Платените Реки – За или Против

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

Публикувай отговор
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Платените Реки – За или Против

Мнение от antivik »

А защо не си представите такава ситуация:
Дава се определен участък на частно със "тайно" наддаване, спечелва го групировка, пуска го с поносими цени и условия за риболов и за да и е изгодно обезрибява съседните реки и участъци. И таман работата и горе-долу потръгва, се намира конкурентна групировка, загубила търга, мята в 2-3 пикапа някоя хубава нощ 10-20 варела с нефтопродукти или някаква друга отрова и ги фраскат в течението над взетия участък :evil:. Какъв ли риболов ще има в района за години на пред :? :?: .
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
kaleeff
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kaleeff »

antivik написа:... мята в 2-3 пикапа някоя хубава нощ 10-20 варела с нефтопродукти или някаква друга отрова и ги фраскат в течението над взетия участък :evil:. Какъв ли риболов ще има в района за години на пред :? :?: .
Понякога се чудя какво ли правя още в тая държава.. Не може ли един път да си помислим че нещо ще се направи в полза на всички и то ще се направи като хората. Едва ли ще има кой знае каква печалба от този род бизнес, та чак толкова много мутри да се намесят и да се избият... :axe:
Фен-клуб Таранка!
lazo65
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от lazo65 »

kaleeff написа:
antivik написа:... мята в 2-3 пикапа някоя хубава нощ 10-20 варела с нефтопродукти или някаква друга отрова и ги фраскат в течението над взетия участък :evil:. Какъв ли риболов ще има в района за години на пред :? :?: .
Понякога се чудя какво ли правя още в тая държава.. Не може ли един път да си помислим че нещо ще се направи в полза на всички и то ще се направи като хората. Едва ли ще има кой знае каква печалба от този род бизнес, та чак толкова много мутри да се намесят и да се избият... :axe:
Колега преди години и кварталните бакалийки не носеха "кой знае каква печалба" но щат нещат слагаха стикери и си плащаха за това "удобство" . :D
А колегата antivik е много прав -"Щом аз няма да печеля няма да печелиш и ти! Дреме ми за някакви си риби".
Последно промяна от lazo65 на Вто Яну 24, 2012 10:26 am, променено общо 1 път.
toyo1

Мнение от toyo1 »

bobir написа:
ribolovcho написа:Спираме токаджийте и мрежарите,също така и лодките по реките и язовирите и проблема със рибата ще се реши..за няколко години ще има доста добра популация..Но също така
ако има частни водоеми ще се ограничи бракониерството..Отделен е въпроса колко ще бъде
таксата и дали всеки ще може да си го позволи,.Най добре със разрешителни за отделните региони..искаш за язовир еди кой си-примерно 30 лв. искаш за друг пак и те така...А сегашното положение е плачевно.Отиваш на язовира,лодки тролят,музики свирят,мрежи навсякъде..всевъзможни простаци секът дървета, пали се огън,боклуци навсякъде по брега
Просто трябва да се засили контрола по водоемите..за всеки водоем да има мобилни патрули ,така ще се намали и безработицата,какъв ще е проблема от всяко населено място
10 човека да се занимават със тази дейност..Там където живея направиха нощни патрули..
за 3 месеца има 1 кражба само..това е начина....
Колега мислиш ли че ако спазим текста оцветен в червено това ще стане.??
Аз лично съм тролингист и не мисля че точно това е проблема!
Мисля че проблема е в контрола по язовирите и реките за мрежарите и електричарите.!
Добре че е тролингът (бракониерите ревът най-много от влачещите ) Лично аз миналата година от яз.Искър 11 мрежи унищоших като едната беше пълна с развалена риба ???На тролинг се хваща много по малко риба отколкото от брега :idea:
toyo1

Мнение от toyo1 »

ribolovcho написа:по принцип бракониерите са със лодки а не влизат със плуване..и аз имам лодка и ходя да троля..но във името на каузата против бракониерите съм готов да я продам и да не ходя вече...

Изображение

те я хубавицата... не е далече времето когато ще забранят лодките -ще видите..
Лодките със сигурност няма да ги забранят :wink: но да са с ел.двигатели може и да стане и няма лошо :idea:
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

kaleeff написа:
Въпроса не е само в печалбата от бизнеса, въпроса е че ще се посегне и на земята около реките и ще започне едно застрояване, стой та гледай. Те и без закони изпозастроиха хубавите места по язовирите/за черноморието да не говорим/ :evil: , та сега остава да подкарат и реките.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

antivik написа:А защо не си представите такава ситуация:
.
Колегата ми е взел думите от устата.
Ще разширя малко идеята. Кандидатстват за един участък сдружение от местни хора или някой клуб, и сдружение, направено от мутри. Печелят добрите. Мутрите гризват дървото. После какво могат да направят??? Тая река ще трябва да се охранява с кльон и стрелба на месо.
Иначе - наистина и аз имам чувството, че живеем в различни държави с някои хора. Не че не ми се иска да живея заедно с тях, обаче като се огледам – виждам мойта действителност, а не тяхната. Виждам например какво се случва с платените и неплатените водоеми. Нали за това се борим – като настъпи тяхната действителност, ще станат възможни останалите хубави неща. Ще го повторя – докато има бракониерство на сегашните нива – въпросът е утопичен. И рискуваме страшно много – само за да се убедим, че е така. В този смисъл – петицията на Видрите беше изключително важна. Предстои да видим какъв ще е резултатът.

