Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Клуб Балканка
Клуб Балканка
naRiba.com

Форум

Платените Реки – За или Против
Модератор: Кърцата
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Re: Платените Реки – За или Против
Някакъв коментар относно тази снимка която явно е правена днес :

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 50#p862550

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 50#p862550

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- lachezarnb
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
От къде е снимката? По Никулден се продаваше по-дребна балканка от тая. Изпратих на ИАРА цялата информация с карта на която е посочен магазина в който се продаваше. Предполагам че и тая е от магазин.
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
Ако смятате че тия са малки елате в дупница да видите кво става по 1 чанта големи кат кротушки
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
Да си довърша мисълта...
...... И ако тая работа стане в закона – то няма да е защото в клубове или форуми е поискано нещо. Ще е заради големи играчи – като например СЛРБ. Ще е също заради корпоративни интереси на собственици, като на планините над Банско, над Разлог – Катарино, при Смолян, Девин и т.н.
Едни клубове щели да могат...., други искали, ама нямало да могат.....! Отпреди тая или след оная година.
Какви Клубове и Какви Форуми, Бе Братко???
Ша Ни Лапнат Као Суа Муа - на 18-ка кука – ако ни забележат изобщо, преди водата да ни е отнесла.
Наистина вече знам, че с някои хора живеем не в различни държави, а в различни светове направо.
Май нещо пак ме е обхванала харата? Спирам да пиша докат се опрая.
Ся ша скокна да изровя от снега некоя мечка – да я сритам, та да ми мине. Тряа е нещо по-яко, иначе да съм наритал кучето досега.
Ако чуете некой рев откъде над Бистрица – знам там една Геша – не се намесвайте, да не го отнесете и вие.
P.S.
В тоя пост некой работи са майтап, а некои – чистата истина. Например тва за мечката – дупе да и е яко сега.
...... И ако тая работа стане в закона – то няма да е защото в клубове или форуми е поискано нещо. Ще е заради големи играчи – като например СЛРБ. Ще е също заради корпоративни интереси на собственици, като на планините над Банско, над Разлог – Катарино, при Смолян, Девин и т.н.
Едни клубове щели да могат...., други искали, ама нямало да могат.....! Отпреди тая или след оная година.
Какви Клубове и Какви Форуми, Бе Братко???
Ша Ни Лапнат Као Суа Муа - на 18-ка кука – ако ни забележат изобщо, преди водата да ни е отнесла.
Наистина вече знам, че с някои хора живеем не в различни държави, а в различни светове направо.
Май нещо пак ме е обхванала харата? Спирам да пиша докат се опрая.
Ся ша скокна да изровя от снега некоя мечка – да я сритам, та да ми мине. Тряа е нещо по-яко, иначе да съм наритал кучето досега.
Ако чуете некой рев откъде над Бистрица – знам там една Геша – не се намесвайте, да не го отнесете и вие.
P.S.
В тоя пост некой работи са майтап, а некои – чистата истина. Например тва за мечката – дупе да и е яко сега.
Ха сега де!
Тия мечки, тия мечки,
Като я изрових и сгащих, тя взе че изплю некои идеи, за които не бях се сетил въобще – за да отърве кожата. Понеже видях, че се старае да е полезна – само тва я спаси. Добавил съм нейните предложения към Лъчовите и мойте.
1. Платен риболов – на двайсетина от големите реки. Или по две във област. Не повече!!! Всички тия реки или участъци – със списък в закона!!! Да не може който си иска – да прилапва всяка река. Те се избират след обсъждане в ИАРА – заедно с неправителствени организации. Риболовни включително. Участъците трябва да са естествено ограничени, за да не се преграждат. Например Панега, Искъро между бент Пасарел и Язовиро и др. Земите по бреговете са изцяло държавна собственост – иначе реката няма да става.
2. Само на сдружения с нестопанска цел – които са без печалба. Или печалбата се влага само в риби и за гаранции. Не че това е някаква пречка.
3. Договори за стопанисване – за поне 10 години.
4. Всеки си определя правилата за риболов – муа, спининг или квото там.
5. Никакъв риболов през време на забраната, която може да е съкратена на три месеца – за всяка река различно.
6. Никакво докосване на корита, брегове, крайбрежни храсталаци и друга растителност. Никакво строителство също - дори и временно.
