Какво е това по рибата ??

Всичко за сладководния риболов.

Модератор: bobopeli

chaikata
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Какво е това по рибата ??

Мнение от chaikata »

значи .. става дума за някакви странни червени петънца по рибата ... Това е от днес от Пода ... интересно че го имаше главно , ако не и само по малките рибки .. големитя намаха такива работи мисля. Червено подуто като пъпка .Главно имаха го в областа на задната част на гръбната перка. щото си изкарах и няколко малки шаранчета и си ги взех имам си една локва в която гледам таранка и си мислех да ги пусна там но не съм сигурен дали няма да им стане нещо . Има ли на4ин да се лекува
Моля някои ако знае нещо да помогне
http://gallery.nariba.com/showphoto.php?photo=13432
http://gallery.nariba.com/showphoto.php?photo=13431
Последно промяна от chaikata на Нед Авг 05, 2007 3:06 pm, променено общо 1 път.
Katana
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Katana »

Линковете ти не се отварят. Най-вероятно става дума за червенка. Петната по-късно стават на язви. Рибата може да се консумира след като се изрежат засегнатите участъци и задължително след добра термична обработка. Обикновено червенката се появява във водоеми в които не достига кислород или са пренаселени с риба. Появява се през лятото и зависи също от топлината на водата. Доколкото знам рибовъдите слагат вар във водата за борба с нея. Доказано е , че от червенка боледуват най-вече дънните риби като шаран , каракуда и тем подобни.
chaikata
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от chaikata »

не става дума да я ям ... питах как да я лекувам ама аз си намерих нещо става дума просто някои да ми каже с сигурност ли е червенка
http://www.aquamania.hit.bg/diseases.htm
Katana
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Katana »

Сега вече се вижда. Според мен е червенка. Не ги пускай при другите , ще се заразят и те.
Аватар
stoned
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от stoned »

И според мен е червенка, виждал съм такива риби и са ми казвали, че е червенка. Но незнам с какво се лекува, в тоя язовир където ги хващах им изсипваха кофи с някакъв разтвор.
Последно промяна от stoned на Нед Авг 05, 2007 5:47 pm, променено общо 1 път.
ЗАРИБЕН
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Краси_поборника »

100% червенка,някаи арендатори на водоеми слагат във водата амониева селитра за да не се развива но колкое ефективно незнам. :wink:
Аватар
ribarq
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ribarq »

Червенката се лекува с хлорна вар ! която се исипва директно във водата ! рибата не се третира с нея ! по добре питай специалист или ветиринарен доктор !
chaikata
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от chaikata »

аз говорих с едно момче дето се занимава с такива раоти .. лекувам ги с калиев перманганат .. правя им бани за по 3-4 секунди .. така ме посъветваха ....
chaikata
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от chaikata »

2 дена в разтвори от калиев перманганат им правих бани за по 2-3 секунди и 4ервените петънца по шаранчетата изчезнаха
Публикувай отговор

Обратно към “Сладководен Риболов”