури под 22 градуса забавят и спират размножаването. В студена среда, стадия ларва може да продължи около 2 години. Дълго изнасяне на червеите на ниски температури може да ги убие.
За отопление на кутиите може да използвате много видове нагреватели. От обикновени лампи и керамични нагреватели, до подово отопление и нагревателни кабели. Проблема при керамичният нагревател, е че изсушава всичко много бързо и трябва да се пръска субстрата или да се слагат купи с вода, които да се изпаряват. Нагревателните килимчета и кабелите са удобни за отопляване на много кутии с червеи едновременно.
Използвайте терморегулатори при употребата на нагреватели. Те ще осигурят правилни температури за вашите животни, било то червеи или влечуги.
Светлина
Тези насекоми предпочитат тъмнина. Избягвайте директна слънчева светлина върху контейнерите с червеи и бръмбари.
Влажност

Брашнените червеи се нуждаят от влага. Прекалено ниската влажност забавя и подтиска растежа, и размера им. Твърде много влага и се развива мухъл. Ако на ларвите се предоставя суха храна, те ще оцелеят и произвеждат по 1 поколение на година. Ако им се предостави влага, могат да стигнат до 6 поколения.
Бръмбарите снасят повече яйца, когато средната влажност е по-висока (идеално около 50-80%). В един експеримент, на средна влажност 20% всеки бръмбар снася средно по 4 яйца, но при 65% влажност снасят по 102 всеки.
Възрастните брашнени червеи стават по-активни при висока влажност, освен това се предотвратява появата на канибализъм. Но повече не винаги е добре! Ако прекалите с влажността и накиснете всичко, и оставите за дълго време, ще останете с мухлясала кофа с пихтия и червеи.
Насоки

Сложете парче зеле, суров картоф(половин или по-едро парче), филия хляб (червеите също ще я хапват), маруля, броколи, сладък картоф, парчета ябълка (1 парче е достатъчно за 1000 червея, но не са удачни защото мухлясват бързо). Някои хора използват целина, моркови (настъргани), бананови обелки, аспержи. Листата от зеле не мухлясват бързо като други изброени по-горе. Покрийте с парцалче зелето да не изсъхва прекалено бързо от нагревателите. Измивайте зеленчуците преди да ги давате на червеите, за да не вкарвате пестициди при тях.
Картофите/ябълките ги поставяйте с обелката надолу, по този начин избягвате набъбването на субстрата от влажността им.
Използвайте обелки от киви с малко месо от плода по тях. Червеите го обожават.
За по-лесна подмяна (на всеки 2-3 дена или седмично), слагайте зеленчуците върху капачка, чинийка или фолио. Подменете веднага, ако видите мухъл или плода да се разваля.
Ако използвате вестник/кухненска хартия, пръскайте леко с вода веднъж дневно. Не накисвайте и мокрете субстрата (овесените ядки/трици или в каквото ги гледате). Може да слагате и мокра кърпичка вътре, но не накисната, капеща от всякъде. Отново фолиото или чинийката могат да послужат, за да не се накисне субстрата.
Не е препоръчително да давате гел за щурци на бръмбарите си. Някои хора се оплакват от умиращи бръмбари след даването на такива продукти.
За екстра протеин, може да дадете навлажнена котешка храна в малки количества.
Мокра гъба в буркан на средата на кутията увеличава влагата, и това допринася много плюсове както споменахме отгоре. Нека буркана е достатъчно висок, за да не се покатерят червеите/бръмбарите вътре. Мокрете веднъж седмично, мийте гъбата когато е нужно.
Храна/субстрат/постелка
Колкото по-хранителна храната, толкова по-хранителни ще бъдат червеите за вашите животни.

Напълнете 5-6 см слой с постелка в кутията. Добавяйте, когато видите че намалява, червеите ядат постоянно. Подменяйте храната месечно.
Бръмбарите се хранят със същото, с което храните червеите. За ваше улеснение смесете каквото мислите да ги храните и го затворете в кутия с капак да не влизат молци и други гадини.
Фини частици (царевично брашно, пшенични трици, захранка за пиленца) правят пресяването на големите червеи много по-лесно. Големи частици като овесените ядки правят лесно пресяването на останките (Frass) и не губите храна по този начин. Ново излюпените червеи са толкова малки, че минават през ситото заедно с праха, който остава след червеите (Frass)- вижте раздела за почистване.
Често срещани храни, които се използват за субстрат са:
Пшеничени трици – едри или фини, препоръчват се от някои развъдници.
Овесени ядки – по-трудно се пресяват червеите през тях.
Овесени трици
Царевично брашно (не нишесте!)
Захранка за пилета (всякакви домашни дворни птици) – много хранителни и се намират лесно. Набавете си такива без лекарства в тях. Лесни за пресяване и може да ги слагате на слоеве с други видове храна.
Смлени кучешки или котешки гранули – окуражава образуването на какавиди и е полезно за даване да храните червеите си с тях преди да ги дадете на птици.
Останки от ниско захарна зърнена закуска.
Пшеничено, пълнозърнесто брашно.
Качамак
Зърнени смески:
10 части овесени ядки, 10 части пълнозърнесто брашно, 1 част пшеничен зародиш или сухо мляко, 1 част бирена мая.
10 части овесена смеска, 10 части овесени ядки, 2 чати бирена мая.
Намачкайте вестник и сложете в кутията с червеите в смеската, за да не се пресова и става трудна за червеите да се ровят в нея.
Добавки
Пшеничен зародиш, фино смлени черупки от яйце, грахамово брашно, суха бирена мая (много богата на протеини – увеличава растежа на ларвите. Може да поръсите храната им с витамини или калций по желание.
Отделяне на червеите