7. Чудовищна гаранция – ако арендаторът иска да се разкара – тя се взима.
8. Уникални санкции, ако стопанисващите бъдат хванати да взимат риби от съседни реки.
9. Притоците на тия реки не са преградени. Но колкото по-малко притоци – толкова по-добре.
10. Таксата, която ще се плаща на държавата е всъщност вноска за зарибяване от всеки арендатор – всяка година, като Дянковците не могат да я лапнат.
11. Зарибява се само с Балканска Пъстърва.
12. Ако някой хване друга риба в реката – топките на арендатора висят по дърветата.
13. Абе въобще – план за управление на реката.
14. Останалите реки – с отделен билет за пъстървов риболов, който важи за цялата страна. Парите от тия билети – 100% за зарибяване и охрана. Цена на билета – 50-100 кинта, 15-25 за пенсионери. Дянков не ги прилапва тия пари.
15. Ако някое село – заради селския туризъм реши, че иска в някоя от неговите реки официално да се осъществява и риболов от чужденците – трябва да се съгласи в тия реки да се практикува 100% Хвани и Пусни. Плаща се и билет за срока, в който чужденецът иска да лови. Цената е ниска в началото – защото няма много риби, но след две- три години – рибите порастват и цената се качва. Парите от такива билети – само за зарибяване на съответната река. Нашите хора си ходят с билета за пъстървов риболов безпроблемно в такива села. Ноооо - Хващат и Пускат. Иначе няма да има риби за чужденците. Самото село пази реката, защото е на далавера – заради рекламата, която примамва чужденци, и заради рибите – защото би трябвало да ги има, ако местният пиандур не изжули реката. На далавера е и защото ние хващаме и пускаме задължително, а харчим някой лев вътре в селото. Можем и да преспиваме там и да харчим повече.
16. Селото не може да определя правилата за риболов – разрешено е всичко законно, защото е C&R.
17. Зарибяването от първите такси за нашите билети – приоритетно за такива села.
18. Които села не искат – в техните реки си се прибира улов в рамките на закона от всички. Както си е сега.
Някой щастлив ден – ако т.15 се окаже далавера – всички села се натискат за нея. И навсякъде - C&R.
Съзнавам, че всичко това е наивно и утопично – при нивото на обществено съзнание в момента.
Обаче – защо пък не??? Струва си да се обсъдят. После изчезват браковците и сме готови.
Да подчертая – тая схема не е за нашия клуб. Да не си помисли някой нещо. Ние няма да участваме, а и да искаме – няма да можем. Защото сме волни души и не ни се кисне все на една и съща река. Като ни се приходи на платено - отиваме там за тупалки.
Но аз поне съм навит, ако ще е така. Моля всички участници в темата да кажат какво мислят. Без значение откога са във форума или в риболова.
Тия мечки, тия мечки,
Като я изрових и сгащих, тя взе че изплю некои идеи, за които не бях се сетил въобще – за да отърве кожата. Понеже видях, че се старае да е полезна – само тва я спаси. Добавил съм нейните предложения към Лъчовите и мойте.
1. Платен риболов – на двайсетина от големите реки. Или по две във област. Не повече!!! Всички тия реки или участъци – със списък в закона!!! Да не може който си иска – да прилапва всяка река. Те се избират след обсъждане в ИАРА – заедно с неправителствени организации. Риболовни включително. Участъците трябва да са естествено ограничени, за да не се преграждат. Например Панега, Искъро между бент Пасарел и Язовиро и др. Земите по бреговете са изцяло държавна собственост – иначе реката няма да става.
2. Само на сдружения с нестопанска цел – които са без печалба. Или печалбата се влага само в риби и за гаранции. Не че това е някаква пречка.
3. Договори за стопанисване – за поне 10 години.
4. Всеки си определя правилата за риболов – муа, спининг или квото там.
5. Никакъв риболов през време на забраната, която може да е съкратена на три месеца – за всяка река различно.
6. Никакво докосване на корита, брегове, крайбрежни храсталаци и друга растителност. Никакво строителство също - дори и временно.
7. Чудовищна гаранция – ако арендаторът иска да се разкара – тя се взима.
8. Уникални санкции, ако стопанисващите бъдат хванати да взимат риби от съседни реки.
9. Притоците на тия реки не са преградени. Но колкото по-малко притоци – толкова по-добре.
