Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com
Форум
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
Маломерни уклейки
Маломерни уклейки
Според актуалните разпоредби на ИАРА, маломерни се водят уклейките под 15 см?! Каква ли е обосновката им за вдигането на границата от 12 на 15 см? ( Също и за речният костур, след като е плевелна и вредна риба, защо за маломерни се считат костурчeтата под 12 см?)...
Re: Маломерни уклейки
За костура нормата си е ОК. В природата няма вредна риба(изкл. слънчевките, но и те стават за храна на хищника)А за уклея определено е престараване 
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
Да вярно е, че нормата относно размерите на костурите не е проблем.
-
xt33m33
- ще става разбирач

То и с черната мряна е така... аз лично рядко хващам рибоци над 17 см... Не съм случвал да ловя предимно такива... 
да прата някой от ИАРА да хване оклей 20 санта и ше го черпа с удоволствие 

- Mr.Barry
- ще става разбирач

Колеги и аз не съм много съгласен със закона, но ....
Все пак замислете се колко щибани бракониери има по водоемите и реките, които тарашат уклея независимо от размера! Все пак уклея е на пръв поглем малка рибка и никой не се замисля дали е в нормата или не -> всеки граби и заминава за биричката.... Ако говорим за някоя по-големичка рибка вече повечето сигурно се замислят
Все пак замислете се колко щибани бракониери има по водоемите и реките, които тарашат уклея независимо от размера! Все пак уклея е на пръв поглем малка рибка и никой не се замисля дали е в нормата или не -> всеки граби и заминава за биричката.... Ако говорим за някоя по-големичка рибка вече повечето сигурно се замислят
Хахах,радвайте се че все още има и уклей...
ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
-
гуслар
- ще става разбирач

Ако някой от тия, дето творят законите,и определят допустимите размери на рибите ,са ловили някога уклей с въдица,щяха да знаят че в повечето водоеми в България,уклеят не достига повече от 12-15 см.Пак ние ще си патим ,и всичко ще се стовари върху нашите глави.За бандитите размери няма,няма и забранителен период.Те си ловят по всяко време ,и най често маломерни риби.Търговията с маломерна риба по магазините процъвтява,и на никой не му пука.Постоянно попадам на филе от маломерни шаран и каракуда,и дребни сулки ,и щуки.Няма де се оправим никога !
И падащата звезда е била изгряваща .
-
xt33m33
- ще става разбирач

Абе не съм ихтиолог ,ама по спомени помня да съм чел за УКЛЕЙ и УКЛЕЙКА ... та не съм сигурен аджеба ние кое от двете ловим... и дали малките уклеи не са просто различен вид от големите... Тук лятото на Янтра в Габрово , като ги сбараш къде са вървят гол за гол и то все големи- от 15 до 25 см уклеяци... дърпат се кат кефали
... Голям кеф е ,ама признавам ,че са малко местата с големи уклеи,а камо ли и чести 
те не да са ловили уклеи те сигорно наживо не са го виждали какво очакваме политиците от хората не се интерсуват камоли за рибите да се заинтересуват в тунджа най често ловените уклеи са около 10см ако трябва да спазвам закона на година трябва да съм с 6-7 уклея
-
INCUBUS
- кандидат преподавател

Драги колеги,всичко,което сте написали за уклеите и речния костур,е абсолютно вярно.Нито са ценни риби,нито са на изчезване-напротив,има водоеми в родината,където се размножават до невероятни количества и се израждат-издребняват в размера.Тогава,всички се питаме за чий са тези размери в приложението към закона и какви точно цели за постигане са заложени с определянето им?Едва ли има депутат,който може да отговори нещо смислено по тези въпроси.А само депутатите могат да променят тези неща,и то ако формират мнозинство.Както в правната комисия,така и после в залата.Поради цялата тази хава,пак се връщаме на много древния принцип за необходимостта от абсолютно спазване на закона независимо от качествата му .Още римляните са казали : "Лош закон,но закон!".Разбира се,всеки гражданин -любител-риболовец е свободен да избира да спазва или да не спазва точно този закон в тази му част.Евентуалният риск е възможен акт,последващо НП и ако влезе в сила - глоба.Зрели хора сме,нека всеки сам си преценява. 
-
lazo65
- научил се да хвърля

Според мен големината на уклея, а и на всяка друга риба зависи от водоема. Преди много години на Мещица с един колега ги "скъсахме" , но по голям от цигара нямаше. На плувка, на булдо, на близо, на далеч - все тая. Същото съм забелязъл и при черната мряна. Високо в планината на дълбок вир издълбан в скалата всичките мренки бяха отгоре черни като катран и все един калибър-10-12см. Не мисля, че са пораснали от тогава.Вече не съм ходил да проверя. "Грехота" е да се взима тази красива риба.
-
hristo_dimitrov
- новобранец

Да, и според мен зависи и от водоема. Конкретен пример - на гьола на затвора на Казичене има доста уклей, вижда се чак. Но е с размер 4-5 пръста, много рядко някой по-голям. На 30 метра е гьолът на ски влека на Казичене. Там уклеите са чувствително по-едри, често излизат и "мерни" по новите разпоредби. Факт е, че локвата на затвора е много по-гола - само вода, тук-там нещо като естествено укритие или място за мръстене. А локвата с влека е с доста по-разчупена брегова линия, има заливчета, шавар... Аз да съм една риба - там ще седя. Поздрави и наслука, колеги!
- ninastefanina
- сериозен играч

Уклей в нормата съм виждала само на Огняново.
I Fish, Because The Voices In My Head Tell Me To...
"Колкото повече глупости правя,толкова по-популярен ставам"
"Колкото повече глупости правя,толкова по-популярен ставам"
-
INCUBUS
- кандидат преподавател

Аз съм виждал на доста места и даже съм хващал по две-три кила мерни и доста над нормата уклеи -така,на първо четене се сещам за известните ви язовири "Въча" и "Кърджали" /имам пред вид уклеи с дължина 18-22 см /,както и по-малко но пак така едри на един по-неизвестен язовир в Кърджалийска област,но пак застъпвам позицията,че минимум от 15 см е доста завишен.За костурите просто не би трябвало да има минимален размер.Няма да е прецедент-в закона няма такъв за бабушките,те изобщо не са споменати в списъка,а се размножават с ужасяваща бързина в стотици малки и големи водоеми.При това положение,можоем ли да говорим за принципно и обективно решаване на въпроса с минималните размери ?А за черната мряна - това ми е болна тема,щото тук в планината има много черна мряна,по-интересно и по-трудно се лови от пъстървата,а за мен и като вкусови качества е по-ценна от балканката.