Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Сгъваем каяк
Модератор: emo vasilev
- antivik
- кандидат преподавател
Re: Сгъваем каяк
Те ти една моя фантазия от раздела "Направи си сам"
.
Идеята да се ползват 10 литрови бутилки от минерална вода, прихванати с дървена конструкция, По средата да се сгъва/имам някаква идея, но не е обмислена/ и върху нея да се опъва някаква тъкан и ли нещо от рода на винилите/бе кат надуваемите лодки или едно едновремешните ПУХ/, може да се помисли и за нещо като кил. За мен стана прекалено обемиста и трудна за транспорт и за това не съм доразвил идеята, но които иска /па я намери и за интересна/ да я доразвива
.

Идеята да се ползват 10 литрови бутилки от минерална вода, прихванати с дървена конструкция, По средата да се сгъва/имам някаква идея, но не е обмислена/ и върху нея да се опъва някаква тъкан и ли нещо от рода на винилите/бе кат надуваемите лодки или едно едновремешните ПУХ/, може да се помисли и за нещо като кил. За мен стана прекалено обемиста и трудна за транспорт и за това не съм доразвил идеята, но които иска /па я намери и за интересна/ да я доразвива

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- P-etkan
- ще става разбирач
Привет,
Това с бутилките отпада на първо четене. Както каза - много обемисто, а и самите бутилки - много им влияят атмосферните условия.
Поздрави

Това с бутилките отпада на първо четене. Както каза - много обемисто, а и самите бутилки - много им влияят атмосферните условия.
Поздрави

- antivik
- кандидат преподавател
Че аз точно за това казвам фантазия, щото в друга тема бяха тръгнали да ми обясняват, че не ми трябвало да си купувам лодка, а ми стигала 1 дъска и надуваем дюшек.
И тръгнах да търся алтернативни, масови решения.
А иначе по някога фантазията ми е доста развинтена.

- P-etkan
- ще става разбирач

...но не съм "за"

-
- сериозен играч
Поразрових и аз но за кратко и за съжаление не намерих нищо интересно . По принцип има разглобяеми каяци за правене по Stich and glue технологията . Аз мислех преди време за разглобяем каяк по SOF технологията но при този тип разглобяеми каяци самото разглабяне става през линия зад кръста. Демек пак имаш две обемни части , които ако нямаш място за съхранение и .... Ако наистина искаш нещо качествено и да се доближава до динамиката на каяка то по добре потърси някой стар ПУХ и го поправи . Намирали са се и по 200 лева . Другия вариант е да погледнеш каяците от този тип. Разглобяема рамка със някакво ПВЦ платнище . Може да се направи но стария пух определено по ефтино ще излезе.
Ако искаш пък да направиш лодка , която наистина да е полезна то по скоро имаше колега , който е правил лодка тип порт боат. Ще става и за риболов и за разходки... Това , което си показал няма да е по удобно от който и да е надуваем каяк на пазара пък било то и тия за по 150 лева ( на интекс например) . Единствено ще има някакъв фън-фактор при него и удоволствието , че си сътворил нещо с ръцете си.
Иначе ето една красота , която не е много по темата но е интересна .
http://youtu.be/VKfBiFiVtgI
Ако искаш пък да направиш лодка , която наистина да е полезна то по скоро имаше колега , който е правил лодка тип порт боат. Ще става и за риболов и за разходки... Това , което си показал няма да е по удобно от който и да е надуваем каяк на пазара пък било то и тия за по 150 лева ( на интекс например) . Единствено ще има някакъв фън-фактор при него и удоволствието , че си сътворил нещо с ръцете си.
Иначе ето една красота , която не е много по темата но е интересна .
http://youtu.be/VKfBiFiVtgI
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
- antivik
- кандидат преподавател
В моя въпрос бях си казал исканията: да е сравнително лека и прибрана/за да се придвижва на нещо от рода на тези колички за газовите бутилки/, да е с хидродинамична форма и някакъв кил за да развива и добра скорост що смятам да наблегна повече на транспорта и гребането, а 1-2 сопи вътре няма да ми навредят. Та там ми дадоха акъла за дъската и дюшека. Последно съм си харесал ето това:
единичния вариант,
само де никой не си изказа мнението за това чудо, найвече от какъв материале, че да не зема да дам 400кинта па да се окаже някоя мушама, като детско поясче по морето.

