Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

Студено... колко да е студено.. само -15
Студено... колко да е студено.. само -15
Зима е!
Дебел сняг е сковал земята, покривайки наринатите от хорската немарливост боклуци и ярко контрастиращ с червените кодове, де ги дават по телевизията.
Ма с едно червено ли ще ни уплашат, па ако ще и лично министърката да ни го презентира. Язе съм кът бик, от червеното озверявам.
Още повече, че тази година е благодатна за нас, любителите на подледния риболов.
Ледът е притиснал язовирите, а вече и реките взеха да се предават в прозрачните му окови.
Само дето риболова нещо го няма, ама то не може всичко да е идеално.
Изкушавах се да атакувам Панчарево, но идещите оттам вести за милиарди мироскопични костурчета и навалица ме отказаха.
Та затова двамата с Наско се насочихме към едно водоемче в планината. Хем ще е по-спокойно, хем и на гледки зимни ще се насладим, хем и некой голем костур да фанем. Т'ва последното само пожелание си остана , ма иначе другото беше на шест.
Набързо минахме през едно магазинче, откъдето снабдихме Наско с малце такъми, че щеше да му е първия такъв риболов и нямаше необхоидимите артикули.
Пътуваме си ние по идеално изчистения път (браво на "Чистота"-та), бистрим политиката и международното положение и малко притеснено се взираме в термометъра, де показва, че навън е -12 градуса.
Язовира, както и очакваме ни посреща скован от дебел лед и със серозна снежна покривка върху него. Сняг е сковал и околните хълмове и чак се чува пукането на отрупаните със сняг дървета:

Пробитата контролна дупка в близост до брега ни успокоява с дебелината на леда от над 20 сантиметра и уверено пристъпваме навътре в язовира:

Бързо разпробиване на леда:

И скоро въдиците са заметнати, пардон спуснати, във водата:

След кратко практическо обучение Наско е готов и започваме да ловим.
Първата риба е факт:

ЗА съжаление и тук ни нападат дребни костурчета, който биват освобождавани на момента:

Все пак има и по-едрички риби, та не се притесняваме особено. А и зимния риболов е спорт за ценители и едротата на рибите не е от съществено значение.
Ловим по системата с две мормишки, една долу, на хирономус и една на педя над нея, на пинки. Изненадващо повечето удари, поне 90%, са на горната кука. Явно костура е активен и не лежи по дъното.
Денят напредва, а ние усилено клатим, вадим рибета, духаме на измръзналите си ръце, но ни е кеф.
Редкия снежец, който ни посрещна сутринта изчезва, подир него се разпръскват и облаците, за да отстъпят място на чистото като синьото око на потомствено арииче небе.

Този очарователен контраст между прозрачно синьото небе, безумното бяло на снега и тъжното черно на заспалите зимни дървета изпълват душите ни с покой, отдаваме се на нирвана и почти забравяме да ловим. Наоколо е толкова красиво, че кой ще ти гледа някакви дупки и кивоци.
Дишаме с пълни гърди чистия и сладък като минерална вода, студен зимен въздух и не можем да се наситим.:

Е своето въздействие за постигането на душевната нирвана изиграва и бутилката с бледожълта течност, де се види на преден план
Решаваме, че е време да й обърнем внимание и да стоплим душите си и с нещо материално и набързо спретваме една импровизирана масичка от кофата. Малка, но ни е достатъчна да наредим кутиите с туршиика и мезенца:

И понеже все пак сме на риболов, пробиваме и по една дупка пред нас, в които цопваме мърмушките.
Време е за "Мързеливата" система на ловене на Бат Стан. А именно, въдицата на земята и поклащане на кивока с крак.
(ТУка е мястото да спомена, че въпросния корифей на подледния риболов, вече е измислил и подобрения на системата, изразяващи се в мушкане на балалайката в химическия чорап и потропване с крак, за да се придаде игра на кивока. Много згряващ стил на ловене, който занапред ще печели все повече привърженици.)
Изясняването на времето действа отрицателно на температурите и скоро те са доста по-ниски, отколкото сутринта. Въдиците се покриват със скреж и при допир залепват за ръцете:

Рибите явно също усещат студа, а може би и падане на атмосферното налягане и кълванетата се разреждат. Едно, максимум две почуквания и дупката пресъхва и трябва да се дупчи нова. Освен това рибите лягат на дъното и едва, едва вземат хирономусите. За кълване на горната кука, на пинките, вече и дума не можеда става.
Ние сме се настудували предостатъчно, освен това не можем да наблегнем на кехлибарената течност в шишето, че требе да се шофира и на връщане и този измъчен риболов скоро ни омръзва.
С премръзнали пръсти събираме въдиците и масата. Време е за финалните снимки с по-едрите риби:

Следва пускането им в най-близката дупка, което е увековечено с клип, ама него сигурно Наско ще го качи. Макар и уж замръзнали, рибите бързо намират пътя надолу по тунела в леда.
В колата термометъра показва вече -15, но удовлетворени от перфектно прекарания край (над) водата ден, почти не обръщаме внимание на този факт.
Макар и без едри риби, всеки един момент на леда си струваше заради прекрасните зимни гледки, чистия въздух и тишината на замръзналата гора.
Дебел сняг е сковал земята, покривайки наринатите от хорската немарливост боклуци и ярко контрастиращ с червените кодове, де ги дават по телевизията.
Ма с едно червено ли ще ни уплашат, па ако ще и лично министърката да ни го презентира. Язе съм кът бик, от червеното озверявам.
Още повече, че тази година е благодатна за нас, любителите на подледния риболов.
Ледът е притиснал язовирите, а вече и реките взеха да се предават в прозрачните му окови.
Само дето риболова нещо го няма, ама то не може всичко да е идеално.
Изкушавах се да атакувам Панчарево, но идещите оттам вести за милиарди мироскопични костурчета и навалица ме отказаха.
Та затова двамата с Наско се насочихме към едно водоемче в планината. Хем ще е по-спокойно, хем и на гледки зимни ще се насладим, хем и некой голем костур да фанем. Т'ва последното само пожелание си остана , ма иначе другото беше на шест.
Набързо минахме през едно магазинче, откъдето снабдихме Наско с малце такъми, че щеше да му е първия такъв риболов и нямаше необхоидимите артикули.
Пътуваме си ние по идеално изчистения път (браво на "Чистота"-та), бистрим политиката и международното положение и малко притеснено се взираме в термометъра, де показва, че навън е -12 градуса.
Язовира, както и очакваме ни посреща скован от дебел лед и със серозна снежна покривка върху него. Сняг е сковал и околните хълмове и чак се чува пукането на отрупаните със сняг дървета:

Пробитата контролна дупка в близост до брега ни успокоява с дебелината на леда от над 20 сантиметра и уверено пристъпваме навътре в язовира:

Бързо разпробиване на леда:

И скоро въдиците са заметнати, пардон спуснати, във водата:

След кратко практическо обучение Наско е готов и започваме да ловим.
Първата риба е факт:

ЗА съжаление и тук ни нападат дребни костурчета, който биват освобождавани на момента:

Все пак има и по-едрички риби, та не се притесняваме особено. А и зимния риболов е спорт за ценители и едротата на рибите не е от съществено значение.
Ловим по системата с две мормишки, една долу, на хирономус и една на педя над нея, на пинки. Изненадващо повечето удари, поне 90%, са на горната кука. Явно костура е активен и не лежи по дъното.
Денят напредва, а ние усилено клатим, вадим рибета, духаме на измръзналите си ръце, но ни е кеф.

Редкия снежец, който ни посрещна сутринта изчезва, подир него се разпръскват и облаците, за да отстъпят място на чистото като синьото око на потомствено арииче небе.

Този очарователен контраст между прозрачно синьото небе, безумното бяло на снега и тъжното черно на заспалите зимни дървета изпълват душите ни с покой, отдаваме се на нирвана и почти забравяме да ловим. Наоколо е толкова красиво, че кой ще ти гледа някакви дупки и кивоци.
Дишаме с пълни гърди чистия и сладък като минерална вода, студен зимен въздух и не можем да се наситим.:

Е своето въздействие за постигането на душевната нирвана изиграва и бутилката с бледожълта течност, де се види на преден план

Решаваме, че е време да й обърнем внимание и да стоплим душите си и с нещо материално и набързо спретваме една импровизирана масичка от кофата. Малка, но ни е достатъчна да наредим кутиите с туршиика и мезенца:

И понеже все пак сме на риболов, пробиваме и по една дупка пред нас, в които цопваме мърмушките.
Време е за "Мързеливата" система на ловене на Бат Стан. А именно, въдицата на земята и поклащане на кивока с крак.
(ТУка е мястото да спомена, че въпросния корифей на подледния риболов, вече е измислил и подобрения на системата, изразяващи се в мушкане на балалайката в химическия чорап и потропване с крак, за да се придаде игра на кивока. Много згряващ стил на ловене, който занапред ще печели все повече привърженици.)
Изясняването на времето действа отрицателно на температурите и скоро те са доста по-ниски, отколкото сутринта. Въдиците се покриват със скреж и при допир залепват за ръцете:

Рибите явно също усещат студа, а може би и падане на атмосферното налягане и кълванетата се разреждат. Едно, максимум две почуквания и дупката пресъхва и трябва да се дупчи нова. Освен това рибите лягат на дъното и едва, едва вземат хирономусите. За кълване на горната кука, на пинките, вече и дума не можеда става.
Ние сме се настудували предостатъчно, освен това не можем да наблегнем на кехлибарената течност в шишето, че требе да се шофира и на връщане и този измъчен риболов скоро ни омръзва.
С премръзнали пръсти събираме въдиците и масата. Време е за финалните снимки с по-едрите риби:

Следва пускането им в най-близката дупка, което е увековечено с клип, ама него сигурно Наско ще го качи. Макар и уж замръзнали, рибите бързо намират пътя надолу по тунела в леда.
В колата термометъра показва вече -15, но удовлетворени от перфектно прекарания край (над) водата ден, почти не обръщаме внимание на този факт.
Макар и без едри риби, всеки един момент на леда си струваше заради прекрасните зимни гледки, чистия въздух и тишината на замръзналата гора.
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
- ivalpetkov
- разбира нещата
Re: Студено... колко да е студено.. само -15
Много готин репортаж.От любимите ми.Но най-голямо впечатление ми направи красотата на зимната гора..пък и бутилката с бледожълта течност-така е ,иска и антифриз,че иначе лошо.
Браво за хубавия излет...
Браво за хубавия излет...