10. Таксата, която ще се плаща на държавата е всъщност вноска за зарибяване от всеки арендатор – всяка година, като Дянковците не могат да я лапнат.
11. Зарибява се само с Балканска Пъстърва.
12. Ако някой хване друга риба в реката – топките на арендатора висят по дърветата.
13. Абе въобще – план за управление на реката.
14. Останалите реки – с отделен билет за пъстървов риболов, който важи за цялата страна. Парите от тия билети – 100% за зарибяване и охрана. Цена на билета – 50-100 кинта, 15-25 за пенсионери. Дянков не ги прилапва тия пари.
15. Ако някое село – заради селския туризъм реши, че иска в някоя от неговите реки официално да се осъществява и риболов от чужденците – трябва да се съгласи в тия реки да се практикува 100% Хвани и Пусни. Плаща се и билет за срока, в който чужденецът иска да лови. Цената е ниска в началото – защото няма много риби, но след две- три години – рибите порастват и цената се качва. Парите от такива билети – само за зарибяване на съответната река. Нашите хора си ходят с билета за пъстървов риболов безпроблемно в такива села. Ноооо - Хващат и Пускат. Иначе няма да има риби за чужденците. Самото село пази реката, защото е на далавера – заради рекламата, която примамва чужденци, и заради рибите – защото би трябвало да ги има, ако местният пиандур не изжули реката. На далавера е и защото ние хващаме и пускаме задължително, а харчим някой лев вътре в селото. Можем и да преспиваме там и да харчим повече.
16. Селото не може да определя правилата за риболов – разрешено е всичко законно, защото е C&R.
17. Зарибяването от първите такси за нашите билети – приоритетно за такива села.
18. Които села не искат – в техните реки си се прибира улов в рамките на закона от всички. Както си е сега.
Някой щастлив ден – ако т.15 се окаже далавера – всички села се натискат за нея. И навсякъде - C&R.
Съзнавам, че всичко това е наивно и утопично – при нивото на обществено съзнание в момента.
Обаче – защо пък не??? Струва си да се обсъдят. После изчезват браковците и сме готови.
Да подчертая – тая схема не е за нашия клуб. Да не си помисли някой нещо. Ние няма да участваме, а и да искаме – няма да можем. Защото сме волни души и не ни се кисне все на една и съща река. Като ни се приходи на платено - отиваме там за тупалки.
Но аз поне съм навит, ако ще е така. Моля всички участници в темата да кажат какво мислят. Без значение откога са във форума или в риболова.
pitcha. Като ти чета поста ми се струва, че май мечката те е сгащила
а не ти нея. Щом като имате някакви връзки действайте в посока охрана и санкций за браковците. Това дето си го написал не може да се случи по наште земи в сегашно време.

Напълно съм съгласен. Затова се налага да се самоцитирам:naso написа:pitcha. Като ти чета поста ми се струва, че май мечката те е сгащилаа не ти нея. Щом като имате някакви връзки действайте в посока охрана и санкций за браковците. Това дето си го написал не може да се случи по наште земи в сегашно време.
Поздрави
- Павел Иванов
Това не може да се случи не само по нашите земи ами никъде
Не друго ами точки 2 + 3 и точка 7 са несъвместими 

Павел Иванов
Павел Иванов
- antivik
- кандидат преподавател
Е-е-ех мечти, мечти ако всичко това стане, рибата ще бъде повече от водата... 

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Уважаеми колеги,
Този път ще кажа някои неща в прав текст и то за последно. Дано да бъдат чути.
Миналата година през лятото щеше да бъде променен ЗРА, като в него беше възможно да се включи следното предложение от народния представител Георги Икономов.
Предложение на н.п. Георги Икономов
Да се създаде § 7а:
„§ 7а. Създава се нов чл. 15б:
Чл. 15б (1) Сдруженията по чл. 11, ал. 1 от ЗРА, които кандидатстват за възлагане на управление на рибните ресурси в изкуствени водни обекти по чл .З, ал. 1, т. 1 и 2, следва да бъдат регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел за извършване на общественополезна дейност.
