Малко помощ за избор на първа щека и платформа

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Аватар
izzyone
фен клуб-скобар

Малко помощ за избор на първа щека и платформа

Мнение от izzyone »

Привет на всички колеги.
През няколкото месеца, които съм във форума се опитах да се образовам (доколкото мога :) )в риболова на щека. Но само с четене не става, трябва и практика. Затова реших най-накрая да се обзаведа с една платформа и щека и да пробвам риболова, на който от доста време се възхищавам но само по снимки и филми :) .
Та сега на въпроса. Бюджет около 500-600лв които мисля да разделя горе долу по равно за платформа и щека. Двете предложения, които намерих към момента и се вместват в парите са следните:
http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 31&t=49464 - само платформа
Второто http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=86&t=57308 - тук има и щека но тя пък е с чупени 4то и 5то коляно.
И допълнително питане относно щеката - ходя за риба основно на Струма около Благоевград, но се случва да прескачам и до някое язовирче. За реката стигат ли 11м или си е най-добре 13?
Ще съм благодарен да чуя мненията и съветите Ви.
Поздрави
“There is nothing noble in being superior to your fellow man. True nobility is being superior to your former self.”

Ernest Hemingway
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Re: Малко помощ за избор на първа щека и платформа

Мнение от chirusa_bg »

Здравей колега,
от една страна 11м според мен са напълно достатъчни за реката, от друга, дори да имаш желание да ловиш на 13м то ще се изпари много бързо, тъй като щеките в този ценови клас са доста тежки и меки. Изтичането и контрола на линията на 13м са проблем дори при перфектно време, а ако добавим и малко вятър ще стане невзможно.
За язовир няма никакъв проблем да си ловиш на 13м, особено с напречна греда.
Моя съвет е да си вземеш щека 13м, винаги може да ловиш с нея на 11 или 9 метра, обратното е по-трудно :)
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от ribolovcho »

тук със чируса съм напълно съгласен..по добрия вариант е на 13 м. и със мини удължител става 13.50 -лесно може да ловиш и на 11 ..друг е момента че по евтиното е и по тежко..
но все пак ти си избираш..и да добавя че на реката почти винаги ми се налага на 13 метра..
стаВА въпрос за река искър....
Изображение
Най добрите са тук
Аватар
izzyone
фен клуб-скобар

Мнение от izzyone »

Относно дължината и аз клоня към 13м. Явно че каквото и да разправят размера има значение :). А какво мислите за тези двете обяви, линковете към които съм пуснал?
“There is nothing noble in being superior to your fellow man. True nobility is being superior to your former self.”

Ernest Hemingway
ETW_You_
новобранец
новобранец

Мнение от ETW_You_ »

Ясно е, че е най-хубаво щеката да е 13м или 14.5.....ОБАЧЕ! Щека с която да ловиш с кеф на 11.5 или на 13м на река под 1000лв трудна работа да се намери. Аз също като теб преди близо 2 години реших, че се захващам с тая работа и отидох в магазина да пипна щеки в различен ценови клас. Отидох първо при Ивайло Христов и разпънахме няколко които обаче бяха доста над бюджета ми за щека (1000-1100). Хубави, изпънати, но от 1600 на горе. След това отиване при Лоди и именно от там си взех и щеката. ОБАЧЕ.....! Той ми извади Factory Lite 13м(тази която си пуснал линк с обява за нея) и някакъв топ модел за тогава - май беше някоя от G - серията на Diego da Silva. Едната за 1000лв другата за 2 000 и много лева. Опъване, клатене, мерене на кантара и сравняване. При разлика от около 200 грама на кантар аз установих, че усещам супер минимална разлика в усещането за тежест. Единствено малко разлика в провисването и в клатенето. Със чувство на страшно задоволство, че съм преебал Garbolino с 1500лв си я метнах в багажника оластичена, овтулчена, оролерена и т.н. Абе всичко както си требва. И за да не удължавам излишно историята ще ти кажа до какви изводи стигнах. Щеката е перфектна до 10м при речен риболов. На 11.5 речен риболов освен ако не е с тежка близалка на пълно задържане и щеката да си я държиш я на греда или на лапите........ МЪКААААААА..... тегне си здраво и на първия час вече няма никакво удоволствие.....освен ако не си Митьо Крика. На платено за шарани до 11.5 как да е, през повечето време щеката е подпряна и риболов си е приятен дори да е от тъмно до тъмно. На 13м пълен кошмар!!! Тежи отвратително дори и при самото вкарване. Клати жестоко при вкарване и ако бидема е по-къс от метър уплитанията са около 100%. Дори и вдигането от лапите за засечка си е тегава работа. Дори и къпирането си е доста трудно. А аз не съм слаб и немощен юноша с хилави ръчички, 100 оки тежа и бачкам тежък физически труд. Ако със сегашния си опит пак трябва да избирам щека: Или си взимам една за възможно най-малко пари и то в никакъв случай по-дълга от 11м. или събирам минимум 1500 лева за нещо наистина качествено. Още като си я купих щеката с мен беше един приятел който е сменил 7-8 щеки и в момента е с едно Garbolino за 3500 лева, той ме бъзикаше да продам, ако има на кой последното парче от гегата защото само щяло да ми тежи в калъфа :D или поне съм щял да го ползвам вместо тубус :lol: аз не му вярвах, ама сега разбирам колко е бил прав.... Според мен не се лъжи, че можеш да изпиташ пълно удоволствие от риболова на щека, ако разполагаш с ограничен бюджет. Много хора ще скокнат след това което ти казвам, ама повечето които са сменили по няколко щеки и загубил по-няколко хилядарки ще ме подкрепят. Гледам по английските сайтове разни щеки за по 120-170 паунда на 11м. Мисля, че за първа щека са идеални. Това гарболино за 300 лева също не е лош вариант. Най-малкото след 1 година ще го шитнеш с минимална загуба и или ще си се отказал от тоя риболов или ще продаваш бъбрек за нова щека :lol: Успех колега и дано намериш най-вярното за себе си решение
ETW_You_
новобранец
новобранец

