Платените Реки – За или Против

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

Публикувай отговор
Аватар
naso
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Платените Реки – За или Против

Мнение от naso »

Аз започвам да си мисля, че след това което се случи в южна България, а и пролета ще бъде много водна, та не се знае още какво може да ни споходи, та едва ли някой ще посмее да приема такъв закон за отдаване на реки. Така си мисля защото сега за язовирчетата стана голяма дандания.
ingos
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ingos »

Няма да ги дадът, поне до когато не се промени манталитета на Българина!

Няма да се строят нови ВЕЦ-ове на двете реки, щото са в натура 2000, и не сме изправени пред свършен факт, така че тука само ни плашат :)

Мунчо ти наистина ли мислиш че ще е 5 лв таксата на ден, ако някой вземе реките?

Елементарна справка може да се направи с другите арендовани реки и така да се види колко пари ще излезе таксата за дадена река...

Ако приемем че дневната такса за улов на реката е 25 лв, то за 4 излета ще платя 100 лв...

Ако дам 100 лв за зарибяване ще закупя около 666 рибки, които мога да пусна в същата река без да пълня на някой гушата...
По принцип бих му ги дал със удоволствие ако пусне същия брой рибки в реката :)

Та сметката е елементарна, за да не ни гърбят трябва да зарибяваме системно :)

Много по-евтино ще ни излезе:)

Поздрави,
Спининг риболов
Аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от lachezarnb »

Мунчо написа:
п.с. Нямам нищо против каква обществена организация, физическо или юридическо лице ще стопанисва водоема, щом ми осигурява пълноценен излет. Арендаторът може да бъде дори педофил, зоофил, некрофил, убиец, сатанист, да спи с майка си и прочие "волности", стига да е коректен към мен като клиент, който си плаща. Аз мисля да ловя риба, а не да обсъждам морално-етичните аспекти на заниманията му
А кое те кара да мислиш че някоя от изброените по-горе личности ще е коректна към теб? И ако се окаже че не е, как положението ще бъде поправено? В радиус от 50км. от Панега и Искрецка има по 7-8 реки, дали в тях ще остане риба? Щото логиката е ясна " ако около водоема от който печеля няма риба всички, щът нещът, ще дойдат при мен". Първата си фирма регистрирах през 90-та година и въобще не съм против частната инициатива, но когато става въпрос за управление на обществени блага от частна фирма не е трудно да се предвиди резултата - само погледнете плажовете по морето. Да тук там има и добре управлявани но в 80-90% от случаите просто ти взимат парите и си лежиш върху фасовете, а задниците краката и другите части на комшиите са в опасна близост с лицето ти. При сегашното ниво на морал и нормативна база съм категорично против управлението на реки от друг освен от държавата, но и при промяна на тези двете, според мен търси ли се печалба резултата ще е плачевен, както за управляваните реки, така и за всички околни водоеми.
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Единственото, което ме кара да мисля, че арендаторът ще бъде коректен към мен, е осъзнатия икономически интерес.
Колега Игнос, не съм казал, че таксата за река ще бъде 5 лв - коментирахме таксите на платените язовирчета, срещу които човек получава нещо реално. Мисля, че на река сумата ще бъде поне 3-4 пъти по-голяма, дори у нас. Много е лесно да правим сухи сметки...
Между другото, в България има платена река - тя е до Девин и таксата за дневен риболов е 20 евро, срещу което ловиш рибки по педя.

п.с. Оставам да сметнеш сам, ако пуснеш 666 рибки в неохранявана река, колко от тях ще бъдат годни за ловене, преди да ги изконсумират. Което ни най-малко не е повод да не го правим, но ми е писнало от тайнственост, индиански похвати и прочие...
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

Мунчо написа: Между другото, в България има платена река - тя е до Девин и таксата за дневен риболов е 20 евро, срещу което ловиш рибки по педя.
.
Мунчо, ти ходил ли си на Девинска река? Извинявай, ама ако това ще представляват платените реки в България, това там е всичко друго, но не и качествен пъстървов риболов.
Аватар
jorro11
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от jorro11 »

ingos написа:Та сметката е елементарна, за да не ни гърбят трябва да зарибяваме системно :)
1.Това мисля, че е повече от задължително и то не само за да не ни "гърбят", а изобщо за да има риба, която да ловим.
2.Контрол - Към този момент най-добър контрол има в най-често зарибяваните реки и то не от ИАРА или която и да е държавно структура, а от риболовци , с чийто пари са купувани рибките.