(2) Сдружение, или сдружения съползватели по чл. 11, ал. 1, които желаят да получат възлагането на управлението на рибните ресурси във водните обекти по чл. З, ал. 1, т. 1 и 2 и ползването им по чл. З, ал. 2, т. 1 и 2, внасят до изпълнителния директор на ИАРА:
1.писмено заявление, в което се посочва наименованието на съответния воден обект;
2. копие от съдебно решение за вписване на сдружението в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел ;
3. удостоверение за актуално състояние;
4. копие от устава на сдружението;
5. удостоверение за вписване в централния регистър при
Министерство на правосъдието;
6. план за управление на рибните ресурси във водния обект;
7. документ за регистрация по БУЛСТАТ;
8. копие от сключен договор за издаване на риболовни билети по чл. 22а.
Не ми се влиза в подробности, нито ще споря или обяснявам повече, но алинея /2/ означава – всяка река може да се вземе от сдружения с нестопанска цел, които отговарят на специални изисквания. На тези изисквания отговаря само СЛРБ. Никой друг!!!
Това е добре да бъде чуто и от всички клубове, дето си въобразяват едно или друго.
С много редки изключения, например - за разни баровци около Банско или тук-там на други места – щеше да се случи следното:
ЛОВНИТЕ ДРУЖИНКИ ЩЕ ПРИЛАПАТ ВСЯКА РЕКА.
ВСИЧКИ ТАКИВА РЕКИ ЩЕ СТАНАТ ИЛИ ПЛАТЕНИ, ИЛИ АБСОЛЮТНО НЕДОСТЪПНИ ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ РИБОЛОВЦИ.
ТОГАВА БРАКОНИЕРСТВОТО ЩЕ НИ ИЗГЛЕЖДА КАТО ДЕТСКА ИГРА.
НАЙ-ГОЛЕМИТЕ БРАКОНИЕРИ СА СРЕД ЛОВЦИТЕ!
Миналата година шансовете да се приеме този текст не бяха големи. Също и какъвто и да било текст за стопанисване на реките.
Тази година – ситуацията се промени. Няма да казвам защо, но бъдете сигурни – има сериозна вероятност реките да бъдат отдавани по един или друг начин. Шансовете в момента са 50 / 50. До около два месеца ще се увеличат значително.
Лъчо ви го каза – такова нещо предстои.
Че ще се случи е много вероятно, но има възможност за избор – поне засега!
Ето защо трябва да се напрегнем и да измислим нещо, подобно на правилата които съм описал. То би могло да е алтернатива на предложението на Икономов!!! Единствена!!!
Много се надявам да се запознаете добре с това, което сме предложили с Лъчо. Да го обмислите и да давате предложения – какво да се промени, махне или добави.
Всяко разумно нещо ще бъде включено. Нека всеки да си каже мнението. Нуждаем се от вашите мнения, а вероятно ще дойде ден, в който ще се нуждаем и от подкрепа.
Казвам тия неща – за да не се случи това, което стана с целогодишната забрана. Човек, който беше специално попитан за мнение по реките в неговия регион и нищо не каза – после да реве, че нищо не се било променило. И даже да ни обвинява подигравателно.
Така че – вие избирайте – или измисляме и предлагаме нещо по-разумно, или се случва това, за което ви предупреждавам.
Ние при всички положения ще мислим и действаме по този въпрос, пък каквото измислим.
Със или без ваше участие. Само после да не ни обвинявате за каквото и да било.
Ето защо отново моля всички, които се изказаха За или Против стопанисването на реките, а и всички, които се вълнуват от тези въпроси. Прочетете нашето предложение и кажете какво мислите. /Благодарности към колегите Antivik и Павел Иванов, че вече са го направили./
Мнения, съдържащи обиди или заяждане оттук-нататък ще бъдат игнорирани.
Благодаря предварително.
Този път ще кажа някои неща в прав текст и то за последно. Дано да бъдат чути.
Миналата година през лятото щеше да бъде променен ЗРА, като в него беше възможно да се включи следното предложение от народния представител Георги Икономов.
Предложение на н.п. Георги Икономов
Да се създаде § 7а:
„§ 7а. Създава се нов чл. 15б:
Чл. 15б (1) Сдруженията по чл. 11, ал. 1 от ЗРА, които кандидатстват за възлагане на управление на рибните ресурси в изкуствени водни обекти по чл .З, ал. 1, т. 1 и 2, следва да бъдат регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел за извършване на общественополезна дейност.
