Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Zagrey
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Има ли гъбари?

Мнение от Zagrey »

Здравейте колеги, обичам да ходя за гъби , може би повече заради самата разходка в природата, но и удоволствието да намериш гъби между другото си е несравнимо...
Познавам само 3-4 вида и тях си събирам когато имам възможност, основно това става през есента. Интересно ми е кои са първите пролетни гъби които събирате? Поради голямата суша миналата година мерака ми за гъби се е покачил неимоверно..
gygytka21
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gygytka21 »

Zagrey, върни се на 65стр. в темата и чети следващите няколко страници.Ще ти бъде интересно и ще намериш отговор на въпроса си.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Zagrey написа:Здравейте колеги, обичам да ходя за гъби , може би повече заради самата разходка в природата, но и удоволствието да намериш гъби между другото си е несравнимо...
Познавам само 3-4 вида и тях си събирам когато имам възможност, основно това става през есента. Интересно ми е кои са първите пролетни гъби които събирате? Поради голямата суша миналата година мерака ми за гъби се е покачил неимоверно..
Зависи в кой край на България си .
Смръчкула е първата гъба. Излиза дори в снега.
Ако броим и странните (тези дето не ги събират всички) - то тогава се брои и диплянката. Тя обаче се консумира ЕДИНСТВЕНО след обработка да и излезне отровата - или изваряване в няколко води или изсушаване. ВНИМАНИЕ !!!
Другата "първа" е вид тополовка, но расте НЕ по пъновете, а под листата на тополите. ......... ..... Окапалите миналогодишни листа - под тях . Още се нарича "ПОДЛИСТНИК".
Zagrey
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Zagrey »

Благодаря за отговорите и съветите на колегите..
bgbul това което си писал за Диплянката ме отказа от нея а и само по сравнения от снимки трудно ще взема нещо което не познавам.
Гъби досега съм брал около София, предимно-Люлин, Витоша и южните склонове на Стара планина. Смръчкула не съм срещал, може би защото съм ходил повече есенно време а и не зная дали се намира по нашият район.
Доста информация получих от форума да се надяваме и на практика да има какво да се научи..
alenov77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alenov77 »

Миналата година тук по лозенска планина беше голяма суша и гъби почти нямаше тази година преваля доста сняг и се очаква годината да бъде дъждовна да се надяваме и плодородна от гледна точка на гъбите разбира се благодаря на бгбул за цялостната информация .Тази година мисля лятото да замина на гъбобер в някоя северна страна -Норвегия.Швеция.или Финландия някой може ли да сподели някаква полезна информация за там.
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iph »

@alenov77,
в скандинавските страни виреят ли гъби ?
alenov77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alenov77 »

Руснаците казват че ходят натам по Финландия по специално Лапландия и от части Норвегия има манатарка на руски -(белый гриб) и пачи крак -(лисичка) обаче изкупувната цена на манатарката за миналата година е била много ниска едва 5 евро а за пачия крак висока 11 евро а тука при нас е обратно . Последните години цената на пачия крак падна драстично на цени от порядъка на 2-3 лв .
Ако бгбул знае нещо по конкретно нека да изкаже някакво мнение по въпроса по-специално за манатарката и за пачия крак.Поне в момента като няма гъби можем да дискутираме на тема Гъби.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Бях в Естония северната част. До Финландия си има ферибот на всеки час - 40 км по вода.
Там месните споделиха, че събират много видове гъби, вкл. манатарка и пачи крак. Големи количества. За жалост аз не бях в сезона, но все пак видях "белите нощи". Гъби не видях, а доста гледах.
Та - щом в Естония има много гъби, значи и във Финландия ще има. Разликата е малка - 40 км, както казах.
Цените - година с година не си приличат. Няма как да предвидиш тазгодишните.
Обикновено на пункт цена на манатарка около 12 лева е нормално.
Нагоре - сезона е слаб. Надолу - има много гъби.Това за иглолистната манатарка.
Инцидентно отклонения може да има в двойни граници , но за ден-два докато се изпълни "спешната" поръчка.
За пачи крак цената 6-8 лева е нормалната за широколистен . Иглолистен пк плюс 2 лв .
Цената нагоре - малко гъби голямо търсене. Надолу - много гъби и червейчета в гъбите.
Това са цени на пункт. Цените в базите са с 3-5 лева нагоре. (само за брокери, а не за гъбарите)
Сравняване с цените в чужбина няма как да се направи - транспорт, такси и др. разходи не са малко.
Тази година цената ще се пробват да е по-ниска, заради многото безработни и тръгнали за гъби.
Както всяка година. Стартират с висока цена (но няма количества), прилъгват хората да тръгнат за гъби. И лека полека количеството нараства, а цената спада до посочените по-горе.
Поздрави на всички оцелели след тази зима.
Аватар
qno_zloo
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от qno_zloo »

Някой скоро да е срещал халюциогенки.
..с други боклуци освен Шимано, не ловя;)

Изображение
gygytka21
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gygytka21 »

Диворастящи гъби в скандинавските страни има в изобилие през август и септември, но е категорично забранено да се търгува с тях.Берат се само за лична консумация.Там си хапват масово гъба Кантарела, за която казват, че няма отровен двойник.Малко по на юг-в Литва, в училищата изучаването на диворастящите гъби е задължителен предмет в училище.
alenov77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alenov77 »

Е мерси много за полезната и цялостна информация специално благодаря на бг бул за споделената информация .Що се отнася за скандинавските страни бих подчертал че всяка страна се отличава коренно от друга някъде има в повече гъби някъде по малко но както каза бг бул безработицата в последно време кара много повече хора да ''Хващат гората ''както се казва та и аз се реших тази година да се пробвам във Финландия по специално Лапландия през сезона разбира се а той почва след 15 юли - 15 септември та тази година със сигурност ще ходя там като се прибера ще направя пълен анализ и разбор на тема -Бране на диви ягоди и диворастящи гъби във Финландия.
Що се отнася за България чакам с нетърпение първите диворастящи гъби а това са 1.Смръчкулата.2 Майската гъба. Бг бул беше коментирал в по нагоре написана статия че смръчкулата се появява под снега ще ми е интересно първите Смръчки кога и къде ще се появят може би в края на март или в началото на април.Засега е това от мен поздрави на всички запалени гъбари.и Успех на всички.
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

Успех и на теб!
И да напишеш задължително, като отидеш до Финландия!
Да не забравиш :D ?
Щото до тогава има много време и може да забравим тези постове!
chema154
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от chema154 »

qno_zloo написа:Някой скоро да е срещал халюциогенки.
одавна ги няма ще трябва да изчакаш до есента иначе ако си назор може да си поръчаш по интернет :shock:
заимало са е едно немане
hristiqna
новобранец
новобранец

Мнение от hristiqna »

някой има ли представа на какви цени са се изкопували сушените манатарки в италия през 2011гл?
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Дори и някой да каже точна цена - НЕ вярвай. Никой няма да сподели цената (реалната).
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”