Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на болонезе
naRiba.com

Форум

6-ца - Shimano, Tica, Mitchell или ... ?
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
Re: 6-ца - Shimano, Tica, Mitchell или ... ?
Ако става въпрос за шимано, само от спийдмастера с биофибрите и нагоре стават иначе ниския клас за нищо не струва. Тиките са къде къде по-добри.Аз съшо имам тика и съм много доволен от здравина и комфорт при ловене.
Above us only sky
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Всичко е въпрос на финанси братле!
И аз тръгнах за BROWNING XITAN ULTRA BOLO , но в последния момент си купих три пъти по евтиния HYPERLOOP TE GT!
Няма как да сравняваме пръчки от различни ценови класове и да искаме да са уникално леки,здрави и да са "нашите" пръчки!
И аз тръгнах за BROWNING XITAN ULTRA BOLO , но в последния момент си купих три пъти по евтиния HYPERLOOP TE GT!
Няма как да сравняваме пръчки от различни ценови класове и да искаме да са уникално леки,здрави и да са "нашите" пръчки!
Всеки си има някакво мнение и то в значителна степен се определя от това колко дълбок му е джоба. Според мен важното е като ти се счупи въдица да не си посипваш главата с пепел, а ако не може да се ремонтира просто да си купиш нова и да продължиш да ходиш за риба.
- petko_dimitrov_81
- фен клуб-скобар
Аз имам COLMIC REGAL XS-250 , много е добра 6м е и е много добре балансирана и здрава въдица !!! Имам и Tica Virgo 5m , и тя е много здрава въдица
просто съм доволен от тези 2 марки !!! Даже лятото дърпах шараните с Виргото на един водоем !!! И нямах никакви проблеми изобщо !!!!
Но Тиката си е Тика
така мисля аз ?!?

- murphymet74
- ще става разбирач
Колега имаш Колмик или ти се иска? По горното е твое изказване в една др. тема.petko_dimitrov_81 написа:Много добър избор колега![]()
Браво
))))))) И аз искам 6-ца такава само 4е XS-250 , за сега ги дърпам с Тика Вирго 5-ца, но смятам ,4е 6-цата ще ми приляга много добре !!!
И аз съм решил да си взема болонеза на 6 метра,доста от мненията клонят към тиката.Аз си харесах едно шимано,но сега много се разколебах след исказванията за резервните части и че евтиното шимано не е добро.Аз харесвам и външния вид на въдицата,така че и това би наклонило доста везната.До тук съм пред дилемата хубава тика или Shimano Speedmaster BX TE 5 - 600GT на цена от 170 евро.То исках да си взема за 100 обаче, като се замисля че докато я ползвам или още като я взема ще се псувам ,защо не взех по-хубавата за още малко и да преливам от кеф още преди да съм я пуснал на вода.Казвайте още мнения и предложения
Мавер Лазер Стронг МХ145 е болонезето, колега. На 6м. е 200гр., СИК Фуджи водачи, нанолит и т.н. Ловя скобари от 2г. с нея и мога да кажа само– е такъв кеф нема. Та погледни я- Мавер имат намаление сега.
Жив свидетел съм,как горепосоченият мавър се раздели на три части при замятане...
Honda-CBR-919-FIRE BLADE
Пали гумите,не душата си!
BURN RUBBER NOT YOUR SOUL...!
Пали гумите,не душата си!
BURN RUBBER NOT YOUR SOUL...!