(2) Сдружение, или сдружения съползватели по чл. 11, ал. 1, които желаят да получат възлагането на управлението на рибните ресурси във водните обекти по чл. З, ал. 1, т. 1 и 2 и ползването им по чл. З, ал. 2, т. 1 и 2, внасят до изпълнителния директор на ИАРА:
1.писмено заявление, в което се посочва наименованието на съответния воден обект;
2. копие от съдебно решение за вписване на сдружението в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел ;
3. удостоверение за актуално състояние;
4. копие от устава на сдружението;
5. удостоверение за вписване в централния регистър при
Министерство на правосъдието;
6. план за управление на рибните ресурси във водния обект;
7. документ за регистрация по БУЛСТАТ;
8. копие от сключен договор за издаване на риболовни билети по чл. 22а.
Не ми се влиза в подробности, нито ще споря или обяснявам повече, но алинея /2/ означава – всяка река може да се вземе от сдружения с нестопанска цел, които отговарят на специални изисквания. На тези изисквания отговаря само СЛРБ. Никой друг!!!
Това е добре да бъде чуто и от всички клубове, дето си въобразяват едно или друго.
С много редки изключения, например - за разни баровци около Банско или тук-там на други места – щеше да се случи следното:
ЛОВНИТЕ ДРУЖИНКИ ЩЕ ПРИЛАПАТ ВСЯКА РЕКА.
ВСИЧКИ ТАКИВА РЕКИ ЩЕ СТАНАТ ИЛИ ПЛАТЕНИ, ИЛИ АБСОЛЮТНО НЕДОСТЪПНИ ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ РИБОЛОВЦИ.
ТОГАВА БРАКОНИЕРСТВОТО ЩЕ НИ ИЗГЛЕЖДА КАТО ДЕТСКА ИГРА.
НАЙ-ГОЛЕМИТЕ БРАКОНИЕРИ СА СРЕД ЛОВЦИТЕ!
Миналата година шансовете да се приеме този текст не бяха големи. Също и какъвто и да било текст за стопанисване на реките.
Тази година – ситуацията се промени. Няма да казвам защо, но бъдете сигурни – има сериозна вероятност реките да бъдат отдавани по един или друг начин. Шансовете в момента са 50 / 50. До около два месеца ще се увеличат значително.
Лъчо ви го каза – такова нещо предстои.
Че ще се случи е много вероятно, но има възможност за избор – поне засега!
Ето защо трябва да се напрегнем и да измислим нещо, подобно на правилата които съм описал. То би могло да е алтернатива на предложението на Икономов!!! Единствена!!!
Много се надявам да се запознаете добре с това, което сме предложили с Лъчо. Да го обмислите и да давате предложения – какво да се промени, махне или добави.
Всяко разумно нещо ще бъде включено. Нека всеки да си каже мнението. Нуждаем се от вашите мнения, а вероятно ще дойде ден, в който ще се нуждаем и от подкрепа.
Казвам тия неща – за да не се случи това, което стана с целогодишната забрана. Човек, който беше специално попитан за мнение по реките в неговия регион и нищо не каза – после да реве, че нищо не се било променило. И даже да ни обвинява подигравателно.
Така че – вие избирайте – или измисляме и предлагаме нещо по-разумно, или се случва това, за което ви предупреждавам.
Ние при всички положения ще мислим и действаме по този въпрос, пък каквото измислим.
Със или без ваше участие. Само после да не ни обвинявате за каквото и да било.
Ето защо отново моля всички, които се изказаха За или Против стопанисването на реките, а и всички, които се вълнуват от тези въпроси. Прочетете нашето предложение и кажете какво мислите. /Благодарности към колегите Antivik и Павел Иванов, че вече са го направили./
Мнения, съдържащи обиди или заяждане оттук-нататък ще бъдат игнорирани.
Благодаря предварително.
- antivik
- кандидат преподавател
Аз моето мнение си го казах по-рано и си стоя твърдо на него. Мисля, че ако се хвърлят някъде усилия то трябва да е в насока промяна на законите и разпоредбите така, че да не може да се променя статута на реките, да се отдават на когото и да било и под каквато и да е форма. Трябва да си останат на всякъде държавна, публична собственост и всеки законен риболовец да има достъп на всякъде през разрешените периоди, а туриста да си се мота когато и да му е кеф. Да се затегне контрола и санкциите за всякой, който нарушава законите бил той бракониер или недобросъвестен риболовец
. С разпоредбите за лова около тях ще трябва да се по умува.

