Платените Реки – За или Против

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

Публикувай отговор
Аватар
matey49
новобранец
новобранец

Re: Платените Реки – За или Против

Мнение от matey49 »

Може би аз съм един от най-старите рибари във форума. На 63 години съм. Ето и моето мнение: Твърдо съм против. Та и реките ли трябва да ни отнемат? Не разбирате ли, че зад всичко това стоят нечии интереси.
Против !!! Утре дори и ще ги оградят с телена ограда като концентрационен лагер.
Всичко вече е абсурди в тази държава. Забраниха нощния риболов за да си ловят спокойно бракониерите. Взеха половината язовири и станаха платени. Докато имам сили и възможности ще се боря против поредната глупост.
ingos
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ingos »

Павка,

В сценария не визирам никой от познатите ни дружества, просто годините на прехода са ми доказали теорията че няма безплатен обяд...

Безплатно е само сиренето в капана за мишки...

Та моето лично мнение и позиция по, въпроса е че когато се подобри риболовния морал на хората (а този процес се развива с бурни темпове), тогава ще има повече риба в реките и повече усмивки по лицата...

Поздрави,
Спининг риболов
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Разбрах те но в случаят се получава същото както при варианта развит социализъм спрямо капитализъм . Реално беше доказано че без пазарна конкуренция няма как да се бута камика по баира . Другото кофти е че пък при капитализма к..а става доста дебел и винаги дебне . Всеизвестен факт е че само от арендоване на река няма как да се печели или поне не в смисъла на да се печели достатъчно за да се прави . Доказала се практика в страни като Франция и Англия а последствие и в страни от бившият СИВ е че варианта реки на концесия работи , при това добре . Само на морал няма как да се разчита ако и да сме свидетели че малко по малко манталитета на риболовците се променя , ако и броят на "променените" да не е особено голям , на база общата картина . Реалното в случаят което се цели е доста по-голям контрол над дадени водоеми , нещото което най-много липсва в момента .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
ingos
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ingos »

Здравей,

Реките са природни богатства и по-голямата им част за под Натура 2000...

Много ми е интересно къде ще се забоде табелата "Риболовът се заплаща"..., и как ще се разграничат границите на участъците.

От моя скромен опит твърдя че най-големите бракониери и вредители са тези които имат БИЗНЕС свързан с рибата като цяло.
На пример преди ходих на язовир зарибен с щука който непрекъснато се запасяваше с "плевелни" риби от друг, съседен не арендован язовир. И в тази връзка, когато дадено дружество вземе та се настани трайно някъде, може да се окаже че за да има рибари на техния участък, трябва да няма риба в другите...

Развиващото се общество в модерния капитализъм все повече започва да цени това което има. За това има толкова много подписи под Петицията, за това се зарибява постоянно и доброволно, за това все повече се наслагва идеята че по-голямо щастие носи борбата с достоен противник от колкото кулинарните му качества...

Та според мен нещата си идват на мястото, без комерсиални подбуди.
Спининг риболов
useit
новобранец
новобранец

Мнение от useit »

Сега относно броя на платените/концесионните реки за област.
Ще погледна на този въпрос от моята камбанария.
В област Варна и област Бургас (взети заедно) пъстървовите реки са точно 2 (ДВЕ).
Сигурно е възможно да станат и четири чрез зарибяване на непастървови такива = разходи.
До колкото ми е известно (може и да съм в грешка), нито във Варна нито в Бургас има клубове на пастърваджии, които да имат капацитета, членовете и възможностите да вземат река на концесия.
Да изкажа и моето мнение относно примерите за концесионни реки по назапад от нас, който така да се каже се налага, като основен аргумент на тези дето са "За".
Има две незначителни неща (вече изтъквани по горе в темата), които също трябва да се променят, за да е успешно "копиран" модела с концесионните реки.
А именно манталитета и финансовото благосъстояние на риболовното братство.

