Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Цикада - първата ми, но не и последна
Модератор: emo vasilev
Re: Цикада - първата ми, но не и последна
Благодаря за клипчетата на Vankata 81. Интересно ми е колко се получава като тегло цикадата от лъжицата. Не жярвам да е сребърна, ама като си помисля, че навремето сребърните им лъжици струваха около 10 - 12 рубли за 6 броя лъжици, няма да се очудя ако е сребърна. А и от клипа, ако не се лъжа, триъгълниците са сечени със секач, та може и сребърна да е.
Омаха, много си раздалечил отворите за водене на цикадата един от друг. Отделно и това, което ти написах преди този пост.
Поздрави на всички.
Омаха, много си раздалечил отворите за водене на цикадата един от друг. Отделно и това, което ти написах преди този пост.
Поздрави на всички.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Ето малко развитие по моите проекти ...
Най-напред изрязах от стар диск, по вече направения шаблон цикадата. След което, оформих дупките на точното им местоположение плюс още няколко ...

Смятам на голямата дупка, която е на опашката, да закача може би някакво вирбелче и да сложа листо от блесна, но това зависи от играта, която ще направи първоначално. Ако играе добре, ще си я оставя така. Ако пък ли не ... слагам листото да се върти и така ...
След няколко часово мъчене от страна на баланса, реших да продължа със сверична форма на оловото. Получи се това ...

Разрязах съчмата, която не знам колко грама е почти на две. Оставих я да се държи на съвсем малко, след което я балансирах спрямо тялото и дупката. Гледах от картинките на колегата jagger1, като да си призная не ми беше съвсем ясно, точно какво трябва да направя, но се опитах да доближа най-близко до неговото.
След това я залепих с двукомпонентно лепило, което закупих от левчето за 2.80лв.
Получи се това ..

Мисля на първо време в дупките, които се намират до куките, да сложа червена прежда.
Ето и в ръката как изглежда..

Приемам всякакви напътствия и критики...
Поздрави Любо!
Най-напред изрязах от стар диск, по вече направения шаблон цикадата. След което, оформих дупките на точното им местоположение плюс още няколко ...

Смятам на голямата дупка, която е на опашката, да закача може би някакво вирбелче и да сложа листо от блесна, но това зависи от играта, която ще направи първоначално. Ако играе добре, ще си я оставя така. Ако пък ли не ... слагам листото да се върти и така ...
След няколко часово мъчене от страна на баланса, реших да продължа със сверична форма на оловото. Получи се това ...

Разрязах съчмата, която не знам колко грама е почти на две. Оставих я да се държи на съвсем малко, след което я балансирах спрямо тялото и дупката. Гледах от картинките на колегата jagger1, като да си призная не ми беше съвсем ясно, точно какво трябва да направя, но се опитах да доближа най-близко до неговото.
След това я залепих с двукомпонентно лепило, което закупих от левчето за 2.80лв.
Получи се това ..

Мисля на първо време в дупките, които се намират до куките, да сложа червена прежда.
Ето и в ръката как изглежда..

Приемам всякакви напътствия и критики...
Поздрави Любо!
- batlar
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
добре изглежда
ся и удари една хубава боя и дано ти лови големи риби
ся и удари една хубава боя и дано ти лови големи риби