За ловните дружинки да отговоря – проблемът там е, че на доста места вече има табели Риболовът Забранен – сложени тъкмо от тях, без тия реки да са в Забраната. Те си ги зарибяват и след две години си ги обезрибяват. После пак... и така. Хем това е незаконно в момента. Като се случи навсякъде – къде ще ходят свободните души от големите градове, дето си нямат дружинка???

Що се отнася до темата или заглавието.
Вярно, че и аз съм нов във форумите. Но риболовът не започва и не свършва с тия форуми. Напротив - те започват от него. Този въпрос го следя от много отдавна и първоначално бях изцяло „За” – да има десетина хубави реки, където човек да може да иде отвреме навреме и да си начеше крастата. Само че опитът от последните години обърна представите ми – какво ще се случи. А за тоя опит ще кажа само едно – бил съм на река, на която не е стъпвал човешки крак, освен моя и на един приятел. За реките до средата на България съм като енциклопедия. И това, което съм видял – няма как да го обясня на хората, които познават десетина от големите реки.
Пък и си мисля, че имам право на мнение, което да предложа за обсъждане. Дори се надявам, че краят на първия ми пост съдържа нещо разумно.

P.S.
Използвал съм думата "Платени" - само за да не се измъчваме с евфемизми, като "Стопанисвани", "Управлявани" и т.н. Смисълът е един и същ.
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Ето ви един парадокс от държавата в която живеем.
Една от първите реки, в които пуснах риби преди осем години, доста бързо нашумя. Три години по-късно неквa мижавa местнa мутрa се опита да ми забрани да ходя на тая река, понеже била зарибена. Вече се бяха вторачили в нея и си я бяха заплюли.
Е, наложи се да обсъдим някои аргументи, преди да осъзнае колко дълбоко греши. Нито един от неговите аргументи нямаше нищо общо със законите. Нито един и от моите – също, за съжаление.

По темата – Лъчо е предложил някои правила за бъдещо стопанисване на реките. Едно – две ми се струват малко наивни, но въпросът подлежи на обмисляне. Струва ми се, че ще имаме и време за размисъл – докато проблемът с браковците отпадне.
Също ми се струва, че ако промяната залегне в закона, без да ги има подходящите условия и правила – ще имаме всичкото време на света – да обмислим оти пак ги ручаме жабетата.
toyo1

Мнение от toyo1 »

Колеги стига с тия мутри вече (кой ще се занимава с трохите от стопанисването на реките при положение че има къде къде по-апетитни хапки :wink: ) по скоро някой местен велможа би направил проблем :idea:
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Между другото, на няколко пъти се споменаха ловните дружинки. Аз ще ви кажа за нещо, което съм изживял:
Ловен сезон. Реката тиха. Гората тиха. Времето - прекрасно. Природата прекрасна.Есен, студено, но е прекрасно. Събота е. Разрешено и за лов, разрешено е и за риболов. Ловците са хванали в ръце пушките си, а рибарите - въдиците. Аз като рибар, нищо не подозиращ, газя си по реката и се опитвам да примамя някой рибок. Някъде в гората се чува кучешки лай. Аз съм с камуфлажно облекло, че дори и с една кожена шапка на главата (мисля, че беше котешка - да не ме емнат сега природозащитниците :lol: ). Бях си я купил някога за 12 лева и ми вършеше великолепна работа. Беше с цвят на лисица. Сега става само за сртимери. :D . Та както си обхождам реката, кучешкият лай се засили и се доближи. И както бях нагазил, изведнъж на около 10-15 метра пред мен се показа един благороден елен - беше като вол, с големи рога. Красота. Не ми обърна никакво внимание. Около него подскачаха няколко кучета, но нито едно не се осмеляваше да го доближи. Еленът бавно пресече реката и тръгна косо по отсрещния бряг, като започна да се изравнява с мен. В това време се чу изстрел - както беше тихо и спокойно. Нещо изсвистя около мен. Еленът подскочи и тръгна да се катери по наклона на брега и изчезна между дърветата, а аз в потрес се разкрещях. Не минаха и 30 секунди и от гората се показаха двама ловци, още по-уплашени от мен. И тогава, единият каза, след като ме попита как съм: " Ако знаеш каква бела щеше да стане, добре че изкрещя." Човекът след като стрелял по елена, помислил шапката ми за животно сред шубрака и щял да стреля втори път, ама видял, че след изстрела "нещото" не побягнало, а се разкрещяло.
Защо ви разказах това? Това за мен е изживян 1:1 случай - за вас, не знам как е.
Та мисълта ми е: След като пъстървата е разрешена само в събота и неделя, след като и ловът е разрешен само в събота и неделя, как ще се предпазим от такива инциденти, когато ловците са си едно, а риболовците - друго. И как ще се регулират нещата по един платен участък от река, както и по останалите - свободните участъци, защото куршумът има посока, ама тя се задава от ловеца. Риболовецът посока няма. Той следва реката. А гората и реката са свързани. Няма как да ги разделим. Мисля, че и този казус трябва да бъде обсъден в новия закон за рибарството и аквакултурите. Малко, дребно, но важно - особено за смесените ловно-риболовни участъци.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

