Цикада - първата ми, но не и последна

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Цикада - първата ми, но не и последна

Мнение от P-etkan »

:smt035 :smt023 дано си им намерил чалъма и имаш добри риби на тях :drinkers:
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Благодаря Петкане.

Честита Баба Марта на всички. Да е румена, засмяна, здраве и късмет за всички. Да не подминавате рибките, ей. На всяка рибка през март месец - мартеница :lol: .

Ето и крайния ми продукт в завършен вид на последните цикади (включително и на тази, с коничната оливетка). Едната цикада я оставих в цвят "натюр". Да има и такава. А бе трябва да поработя върху бояджийските си умения още, ама поне малко ги докарах на цвят и шарения :lol: .

Изображение

Последни параметри:

1. Номер 1 (най-горната на снимката - с коничната оливетка):
Тегло: 3.18 грама.
Дължина: 3.4 см.
Цвят: Костуроубиец ( :lol: )
Игра: Добра

2. Номер 2 ( втората на снимката):
Тегло: 2.81 грама.
Игра: Много добра

3. Номер 3 (третата - с мухата):
Тегло: 2.91 грама.

4. Номер 4 (цвят - неръждавейка):
Тегло: 3.02 грама.
Цвят: Неръждавейка

Следват директни проби на водоема и поне малко късмет. :D
Поздрави на всички.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
niki23
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от niki23 »

колега каква ламарина копуваш
в смисъл нещо което се продава в жлезариите ли
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Не. Ламаринките ги имам от десетилетия. Парчетийки, които и аз нямам представа, откъде са ми останали. Аз не изхвърлям нищо :D . Та се поразрових из кутиите ми с отпадъчета и ги открих. Федермесинг и федербронз можеш да потърсиш от фирми, които се занимават с електомашиностроене. Вече нямам представа, има ли останали такива :( . Повече от 20-30 години ги имам няколко малки парченца и сега им дойде реда за употреба. Иначе, на лист, като нов материал - от склад за цветни метали (федермесинг или федербронз с дебелина 0.6 или 0.7 мм ). Твърд и жилав материал. Много е подходящ, но трудно се намира.
Поздрави.

п.п.: Неръждавейка се намира по-лесно: От казан на стара пералня, от стара мивка алпака, от стара тенджера .... това е жокер. Търсиш и гледаш по ширпотребата.

п.п.2: Тялото може да се изработи от всяка ламарина, която е по-твърда: За малките цикади, дебелина 0.5 мм до 0.7 мм. За големите цикади - дебелина от 0.8 до 1 мм. После - боя, лак. Няма време за ръжда. Бъди сигурен, че ще я "посееш" бързо, защото тези примамки се водят по дъното :D . Няма време за ръжда, ако това те притеснява. САМО РИБОЛОВЦИТЕ СМЕ ОТ НЕРЪЖДАВЕЙКА! Всичко друго на този свят е временно :D .
Последно промяна от jagger1 на Чет Мар 01, 2012 2:58 pm, променено общо 2 пъти.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

jagger1 написа:...търсиш и гледаш по ширпотребата.
:arrow: ...или влизаш в първия магазин и си купуваш една "железна" чиния и ги почваш :lol: Погледни по-напред в темата съм описъл от какво ги правя аз :wink:
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

jagger1 написа:Цвят: Костуроубиец ( :lol: )
:arrow: за мен най-добрия цвят за костур е "горяло масло" с по някоя бяло/червена точица - виж едната ми примамка. За по-дълбоко жълто/кафяво райе.
Защо така - ми една от най-добрата жива стръв за костур (и не само) е щипока. Разгледай му окраската и ...давай. А жълто/кафявото райе дразни.

....ааааа и да не забравя - поповата лъжичка - окраската и е като "горялото масло". Ти нали точно такъв ефект търсиш :wink:

:drinkers:
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

...jag, ей сега докато ги гледах се сетих нещо. Така и така ги лепиш оливетките, я направи една примамка с изцяло разцепена оливетка, като я залепиш, така, че обема и да се скрие в рамките на примамката и я обърни обратно - с тежестта напред. ...нали помниш предишния ми пост за тежестта. Сигурен съм, че тогава в графа "игра" на всякъде ще фигурира фразата "отлична 6+++" :wink:

Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

А бе то за цветовете е ясно. Трябва да поработя сериозно върху палитрата и върху технологията за нанасяне. На снимките, цветовете не са реални. Използваната основа е: Гръб и средна горна линия - стар меден бронз (червеникаво кафяв металик). Корем и средна долна линия - старо злато (металик). Отгоре, нашарено с черно, червено (за едната цикада), жълто черно и червено (за другата цикада) и третата цикада е с допълнение и на зелено. Във водата (в леген), като ги гледаш стават по-тъмни. Като отпусна и цикадата "легне" на дъното, гръбчето и оливетката се виждат като попова лъжичка. На снимките не се вижда този ефект. Мисля, чче добре станаха. Гледах ги и твоите цикади. Харесват ми много, особено "балканките". Ама аз трябва да поработя още и да тренирам, за да ги докарвам освен на игра и на цветове. Пък и в момента нямах други бои. Благодаря ти за съветите.

