И пак на леда

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
Кърцата
фен клуб-скобар

И пак на леда

Мнение от Кърцата »

Тоя хубав лед тая година не е за изпускане. Кой знае кога природата пак ще ни даде такава зима. Може пък сега да се заредят няколко безледни такива.
Та в тоя ред на мисли - требе да се навакса. То какво наваксване, бой и е...не не се връщат, е казал народа и това важи с пълна сила и за риболова, но така е думата.
Нали требе с нещо да се оправдаваме пред жените...
Та както и да е, пак се отплеснах в философски излияния, а публиката иска за риби да чете. Само, че ще Ви разочаровам - тоя път РИБИ НЯМА, само пейзажи... шегичкаааа
ЗА цел избираме онзи, станал вече широкоизвестен язовир на юг от София и Перник и на север от Благоевград и Дупница :wink:
Бързаме да хванем сутрешното кълвило и затова се измъкваме от София почти по тъмно.
Този път пернишката чистота си е свършила работата или по-скоро не е валяло сняг и пътя е чист, тъй че бързо преодоляваме километрите до язовира.
А той ни посреща захлупен с тежка , млечнобяла мъгла, придвижването през която е почти като ходенето в добре запарена сауна, то и градусите са подобни, само дето при нас са с едно минусче отпреде :wink:
Някакси уцелваме водата. За това ни помага най-вече естествения наклон на релефа иначе можеше да се изтипосаме насред някой царевичак, с каквито изобилства около язовира, ма добре че къмто тях е все нанагорнище.
Нетърпеливи разпробиваме няколко дупки и започваме да клатим. Рибите естествено ги няма там , където беха преди няколко дни, та се налага да се поразкършим малко и да пробием още дупки.
Скоро ги намираме, но са слезнали още по надълбоко и са много плахи и едва взимат блесните.
Минаваме на най-малките и леки блесни и уцелваме ваксата. Рибите искат леко повдигане на блесната и задържане и тогава следва ударът, високо над дъното, по време на почивките в горно положение. Пропадането с леките блесни е дълго и тягосно, но важното е че рибите ги взимат.
Скоро Тео успява да се пребори с отличен костур:
Изображение

Боздуганчето ни дава надежди за добър риболов и започваме да клатим още по упорито. Рибите, които вземат, са обаче все от порядъка на 15-18 санта и скоро ми омръзват.
Решаваме да се разходим из язовира и да потърсим по-едри риби.
Мъглата вече се е вдигнала и спокойно можем да ходим без да ни е страх, че ще се изгубим в нея.
Изображение

Следваме пътеките по снега и разпробиваме на различни дълбочини, но от дупките излизат епизодични риби от споменатия по-горе размер.
Ма поне се наслаждаваме на тишината и хубавата природа, която не пропускам да понащракам:
Изображение

Изображение

Накрая стигаме до девствен участък, снега е чист и нищо не говори да е ловено в този участък. Набързо разпробивам една дупка и спускам блесната за проверка на дълбочината. Дълбоко е, 18-19 метра.
Впредвид на това , а и за да отсея дребосите, избирам най-тежката си и голяма блесна.
Първо пускане, припомпване и нещо едро натежава. За съжаление тройката се закача отдолу на леда и при отпускането за да се откачи от нея се откача и рибата.
Пускам отново, припомпване и един 20 сантиметров не издържа.
Свиркам на Тео, че съм ги набарал и започваме да ловим. За съжаление повече едри риби няма, отново влизаме в серия с 15-18 сантиметрови, но решаваме да половим. Обяд наближава , а от опит на този гьол знаем, че тогава риболова замира.
Постепенно в краката ни започват да се трупат риби:
Изображение
Тук обаче искат друга техника. Рибите взимат само от дъното, тактиката с горни почивки не дава никакъв резултат.
Половихме така около час, когато разреждащите се кълванета ни напомнят, че вече е обяд. Май трябва да се насочим към някое заведение с топла шкембе чорба и после да атакуваме друг гьол за вечерното кълване.
Бърза снимка с рибите:
Изображение

и се отправяме към колата. Пътем обаче виждаме друга група риболовци , които се оказват Калоян и Дачката, които снимат филм. Поздравяваме се и те ни поканват при тях да половим заедно. Отиде ни хубавото шкембе. :wink:
Отново вадим въдиците и следващите два часа преминават в шеги, закачки и епизодични риби. За да има равноправие, а и за да станат добри кадри, аз обръщам на мормишка, където кълванетата са моментални, но много от тях са ялови. Рибките чукват по веднъж и бягат и не мога да реагиам адекватно, впредвид на голямата дълбочина. Тя и разтегливоста на влакното забавят засечката ми, тъй че в ръцете отдалеч сигурно съм приличал на вятърна мелница, ама то ще се види на филма.
Получи се готин риболов, хванахме си по стотина рибета и утре пак отиваме д ги търсим... ама едрите :wink:
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: И пак на леда

Мнение от bobo_33333 »

E браво ,само така ,бой,бой и пак ,то и ние така,таа година мармалад :lol:
Изображение

Изображение

Както вика Бай Стан -смърт с кисело зеле :lol:
Аз там съм пораснал...
4ushi
новобранец
новобранец

Мнение от 4ushi »

:( хубаво колеги търсете едрите костури и утре пак вървете като искате , но не мислите ли че сте прекалили с вземането на рибите? Пускайте поне по дребните като не ви харесват.Нищо лично, но после ревем, че няма риба, а като ни се отдаде възможност ловим и взимаме по 6-7 кг риба от всякакъв размер, а както знаем костура специално расте бавно. Към твърдението си прибавям, че освен нас риба ловят и бракониерите и нека да не се превръщаме и ние в такива, все пак това е спорт и нищо не ни пречи да връщаме по голямата част от улова и да задържаме толкова колко наистина ни е необходимо - 2кг максимум 3 кг ,другото е чиста лакомия за да си напълним фризерите.Дано не съм засегнал някой , но такава е истината.
etiketa2000
новобранец
новобранец