Хе, Хе
Ако не ми се беше случвало и на мен, щях да умра от смях. Не чак толкова страховито, обаче са ми стреляли в района. Доста пъти. Ето защо аз маам с червена шапка Задължително!!!
Но тук темата е друга.
Аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от lachezarnb »

По темата – Лъчо е предложил някои правила за бъдещо стопанисване на реките. Едно – две ми се струват малко наивни, но въпросът подлежи на обмисляне. Струва ми се, че ще имаме и време за размисъл – докато проблемът с браковците отпадне.
Също ми се струва, че ако промяната залегне в закона, без да ги има подходящите условия и правила – ще имаме всичкото време на света – да обмислим оти пак ги ручаме жабетата.

Аз за това и я пуснах, да обсъдим и да намерим най-доброто. Сам знаеш, че има възможност да се повлияе при писането на закона, но трябва да сме готови с концепцията като му дойде времето.
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
Аватар
jorro11
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от jorro11 »

Аз съм твърдо за като визирам конкретно пъстървовите реки.За мен лично там само това е начина за запазването им.Мотивирам се със следното след като някой си плаща членски внос за съответният участък от реката то това означава, че по-малко или повече се интересува от това колко и какви риби има в него. Същият той би бил с нулева толерантност към нарушителите в него.Повече такива хора по-малко нарушители, както и по-малко хора , които прибират рибите.За мен това е начина при всичко различно от това ще гледаме пъстърви само на снимки от чуждата преса.

п.п.В никакъв случай няма да става въпрос за печалба от такава река , а по скоро за местно стопанисване и "мутренските" намеси ми се струват повече от абсурдни.
useit
новобранец
новобранец

Мнение от useit »

jorro11 написа:.Мотивирам се със следното след като някой си плаща членски внос за съответният участък от реката то това означава, че по-малко или повече се интересува от това колко и какви риби има в него.
Колега, аз съм от Бургас и искам да ловя в Родопи, Рила, Странджа, Стара планина, когато си поискам (по-скоро когато имам време). Колко ЧЛЕНСКИ вноса трябва да платя за 30 реки?
Идеята да съм ОГРАНИЧАВАН - било то финансово, било то идеологически (да се разбира ти не си член на клуба -няма да ловиш) въобще не ми харесва.
На всичкото скубане на което сме подложени сега остава и с платени реки да си го натаковаме.
Към всички гореизброени в темата проблеми - добавете и Вашия джоб и семеен бюджет, като гледна точка.
Аватар
jorro11
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от jorro11 »

useit написа: Колега, аз съм от Бургас и искам да ловя в Родопи, Рила, Странджа, Стара планина, когато си поискам (по-скоро когато имам време). Колко ЧЛЕНСКИ вноса трябва да платя за 30 реки?
Колега щом като можеш да си позволиш да ходиш на риболов на 30 различни реки , не вярвам да е проблем да заделиш примерно и за една такса от 5лв( на река,за която нямаш членска карта ) включени към плануваните разходи.Тук изобщо не говорим за ограничаване по някакъв начин , които иска да лови и се държи адекватно на стопанисваният участък( адекватно = разбирай спазва си правилата за улов)е добре дошъл.
Всяка държава която в момента има някакви традиции в риболова е с клубни участъци или области , които са на същия принцип.Дори Сърбия е така и там резултатите са налице.
Според мен е въпрос на време и у нас това да стане , но дано да е в по-близко бъдеще иначе може и да спре да ти се налага да ходиш на риба по Рила,Родопите др. пъстървови реки, просто защото няма да има какво да се лови в тях.

п.п.Според мен освен задължителния риболовен билет нормалната такса за членски внос е в рамките на 50-60лв.
Публикувай отговор

Обратно към “Клуб Балканка”