п.п.Контрола е добър до толкова, до колкото по останалите реки , в които не се зарибява или поне не всяка година е практически нулев
lazo65
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от lazo65 »

Мунчо написа:Единственото, което ме кара да мисля, че арендаторът ще бъде коректен към мен, е осъзнатия икономически интерес.
Колега много правилно мислиш. Но като смениш думата "арендатор" със "сутеньор" всичко си идва на място.Да платиш за да се почувстваш риболовец, е като да платиш за да се почувстваш мъж. Според мен "платеният риболов си е чиста проба проституция". :lol:
P.S. ... то затова са измислени и публичните домове. Като не може някой сам да си хване било то мадама или риба, плаща си като поп и си мисли че е номер 1. :lol: :lol: :lol:
ingos
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ingos »

Продължавам със сухите сметки.

Значи ако таксата за риболов е 40 лв на ден както е на Девинска, то за 5 риболова ще олекна с 200 лева...
200 лева са 1333 ново закупени, породисти балканки готови за разселване.

Но както се получава обикновенно не ходя сам за риба а поне с още един човек, то тогава сумата за 5 риболова е 400 лв или 2666 рибки на свобода.

Продължавам да смятам, транспорта до тази река за 5-те излета ще ми излезе например 300 лева, (5 дни по 60 лв разходи :wink: ), едно зарибяване на една река ми струва 1 ден по 60 лв (приемам че разходите за транспорт до река X са равни на разходите за транспорт до платената). От тук следва че оставят още 240 левчета спестени от транспортни разходи или още 1600 рибки.
Та като ударя чертата, ако реша вместо да отида 5 дни на платена река с така 40 лв на ден и транспортни разходи от по 60 лв на ден, то бих могъл да направя зарибяване на една река с около 4266 рибки...
Тук идва въпроса с обезрибяването, значи инвестирам моите първи 5 излета на платено в живи малки рибки и имам две години през които има несигурност какво ще се случи с тях...
Но ако например тази логика се изповядва от още 20 човека, се получава че ще има толкова много рибки в реките че бракониерите ще имат много голям избор и ще папкат избирателно :lol:

Хайде със здраве :)
Спининг риболов
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

ingos написа:....Няма да се строят нови ВЕЦ-ове на двете реки, щото са в натура 2000, и не сме изправени пред свършен факт, така че тука само ни плашат :)...
За втори път констатирам че някои се мислят за богчета :lol: :lol: :lol: Факта е свършен още с излизане на разрешението на РИОСВ . Не случайно Б.Б. пред медиите заяви че строежа на мВЕЦ е приоритет та ... Друг е въпроса ако се създаде тъй наречената икономическа среда . Ако на баба Пенка и се вдигне стандарта защото дава една стаичка под наем на риболовци и ги гощава с качамак с пръжки под асмата срещу някой лев . На бай Георги кръчменцето прави оборот а не се издържа въздушно сал от вересии и пр. Нека погледнем реално малко , а ?!?
ingos написа:....Ако дам 100 лв за зарибяване ще закупя около 666 рибки, които мога да пусна в същата река без да пълня на някой гушата...
В случаят както е всеизвестно това си е закононарушение при това криминализирано за разлика от повечето видове бракониерство и това е известно . Другото известно е че зарибяване от 666 двуграмови рибки в участък от 2 км. река ( примерно ) в която има четири поне осемнайсет сантиметрови пъстърви , ефекта е че тези четирите ще са просто добре нахранени , а самото зарибяване ще има много по-малък ефект отколкото само една от четирите да си хвърли хайвера :idea: Известно е че с по-малки 12 см. балканки по принцип няма смисъл да се прави зарибяване ама се прави и то най-вече заради моралният ефект , реалният е почти равен на нула в случаят .

