Бяла риба-през пролетта

Модератор: sapuna

Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Re: Бяла риба-през пролетта

Мнение от maranzika »

lubo1971 написа: обикновено след 15.03
В един друг форум:

Още преди месец съм предложил на ИАРА забраната за бяла риба да се изтегли по рано - от 15 март до 15 май и да не съвпада с останалите пролетно размножаващи се риби, както е сега.
Това предложение вече е залегнало в Закона, така че тази промяна ще е факт. Ако закона не се гласува на второ четене в Парламента скоро, тази година ще има заповед с която ще се забрани риболова на бяла риба от 15 март до 15 май. Също съм предложил устията на реките вливащи се в язовирите, където се правят гнездата за хвърляне на хайвера, да се обозначат със шамандури и да не се допускат риболовци с лодки в тези зони. Остава да има и контрол на цялата работа, а не само на хартия да има забрани!
cris_5252
новобранец
новобранец

Мнение от cris_5252 »

В град Враца на яз.Дабника може да хванете някоя по прилична бяла риба на живо рибе и по-рядко на воблер но поклъвва и на сладка царевица. :drinkers:
kokokilio
новобранец
новобранец

Мнение от kokokilio »

Забраната вече е факт: http://iara.government.bg/wp-content/up ... 15.03..pdf
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

kokokilio написа:Забраната вече е факт: http://iara.government.bg/wp-content/up ... 15.03..pdf
При инцидентно хващане на бяла риба, пускайте веднага, иначе... лошо, риболова е забранен...
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
ivan1956
новобранец
новобранец

Мнение от ivan1956 »

Тази вечер гледах по Discoveri worgld едно филмче -"На езерото" за риболов на бяла риба. Направи ми впечатление начина на връщане на уловената риба във водата.След като бъде извадена рибата от водата /от дълбочина/ и се надува плавателният мехур и не може да потъне ако я върнете внимателно във водата. Във филма просто подхвърляха рибата за да падне от поне метър във водата с плясък. Обяснението беше, че рибата върната по този начин се плаши и поема веднага надолу. Подчертаха, че това е единственият начин! Колеги-пробвайте и ако става, използвайте чуждият опит! На слука!!!!!!!!
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

ivan1956 написа:Тази вечер гледах по Discoveri worgld едно филмче -"На езерото" за риболов на бяла риба. Направи ми впечатление начина на връщане на уловената риба във водата.След като бъде извадена рибата от водата /от дълбочина/ и се надува плавателният мехур и не може да потъне ако я върнете внимателно във водата. Във филма просто подхвърляха рибата за да падне от поне метър във водата с плясък. Обяснението беше, че рибата върната по този начин се плаши и поема веднага надолу. Подчертаха, че това е единственият начин! Колеги-пробвайте и ако става, използвайте чуждият опит! На слука!!!!!!!!
Това, което споменава колегата по горе е ценно, а може би и вярно. Подобно нещо съм правил с костурите извадени от дълбочина. При тях определено работи - т.е. костур изваден от дълбокото и после пуснат, не може да се потопи, а плава странично на повърхността на водата. Без усилия от моя страна, рибата прави опити да се потопи, но не успява, пак изплува отгоре. След като я "шибна" с въдицата и изплаша, рибата поема към дълбините и повече не се показва... За белите, не зная, но трябва да работи този способ и при тях......... Ша пробваме.....
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

След като я "шибна" с въдицата и изплаша, рибата поема към
Аз ако я шибна с въдицата-тояга,трябва да поема към тигана :lol:

Извинявам се , не се сдържах,
ама ако си е изплюла
мехура