И едно малко лирическо отклонение.
Ако погледнем по-глобално на нещата, относно текущия развит капитализъм и пазарна икономика в западния свят, на които упорито се опитваме да подражаваме, то последните са в основата на СФК (световната финансова криза). Забелязвам тенденцията, че западния свят е тръгнал на там от където ние се връщаме и то в негативен аспект. Визирам ограничаването на свободата - лични документи с биометрични данни, опитите за ограничаване и контрол над интернет, кредитите с които всички ние сме вързани и т.н.т.
Някъде бях прочел една истина, че "В основата на пазарната икономика не е конкуренцията, а всъщност е ГЛУПАВИЯ потребител. Именно тои е двигателя на икономическия растеж. Колкото е по глупав толкова повече пари харчи за неща".
Педи няколко дни с усмивка прочетох заглавие: В Давос обсъждат ремонт на капитализма
И така да се каже, идеята за подръжание и копиране на западни практики, чиято единствена цел е да трупа пари за сметка на "глупавия" риболовец, под каквато и розова шапка де е поставена, накрая се изражда до: " Кои каквото и да ти говори, знай че става дума за пари". (Тук изключвам благородните и похвални почини на някои клубове с общественополезна дейност)

В краина сметка нашата обща цел е да има повече риба в реките, които да ни доставят удоволствие от риболова.
Не съм убеден от всичко прочетено до момента, включително и от споделените лични наблюдения на колеги от чуждоземни излети, че отдаването на концесия/платена река ще има горния търсен ефект. Всъщност ефект ще има, НО само за 2км участък от река. А къде остават и какво се случва с всички останали реки в родината?
Тогава ИАРА съвсем ще спре да упражнява контрол и да зарибява водоеми (не че сега го прави), с оправданието "Ние сме им дали река да си ходят да си ловят на нея".
pitcha написа: 19000Край на изявлението.
Ето на това се казва математика :-) и мисля, че това е посоката в която трябва да вървим, плюс по-тясно сътрудничество с ИАРА относно контрола.

И едно предложение към колегите от Бургас и Варна:
Предлагам колегите от Варна да вземат на концесия "УЧАСТЪКА" от Галата до Емона, а Бургазлии да стопанисват "некомерсиално" "УЧАСТЪКА" от Созопол до Варвара. Шегичка!
Аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от lachezarnb »

Колеги с риск да се повторя ще кажа: Аз съм против платените реки, но съм и реалист и съм сигурен че ако от нещо може да се печели все някой ще успее да го докопа. Та в тоя ред на мисли, не е ли по-добре да разсъждаваме, как подобни интереси да нанесат по-малка вреда, а що не и полза за природата, та да си практикуваме хобито в България, а не в чужбина?
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

lachezarnb написа:Колеги с риск да се повторя ще кажа: Аз съм против платените реки, но съм и реалист и съм сигурен че ако от нещо може да се печели все някой ще успее да го докопа. Та в тоя ред на мисли, не е ли по-добре да разсъждаваме, как подобни интереси да нанесат по-малка вреда, а що не и полза за природата, та да си практикуваме хобито в България, а не в чужбина?
Според мен не, по-добре е да се насочат усилията към това да не се допусне промяната на статута на българските реки. В момента протестите срещу ACTA показват, че все пак може да се влияе върху вземането на решения. Така че надявам се ще може да си запазим реките с нормален статут. Друг е въпроса с поправките в манталитета на селянията/не визирам селяните като такива/ и циганията/също не визирам конкретен етнос/ и с борбата с всички видове гадни бракониери :evil: :axe: . Успее ли да се въведе ред и спазване на законии норми положението чувствително ще се подобри и по реките и по язовирите.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

