Цикада - първата ми, но не и последна

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Цикада - първата ми, но не и последна

Мнение от P-etkan »

niki23 написа:тежеста ли прави играта
:arrow: формата на тежестта и баланса :idea:

:drinkers:
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

P-etkan написа:
niki23 написа:тежеста ли прави играта
:arrow: формата на тежестта и баланса :idea:

И още към горното от Петкан: и теглото на тежестта, и позицията на тежестта, и площтта на ламаринката, и формата на ламаринката, и позицията на отворите за водене на цикадата, и позицията на куките, и какво слагаш след куките (ако добавяш листо или верижка на опашката). Пак прочети внимателно писаното по цялата тема от всички колеги. Написано е много. И пак ти казвам: До момента, в който установиш точно кое и как трябва да бъде е голяма играчка - проба, грешка, корекция, проба, грешка, корекция - до момента в който се получи. После вече е лесно. Само повтаряш вече това, което е установено (като позиция на тежестта, форма на тежестта и ламаринката, тегло на тежестта, позиция на отворите, позиция и големина на куките). Най-трудоемко е да изработиш първата играеща цикада от определен размер, форма и тегло. После е лесно. Прочети пак какво сме писали всички. То не е само да резнеш ламаринката и да лепнеш тежестта, както дойде. Пилиш, стържеш, монтираш, пробваш, разваляш и пак отначало всичко - до момента в който стане. После вече само копираш и размножаваш модела. За нов модел и размер - пак всичко отначало :D .
Поздрави.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
niki23
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от niki23 »

успях да направя твоя модел, обаче вместо оливетки залепих две гайки от тези които са обли и затворени от едната страна незнам как се казват. Сложих ги точно където си отбелязал на шаблона
Получи се много силна игра, обаче незнам колко грама са.

Хрумна ми и нещо друго. На местото на гайките, който бяха леко залепени само запробата, ако се пробие дупка и се вкара един по- дебел болт 4-5-6мм, и се отреже да е само 2-3см трябва да се пробва.
Ще го направя при първа възможност
Аватар
Румбата
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Румбата »

niki23 написа:успях да направя твоя модел, обаче вместо оливетки залепих две гайки от тези които са обли и затворени от едната страна незнам как се казват. Сложих ги точно където си отбелязал на шаблона
Получи се много силна игра, обаче незнам колко грама са.

Я го покажи това ,защото и аз правих нещо подобно но с болт и гайка и се получи игра по шестобалната - 4 , а ми се ще да съм отличник !!! :?
Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
niki23
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от niki23 »

аз го разкачих
ползвах подобна гайка
http://www.amv-krepej.ru/upimgs/img.jpg
и я слагам тук http://www.troutshop.jp/soap/var/stock_ ... 2/LL/1.JPG

по - късно ще го сложа и ще снимам.
Обаче да поясня, аз не никога не съм пробвал цикади, та не знам кога е за 6 кога е за 4:)
обаче вибрациите бяха доста силни
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

:arrow: най-накрая ще измислим най-лесната за направа и уловиста цикада :wink: ...да изкажа мнение за гайката :arrow: две такива с шпилка, но изпилени до получаване на сфера ще свършат перфектна работа :arrow: според мен де :) Утре ако намеря такива ще правя и аз тест-така ми се струва по-лесно да се направи :!: но само този модел :!: иначе с отливка за другите форми :wink:

niki23
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от niki23 »

колега, ако имаш възможност пробвай и дали става само с по- дебел болт също запилен подходящо
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

niki23 написа:колега, ако имаш възможност пробвай и дали става само с по- дебел болт също запилен подходящо
:arrow: ако се смени формата на тялото ще стане 100% :wink: въпроса е какво тяло да се пробва-ще го мисля.

:idea: а може и просто да се напой тинол до нужната форма, да се оформи и пак ще стане.

