Отделна забрана за щука и бяла риба?

Информация за риболовния билет

Модератор: sapuna

Gutierez
новобранец
новобранец

Re: Отделна забрана за щука и бяла риба?

Мнение от Gutierez »

Ха дано най-накрая и това стане! И забраната да важи до края на другата основна забрана. Така ще е най-добре, за да няма после, аз ловех костур, аз джигосвам за сом и т.н.

И в крайна сметка може да се лови по разрешените баластиери, но нещата отиват леко накъм самосъзнание. То и досега доста хора, макар че беше разрешено, не ходеха за щука и бяла, просто защото не е редно....
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

vinil написа:[Тц.....Хич даже не съм убеден, че е така....
Просто се мъча да бъда полезен – та да не гепят някого. Заповедите не си противоречат.
Съгласно Заповедта за целогодишна забрана – В Дуранкулашкото езеро не е забранен /разбирай - е разрешен/ любителският риболов между 01.03 и 31.03, и също между 01.07 и 31.10 в посочени в заповедта участъци......

Това важи за всички видове риби.
Сега добавят ограничения за риболова на щука и бяла – за допълнително упоменат период.
Тая заповед е хубаво нещо и според мен ИАРА заслужават поздравления.
baro
новобранец
новобранец

Мнение от baro »

Немога да повярвам имало и министерство сега ако видя че разрешават и риболова през ноща и можем да хващаме с 4 въдици с по 1 кука ще е супер
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Те сега ще настане една обърквация :rolleyes: не ти е работа :( ...Как точно ще се решава какво ловиш през различните периоди...? :? И друг казус-през забраната за щука и бяла си хванал някоя, снимал си я и си си я пуснал...какво прави от тук на таме...спазил ли си закона или сам си си извадил доказателство, че го нарушаваш :smt102 .
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Gutierez
новобранец
новобранец

Мнение от Gutierez »

baro написа:... сега ако видя че разрешават и риболова ... с 4 въдици с по 1 кука ще е супер
Искрено се надявам това да не става никога, колега...

Никакво объркване не може да се получи, ако колегите са със самосъзнание и не мислят как да прекарат закона....
Аватар
kodek
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kodek »

baro написа:Немога да повярвам имало и министерство сега ако видя че разрешават и риболова през ноща и можем да хващаме с 4 въдици с по 1 кука ще е супер
Аз също не мога да се начудя на колегите за 4,5 ,6 въдици?
3 въдици с по-2 куки разрешено от закона = на 6 въдици с по_1 кука!
какъв е зора да мяташ 6 въдици, като рибата се лови на 1?
3 въдици са предостатъчни, но човешкото око (и его) няма насита!
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

:evil: С тази бройка на въдиците се отклоняваме от темата, но не можах да се сдържа. 3 с по 2 куки са си напълно достатъчни, не виждам защо са нужни повече/за река друга работа/. Кога се разкълве рибата, човек и 3 сопи е трудно да наблюдава, а какво остава за повече, да не говорим за мегдана де се заема и не остава място за други въдичари.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
pitcha
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pitcha »

antivik написа:Те сега ще настане една обърквация :rolleyes: не ти е работа :( ...Как точно ще се решава какво ловиш през различните периоди...? :? И друг казус-през забраната за щука и бяла си хванал някоя, снимал си я и си си я пуснал...какво прави от тук на таме...спазил ли си закона или сам си си извадил доказателство, че го нарушаваш :smt102 .
Спазил си забраната абсолютно. В нея пише – ако се хване - се пуска обратно задължително, независимо от състоянието! Така че тук няма обърквация. Всичко си е ясно. Можеш да търсиш други хищници – сом, костур и клен. Бели и щуки – фащаш и пускаш. Те са много ценни видове, а са на изчезване – също както пъстървата.

Аз съм в обърквация за две други неща и не знам кое е правилното решение - от етична гледна точка. Не моем го измисли, както се казва, защото и двете не са забранени.
1. Дали е правилно и разумно да се влачи в този период? Това не е забранено, а и може да се търси клен, костур, или даже сом - след началото на април.
2. Дали е правилно да се търси риба на джиг по дъното – от неподвижна лодка.