useit написа:
pitcha написа: 19000Край на изявлението.
Ето на това се казва математика :-) и мисля, че това е посоката в която трябва да вървим,
Абсолютно!
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Az смятам, че единствения начин да имаме пазени, поддържани и богати на риба пъстървови реки(защото за тях основно се дискутира), е те да бъдат отдадени на концесия. Според мен е нереално да говорим за някакво клубно начало в случая, тъй като нашите сдружения са слаби, неорганизирани, работят самостоятелно и дори се крият едно от друго. За пример ще дам неволите по учредявнето на мухарска федерация, една от най-амбициозните цели на която беше точно получаване на река само за мухарски риболов(нещо, на което аз се противопоставих категорично, защото води до капсулиране и превръща мухарите в непредставителна извадка на фона на общия брой риболовци на пъстърва, между които има много свестни хора). Най-удачен и сигурен вариант е те да бъдат "експлоатирани" от стопански субекти(просто казано - фирми) с цел извличане на стопанска изгода, но при строги правила и спазване на създадените за целта нормативни изисквания - такива, каквито са в целия нормален свят. Съвсем отделен въпрос е дали в нашата реалност би имало файда от цялата работа, или т.нар. икономическа рентабилност. От една страна, концесионерите е напълно вероятно да вземат парите на клиентите(разбирай риболовците) без да предложат нищо насреща, имам предвидрегулярни зарибявания и поддръжка на реката, което не включва обикалящ пъдар с кочан билетчета. От друга страна, андрешковци, които ще се мушат в храстите, ще крадат риби и ще се опитват да "избият парата", дал Господ. Има люде, които биха цицийствали и за пет лв(за някои хора те са пари, признавам), други биха казали, че и с тях, и без тях - все тая и биха си ги спестили, трети ще възприемат реката като тяхна собственост, защото мръсният им канал се изтича вътре, а дядо им е ловил там със срекме... Пък и като цяло, колко хора биха ги посещавали, ако имат безплатни алтернативи, доколкото алтернатива може да се нарече мръсно и бедно на риба място. И без това на болшинството риболовци не им пречи, че упражняват хобито си в клозет, между аранжираните с парцали драки, които даже в един момент започват да приемат за обективно присъщи и необходими...
Не на последно място, тоталното безхаберие, липса на визия и неразбиране на материата от страна на ИАРА също трябва да бъде изрично упомената и имана предвид. Потресаваща беше например публикуваната кореспонденция между наш колега-мухар и някаква дама, заемаща помпозна длъжност в тази държавна структора. В писмата си, дамата пишеше, че нямало световна практика за отдаване на реки под наем, като изтъкваше като аргумент, че видите ли, ако се наемат реки, техните стопани щели да ги преградят от двата края с бентове, за да не им бяга рибата, което щяло да затруддни нейното движение. Безумно е, но като се замисли човек, в нашата действителност е напълно реално да се случи точно това, а риболовците да се движат с гондоли по реката... Друг пример на чиновническо безумие беше проекта за водно огледало в долното течение на р.Янтра. На една публична среща еколозите изтъкнаха като аргумент, че ще се наруши миграцията на опредлени видове риба. Представител на ИАРА предложи организирани групи от риболовци да пресрещат рибите под бента и с кепчета да ги пренасят от другата страна...
Усещате ли къде е "заровено кучето"? Тиквеници има навсякъде. Много колеги ходят от години в Босна и Херцеговина, Словения, Черна гора, Сърбия(страни, в които имаше гражданска война, освен всичко останало), на концесионирани реки, като всички остават без думи от видяното. Никой не е изразил съжаление за похарчените пари, поне аз не знам подобен случай. Да не говорим, че има и съвсем скромни места, с такса от порадъка на 5-10 евро, в които обаче, нашите риболовци се чувстват като в рибна приказка. Бих искал да попитам тези колеги, които роптаят срещу частните реки дали правят десет пълноценни излета годишно и колко по-евтино им излиза постния риболов?
Пак казвам и ще го повтарям колкото пъти трябва - изходът и бъдеюето, ако искаме да имаме риба и реки е в тяхното концесиониране. Не напълно и на всяка цена - редно е да има и участъци за свободен риболов(в които със сигурност ще влизат и риби от платените зони), а всеки да си праеценява къде ще ходи.
Има още един много важен елемент - тези платени реки са не само пряк източник на средства от риболов, но и от инфраструктура, туризъм, хотелиерство, с косвените приходи от тях. Точно така е в страните от бивша Югославия - там практически всички къщи отдават стаи под наем, защото наплива на богати и не толкова европейци е много голям. Това са факти, които всеки, който е посещавал вижда със собствените си очи и осъзнава, а който си няма хабер - приказва откровени глупости.
