Плетено влакно - Брейд

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Re: Плетено влакно - Брейд

Мнение от Павел Иванов »

То зависи за коя Ултегра все пак иде реч . Ако е за тази :

Изображение

и слагаш Стрена и не се занимаваш .

Ако е за тази :

Изображение

То си заслужава да и сложиш нещо от сорта - http://www.plat.co.jp/shop/catalog/prod ... -100m.html
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
silurus glanis
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от silurus glanis »

Става въпрос за тази.http://www.ebay.com/itm/Shimano-ULTEGRA ... 27c442b344
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Точно това е модела с който братушките ловят безпроблемно с упоменатият Стрен . Не му взимай скъп УЛ брейд , няма да го оцениш . За жалост продукцията на Шимано когато иде реч за работа със супер тънки брейдове е много бедна . Единственият представящ се на добро ниво за тази цел модел е Сепията но не и във вариант ВВ . Не е нужно да минаваш наново по вече изминат път и да си създаваш излишни главоболия и разходи . Е питай колегата модератор колко време си имаше ядове с тънки брейдове с модели като Туин Пауър и Стелла . Взе си правилна макара за тези линии и вече успя да оцени скъпите и тънки брейдове . Та както споменах , за тази Ултегра си взимай Стерн Супер брейд на 8 либри и не се занимаваш :wink:

Павел Иванов
самотраки
новобранец
новобранец

Мнение от самотраки »

здравейте отново!
Сега ,като чета коментарите тук, в крайна сметка никой не каза нещо за разликата между сладководно и соленоводно влакно.
Въпреки това ,си мисля,че все пак трябва да има нещо, което ги различава.Нормално е влакната за сладка вода да не са толкова устойчиви - солта няма начин да им прости!
Купих наскоро морска линия- не й помня марката , накакъв монофил ,който продавачът горещо ми препоръча.Размера е 0.35 , оранжево на цвят и изглежда някак си по-твърдо от влакната с които съм свикнал да боравя на река.Намотах на рьоби-то около 130 метра и се надявам да са достатъчни за риболов с воблер или друга изкуствена примамка в морски условия.

На другата пръчка с макара Шимано Катана 4000 имам някакво дойче производство - съжалявам , че не мога да цитирам марките ,тъй като намотавам и хвърлям след това макарите на които са фабрично поставени и не ги помня - та ,това влакно беше доста скъпо , от порядъка на 15 лева за 150 метра.И затова се зачудих ,дали ще устиска поне няколко морски излета.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

15лв. за 150 метра си е нормална цена за средностатичен монофил . По принцип специализираните брейдове за морски риболов са с покрития повишаващи химическата им издръжливост . Това дали един брейд е по-твърд или по-мек няма много общо с това дали е за морски риболов . Ако прегледаш темата по-назад ще установиш че твърдостта обикновено се определя от това дали брейда се води кастингов , "супер" или универсален и пр. Самите брейдове за морски риболов също са разделени на много подвидове , иде реч когато спрягаме качествени , профилирани такива . Няма как да се обобщи само по един показател разлика или прилика между този за морски и този за сладководен риболов . Примерно кастинговият и този за сепии , за помпане от лодка , джиг , съответно вертикален или хоризонтален , са коренно различни плетки . Демек прилики и разлики доволно , та тъй :wink:

Павел Иванов
самотраки
новобранец
новобранец

Мнение от самотраки »

:D Благодаря, Павел, за отговора ти!

За себе си смятам ,че съм старомоден риболовец и много не разбирам от брейдове и кастинги и прочее нови термини ,но пък бързо се уча :D
Опитвам се да спазвам принципа - по-скъпо, но качествено , разбира се доколкото ми позволяват възможностите , и предполагам ,че и други колеги са на това мнение.
Защото ще бъде жалко , ако имаме късмета да закачим добра риба и да я изтървем заради слабо влакно!
Случвало ми се е , та още ме е яд!
На Струма , на живо рибе , на дъно удари сом.По моя преценка сигурно около 10-12 кила добиче , което в последните години си е голяма събитие. Заради скапаното влакно не успях да го извадя - скъса ми линията не на възела , а просто по средата!
Още ми е пред очите мощното плясване и....чао :lol:
silurus glanis
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от silurus glanis »

Павка мерси много за изчерпателния отговор
и помоща.Ще поръчам стрена щом казваш.Радвам се ,че споделяш
знания и опит със сега стъпващи в тайните на спининга като мен.
Благодарско.
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Я и аз да пусна едно въпросче.Загледах че е-бей има някакви брейдове по 1000 метра за по 20-30 долара.Та има ли смисъл да си зимам такова или ще се окаже неквалитетно?
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Аватар
danev69
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от danev69 »

Днес ми пристигна новия конец http://masterfishing.bg/index.php?p=s_g ... hing_type=. Поръчах /0,16мм.-13,5кг.-135м./Направих му малко тестове. При пробата с кантара се скъса на 5,5кг. Пробата я правя с парче 70-80см. с два клупа в двата края. Конеца е много кръгъл и много стегнато оплетен,ама от обявените показатели, 13.7 кг.,за 0,16 мм. май само дебелината е горе долу реална. Като издръжливост според мен реалното е 13,7 lb.,а не кг. Направих тест за издръжливост и на 15lb. Пауърпро 4 нишково и 8нишково. 4 нишковото въпреки,че е въртяно много се скъса на 5,5-6кг. 8нишковото е чисто ново ,скъса на 5,5кг. Ето снимка на 3-те конеца.
Изображение
1. 15lb Пауърпро 4 нишково
2. 15lb. Пауърпро 8 нишково
3. 30lb. Даива 8 нишково
От трите Дайвата е най-стегнато,кръгло,меко и тънко. 8 нишковото 15lb. на Пауърпро е видимо по-тънко и стегнато от 4 нишковото 15lb. Пауърпро.
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Това си е нормална практика за европейските варианти на дадени линии , издръжливостта да е обозначена в либровият и вариант само че отзад да е написано кг. Като свикнем с мисълта че нещо с реален диаметър 0.16мм няма как да носи 13 и кусур кила мъртва тежест , то ще осъзнаем че няма смисъл да гледаме означенията написани в този им вид :wink: Инак прави ми впечатление че точно производните на ИГК за други марки , как Дайва и Сасаме , им дават в Европа реална дебелина и нереален тест . Това щото пък примерно на "американските" брейдове за Европа им завишават и двете , а да не говорим за откровено китайските такива .