- калин кацаров
- сериозен играч
silvestar написа:И аз съм решил да си взема болонеза на 6 метра,доста от мненията клонят към тиката.Аз си харесах едно шимано,но сега много се разколебах след исказванията за резервните части и че евтиното шимано не е добро.Аз харесвам и външния вид на въдицата,така че и това би наклонило доста везната.До тук съм пред дилемата хубава тика или Shimano Speedmaster BX TE 5 - 600GT на цена от 170 евро.То исках да си взема за 100 обаче, като се замисля че докато я ползвам или още като я взема ще се псувам ,защо не взех по-хубавата за още малко и да преливам от кеф още преди да съм я пуснал на вода.Казвайте още мнения и предложения
колега отиваш в някои magazin където има от различни марки и взимаш няколко на 6м и така се ориентирваш, тук най различни мнения ще прочетеш, по света се произвеждат най-различни болонези , но много са еднотипни, основно има няколко фирми които болото им е едно от най-силните неща,болоте се търси при италианците, или дайва и шимано, преди години browning беше също сред водещите
trabucco energhia k2 примерно
Имам подобни колебания между няколко марки и модела болонезе на 6м. Имам вече на 5м. от не дотам реномирана марка и искам нещо на 6м в диапазона до 300лв +/-.
Обекти на риболов ще бъдат предимно р.Искър и р.Вит в долните течения, съответно кефал, морунаж, скобар, б.мряна, а през лятото понякога, едри каракуди и шаран.
Трябва ми боло с по-твърда акция, но да не е колец, няма да ловя единствено и само трофейни риби от горепосочените, но да мога да контролирам примерно една мряна около 2кг. в течението или някой шаран 1кг+ закачен недалеч от препядствие във водата.
Като за начало съм се спрял на тези въдици-
Colmic Regal XT 250 (пише в описанието, че става и за едри риби)
Colmic Glamour (струва ми се мощна въдица, има и видео с нея, но се опасявам да не е прекалено мощна, от силовите модели и водачите ми се струват на къси крачета)
Tica Advantge,Inspirat (Wonder-а вече е по-стар модел и се опасявам за напред с частите как ще е)
Shimano Technium TE5-6 (SpeedMaster вече ми идва в повечко цената като че ли, иначе Techniuma-а, ако не ме лъже окото има доста добра изработка)
Гледах и Trabucco Energhia, но няма никакви показатели за акция, пише че е твърда, а и малко снимков материал има, в каталога има три модела с това наименование, но всички са различни от тази в бг сайта.
Да уточня, че на живо мога да видя единствено някоя от тиките или при добър късмет Shimano Technium, което ми затваря кръга доста и се надявам, по-опитните тук да ме ориентират, как се държат горепосочените въдици. Приемам и други предложения.
Обекти на риболов ще бъдат предимно р.Искър и р.Вит в долните течения, съответно кефал, морунаж, скобар, б.мряна, а през лятото понякога, едри каракуди и шаран.
Трябва ми боло с по-твърда акция, но да не е колец, няма да ловя единствено и само трофейни риби от горепосочените, но да мога да контролирам примерно една мряна около 2кг. в течението или някой шаран 1кг+ закачен недалеч от препядствие във водата.
Като за начало съм се спрял на тези въдици-
Colmic Regal XT 250 (пише в описанието, че става и за едри риби)
Colmic Glamour (струва ми се мощна въдица, има и видео с нея, но се опасявам да не е прекалено мощна, от силовите модели и водачите ми се струват на къси крачета)
Tica Advantge,Inspirat (Wonder-а вече е по-стар модел и се опасявам за напред с частите как ще е)
Shimano Technium TE5-6 (SpeedMaster вече ми идва в повечко цената като че ли, иначе Techniuma-а, ако не ме лъже окото има доста добра изработка)
Гледах и Trabucco Energhia, но няма никакви показатели за акция, пише че е твърда, а и малко снимков материал има, в каталога има три модела с това наименование, но всички са различни от тази в бг сайта.
Да уточня, че на живо мога да видя единствено някоя от тиките или при добър късмет Shimano Technium, което ми затваря кръга доста и се надявам, по-опитните тук да ме ориентират, как се държат горепосочените въдици. Приемам и други предложения.