Естествено, в случая не можем да не споменем и народопсихологията(която застъпихме и по-горе). Там дори обикновените хора имат друг мироглед, разбират, че реката е източник на доходи и за тях, пазят я и я поддържат. Река Рибник например, е била в окаяно положение допреди отдаването й на концесия, а в момента е една от най-популярните босненски реки, посещавана от риболовци от Италия, Франция, Австрия, Германия, България... Интереса е толкова голям, че стопаните даже вдигнаха цената и махнаха тридневния билет, без това да се отрази на търсенето...
Всичко това са неща обаче, които болшинството люде не го разбират и никога няма да го разберат, да не говорим, че не биха сторили и елементарно усилие за да погледнат нещата от друга гледна точка. И затова са обречени да пазят скъпоценния си канал, който никога няма да бъде нещо различно от канал, както и да го наричат и колкто и да изтъкват предимствата му. Защото колкото и да го хвалят, едно нещо те разбират със сигурност - че в него почти няма риба и ще има все по-малко. Прави ли ви впечатление, че почти всеки чака на държавата - нещо което ясно личи в голям брой постове по-горе, или казано с други думи - се прави на ударен и се явява просто претенциозен консуматор. Икономическата логика обаче е безпощадна и пред нея е безсилна всяка регулация, защото с пръдня боя не може да се прави. За без пари - толкова.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Муня , тва хубаво ама реалноста в случаят е че нашенеца си мисли че единствено ТОЙ и никой друг има право да печели независимо от каква дейност . Друг като изкарва от някъде пари пък било само за насъщният си е "гнусен печалбар" . Демек примерно това че ТОЙ пет дни в седмицата седи в офис или зад некое гише и в много от случаите и пръстето не си мръдва и въпреки това взима пари , си мисли че само ТОЙ има право да ги взима и само ТОЙ е богопомазаният . Когато ТОЙ с ограниченият си мироглед случайно мерне че някой ще изкара от нещо пари пък било и с много работа и пр. , веднага се изправя в цял ръст , посочва го с пръст и го обявява за печалбар и мръсник . ТОЙ е свикнал само да взима но не и да дава . Когато ТОЙ види че някой прави наистина нещо с което даже и на него му помага да се чувства комфортно , ама евентуално от това може да спечели някои лев , то ТОЙ надава вой до небесата от дупчицата в която си живурка и гледа всячески да направи нещата така че другият освен да направи тъй , че на НЕГО да му е добре , едно да не изкарва нищо от това , второ ако може да му даде нещо и на НЕГО та да не е капо . Абе разбра ме сметам :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Муня, само една вметка, много точно отбеляза в страни дето и война имаше. При нас и без война затънаха на г .... а на Европата. Прогледни в някоя и друга тема на хора от определени региони, да кажем асеновградската група и ще видиш какво се случва на много от арендованите язовири. А сега кажи каква е гаранцията, че и с реките няма да стане същото. Лично аз съм казал за себе си, че практикувам повече туризъм съпроводен с риболов, и предпочитам да мога да ида където ми е кеф, па макар и да не фана нищо, а не да ми се изпречи някой и да почне да претендира за нещо де не само не го е подобрил, а го е и съсипал, че и пари да ми иска.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Ай сега,Муня,и политолог се извъди :lol: То тез ония страни с оперетните войни,дето изобщо не им повлияха на инфраструктурата и на икономиката,си бяха много по-напред със стандартите на вътрешна политика,производство,бюджет,култура и народосъзнание.В нашите условия всяка една такава идея,под предтекст "политически съображения и икономическа изгода",се реализира като пълно осиране с обогатяване от лайната на определени хора "батко,братко и братчеда".Нещата са несравними - това,че от нема и къде са ни приели в разпадащия се вече техен Евросъюз,не означава,че моите и твоите родители,ти и аз сме станали по манталитет същи европейци.Да не говорим за масата-електоралната,която по места никога няма да приеме,че реката не и е бащиния -може и да приемат след 500 години,като останат да живеят там където са били 5000,само 25 човеци-българи...На мен лично ми не дреме,че реките ще си останат за обществено изнасилване на дребни риби -нашите реки тук се поизчистиха,щото се скапаха промишленостите :lol:,нямам тръпка да се снимам с риби,че и с трофейни;имам тръпка да ми кълват и дребни риби,пък ако ще и по-наредчиш,важен е релакса +умората от самия излет,ама по този въпрос с тебе никога няма да се разберем,щото като четях за твоите излети в оня другия форум /докато беше достъпен за нерегистрирали се там/ ,разбрах,че отиваш последен на водоема и си тръгваш от там след 5-6 часа един от първите.Аз повече няма да си чеша езика тук,щото принципно не членувам в никакви партии,асоциации,съюзи и клубове,ама ви обещавам,че ще впрегна всичките си връзки за противодействие на "за"за платените реки -много силно искам да си ходя на риболовни излети колкото ми живот остава още по неплатени реки.Благодаря,здраве ви пожелавам :drinkers:
Аватар
С.Върбанов
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от С.Върбанов »