batlar,
Благодаря!
Благодаря!
И аз мисля, че се е получило добре, но най-точно ти можеш да кажеш.
Иначе, ще се опитам да доизясня за баланса, както аз го правя:
След като си избрал сачмата и си направил процепа в нея, като си оставил малко материал, преди да се раздели сачмата, за да може двете половинки да са съединени с нещо като мостче, слагаш тялото на цикадата (ламаринката) в процепа на сачмата. После нанизваш цикадата на една игла в първия отвор за водене на цикадата (в случая, при теб е само един и той ще ти бъде първия - най-предния от трите отвора за водене). Спрямо този отвор правиш баланса на цикадата така, че цикадата, както е закачена свободно на иглата, трябва да заеме хоризонтална позиция. Как да направиш регулировката, ако цикадата е наклонена? Ами започваш да местиш напред-назад сачмата, като леко я притиснеш с пръсти, за да се задържи на ламаринката и следиш при коя позиция на сачмата, цикадата застава свободно в хоризонтално положение. След като уточниш позицията на сачмата върху ламаринката, внимателно отбелязваш позицията й върху ламаринката (без да се размести). Аз го правя, като с една игла очертавам около сачмата внимателно. След това пробиваш ако искаш и другите два отвора за водене зад първия (с който си балансирал). Може и предварително да си ги пробил, но винаги балансираш по първия - хоризонтално да застане цикадата. После сваляш сачмата, мажеш в процепа с епоксидната смола, мажеш леко и ламаринката, като внимаваш смолата да остава в рамките на маркировката и после вкарваш ламаринката в процепа на сачмата, като я донаместваш на отбелязаната позиция.
Притискаш внимателно с пръсти, за да се притисне оловото към тялото на цикадата (ламаринката) и оставяш да се втвърди смолата. Работи се внимателно. Ако излезе повече смола около габарита на сачмата, обираш внимателно с една клечка за зъби излишното и пак внимаваш да не се размести, докато не се е втвърдила. Това е.
Поздрави.
Иначе, ще се опитам да доизясня за баланса, както аз го правя:
След като си избрал сачмата и си направил процепа в нея, като си оставил малко материал, преди да се раздели сачмата, за да може двете половинки да са съединени с нещо като мостче, слагаш тялото на цикадата (ламаринката) в процепа на сачмата. После нанизваш цикадата на една игла в първия отвор за водене на цикадата (в случая, при теб е само един и той ще ти бъде първия - най-предния от трите отвора за водене). Спрямо този отвор правиш баланса на цикадата така, че цикадата, както е закачена свободно на иглата, трябва да заеме хоризонтална позиция. Как да направиш регулировката, ако цикадата е наклонена? Ами започваш да местиш напред-назад сачмата, като леко я притиснеш с пръсти, за да се задържи на ламаринката и следиш при коя позиция на сачмата, цикадата застава свободно в хоризонтално положение. След като уточниш позицията на сачмата върху ламаринката, внимателно отбелязваш позицията й върху ламаринката (без да се размести). Аз го правя, като с една игла очертавам около сачмата внимателно. След това пробиваш ако искаш и другите два отвора за водене зад първия (с който си балансирал). Може и предварително да си ги пробил, но винаги балансираш по първия - хоризонтално да застане цикадата. После сваляш сачмата, мажеш в процепа с епоксидната смола, мажеш леко и ламаринката, като внимаваш смолата да остава в рамките на маркировката и после вкарваш ламаринката в процепа на сачмата, като я донаместваш на отбелязаната позиция.
Притискаш внимателно с пръсти, за да се притисне оловото към тялото на цикадата (ламаринката) и оставяш да се втвърди смолата. Работи се внимателно. Ако излезе повече смола около габарита на сачмата, обираш внимателно с една клечка за зъби излишното и пак внимаваш да не се размести, докато не се е втвърдила. Това е.
Поздрави.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Благодаря! Точно това бяха и моите стъпки, но очертавах с перманентен тънкописец за дискове. Така по-ясно си личи. Дупките ги бях направил по чертеж от интернет и за това те бяха първи. Вместо смола, ползвах лепило, което се твърди, че е течна стомана, но едва ли е така. Важно е, че стана здраво! Сега следва да закача тройките, като преди това се чудя дали да я боядисвам или да я оставя така лъскава. Елементите, които ползвам не корозират и няма нужда от лак.
Поздрави!
Поздрави!
- майсторчето страхил
- сериозен играч
Не слагай такива истории,ще развалиш играта.Ако на куките или някъде по примамката се закачи водорасло в 90% от случаите ,играта спира.да сложа червена прежда.
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

Това не го знаех, а и не се сетих!майсторчето страхил написа:Не слагай такива истории,ще развалиш играта.Ако на куките или някъде по примамката се закачи водорасло в 90% от случаите ,играта спира.да сложа червена прежда.
Благодаря!
Поздрави!
Страхиле, не си много прав. Зависи колко ще се сложи. Ако се сложи едно-две кончета (къси около 1 см.), няма проблем. Може директно на куката да се изработи и изкуствена муха или да се върже кончето. Може и мънисто да се сложи. Въпрос на личен избор. За водорасло си прав, ама колко голямо е водораслото, колко конче ще се сложи? То всичко в живота трябва да е с мярка
. Ако е някоя голяма мартеница, естествено, че ще се развали играта, но от едно-две къси кончета или перца, или оцветена козинка, няма да има проблем. След някой и друг ден ще покажа такава цикадка. В момента чакам да се втвърди епоксидната смола. После малко боя и - куките с мухите. След 2-3 дни ще ги има на снимка.
Ако я оставиш така, (на метал), поизчисти следите от шкуренето и най-добре я полирай. Не, че рибата много ще се заглежда. Но си мисля, че е добре малко да се излъска.
Поздрави на всички.

Ако я оставиш така, (на метал), поизчисти следите от шкуренето и най-добре я полирай. Не, че рибата много ще се заглежда. Но си мисля, че е добре малко да се излъска.
Поздрави на всички.
- Поморийския
- ще става разбирач
Чета и .....Вие сте големи таланти .Браво успехи
- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
Малко по малко и мен успяхте да ме зарибите.Мисля,че като остана малко по-свободен,непременно ще се пробвам с някоя цикада.