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
И ако ще и да има допълнителен билет за пъстървов риболов.antivik написа: Трябва да си останат на всякъде държавна, публична собственост и всеки законен риболовец да има достъп на всякъде през разрешените периоди, а туриста да си се мота когато и да му е кеф. Да се затегне контрола и санкциите за всякой, който нарушава законите бил той бракониер или недобросъвестен риболовец.
Парите от билети да се употребяват наистина по предназначение с годишен отчет.(а не да се вмирисват в трезори).
В горенаписаното е и възможността за риболовен туризъм повсеместно със съпътстващите го приходи не само за село "А" или клуб "Б".
Изпълнението на горните условия, гарантира предостатъчно рибни популации, а и съществува държавен орган (в чиито правомощия и задължения поне по документи),който е способен да ги изпълнява дори и със съдеиствието на клубове, отедлните риболовци по охрана и зарибителни кампании.
- Павел Иванов
Ок ! Ще го цитирам , ако става въпрос за предложението на "мечката" и с червени букви ще направя отметки .pitcha написа:.... Прочетете нашето предложение и кажете какво мислите...
Та тъй , направих го и в двата смисълаpitcha написа:1. Платен риболов – на двайсетина от големите реки. Или по две във област. Не повече!!! Всички тия реки или участъци – със списък в закона!!! Да не може който си иска – да прилапва всяка река. Те се избират след обсъждане в ИАРА – заедно с неправителствени организации. Риболовни включително. Участъците трябва да са естествено ограничени, за да не се преграждат. Например Панега, Искъро между бент Пасарел и Язовиро и др. Земите по бреговете са изцяло държавна собственост – иначе реката няма да става. Ок ! Напълно подкрепям !
2. Само на сдружения с нестопанска цел – които са без печалба. Или печалбата се влага само в риби и за гаранции. Не че това е някаква пречка.ОК! Тук обаче трябва да се предвиди и поне едно КПП което да издава на място временните билети и съответно някакъв бюджет за човека който постоянно е там , респективно живее там , за да има желание да се занимава с това .
3. Договори за стопанисване – за поне 10 години.Ок!
4. Всеки си определя правилата за риболов – муа, спининг или квото там.Ок.
5. Никакъв риболов през време на забраната, която може да е съкратена на три месеца – за всяка река различно.Забраната в никакъв случай не би трябвало да се съкращава спрямо законната такава ! Вариант е удължаването и като имаме предвид че на доста места още от септември балканката е с хайвер !
6. Никакво докосване на корита, брегове, крайбрежни храсталаци и друга растителност. Никакво строителство също - дори и временно.Ок!
7. Чудовищна гаранция – ако арендаторът иска да се разкара – тя се взима.Както казах тази точка противоречи на точки 2 и 3 ! Няма как нестопанско сдружение да внесе "чудовищна гаранция" и съответно всичко се обезмисля . Против тази точка ! Вариант гаранция в случаят е само символична такава или административно правна .
8. Уникални санкции, ако стопанисващите бъдат хванати да взимат риби от съседни реки. Ок!
9. Притоците на тия реки не са преградени. Но колкото по-малко притоци – толкова по-добре.Ок!
10. Таксата, която ще се плаща на държавата е всъщност вноска за зарибяване от всеки арендатор – всяка година, като Дянковците не могат да я лапнат.Ок макар че това с прилапването от д... невъзможно ми се струва фикция![]()
11. Зарибява се само с Балканска Пъстърва.Ок!
12. Ако някой хване друга риба в реката – топките на арендатора висят по дърветата.Тука няма как да стане щото много от реките си имат собствен ареал . Цитираните примерно в първа точка "Панега, Искъро между бент Пасарел и Язовиро и др." си държат една купчина други риби освен балканка !!! Трябва ли като за начало да се изтреби съществуващото рибонаселение та увпоследствие сал балканка да има там ? Твърдо против!
13. Абе въобще – план за управление на реката.Ок!!!