Тъй , оттам на там Андрешковски сметки смятам да са неуместни . Сравнение с други страни където моделът работи си е съвсем на място при положение че при нас няма изграден такъв :idea: :idea: :idea:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Бат Стан написа:
Мунчо написа: Между другото, в България има платена река - тя е до Девин и таксата за дневен риболов е 20 евро, срещу което ловиш рибки по педя.
.
Мунчо, ти ходил ли си на Девинска река? Извинявай, ама ако това ще представляват платените реки в България, това там е всичко друго, но не и качествен пъстървов риболов.

Не съм казал, че е качествен, този ми конкретно пост е изцяло ироничен, илюстриращ българското виждане за платения пъстървов риболов. Още повече, че аз "разполагам" с две "безплатни" реки, на които могат да се ловят същите количества и размери рибки. Всъщност парите за платен риболов са вложени вътре от много благородни колеги, всеки от които трепери, за да не ги научи който не трябва... Ако някой бе инвестирал вътре, а ние бяхме консуматори, като си сметне човек средствата за зарибяване, цялата хамалогия по процеса и мъкнене за блясъка на славата, по-добре направо да извади кинтите и да си свирка.
Съесем отделен момент е, че ние не сме интересни като източници на приход. Ще ви разкажа накратко един конкретен пример. Преди време ми се обади Стани Мънков, за да ме попита мога ли да ги уредя с негов приятел-англичанин на риболов в отдадено на концесия ловно стопанство, в което тече водосбора на голяма река в региона, при положение, че са готови да си платят. Аз се обадих на човека, с които се познаваме по линия на други интереси(като всестранно развита личност :lol: ). Арендаторът ми отказа КАТЕГОРИЧНО с аргумента, че не е умрял за пършивите им пари, колкото и "много" да са, при диаметралните мащаби, като дали щели да пускат рибите, или не, му била все тая. При положение, че там постоянно има чуждестранни гости, които плащат хиляди евро за лов, ако останат доволни от прекарването и слуката, плащат на водачите стотици евро, оставят им качествени боеприпаси, водят нови платежоспособни гости и т.н., нямало как наоколо да се мотаят келеши с въдици, за да смущават дивеча и провалят лова на високите гости. Отделен бил въпроса с безопасността - стреля се с нарезно оръжие,видимостта е лоша, поради пресечния терен, а поразяващото действие на подобни боеприпаси се запазва на стотици метри. Освен това в стопанството живеели близо 30 мечки... Иначе аз съм ходил там - риба има.

п.с. И още нещо много интересно. В този район се води варварска законна сеч, вследствие на която няколко рида на Балкана са тотално оголени, а всичко е покрито с конски фъшкии, тъй като с животни свалят трупите. Там имаше две малки поточета, които някога вряха от американка, която специално е пускана там. От тях са останали само пресъхнали корита. В ловното стопанство обаче сеч няма - гората е непокътната, гружливо оградена с мрежи и бариери.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

Аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от lachezarnb »

Известно е че с по-малки 12 см. балканки по принцип няма смисъл да се прави зарибяване ама се прави и то най-вече заради моралният ефект , реалният е почти равен на нула в случаят .
Е това е най-голямата глупост която съм срещал. Колега земи се поинтересувай от специалисти в сферата с какви риби е правилно да се зарибява. При каква възраст оцеляването е най-добро. Как въобще може да твърдиш подобна глупост и откъде си я чул. Е те такова невежество облечено в самочувствие е по-опасно и от бракониерите.
Ето ти малко материал за четене и дано схванеш за какво става дума :

http://balkanka.bg/index.php?option=com ... &Itemid=64
http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... 35&t=47824