Мнение от etiketa2000 »

Чудесен риболов сте си спретнали :smt023 :smt023 :smt023
Аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от bkd »

Браво Кърцони за излета ,но мисля че разумното решение е да сте си отишли на по шкембе :idea: Нищо лично ,но тоз ти ми отворко Калоян го подминавам като пътен знак...,аре да не спамя :twisted:
ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

4ushi написа::( хубаво колеги търсете едрите костури и утре пак вървете като искате , но не мислите ли че сте прекалили с вземането на рибите? Пускайте поне по дребните като не ви харесват.Нищо лично, но после ревем, че няма риба, а като ни се отдаде възможност ловим и взимаме по 6-7 кг риба от всякакъв размер, а както знаем костура специално расте бавно. Към твърдението си прибавям, че освен нас риба ловят и бракониерите и нека да не се превръщаме и ние в такива, все пак това е спорт и нищо не ни пречи да връщаме по голямата част от улова и да задържаме толкова колко наистина ни е необходимо - 2кг максимум 3 кг ,другото е чиста лакомия за да си напълним фризерите.Дано не съм засегнал някой , но такава е истината.
а както знаем костура специално расте бавно
Нищо не знаеш.
Кога стана калайджия,кога ти почерня гъза...
За 3 то мнение,се изказа доста неподготвен. :lol:
Расте бавно или си остава дребен ,когато е в много за водоема,като количество.
Става плевел,щото е унищожил всичко и нема с ко да се рани да порасне...
Аз там съм пораснал...
todoroshko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от todoroshko »

4ushi написа::( хубаво колеги търсете едрите костури и утре пак вървете като искате , но не мислите ли че сте прекалили с вземането на рибите? Пускайте поне по дребните като не ви харесват.Нищо лично, но после ревем, че няма риба, а като ни се отдаде възможност ловим и взимаме по 6-7 кг риба от всякакъв размер, а както знаем костура специално расте бавно. Към твърдението си прибавям, че освен нас риба ловят и бракониерите и нека да не се превръщаме и ние в такива, все пак това е спорт и нищо не ни пречи да връщаме по голямата част от улова и да задържаме толкова колко наистина ни е необходимо - 2кг максимум 3 кг ,другото е чиста лакомия за да си напълним фризерите.Дано не съм засегнал някой , но такава е истината.

Чушка,колегата бобо-33333 правилно ти го каза.Пък и точно ти ли се намери да държиш сметка на човеко,дето дава мило и драго за рибата в БГ.
Браво Кърца. :prayer: :prayer: :prayer:
Аватар
tsvetkoff
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от tsvetkoff »

Кърца,брат .......... да не забравиш следващия път да щракнеш и едно фото с кантарчето ...... че тия месарски снимки с толкоз риба ...... ще те разпънат.
А за мен си най-големия ......... респект :prayer: :prayer: :prayer:
Аватар
jean11
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от jean11 »

Майсторът си е майстор,спор няма.Ама познавайки добре форума се смях много, четейки мнението на Чушито :lol: .Не за друго,а защото знаех какво го чака.Ма той човекот не знае,кой е тук патрон и кой не е,та затова си позволил милият да дава съвет :supz: Не го изяждайте!!!
Дърпай и не му отпускай!
Аватар
indalo
фен клуб-скобар

Мнение от indalo »

А да те у бракониеро един. Как можа да изловиш сите костури, виж ме мене преднио ден фанах само 6. :D
Кърца, бате, кажи кой риболов не го разбираш. Маниак си на сите пости. Шапка ти свалям. :drinkers:
Чудя се луд ли съм или не съм.
Не мога да спя преди риболов и това си е........
http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Ivan Zagorski
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Ivan Zagorski »

И пак - Браво за хубавия риболов! :smt038
Аватар
stefanotis
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от stefanotis »

Браво Кърцони, страхотен репортаж !
Просто сте ги Разбили

Изображение
Големите Рибари сме известни с достойнството си, а достойнството изключва хвалбата.
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

Това е друга работа,не на Кръцата :lol:
Аз там съм пораснал...
Аватар
Trueplayer
новобранец
новобранец

Мнение от Trueplayer »

Браво на Кърцата&Co. ;)
Те(рибите),както и други животински видове,са неразделна част от природната среда на човека и неговото отношение към тях е израз на степента на културното му равнище.
4ushi
новобранец
новобранец

Мнение от 4ushi »

"(2) (Доп. - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) След еднодневен риболовен излет риболовците могат да запазват за себе си до 2 кг пъстървови риби, но не повече от 8 бройки, или до 3 кг от всички останали видове риби, с изключение на единичен екземпляр с по-голямо тегло. В случаите на улов на жаби и раци могат да задържат до 50 екземпляра"

За кое се изказах неподготвен колега като във поста ви пише 100-тина рибета , а горе в закона пише до 3 кг риба ? Моите уважения. Имах предвид за костура под, това че расте бавно поне в България.Костурът както и вие знаете достига до 3 кг,
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0% ... 1%D0%B0%29
но такива екземпляри у нас може и да няма.Тук рядко се срещат и по 1кг. Няма да продължавам този спор, а кога ми е почернял задника от калайдисване :lol: не зависи от броя на мненията във форума .По старо българско правило всеки гледа колко мнения си направил и тогава ти дава оценка.Благодаря за вниманието и както казах няма да продължавам спора за този улов .Майстори сте спор няма и не само вие давате мило и драго за водоемите като цяло.
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”