По-горе бях написал, защо ги обърнах обратно оливетките. Ако разгледаш снимката )последната с четерите цикади), ще видиш, че първата е с коничната оливетка и тя е с дебелата част напред. Да, ама играта й е по-лоша от останалите три по-долу. Даже съм й написал в параметрите "Добър", а на долните три "Много добър". Играх си много, докато ги уточня и посоките, и позицията на оливетките и ориентацията им. Та това последното (на снимката) се получи най-добре. Следващата проба ще бъде, както е оригиналната: Със сферична сачма, залепена в мястото, което е означено на шаблона с бял кръг. Ама трябва да си намеря малко ламаринки :( . Та имах го предвид и това, което ми пишеш, но не се получи добре, когато изнасям по-дебелата част напред. Гледах твоите: Използвал си цилиндрично утежняване. Тогава се получава равномерно разпределяне на тежестта по дължина (ако пренебрегна профила на главата на ламаринката) и нещата са по-лесни. Ама в моя случай е много капризен баланса. Така се получи най-добре. А и като не ги разцепвам до край, после само с едно стискане на пръстите ги фиксирам леко и ги нагласявам на позиция.
Поздрави.
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

jagger1 написа:...Следващата проба ще бъде, както е оригиналната: Със сферична сачма, залепена в мястото, което е означено на шаблона с бял кръг...
Ако ми остане време ще направя експеримент за закрепването :idea: мисля си, че ще стане по-добре, ако не цепиш съчмата, а разпробиеш тялото до диаметъра и ... или една, две десети по-малко. Така слагаш съчмата и си готов :wink: За по-сигурно може да се ударят и малко "центърчета" около съчмата-на тялото на примамката. Това ще фиксира съчмата още по-здраво. А бе ще гледам да го пробвам тия дни. Имам материал, ама време няма :roll:

А за играта-помниш, че те питах защо си се хвърлил на този модел. Оригиналната примамка ЦИКАДА е с леко извита форма :!: Като листо на въртяща блесна тип Long на мепс. Това също придава доста игра на примамката. Този твоя модел е по-капризен за създаване на игра, защото спада към така наречените "balde baits"- примамка тип нож. Пробвай да направиш извивка на тази примамка и ще останеш приятно изненадан :)

Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Моделът на цикадата съм го копирал от тази снимка (цикадата е на Зипбайтс):

Изображение

Не виждам да има огъвка на тялото.
Поздрави.

п.п.: При оригинала, сачмата е запресована. Снимката е от другата тема: "Цикадите - необикновените ламаринки"
Последно промяна от jagger1 на Чет Мар 01, 2012 8:16 pm, променено общо 1 път.
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

jagger1 написа:...Не виждам да има огъвка на тялото...
..не казвам, че модела е с извито тяло, а казвам да го направиш извито, като на офигиналната цикада :idea:

Изображение

и ще видиш какво ще стане :wink:

Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Ааа, това е друго нещо. Да, за тази си прав. Но моделчето, което аз правя с изтънена опашна част и там нещата стават съвсем други. Опашката е много тънка и с малка площ, докато на оригиналната - тази която показваш, листото е широко. Там нещата са други. Но пък не е проблем да се пробва. От проба глава не боли :D .
niki23
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от niki23 »

Как изчисляваш колко грама олово трябва

пробвах една като твойте обаче няма никаква игра. Пробвам с сачми по 1гр и една продълговата от може би 1.5гр. заедно и поотделно, обаче няма никаква игра движи се като подводница.
Използвах ламарината от капака на едно стари видео :)
jagger1 написа:

Изображение

Последни параметри:

1. Номер 1 (най-горната на снимката - с коничната оливетка):
Тегло: 3.18 грама.
Игра: Добра

2. Номер 2 ( втората на снимката):
Тегло: 2.81 грама.

3. Номер 3 (третата - с мухата):
Тегло: 2.91 грама.

4. Номер 4 (цвят - неръждавейка):
Тегло: 3.02 грама.
Цвят: Неръждавейка

Следват директни проби на водоема и поне малко късмет. :D
Поздрави на всички.
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

Ами по оригиналния модел на цикадата, която съм копирал. Като знам колко е теглото на оригиналния модел (имах ги точните данни с приближение около 0.1 грама), като знам колко е дебела ламаринката и теглото й (след като я изрежа по оригиналната форма я премервам на везничка), разликата между теглото на оригиналния модел и теглото на изрязаната ламаринка ми определя теглото на оловната тежест. Оттам вече зависи и каква форма ще използваш на тежестта, къде ще я разположиш, как ще балансираш. Голяма ирачка е, но си заслужава. След като вече веднъж си уточнил един модел - по форма, по размери, по тегло, по баланс, по това, къде са отворите за водене на цикадата, можеш да си я повтаряш колкото пъти си искаш. Обърни внимание на предварителните тегла (преди боядисването) и крайните тегла след боята (заедно с куките). Това също трябва да го отчиташ. Прочети постовете по-горе. Написано е.
Поздрави.

п.п.: Ако си изкопирал точно формата по шаблона, който съм дал по-горе (с червения контур на снимката), сачма 1 грам е малка. Аз пробвах с такава, но не е добре. Използвай оливетка 1.5 грама до 2 грама, като преди да я залепиш, трябва да я балансираш и да определиш къде ще бъде на ламаринката. Това също е написано в темата как става. После правиш груби водни проби, доуточняваш позицията на тежестта и накрая лепиш. Може да се наложи да изпилиш равномерно малко от оливетката, докато я докараш на размер и тегло, което дава добра игра.
niki23
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от niki23 »

малко кофти я изрязах и е с може би 1мм по- голяа и широка
в смисъл копирах с дебел маркер и така го оствих.

обаче няма ама никаква игра, тежеста ли прави играта
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”