само де никой не си изказа мнението за това чудо, найвече от какъв материале, че да не зема да дам 400кинта па да се окаже някоя мушама, като детско поясче по морето.
-
- сериозен играч
Здравей колега antivik . Ще коментирам каяка , който си показал ако разрешиш. Значи каяк е от материал , като "поясите" но е по дебел . Пак няма да изпиташ пълния кеф от твърдия каяк , но определено тази лодка ще ти върши работа. Гледай , като я взимаш дали в комплекта имаш финка , която се слага в задната страна на кила и подобрява занчително хода и трекинга на каяка (като цяло това е проблем при този тип лодки) . Ако не се лъжа има манометърче на помпата и трябва да внимаваш с налягането и да следваш предписанията.
Поздрави !
Поздрави !
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
- antivik
- кандидат преподавател
Благодаря най-накрая един добър отговор. До сега/на младини де/ съм копал само с ПУХ, но тогава имахме осигурен транспорт. Сега търсех алтернатива и това се казва хубав и обоснован отговор, по реклама, като гледах си има да и се монтира нещо като малък кил или неподвижен рул и това беше едно от нещата де ми хареса. Щом казваш, че си струва парите ще се оборудвам с такова чудо и ще си копам по язовирите
.

-
- сериозен играч
Е щом си копал с пух , имай в предвид , че лодки от ранга на Пуха са класа над надуваемите и няма да е същото , но по дбе с надуваем каяк от колкото без какъвто и да е
!

- P-etkan
- ще става разбирач
rimohit,
мерси за отговорите. И аз доста разглеждах разни каяци. ...и SOF и с PVC покритие и т.н.и т.н. Не искам да е надуваем или с ПВЦ покритие, защото имам лоши спомени от надуваемите лодки. Ако си прочел по-напред в темата имам сгъваема лодка, която съм си правил и за това сега мисля да направя това. ....,а какво е това ПУХ каяк/лодка
моля за разяснение.
...прегледай ето този сайт и виж двете клипчета...дай коментар после
мерси за отговорите. И аз доста разглеждах разни каяци. ...и SOF и с PVC покритие и т.н.и т.н. Не искам да е надуваем или с ПВЦ покритие, защото имам лоши спомени от надуваемите лодки. Ако си прочел по-напред в темата имам сгъваема лодка, която съм си правил и за това сега мисля да направя това. ....,а какво е това ПУХ каяк/лодка

...прегледай ето този сайт и виж двете клипчета...дай коментар после

- antivik
- кандидат преподавател
Пух-а е сгъваем туристически каяк. Състои се от 2 части дървена рамка от прави елементи и ребра, които при сглобено състояние образуват скелета, а върху него се опъва меката час с формата на на каяка, ушита от два материала, горната част от брезент и долната от гумиран или импрегниран/не помня вече точно/брезент или плат, имаше си монтиран и рул управляван с педал. Целия каяк се събираше в 2 чохала/ в единия дългите дървении, а в другия ребрата и меката част и все пак си трябваше кола за транспорт/особено за двойките/. Но на вода се държеше твърде добре и по реките кефа беше голям.
- P-etkan
- ще става разбирач

-
- сериозен играч
Ами не ми се промени много мнението. Поне тези , които са на клипчето изглеждат по-добре. В крайна сметка щом си решил и го харесваш - давай смело напред . Ще се радвам някой ден да го видя и пробвам на живо . А ако с нещо мислиш , че мога да бъда полезен с радост ще помогна . Подрави!
- P-etkan
- ще става разбирач
...времето се затопли и вече може да се работи на открито
Вчера сутринта имах малко време и купих шперплат и боя за каяка. Шперплата е 4мм. Боята е акрилна фасадна за външно боядисване.
Пуснах тема за стари надуваеми лодки, то които мисля да направя гъвкавите част - за сега имам обещана една и това ме подтикна към действие. Та днес след обед изрязах корпуса на бъдещия каяк. Частите станаха с ширина 305мм и известната вече дължина от 2500мм

...мислех, че ще имам време за грундиране и боя на вътрешните части, но температурите не позволиха и операцията остава за друг ден, когато времето позволи.
Седмицата, която идва мисля да набавя лепилото и ако няма развитие с частите за сгъвките да купя плат.
...за сега толко.

Вчера сутринта имах малко време и купих шперплат и боя за каяка. Шперплата е 4мм. Боята е акрилна фасадна за външно боядисване.
Пуснах тема за стари надуваеми лодки, то които мисля да направя гъвкавите част - за сега имам обещана една и това ме подтикна към действие. Та днес след обед изрязах корпуса на бъдещия каяк. Частите станаха с ширина 305мм и известната вече дължина от 2500мм
...мислех, че ще имам време за грундиране и боя на вътрешните части, но температурите не позволиха и операцията остава за друг ден, когато времето позволи.
Седмицата, която идва мисля да набавя лепилото и ако няма развитие с частите за сгъвките да купя плат.
...за сега толко.