аз за това ползвам моя калъп - изливаш и не се занимаваш повече :!:

niki23
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от niki23 »

аз пробвам по шаблона на колегата jagger1 и първа възможност ще пробвам с болта, че нямам възможност да правя отливки в къщи
Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от jagger1 »

С болта ще ми е интересно и на мен. Стоманата е с малко по-ниска плътност от оловото. Трябва да се има предвид. Но размерът няма да се увеличи койзнае колко си мисля (на болта и гайката - при същото тяло). Ще ми е интересно да го видя. Иначе, една цилиндрична тежест (както и Петкан писа по-напред) - не кръгла, а цилиндрична - примерно с диаметър Ф 5.5 мм и дължина 6-7 мм, която да се прекара през пробит отвор (пак Ф5.5 мм), след което да се разплеска внимателно, за да се запресова в отвора, също е добро решение. Говоря за цилиндрична оловна тежест с Ф5.5 мм и дължина около 7 мм.
Ще ми е интересно това с болт и гайка (има и калпаковидни гайки - така се казват тези, които са затапени и с полусферична повърхнина).
Поздрави.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
Румбата
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Румбата »

P-etkan написа:: най-накрая ще измислим най-лесната за направа и уловиста цикада ...:
Мама им Джапанска , Българин да не съм ,ако не ги догодя и по- игриви и по-уловисти !!! Ей колеги , едно парче метал ли ще ни се опре !? Аз го мисля с 2 заоблени гайки и парче шпилка и ще опитвам до победа ! Може накрая да направя и оловни гайки , но ще стане !!! :wink:
Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
niki23
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от niki23 »

малко кофти излязоха снимките с телефона на лампа, но всепак ето
шаблона е маалко по голям от посочения в темата, по - широк и дълък с около 2мм
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... &sd=d&st=0
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=20013
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=20012
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=20011

тук съм само едната гайка, само са снимката

Иначе с болт и две гайки ще да е доста тежко според мен, може би само с по-дебел болт знам ли
tinnko
новобранец
новобранец

Мнение от tinnko »

За заобляне на гайки, шпилки и болтове като на струг в домашни условия процедирам по сладния начин: болт захванат в дрелка и на него завита съответната гайка, пускам да се върти и поднасям към въртящ се шмиргел, ълошлайф при мен си имам голям шлайф за метал но и изброените машини стават само се внимава посоката на шлайфане да не се развие гайката, болтове и шпилки аналогично. Най добре е да се ползва диск с велкро и шкурка за него има ги и за ъглошлайф и за дрелка.
Динков
новобранец
новобранец

Мнение от Динков »

Браво колеги,
Дръпнали сте темата много обстойно. Колкото до моите, вчера им направих проби и по шестобалната система първата с куките играеше 6, втората също но без куките, с тях 5. Сега се заемам с направата на модела на колегата jagger1. Имам два броя вече по показана схема от интернет, с много леки корекции по тялото, като съм спазвал плътно разстоянията м/у отворите, направих допълнително няколко други.
Сега се захващам с другият модел, та до края на март да имам няколко вида с добра игра. Тази, която хване първа риба, ще си направя в промишлени количества .. :D
Ето малко от мен :
Изображение
Тази с облата муцунка не съм я тествал. Покрай цикадите завъртях и една блесна. Вербилцата си ги направих от капак от консервена кутия, именно за това и те са на снимката.
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

Привет,

...най-сетне имах малко време да врътна и аз някой попълнения за кутийката :wink: . В неделя правиха погача на детето и по стар обичай - не трябва да има мъже на събитието. Та за 2 часа се "зарових" в мазето и направих ето това в Л/УЛ клас:

20324

20325

...разполагах само със стария арсенал за боядисване (което си и личи де :lol: ) - лакове за нокти :arrow: и цветовете са натурален/мед, мед/брокат, черен/брокат. Размерите са от 2.2см до 4.5см. (цикадите са 3.5см - и ще дам описание по-долу само за тях).
Бях обещал да пробвам друго закрепване на тежестта за предпочитаната форма за циката от Jag и ето резултата :) Закрепването направих така: в тялото пробих отвор на мястото за утежнението с размер на оловната съчма. Поставих съчмата и направих няколко симетрични (8бр.) центърчета на тялото в близост до утежнението за фиксиране. Получи се доста здраво и мисля, че няма да изпадне "веднага" при среща с камъните.
Играта на цикадите е отлична :roll: според мен 8) ...може да по направя някоя и друга бройка за кутийката с тази форма и "по-добра" окраска, въпреки, че според мен окраската не оказва чак такова влияние на риболова с цикада, колкото си мислят повечето риболовци :lol:

...докато се мотах из двора и мазето ми прищрака :idea: и нещо друга - пак за цикада..., но това в друг пост :wink:

...за сега толкоз

Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”