И ако това не е достатъчно ясно, ще ти дам координати на учени и професионалисти в сферата, които се занимават практически с зарибяване от 30 и повече години да споделят опита си.
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Наистина , радвам се колко са предвидими някои отговори :lol: Сега един цитат от сайта на "Балканка" :
В реката не трябва да има много риби – ще излапат новодошлите, а и без това си се размножават. В този случай пускането на рибки от развъдник може да се окаже и вредно за местната популация от диви риби.
Другият вариант за да се задържат рибките е реката да бъде наистина охраняема . На този етап това е вариант само ако е концесионирана такава , колкото и да е тъжно :idea:
Радвам се че от клуб "Балканка" сте измислили топлата вода но все пак ще помоля да си представите че има и други които са зарибявали ако и да е незаконно . Има и други които са ходили и ходят основно на пъстървов риболов по всякакви реки и поточета и съответно са натрупали опит от това което са видели . Направило ми е впечатление как след размръзване на "тайна" река във всяко оширение и завиряване буквално ври от двуграмов дребосък и след две години в тази река няма практически почти нищо . Също така ми е направило впечатление че пусната 12 - 15 см. риба се аклиматизира точно за една нощ , ако и бъде позволено , и има много по-големи шансове за оцеляване . Реално за да има ефект от зарибяване с двуграмов материал трябва да са изпълнени няколко предпоставки :

- да няма не много а почти никаква останала възрастна риба в реката или да има много богата и разнообразна хранителна база .
- реката наистина да се охранява а не само да се води забранена .
- месното население да не ядат "перла"

По-принцип много по-голям ефект от такова зарибяване има предпазването от "оджапване" на мръстилищата ако и да е в името на кеч и резила който пък от своя страна също ми се струва напълно безмислен в много обстоятелства . Та тъй . То ако се загледа човек професор Вучков какво си е светило по отношение на публикации и пр. ама като краен резултат си е основно обект за ебавка та ...
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
suhia_ribar
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от suhia_ribar »

Павел Иванов написа: Другото известно е че зарибяване от 666 двуграмови рибки в участък от 2 км. река ( примерно ) в която има четири поне осемнайсет сантиметрови пъстърви , ефекта е че тези четирите ще са просто добре нахранени , а самото зарибяване ще има много по-малък ефект отколкото само една от четирите да си хвърли хайвера :idea: Известно е че с по-малки 12 см. балканки по принцип няма смисъл да се прави зарибяване ама се прави и то най-вече заради моралният ефект , реалният е почти равен на нула в случаят .:
Павле,ти уби всичко детско в мен!
По тая логика,дайте да направим така,че и рибите да не хвърлят хайвера,че може други такива да го изядат,после може и излюпените,поотрасналите и тем подобни също да попаднат в схемата на канибализма!
С 2 думи,да оставим 2-3-4-5 най-едри екземпляра в даден участък и квото стане?!?!?!?!
Нещо не мога да те разбера,честно.
Че е криминално да се зарибява самосиндикално,да,ама май е така защото има недомислици в закона,поне според мен.В този ред на мисли,мисля,че всички които сме зарибявали с Балканска Пъстърва сме готови да ни подведат под отговорност и кво прайм сега?!?!?!? За едни не е незаконно,за други е,по какъв критерий ги делим?
п.с.Относно последния пост.
4 риби на 2 километра примерно,много риби ли са?!?!?!?!?Не чети избирателно само,моля те.
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Що се отнася за самоволните зарибявания, съзнавам противозаконния характер на тези "актове", но не го приемам като такъв. Според мен, зарибяването е единствения начин в реките да има някакъв живот, при цялото безхаберие и хищничество - държавно и гражданско.

п.с. Тезата, че в реките се внасял генетичен материал с неизяснен произход и увреден такъв(каквито мнения също се чуват), няма стойност при положение, че така или иначе рибките за всички зарибявания идват от едни и същи места, при това силно ограничени на брой...

pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

suhia_ribar написа:
Павел Иванов написа: Другото известно е че зарибяване от 666 двуграмови рибки в участък от 2 км. река ( примерно ) в която има четири поне осемнайсет сантиметрови пъстърви , ефекта е че тези четирите ще са просто добре нахранени , а самото зарибяване ще има много по-малък ефект отколкото само една от четирите да си хвърли хайвера :idea: Известно е че с по-малки 12 см. балканки по принцип няма смисъл да се прави зарибяване ама се прави и то най-вече заради моралният ефект , реалният е почти равен на нула в случаят .:
.
Много се извинявам, защото обещах да не пиша повече, но тук просто се налага.