Хайде Вуйчо Ваньо, чакаме творчески подвизи. Давай.
= = = = = =
След кратко затишие, да пусна няколко снимки на новите три цикадки. Използвах три различни материала: неръждавейка, федербронз и федермесинг. Случайно ги намерих из кутийките ми. Федербронзът е с дебелина 0.5 мм, а другите два - федермесинга и неръждавейката са с дебелина 0.6 мм.
Ет го и използваният шаблон за тялото: шаблонът е в мащаб 1:1 и който иска, може да си го разпечата директно от снимката. Голямото бяло кръгче е позицията и контурът на оригиналната цилиндрична тежест - по оригиналната цикада. Отворите за куките и за водене на цикадата са за бургия 1.5 мм:

Този път използвах овални оливетки, разцепени по средата до централния отвор. След залепване се получи това (горе в ляво - от федербронз, горе в дясно - от федермесинг, долу - от неръждавейка):

Ето ги и след балансиране:
1. на първи отвор (от федербронз)
2. на втори отвор (от федермесинг)
3. На трети отвор (от неръждавейка)
За уточнение: за да не правя снимки на всяка една цикада, балансирана на всеки един от трите отвора, показвам на снимката трите цикади, като всяка една е на различен отвор. На всеки един от отворите (1, 2, 3-ти), всяка една цикада заема показаната от снимката позиция за съответния отвор.
Балансирането:

Мислех да ги боядисвам днес, за да ги покажа в завършен вид с куките, но малко ще почакат. Допълнително ще пусна снимка в завършен вид.
Поздрави на всички.
= = = = = =
След кратко затишие, да пусна няколко снимки на новите три цикадки. Използвах три различни материала: неръждавейка, федербронз и федермесинг. Случайно ги намерих из кутийките ми. Федербронзът е с дебелина 0.5 мм, а другите два - федермесинга и неръждавейката са с дебелина 0.6 мм.
Ет го и използваният шаблон за тялото: шаблонът е в мащаб 1:1 и който иска, може да си го разпечата директно от снимката. Голямото бяло кръгче е позицията и контурът на оригиналната цилиндрична тежест - по оригиналната цикада. Отворите за куките и за водене на цикадата са за бургия 1.5 мм:

Този път използвах овални оливетки, разцепени по средата до централния отвор. След залепване се получи това (горе в ляво - от федербронз, горе в дясно - от федермесинг, долу - от неръждавейка):
Ето ги и след балансиране:
1. на първи отвор (от федербронз)
2. на втори отвор (от федермесинг)
3. На трети отвор (от неръждавейка)
За уточнение: за да не правя снимки на всяка една цикада, балансирана на всеки един от трите отвора, показвам на снимката трите цикади, като всяка една е на различен отвор. На всеки един от отворите (1, 2, 3-ти), всяка една цикада заема показаната от снимката позиция за съответния отвор.
Балансирането:
Мислех да ги боядисвам днес, за да ги покажа в завършен вид с куките, но малко ще почакат. Допълнително ще пусна снимка в завършен вид.
Поздрави на всички.
- P-etkan
- ще става разбирач

Как се държи примамката във водата...мяташ, приводнява се и ако не започнеш веднага да обираш, тя започва да потъва

...та това от мен.

Иначе поздравления за прототипа

Направих проби и с обърната напред дебела част на оливетката и с варианта от снимките. В това състояние, както са монтирани, играта е перфектна. На пропадане, цикадата потъва под наклон надолу, а при придърпване, опашката си остава вирната нагоре, та няма проблем. Формата е перфектна (поне за мен). Това е една от най-добрите цикади на пазара в момента (и по мнение на други колеги) и по тази причина й отделям толкова време. А това, че по-дебелата част е отзад, се компенсира с това, че цялата тежест съм я изнесъл по-напред, или ако условно рзделиш цикадата на 3 равни части, утежнението е в предната 1/3 част (гледай балансът на 1-ви отвор). Опашната част, тялото и куката балансират предната (главата). Ако забелязваш, цикадите са само със задна кука. Очарован съм oт играта им. Освен това, ако погледнеш цикадата отгоре, прилича на попова лъжичка - идеална имитация. Трябваше да пусна и една такава снимка. А бе, за мен са идеални. Това е конфигурацията окончателно. Следва размножаване и различни цветови комбинации.
Поздрави.
п.п.: Ако се загледаш в предната цикада, която пуснах преди (с коничната оливетка), играта й е в пъти по-зле от сегашните три цикади с овалната оливетка. Освен това, разликата в удебелената част на оливетката (овалната) и утънената й част е незначителна, но това се оказа разковничето за добрата игра. Обърната обратно (овалната оливетка), играта на цикадите се влошава при една и съща позиция на монтаж. Явно десетите от грамажа си казват своето при балансирането.
Поздрави.
п.п.: Ако се загледаш в предната цикада, която пуснах преди (с коничната оливетка), играта й е в пъти по-зле от сегашните три цикади с овалната оливетка. Освен това, разликата в удебелената част на оливетката (овалната) и утънената й част е незначителна, но това се оказа разковничето за добрата игра. Обърната обратно (овалната оливетка), играта на цикадите се влошава при една и съща позиция на монтаж. Явно десетите от грамажа си казват своето при балансирането.
Последно промяна от jagger1 на Вто Фев 28, 2012 11:50 pm, променено общо 1 път.