Павел Иванов
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Павел Иванов написа: Като свикнем с мисълта че нещо с реален диаметър 0.16мм няма как да носи 13 и кусур кила мъртва тежест , то ще осъзнаем че няма смисъл да гледаме означенията написани в този им вид :wink:
Да ама народа иска за малко пари NASA влакна .. НеА кЪ дА стане ;)
В БГ е факт,че маймуни се ловят с трици ...
Производителите пишат какво ли не по опаковките, народа вярва и скача да купува :)
gergi762
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi762 »

Павел Иванов написа:Това си е нормална практика за европейските варианти на дадени линии , издръжливостта да е обозначена в либровият и вариант само че отзад да е написано кг. Като свикнем с мисълта че нещо с реален диаметър 0.16мм няма как да носи 13 и кусур кила мъртва тежест , то ще осъзнаем че няма смисъл да гледаме означенията написани в този им вид :wink: Инак прави ми впечатление че точно производните на ИГК за други марки , как Дайва и Сасаме , им дават в Европа реална дебелина и нереален тест . Това щото пък примерно на "американските" брейдове за Европа им завишават и двете , а да не говорим за откровено китайските такива .
Тогава възниква въпроса-защо да си взимам плетено влакно,като примерно 0,16 издържащо 13кг(по надписи) реално е 0,28 издържащо 6кг,тоест колкото един три пъти по ефтин монофил.
Остави само стъпки
eladjia
новобранец
новобранец

Мнение от eladjia »

gergi762 написа:
Павел Иванов написа:Това си е нормална практика за европейските варианти на дадени линии , издръжливостта да е обозначена в либровият и вариант само че отзад да е написано кг. Като свикнем с мисълта че нещо с реален диаметър 0.16мм няма как да носи 13 и кусур кила мъртва тежест , то ще осъзнаем че няма смисъл да гледаме означенията написани в този им вид :wink: Инак прави ми впечатление че точно производните на ИГК за други марки , как Дайва и Сасаме , им дават в Европа реална дебелина и нереален тест . Това щото пък примерно на "американските" брейдове за Европа им завишават и двете , а да не говорим за откровено китайските такива .
Тогава възниква въпроса-защо да си взимам плетено влакно,като примерно 0,16 издържащо 13кг(по надписи) реално е 0,28 издържащо 6кг,тоест колкото един три пъти по ефтин монофил.
Ами защото не си прочел темата отначало!Плетеняка ти дава по-голям кеф при риболова(и не само, спал съм една седмица с новото ми Sunline Castaway 10lb под възглавницата - кефа е неописуем), по-добър кастинг, спасяване на скъпи воблери и др.Това с 0,30 монофил го няма(е да ама е 6 кинта, съгласен съм).Но на горепосоченото плетено диаметъра и издръжливоста са реални, затова бих поправил заключениети ти: Няма смисъл от евтини плетки с цена 3х6лв.А за хубавите и по-скъпи има смисъл(то май тва важи и за много други неща от живота, ама не за всички(това пък се отсява с теми като тази)).Затова се върни отначало и изчети всичко, не попадай в когнитивен капан!
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

gergi762 написа:Тогава възниква въпроса...
Щото три пъти по-евтиният монофил също не издържа толкова колкото пише :lol: Наистина качествен и скъп монофил с реален диаметър 0.165 мм издържа между 1.8 и 2.3кг. , докато един наистина качествен и скъп брейд с реален диаметър 0.165 издържа между 3.2 и 6.5кг. взависимост от оплетката , респективно четири или осем нишково . Това монофил 0.16 да издържа четири килограма че и кусур го има само в приказките :wink:

Павел Иванов
gergi762
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi762 »

Ами защото не си прочел темата отначало!Плетеняка ти дава по-голям кеф при риболова(и не само, спал съм една седмица с новото ми Sunline Castaway 10lb под възглавницата - кефа е неописуем), по-добър кастинг, спасяване на скъпи воблери и др.Това с 0,30 монофил го няма(е да ама е 6 кинта, съгласен съм).Но на горепосоченото плетено диаметъра и издръжливоста са реални, затова бих поправил заключениети ти: Няма смисъл от евтини плетки с цена 3х6лв.А за хубавите и по-скъпи има смисъл(то май тва важи и за много други неща от живота, ама не за всички(това пък се отсява с теми като тази)).Затова се върни отначало и изчети всичко, не попадай в когнитивен капан![/quote]
Темата съм я изчел,следя я отдавна.Моето заключение е,че няма смисъл да си купува някой плетено влакно със лъжливи параметри,да си прецака водачите на въдицата или ролката на бигела(ако не са подходящи),по-добре да си вземе монофил където параметрите са по-реални.Вярно че кастинга е по-добър с плетеняк и не се разтегля,но и 30лв към 10лв си е сериозна разлика.
Остави само стъпки
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”