В Манията има една важна тема в „Хвани и Пусни” – „Размножават ли се зарибените балканки?” Който се интересува наистина – трябва да я прочете цялата – всички мнения - на всички участници. Е, може да прескочи една – две от моите характерни простотии – когато ме е обхванала Харата, но не повече.

Само най-важното от нея - там смятам, че се постигна съгласие между всички – Има Чудесен Смисъл Да Се Зарибява С Балканки – от най-малките пролетно време – 0.3 – 0.5 грамови рибки.
Есенното зарибяване с 5-8 или повече грамови рибки има смисъл само ако реката е абсолютно обезрибена и няма големи, които да ги излапат. Пролетните не могат лесно да ги излапат – дори и да има големи.

Така че - в споменатата тема е разчекнато абсолютно всичко по повод зарибяването и смисъла от него.
Нека не го повтаряме и в тази тема, защото тя е друга.

Малко и по темата. На няколко пъти ми идваше да се включа, но таман да скокна и някой вземе та каже това, което исках да напиша.

И аз мисля като Naso – последните събития, за съжаление, са доказателство за това, което е вероятно да се случи на стопанисвани реки.

И аз мисля като Бат Стан – който иска да ходи на платено – нека иде на Девинска или Чепинска. После ще ни каже дали може да се сравнява със съседните държави. Чудно - защо никой на ходи там наистина?

И аз мисля като всички, които считат, че Зарибяване му е майката - такава е и философията на клуба ни. /Изчисленията на Ingos много ме кефят. Само една подробност – пролетно време, до 15 май, рибките са по 10 стинки /.
Зарибяване и ходене на свестни хора по реките – за да ги пазят, доколкото могат.

Но от друга страна – признавам и правото на хората да искат някоя река да може да е платена. Много от тях са свестни и имат добри намерения. И понеже те са свестни – изглежда си мислят, че и всички останали са такива.

И както беше сигурно още в началото на темата – те изтъкват един единствен довод – ще е толкова хубаво, колкото в съседните държави! Но това, което Мишо Цаков обясни за техните сдружения много ми напомня на нашите Държавни Горски Стопанства. А тия стопанства и сега управляват участъци от реки, обаче там хубавините от съседните държави ги няма???

И нито един отговор – на нито един от въпросите, които съм задал в първия пост. Нито една гаранция, че няма да се случват нещата от примерите на ЧПС и 6tukara, дадени на първа страница от темата. Точно това ще се случва при сегашното ниво на обществено съзнание – бъдете сигурни.

Освен тези въпроси – зададох още един – Защо Трябва Всички Реки Да Може Да Се „Стопанисват”??
Защо всички организации – държавни и обществени, имащи отношение по този въпрос, да не изберат достатъчно реки, които да станат платени? В началото малко на брой, а ако се окаже далавера – после още. Но не задължително всички??? Отговорът, според мен, е следния:

При тази постановка реките ще се разделят на три вида:

4. Реки, стопанисвани от ловни дружинки. Коментираните промени в закона са само за тях. На тези реки обикновените риболовци няма да имат достъп. Ловците ще правят каквото си искат. Тези реки ще са огромният брой.
5. Тотално обезрибени реки със свободен достъп. Защо обезрибени ли? – Защото ще бъдат много малко, а само на тях ще могат да ходят браковците. Затова!
6. Платени реки, стопанисвани от баровци или фирми. Баровците - от примера на Naso - ще си ги държат само за тях. Фирмите /те ще са образували сдружения с нестопанска цел/ - ще пускат срещу заплащане!

Съвсем очевидно е – стопаните на платените реки – фирмите от №3 ще имат огромен интерес да се случат хипотезите под №1 и №2. При тези условия цените ще бъдат неконтролируеми, защото няма да има никакъв избор.

Понапред в темата казах, че шансовете са големи. Сега намаляха значително. Жалкото е, че това стана по много лош начин. Дано не се повтаря.

Иначе се радвам и благодаря на всички за коректния тон, защото съзнавам как можеше да сме се изклали досега.
Публикувай отговор

Обратно към “Клуб Балканка”