По т.1 стигнах до следното – по-добре да се влачи, защото на влачка се вадят много мрежи и пречиш на браковците. Ако усетиш белите в плиткото – отдръпваш се по-навътре.
По т.2 – същото – действаш в дълбокото, а ако усетиш белите – местиш, или фащаш и пускаш.

Обаче има един проблем – като ги вадиш от дълбоко – може да умрат от декомпресия, при дълбочини над 10-15 метра. Тука има едно основно правило – усетиш ли, че е бяла – вадиш Много Бавно и Полека. Обаче това невинаги помага. Затова набараш ли ги – по-добре да местиш, колкото и да е трудно да се накараш.

За щуките – очевидно е неморално да фъргаш на тапа близо до бреговете или в реките. А после да викаш, че си фърлил за друг едър хищник. На спининг по-може.

Разбира се – всичко това важи, ако искаш да пазиш рибните популации /за да ги има и за тия след нас/, а не само буквата на закона.

ООPS.
Само някой да не реши от този пост, че съм некъв връх на морала, щот не съм. Преди години..... имаме доста прегрешения. Обаче тогава си мислехме, че многото риба ще е вечно така. Сега мисля друго и се опитвам да изкупвам част от грешките.
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от delio-haidutin »

kodek написа:
baro написа:Немога да повярвам имало и министерство сега ако видя че разрешават и риболова през ноща и можем да хващаме с 4 въдици с по 1 кука ще е супер
Аз също не мога да се начудя на колегите за 4,5 ,6 въдици?
3 въдици с по-2 куки разрешено от закона = на 6 въдици с по_1 кука!
какъв е зора да мяташ 6 въдици, като рибата се лови на 1?
3 въдици са предостатъчни, но човешкото око (и его) няма насита!
мяташ 3 за шаран и 1 за хишник.различни монтажи, различна стръв ,какво толкова се чудити!!!
като отидеш с жена си или детето (с билет) колко въдици стават?-пак 6. е какъв е проблема немога да разбера.Май нещо си противоричите ,единпът казвате -няма риба ,а после -като почне да кълве....има ли риба или няма?
щом ще се забранява риболова на щука и сулка,забраната трябва да е пълна за вс. хишници.Май не четете ,че сулката си пази гнездото и като я изкараш каква е гаранцията ,че ще се върни пак там.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Боев
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Боев »

От утре се забранява риболова на щука и бяла риба

Забраната е във връзка с размножителния период на тези видове риби

София, 14 март 2012 г. - Със заповед на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се налага забрана за улов на щука и бяла риба във вътрешни водни обекти и река Дунав през периода на тяхното размножаване, считано от 15 март до 30 април 2012 г.

За първи път периода на забраната е изтеглен малко по-напред във времето по настояване на неправителствени организации, ловно-рибарски сдружения и любители риболовци. Това се налага от необходимостта от опазване на тези видове риби, заради по-ранния им размножителен период.

При случаен улов на екземпляри от видовете /щука и бяла риба/, те следва да се връщат незабавно в съответния воден обект от който са уловени.

Заповедта е публикувана на интернет страницата на ИАРА www.iara.government.bg в раздел “Уведомления”.
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

евала,ама да си попитам сега ще можем ли да си ловим каракуда уклей и т.н.?
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

Вече е подписана и от министъра.

http://iara.government.bg/?p=5165
Аз там съм пораснал...
Аватар
malkia_boxing
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от malkia_boxing »

Пичове, а ще може ли да обикалям със спининга, блесните и воблерите след 30-ти април ( както всички знаем тогава е в сила забраната за другите риби ) ???????????????????????????????????????
Времето лети като магнит.
Аватар
Вуйчо-Ваньо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Вуйчо-Ваньо »

malkia_boxing написа:Пичове, а ще може ли да обикалям със спининга, блесните и воблерите след 30-ти април ( както всички знаем тогава е в сила забраната за другите риби ) ???????????????????????????????????????
Мисля,че не трябва да има проблем.Нали за това е изместена и началната и крайната дата на забраната.
Изображение
Изображение
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Dimitar_allianz написа:ама да си попитам сега ще можем ли да си ловим каракуда уклей и т.н.?
че нещо не ми стана ясно
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовен билет и документи”