Къде се намирам:
Рибите
За рибите по света и у нас
naRiba.com

Форум

къде се крие рибата
Модератор: emo vasilev
- kostakosta
- научил се да хвърля
къде се крие рибата
При тия наводнения и преливащи реки и язовири в последните дни се замислих:къде и как оцелява рибата при толкова буйна вода.Гледах някакъв репортаж-виждаше се след като се е оттеглила водата бяха останали някакви (червеноперки мисля) на нивата.
Re: къде се крие рибата
То да се чуди човек да се смее ли , да плаче ли, ама при предните наводнения, преди няколко години в едно село , като се отекла водата от къщата, собственика изкарал цял СОМ
из под печката...така поне чух де 

Ми било му е студено 

То риба остана ли вече по наще реки 

Рибата е като жената,не я ли примамиш няма да клъвне... НАСЛУКА
- С.Върбанов
- учете се от него
- Обратна връзка:
Скрита е в подмолите и коренищата ! Все едно след подобни събития ( които ги има почти всяка година ) риба не е имало ? Има и ще има , тя знае как да се крие и къде . Точно след буря навремето хората са влизали в реките и са ловели рибата с ръце покрай брега . Наблюдавайте дали ще има някъде риба в наводненото село ! Мисля ,че няма да има .
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
- begleca_sv
- кандидат преподавател
с право казваш батка а мен ме оплиуха че съм хванал веднъж 10 кила риба

lachezar1 написа:То риба остана ли вече по наще реки
Обичам природата, но не само на картинка !!!
- vankata81
- ще става разбирач
http://www.vesti.bg/image.php?path=L25p ... =&resize=1piranqta написа:Скрита е в подмолите и коренищата ! Все едно след подобни събития ( които ги има почти всяка година ) риба не е имало ? Има и ще има , тя знае как да се крие и къде . Точно след буря навремето хората са влизали в реките и са ловели рибата с ръце покрай брега . Наблюдавайте дали ще има някъде риба в наводненото село ! Мисля ,че няма да има .
-
- вече хвърля и на тежко
piranqta написа:Скрита е в подмолите и коренищата ! Все едно след подобни събития ( които ги има почти всяка година ) риба не е имало ? Има и ще има , тя знае как да се крие и къде . Точно след буря навремето хората са влизали в реките и са ловели рибата с ръце покрай брега . Наблюдавайте дали ще има някъде риба в наводненото село ! Мисля ,че няма да има .
Може и да е така. А може и да не е. При големите Камчийски наводнения преди 7-8 години, нивите между Ивански и Райковец бяха засети с килограмови /и не само/ кефали,каракуди и шарани. Събираха ги с чували. Преди още повече години / 11-12 ? / Луда камчия като прескочи дигите, събираха дори и сомове, и пак много кефал. Едно е поведението на рибата след буря , друго е когато реката /язовира/ скъса дига/стена/ и т.н. Това си е бедствие откъдето и да го погледнеш, включително и за рибите.
- kodek
- ще става разбирач
Когато се скъса дига или отвори бент, рибата инстинктивно усеща спада на водата и тръгва по течението.Наблюдавал съм го няколко пъти при отваряне на бент.Рибата "изтича" заедно с водата, нямам обяснение защо е така.Преди доста години се скъса дига насипна(от пръст) на един микроязовир-рибарник в с.Овчеполци - Пазарджишко, без последствия. Дерето е дълбоко и пое водата ,но 90% от рибата беше по поляните след оттичането, и местните пълнеха чували със шарани направо от ливадите.И аз си взех 3 риби по около 6-7кг.1за мени и дадох на съседите-още ме споменават.Рибата агонизираше по тревата, нямаше къде да се върне, в язовира почти нямаше вода, дерето след 800-900м. става плитко и се разлива по нивите.Как рибата се е решила на този "поход"?, може би инстинкт?
-
- кандидат преподавател
Съгласен съм безусловно с предните постове,но с уговорката,че това важи само за затворени водоеми при внезапно "изплющяване"на стената,а дори и това не влияе по този начин на каракудите.Каракудозаврите се завират на потайни места в тинята на родния водоем и са способни да прекарат в летаргия там много дни.Иначе рибата в реките,особено в горните и средните течения /с изключение на случайно попаднали там изкуствено отгледани американки/,при бурни води с тенденция за изливане извън коритото,по инстинкт се укрива в дълбоките части на коритото на реката-под камъни,дървета,подмоли и пр.,където изчаква да премине екшъна.