Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Стръв за сом
Модератор: sapuna
-
- научил се да хвърля
Re: Стръв за сом
На мен този монтаж ми се струра подходящ за бяла риба.Само да се постопли мако ще бъде пробван от моя страна.
А защо да не става и за по-голям костур?! То костура яде като невиждал, като знам колко калки костурчета съм ловил на живо рибе по-голямо от тях!
А защо да не става и за по-голям костур?! То костура яде като невиждал, като знам колко калки костурчета съм ловил на живо рибе по-голямо от тях!
-
- научил се да хвърля
То хората това до ползват за сом, вместо цяла кука с миди-косъм от рибета.
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
относно дроба аз пробвах на свински ама си имах и едно шишенце кръв и с една спринцовка и игла инжектирах да си има,но резултат нямаше тая година пак ще пробвам 

Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
Писането на Български език с Кирилица е задължително!
Кърцата
Кърцата
- big chopar
- новобранец
Тия номера с дроб и кръв ги пробвах преди години на яз.Камчия иТича.Големи риби и тн. ТАШАК.Вземал съм на жаба;на умрял костур;на уклейки,но на дроб НИКОГА.
Колеги не се смейте на човека.Ловил съм сом на капан с кюспе и на кубче качамак/5 и 7кг/93,94 год.На дроб пилешки и свински не съм ловил.На пилешки черва също не съм ловил.Чул съм ,че на опърлено врабче става,но не съм пробвал,да не е опечено.А за доматите
доста добър амур съм ловил,но доста отдавна.Всичко това важи за р.Дунав,за други водоеми
не знам.Поздрави.
доста добър амур съм ловил,но доста отдавна.Всичко това важи за р.Дунав,за други водоеми
не знам.Поздрави.
- FishMaster
- вече хвърля и на тежко
Да се включа ако може. Ловя сом от доста години по Марица, Тунджа и ТЕЦ. Коренно различно е поведението му както по време на кълване така и по стръв. Говоря за сомове а не сомчета. За мен жабата, пиявиците и рибката са най-резултатната стръв. Защо ще поясня утре. А червеите не можете ги оттърва от другите риби в повечето случаи и на тях се ловят предимно дребни екземпляри. До утре. 

риболова е нещо уникално, за жалост много хора не са го разбрали!!!
-
- новобранец
аз на пиявица съм имал най-много удари и хваната риба..нито съм я оставял да смучи кръв нито нищо..направо от магазина и в Дунава!
Подкрепям те колега, но е много трудно да се бориш с тях, защото голяма част от тях са вързани с ИАРА!Антон Тонев написа:незаконните методи аз ги знам колега.Ако искам да ги ползвам/сарата и мрежите/ въобще няма да пиша в тоя форум.Искам да си лова с въдица и затова пиша тук, така че повече на ми спами темата.Остани си със здраве
Привет колеги,
От Виетнам

Както и да е тук сома е по много и навсякъде. Споделям от опит на какво съм вадил:
- Сушена скарида небелена. Полудява.Вадил съм сериозни екземпляри на въпросната скарида - на Меконг и на платени водоеми.
- телешко месо (не дроб) - на платен водоем по БГ представи.
- печено пилешко. Но не съм сигурен дали беше сом или нещо друго. Много сериозен добитък!!!Подведох го до сушата и на 3 м скъса и си замина( миналата неделя) - платен водоем.
- скакалец жив - платен водоем
- хлебарка жива (тук хлебарките са много по големи от нашите в БГ) - платен водоем.
Ми това е от моя скромен опит със сомовете. Не мога и не претендирам че тази стръв ще е удачна за сома в БГ но тук определено си е класика в жанра. Както и нашите представи за стръв за шаран тук не работят. Досега кьорав шаран не съм хванал а има бол.
ПС: Пак отивам да търся шаро в неделя...
Хайде наслука!
От Виетнам

Както и да е тук сома е по много и навсякъде. Споделям от опит на какво съм вадил:
- Сушена скарида небелена. Полудява.Вадил съм сериозни екземпляри на въпросната скарида - на Меконг и на платени водоеми.
- телешко месо (не дроб) - на платен водоем по БГ представи.
- печено пилешко. Но не съм сигурен дали беше сом или нещо друго. Много сериозен добитък!!!Подведох го до сушата и на 3 м скъса и си замина( миналата неделя) - платен водоем.
- скакалец жив - платен водоем
- хлебарка жива (тук хлебарките са много по големи от нашите в БГ) - платен водоем.
Ми това е от моя скромен опит със сомовете. Не мога и не претендирам че тази стръв ще е удачна за сома в БГ но тук определено си е класика в жанра. Както и нашите представи за стръв за шаран тук не работят. Досега кьорав шаран не съм хванал а има бол.
ПС: Пак отивам да търся шаро в неделя...
Хайде наслука!
Изтрих последните няколко мнения.
Колега ivo_SGN, тайландските видове сомове нямат нищо общо с рибата Европейски сом. Единственото сходство е в името.
Подобно е и положението със шарана. Поне така си мисля.
Разните видове азиатски шарани са съвсем други риби, със съвсем друго поведение, начин на хранене , вид храна и т.н.
Колега ivo_SGN, тайландските видове сомове нямат нищо общо с рибата Европейски сом. Единственото сходство е в името.
Подобно е и положението със шарана. Поне така си мисля.
Разните видове азиатски шарани са съвсем други риби, със съвсем друго поведение, начин на хранене , вид храна и т.н.
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
напълно съгласен колега Кърца,
проверено и потвърдено.
Поздрави и наслука!
проверено и потвърдено.
Поздрави и наслука!
-
- научил се да хвърля
Не бих казал че има работеща захранка за сом въпреки че съм виждал пелети за сом , топчета за сом , а също така съм виждал и да бъркат ярма със кравешка кръв. Все пак нека и специалистите да си кажат мнението.......
Винаги идва момента в който си казваш " Кепа ми дойде малък".
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Червеите,са уникална стръв за сом,противно на мнението на колегата по горе,става въпрос за Марица,просто си имат сезон и място,където да ги предложиш,най-добре там,където няма дребни сомчета наоколо,а само едър,който няма да ги пропусне в никакъв случай!!!!!!! 

валатът не най-лошото нещо на света