Мнение от ETW_You_ »

Е сега гледам в обявите някакъв вариант за малко пари http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=86&t=57510
Аватар
bo6ko__
новобранец
новобранец

Мнение от bo6ko__ »

Здравей колега!За щеката,подкрепям колегите за 13м.Относно платформата,имам подобна на тази на линка и съм много доволен!Успех и наслука!
Аватар
izzyone
фен клуб-скобар

Мнение от izzyone »

bo6ko__ написа:Здравей колега!За щеката,подкрепям колегите за 13м.Относно платформата,имам подобна на тази на линка и съм много доволен!Успех и наслука!
Behr или другата имаш колега?

Ernest Hemingway
mite.kn
новобранец
новобранец

Мнение от mite.kn »

Колега, за дължината задължително поне 13м. за първа щека. Ако е по-къса рискуваш често да останеш зрител, когато другите ловат на 13м., включително и на Баражите. Сега, ако ти идва тежка има няколко варианта: малко фитнес и олеква много бързо(не виждам нищо лошо в малко спорт, за разлика от някои), събираш повече парички и си купуваш по-добра щека, търсиш начин да си купиш щеката от отвън, където са по-евтини. А може да направиш като мен- комбинираш всичко и ефекта става страшен. Успех!
Demon_ss
новобранец
новобранец

Мнение от Demon_ss »

Относно щеката- колегите са прави , най добре започни с 13 метра.

Модерирано!
Аватар
izzyone
фен клуб-скобар

Мнение от izzyone »

Благодаря на всички за мненията и съветите.Явно 13м ще е. Започвам активно да следя секцията на форума за шопинг :) и дано скоро да ви се похваля с новите придобивки.

Ernest Hemingway
Аватар
bo6ko__
новобранец
новобранец

Мнение от bo6ko__ »

izzyone написа:
bo6ko__ написа:Здравей колега!За щеката,подкрепям колегите за 13м.Относно платформата,имам подобна на тази на линка и съм много доволен!Успех и наслука!
Behr или другата имаш колега?
fix2.
Аватар
mikej
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от mikej »

Ако още не е продадена виж тази
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=86&t=56091

за цена-качество няма аналог

инфо има и тук
http://www.polecompare.com/index.php?ca ... tOrder=ASC
То не кълве, ама ние си ловиме
Хвани пусни-не бъди МЕСАР
А бе нещо не калват.... да бе само си смучат
Кое си е- си е
Изображение
Trout
фен клуб-скобар

Мнение от Trout »

Аз като за начало че ти препоръчам да събереш още некои лев,защото после така и така пак че даваш ако спестиш сега :D За щеката да отделиш около 500лв и за платформа примерно 300, щека понеже аз ловим главно по река а и станах фен на Мавер и ти препоръчвам такава, competition 101 или 121 може да намериш за тия пари, на 11,5м нема да имаш проблем с риболова на реката на 13м вече е по друго ма не и невъзможно.За платформата каквато ти е удобна с повече прикачни, аз си взех Behr и не бих я сменил,стабилна а и събирам сичко в нея.
Успех в търсенето :)
Изображение
фен клуб-скобар
rmstanev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от rmstanev »

А тая tica populite на 13 метра за около 500 лева дали е добър вариант. Интересува ме дали е здравичка, изпъната и най-вече дали е що годе балансирана на 13, 12, 10 метра. Решил съм да сменя моята "баба" (щеката от темата-каква е тая щека), но повече пари не ми се дават. Гледам, че я дават 900 грама, пък моята на 10 метра тежи толкова и на риболов я държа само на ръце без опорна греда между 5-6 часа (повече не стоя) та тая Тика в сравнение с моята ще ми стори перце
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”