За отделянето на червите за храна или за други цели, следвайте следните стъпки
Използвайте неръждаема цедка (гевгир).
Сложете купа или капак в кутията с червеите. Повечето ще пропълзят под капака и ще можете да ги съберете лесно.
Понижете влажността за няколко дена и след това сложете някакъв сочен зеленчук или плод, мокра филия хляб или просто влажна кърпа в ъгъла на кутията с червеите. Ларвите сами ще отидат при влажният предмет.
Почистване
Премахнете мъртвите червеи или мъртви бръмбари. Умрелите ларви стават черни, каквидите потъмняват и се сбръчкват. Деформираните бръмбари умират по-рано.
Фрас - останки

Тъй като червеите консумират триците, фини, прашни или песъчливи остатъци ще се утаят на дъното. В крайна сметка, сменени екзоскелети и отпадъчни продукти (Фрас) ще се съберат, и може да се усети лек мирис на амоняк. Това означава, че е време да се пресее зърното, да се разделят червеи и възрастни бръмбари (не изхвърляйте малки ларви или яйца), измийте контейнера, добавете ново зърно (или каквото ползвате за постелка) и върнете червеите към контейнера. Вероятно ще се наложи да направите това най-малко три пъти годишно.
Ако се натрупва прекалено много Фрас, червеите могат да станат сиви, да получат сиви и черни ивици и след това да умрат.
Отпадъците могат да се използват като тор за цветя или зеленчуци. Може да запазите Фраса в отделен контейнер за малко и да сложите малко маруля / зеле, за да видите дали има някакви останали червеи, които да отделите.
Причината, поради която трябва да се отсяват бръмбарите е, че те могат да ядат яйцата.
Отделяне на Бръмбарите
Най-лесно е с резен ябълка, поставен в кутията. Те ще се натрупат по ябълката и можете после просто да ги изтръскате в новата кутия. Останалите бръмбари или на ръка, или по същият начин.
Съхранение
В кутия с дупки в хладилника. Студа забавя развитието им, но прекалено студено може да ги убие. Някои твърдят, че червеите издържат до 80 дена по този начин.
Пудрене
Раздрусайте червеите в кутийка или торбичка с калций или някакви витамини. Изтръскайте излишното по тях и дайте на животното. По този начин ще набавите на своите животни допълнителни хранителни вещества и витамини.
- Прикачени файлове
-
- Стадии на развитие на брашняния бръмбар.
- life-cycle.jpg (66.26 KiB) Преглеждано 8764 пъти
Късметът е на страната на подготвените.
-
- ще става разбирач
- Мнения: 313
- Регистриран на: Пет Окт 04, 2013 11:36 am
Re: Бели червеи-намиране в домашни условия
Аз съм пробвал друг метод:
Месните мухи са обикновено три вида: зелени месарки снасят яйцата разпръснато, сини месарки-снасят яцата на куп и сиви мсарки -снасят направо живи червеи и от тях стават най-големите ларви.
Взимам една каракуда или едра слънчевка изкомям и провесвам на сянка където има повече мухи.
Скоро се появяват и доста яйца обикновено в коремната кухина на сянка. Събирам ги и ги поставям в бурканче, до края на деня вече трупа не е атрактивен за тях. Покривам яцата с нарязани парчета от риба за да не изсъхнат и чакам да се излюпят като ги захранвам с кълцано месо , но не много за да не мирише.
Чел съм и друг брутален метод:
Взима се тенекия от сирене и се надупчва дъното слагат се лозови пръчки за дренаж. И от горе се изсипват нарязани слънчевки и каракуди и парчета месо и кожа и карантия ако има също.
Това скверно нещо се привързва с тел на някоя надесена над реката върба над дълбоко място.
След седмица се ходи и се лови на бял наблизо като е преминала вонята.
Не знам дали метода ще бъде актулен в сегашнита ситуация и живот.

Месните мухи са обикновено три вида: зелени месарки снасят яйцата разпръснато, сини месарки-снасят яцата на куп и сиви мсарки -снасят направо живи червеи и от тях стават най-големите ларви.
Взимам една каракуда или едра слънчевка изкомям и провесвам на сянка където има повече мухи.
Скоро се появяват и доста яйца обикновено в коремната кухина на сянка. Събирам ги и ги поставям в бурканче, до края на деня вече трупа не е атрактивен за тях. Покривам яцата с нарязани парчета от риба за да не изсъхнат и чакам да се излюпят като ги захранвам с кълцано месо , но не много за да не мирише.
Чел съм и друг брутален метод:
Взима се тенекия от сирене и се надупчва дъното слагат се лозови пръчки за дренаж. И от горе се изсипват нарязани слънчевки и каракуди и парчета месо и кожа и карантия ако има също.
Това скверно нещо се привързва с тел на някоя надесена над реката върба над дълбоко място.
След седмица се ходи и се лови на бял наблизо като е преминала вонята.
Не знам дали метода ще бъде актулен в сегашнита ситуация и живот.