14. Останалите реки – с отделен билет за пъстървов риболов, който важи за цялата страна. Парите от тия билети – 100% за зарибяване и охрана. Цена на билета – 50-100 кинта, 15-25 за пенсионери. Дянков не ги прилапва тия пари.За ученици и пенсионери предлагам годишният такъв да е максимум от 1% МРЗ . Няма смисъл от излишно натоварване .
15. Ако някое село – заради селския туризъм реши, че иска в някоя от неговите реки официално да се осъществява и риболов от чужденците – трябва да се съгласи в тия реки да се практикува 100% Хвани и Пусни. Плаща се и билет за срока, в който чужденецът иска да лови. Цената е ниска в началото – защото няма много риби, но след две- три години – рибите порастват и цената се качва. Парите от такива билети – само за зарибяване на съответната река. Нашите хора си ходят с билета за пъстървов риболов безпроблемно в такива села. Ноооо - Хващат и Пускат. Иначе няма да има риби за чужденците. Самото село пази реката, защото е на далавера – заради рекламата, която примамва чужденци, и заради рибите – защото би трябвало да ги има, ако местният пиандур не изжули реката. На далавера е и защото ние хващаме и пускаме задължително, а харчим някой лев вътре в селото. Можем и да преспиваме там и да харчим повече. Ок! Все пак варианта C&R може да не е задължителен а да се обяви лимит от примерно три риби дневно , мерни или една над 2кг. , като се спазват всички норми и забрани които са актуални в моментното законодателство!
16. Селото не може да определя правилата за риболов – разрешено е всичко законно, защото е C&R.Ок. Предишната замележка е актуална и тук .
17. Зарибяването от първите такси за нашите билети – приоритетно за такива села.Ок!
18. Които села не искат – в техните реки си се прибира улов в рамките на закона от всички. Както си е сега.Ок!

Павел Иванов
Павел Иванов
- suhia_ribar
- научил се да хвърля
С риск за спам: Павка,тук вече твърдо заставам зад теб.
Поздрави!

Поздрави!
ОК
Те за това става въпрос.
Ще поясня съвсем малко неща и после няма да пиша известно време – хем да се натрупат повече мнения, хем да свърша някоя работа, че ша фалирам.
Под „временни строежи” в т.6 се има предвид смисълът, заложен в ЗУТ /Закон за устройство на територията/ Будки, фургони, каравани, беседки и др. са преместваеми обекти и за тях няма проблем да се слагат.
Т.12 – за другите видове риби или ще отпадне, защото и мен не ме кефи в тоя вид, или ще бъде добавено – след първите седем години. Горе долу толкова живеят тия риби.
За времетраенето на забраната – старал съм се малко да улесня и арендатора, защото ще трябва да охранява, без да изкарва пари в това време. Реално в даден участък не са необходими повече от три месеца, за да се хвърли хайвера и се излюпят рибките. Забраната в закона е четири месеца, защото в различните участъци рибите хвърлят хайвер в рамките на два месеца – горе долу октомври-ноември. Нека и други да кажат. Няма никакъв проблем да е четири месеца – поне като предложение.
За другите работи понататък.
И нека хората от нашия клуб да си поразчешат кратуните малко и те. Да не се гърбя само аз.
Ся отивам да бачкам
Те за това става въпрос.
Ще поясня съвсем малко неща и после няма да пиша известно време – хем да се натрупат повече мнения, хем да свърша някоя работа, че ша фалирам.
Под „временни строежи” в т.6 се има предвид смисълът, заложен в ЗУТ /Закон за устройство на територията/ Будки, фургони, каравани, беседки и др. са преместваеми обекти и за тях няма проблем да се слагат.
Т.12 – за другите видове риби или ще отпадне, защото и мен не ме кефи в тоя вид, или ще бъде добавено – след първите седем години. Горе долу толкова живеят тия риби.
За времетраенето на забраната – старал съм се малко да улесня и арендатора, защото ще трябва да охранява, без да изкарва пари в това време. Реално в даден участък не са необходими повече от три месеца, за да се хвърли хайвера и се излюпят рибките. Забраната в закона е четири месеца, защото в различните участъци рибите хвърлят хайвер в рамките на два месеца – горе долу октомври-ноември. Нека и други да кажат. Няма никакъв проблем да е четири месеца – поне като предложение.
За другите работи понататък.
И нека хората от нашия клуб да си поразчешат кратуните малко и те. Да не се гърбя само аз.
Ся отивам да бачкам