- murphymet74
- ще става разбирач
Разгледай и Тика Сигнал. Никак не е лоша и доста наши състезатели съм забелязал да ползват този модел.
http://shop.fishing-mania.com/viewrods_3.php?id=6805
http://shop.fishing-mania.com/viewrods_3.php?id=6805
- Paublo_Eskobar
- Модератор
За Shimano Technium TE5-6 знам,че е много здрава болонеза.Преди време я разглеждах и бих казал,че е идеална за мрените и шараните по реката.От изброените само за нея мога да кажа нещо.
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
-
- вече хвърля и на тежко
Колега твоята болонеза е Тика Арес акция 5-30гр. тегло 210 гр. В крайна сметка на болонезата се поставя макара и тя има аванс и с него се мори рибата.Болонезето не е директен телескоп за да се чудим дали може да извадим 100 гр. или 2 кг. без да се счупи пък и от всички изброени модели силно се съмнявам, че от висок бряг без кеп можеш да вдигнеш 1кг. риба без да счупиш въдицата.
Успех с избора.
Успех с избора.
До момента успях да видя на живо Shimano Technium te5 акция, Tica Inspirat и Wonder и така да се каже се триумя.
Направи ми впечатление, че Inspirat в ръката стои по-лек от Уондър-а, а и Inspirat първата секция при макародържача е с по-малък диаметър от Wonder.
Но едно е в магазина, друго е на вода, със закачена риба, надявам се притежателите на такива въдици да споделят мнение.
Колега sloncho съгласен съм за аванса, по този начин с 5м. боло 5-20гр. ги ловя и сега, просто искам още една по-дълга пръчката, която да има малко повече запас от здравина, сравнение с 5-та и при закачен едър екземпляр в бързея или близо до препятствие, с повод над 0.14 (най-често 0.14мм ползвам до 0.16, когато ситуацията го изисква) да мога да упражня контрол над рибата при нужда, защото горепосочените диаметри влакно си имат доста издръжливост и пръчката също си поема голяма част от товара при по-мазен аванс.
Търсенето продължава.
Направи ми впечатление, че Inspirat в ръката стои по-лек от Уондър-а, а и Inspirat първата секция при макародържача е с по-малък диаметър от Wonder.
Но едно е в магазина, друго е на вода, със закачена риба, надявам се притежателите на такива въдици да споделят мнение.
Колега sloncho съгласен съм за аванса, по този начин с 5м. боло 5-20гр. ги ловя и сега, просто искам още една по-дълга пръчката, която да има малко повече запас от здравина, сравнение с 5-та и при закачен едър екземпляр в бързея или близо до препятствие, с повод над 0.14 (най-често 0.14мм ползвам до 0.16, когато ситуацията го изисква) да мога да упражня контрол над рибата при нужда, защото горепосочените диаметри влакно си имат доста издръжливост и пръчката също си поема голяма част от товара при по-мазен аванс.
Търсенето продължава.
-
- кандидат преподавател
marto ,ако си видял мой пост някъде в този раздел,имам Уондър -страхотна пръчка е ,доказала се и с шарани и със скобари по 900г-1000 г в течение.Плюс това,има бързи резервни части за нея.Не знам с точност,но се надявам и за другите Тики да е така -иначе не се впрягай за такова болонезе с много скъпи макари.Важното е макарата да има широка шпула и средно добър аванс.Трета година на Уондъра се оправям суперски с "Браунинг Блек Меджик"с мачова шпула /не помня точно,ма беше 70-80 лева/,ползвам влакна на "Колмик Онда " и "Тубертини Горила" и нямам проблеми.Конкретно за пръчката-щом имаш чуденка,първо и задължително пробвай пръчката в магазина или пред него - на открито,за да усетиш в разпънато състояние как я усещаш,включително и като й праснеш макарата,дали ще можеш няколко часа да я държиш и размахваш с една ръка,защото риболова с болонезе не предполага бухване на пръчката на стойка,че и да се излягаш на брега