-
- кандидат преподавател
Евала Кърцони ! Като чета твой репортаж , и ми става чак топло !

Върл Shimano фен!
-
- сериозен играч
И рибка сте хванали
в този студ
Малко са такива смелчаги

Малко са такива смелчаги

Светът е кръговрат. Всеки е отговорен за действията си. Всичко се връща..
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Супер смелчаци,в тоя студ като сте фанали...браво.
Малко гадно,много мръзнат дупките...
Ама краста...

http://www.synchronbg.com/fishing/Makari/Ariel.htm
Малко гадно,много мръзнат дупките...
Ама краста...

Ползвам макари без метални елементи,само пласмаса,да не лепне по ръцете и са по 4-5 лв.макс.Само сменям смазката ,щото тяхната замръзва,ако имат изобщо деВъдиците се покриват със скреж и при допир залепват за ръцете:

http://www.synchronbg.com/fishing/Makari/Ariel.htm
Аз там съм пораснал...
Кърца, ще ме научите ли с Наско догодина и мене на тоя риболов подледния? Много примамливо изглежда....

http://www.fotosviat.bgM_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Що догодина да чакаш ,колега ,сега е момента,поне до 15-20 дена ще има лед,ако не и повече,догодина може и лед да няма,то и календара на майте свършва тази годинаtopsoft написа:Кърца, ще ме научите ли с Наско догодина и мене на тоя риболов подледния? Много примамливо изглежда....

Аз там съм пораснал...
Ами щото ще ми трябва известно количество пари да се оборудвам, а сега не разполагам с излишни за тази цел....bobo_33333 написа:Що догодина да чакаш ,колега ,сега е момента,поне до 15-20 дена ще има лед,ако не и повече,догодина може и лед да няма,то и календара на майте свършва тази годинаtopsoft написа:Кърца, ще ме научите ли с Наско догодина и мене на тоя риболов подледния? Много примамливо изглежда....

http://www.fotosviat.bgM_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
- dzeviza
- ще става разбирач
Браво,колеги,това рибарите сме замесени от друго тесто и студ не ни плаши
Направо ме засърбяха ръцете и мен,като четох този хубав репортаж ,живи и здрави да сте 

- ninastefanina
- сериозен играч
Браво банда,добро представяне 

I Fish, Because The Voices In My Head Tell Me To...
"Колкото повече глупости правя,толкова по-популярен ставам"
"Колкото повече глупости правя,толкова по-популярен ставам"
-
- фен клуб-скобар
Винаги се кефя на твойте репортажи Кърцони
Как успяваш да украсиш снимките с думи-евала
Страхотен излет па нека и да е -15
Поздрави

Как успяваш да украсиш снимките с думи-евала
Страхотен излет па нека и да е -15
Поздрави

- borislav58
- сериозен играч
Eй Кърца на леда се пие
червено винце не портокалов сок
.
П.п.Дори си станал медийна звезда!

П.п.Дори си станал медийна звезда!

Всичко заебавам и за риба заминавам!
-
- научил се да хвърля
Колега излишни пари никога няма да има.И аз преди време мечтаех за мач оборудване но нямах ИЗЛИШНИ пари. Трябваше да купувам ламинат, но нямаше от десена който хареса жената. А заклет рибар+риболовен магазин+пари в джоба=нова придобивка.Естественно пред жената такъмите бяха на такава промоция, че направо са си без пари,а за ламината ИЗЛИШНИ пари се намериха ВЕДНАГА щом го докараха. Така, че не му мисли много. Като гледаш по-горните снимки не те ли човърка от вътре, щото на мен ми ври отвътре "а и не мога да гледам доволните им физиономии". Таман се поутиши положението и се намери някой "ненормалник" да иде за риба в това време и при това да има резултат, да "спретне една импровизирана масичка" и за капак да го документира и да го качи във форума та да "разчеше" позабравената "краста". Това направо е садизъм.topsoft написа:Ами щото ще ми трябва известно количество пари да се оборудвам, а сега не разполагам с излишни за тази цел....bobo_33333 написа:Що догодина да чакаш ,колега ,сега е момента,поне до 15-20 дена ще има лед,ако не и повече,догодина може и лед да няма,то и календара на майте свършва тази годинаtopsoft написа:Кърца, ще ме научите ли с Наско догодина и мене на тоя риболов подледния? Много примамливо изглежда....
P.S. ...абе квото и да говоря- чисто и просто искрено Ви завиждам !!!

Кърциславе, нямаше ли ги онея едрите кленьове на единия метър дълбоко, дето късаха миналия път? Иначе арно сте фанали, че и трапеза сте организирали, кво повече да иска човек.-