Не се ли раздадат скоро няма да остане по нито една река в БГ !
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
teh
новобранец
новобранец

Мнение от teh »

Заставам 100% зад мнението на Мунчо и последвалото го такова на Павел Иванов.
За съжаление докато има много хора които мислят така както към днешна дата мислят antivik, INCUBUS, ingos, matey49 и др. ... няма да мръднем и милиметър напред. Ще ходим само да се напиваме на водоемите и да цъкаме с език колко ни е зле държавата, че са ни малки заплатите а ние всъщност сме ебати пичовете. Да си откършиш - па да си насадиш.
Няма по-хубаво нещо от това да черпиш на готово опит от доказано работещи схеми и то да го черпиш безплатно. Хората по принцип плащат за такива неща.
Той не мисли, че след като реката под селото му се стопанисва с цел спортен риболов ще влизат повече хора в пропадналия селски магазин на братовчедка му или че той ще може самия да дава стаи под наем на риболовци които идват от далече. Не, той мисли как някой идва да му вземе бащинията, да го прее*е и да му вземе паричките и да забогатее на негов гръб. Но той няма да остави нещата така - ще му покаже на тоя тарикат кой е шефа и ще му пусне химикали в реката - щом той не може да лови за 1 лев - значи никой друг няма да може.
Дори не му идва на ум, че може и той да вложи труд и да печели от тази работа. Така хем ще има риба в реката, по-скъпо ще е, но и той ще лови повече риба, защото е изкарал повече пари от стаите и магазина и ще може без проблем да си го позволи. Не, той чака "някой" в лицето на държавата да му вдигне заплатата и да го оправи. И той в действителност го оправя всеки ден - в продължение на 4 години и после идва нов оправяч.

Проблема ни е, не че няма кадърни хора които да измислят как да излезем от казана. Проблема ни е, че има много които в простотата и глупостта си въпреки че казват, че искат да излязат - реално дърпат всички останали обратно. И както знаем дори няма нужда някой да ни пази да не излезем - ние добре се грижим за това.

Много скапано мислене имаме - нито финансово, нито икономическо. Ние имаме "държавно" мислене. Ние не сме тъпи, нито плоски - направо сме вдлъбнати.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Всичко да е платено,и на концесия,реки,езера,само така ще се оправим.Няма ли ръжен и контрол,няма оправия с българина,само яки глоби и така.Рано или късно ще стане,няма мърдане.Хората навън са го направили а на повечето тук им се иска да е както беше през комунимзма.Няма безплатен обяд,за да има риба и да се пази,някои трябва да плаща щом иска да лови риби и да знае че няма да се валатира :idea:
Последно промяна от krokibg на Пон Фев 06, 2012 9:47 am, променено общо 1 път.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Клуб Балканка”