Какво вместо Стопер???

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
Naas
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Какво вместо Стопер???

Мнение от Naas »

Въпреки че са евтини не си струва да си купувате такива възли, късат се лесно и за да сложиш нов конец трябва да си късаш монтажа. Купих си такива и първия риболов издържа възела цял ден, на втория риболов за един час смених три възела, протриват се от водачите. От тогава само вързани с монофил, лесно, бързо, ефективно! Наслука :wink:

п.с. И мустачките не ги режи на по малко от два сантиметра :smt023
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Naas е прав, освен това много бързо им се разнищват мустаците и не може да се до затяга ако се наложи, а и не забравяй, че след затягането възела трябва да се намокри, а ако си с тънко влакно и пробваш да местиш сух възел рискуваш да ти остане възела и линията в ръката/лично патено/.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Двойката възли имат и още едно предимство,при проба да ловите на по плитко поради някаква причина или просто търсейки рибите в горните слоеве, местя само единия възел,другия ми стои да не търся отново първоначалната дълбочина.
Няма да коментирам мързела ми :lol:
Закачката я схванах,не съм се вързал ,а и забележката е уместна :wink:
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
kaloyan Mladenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kaloyan Mladenov »

butnik написа:Двойката възли имат и още едно предимство,при проба да ловите на по плитко поради някаква причина или просто търсейки рибите в горните слоеве, местя само единия възел...
:smt023
teodor_xristov_80
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от teodor_xristov_80 »

Да питам и аз - имам едни много тънки ластичета от стари разпуснати блузки. Като се разнищи един купешки ластик се вижда за кво става на въпрос, та да питам някой ползвал ли е подобни тънки ластичета и къв е ефекта :oops: :wink: :?:
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

teodor_xristov_80 написа:Да питам и аз - имам едни много тънки ластичета от стари разпуснати блузки. Като се разнищи един купешки ластик се вижда за кво става на въпрос, та да питам някой ползвал ли е подобни тънки ластичета и къв е ефекта :oops: :wink: :?:
Колега,топлата вода е открита,от тия ластичета като направиш стопер възел как ще го местиш,няма ли нещо да запъва, а отделно за да го вържеш трябва да е разпънат/стегнат/,а те са много тънки да не коментираме и на колко пранета са :lol: Даже и да стане през водачите по-лесно се изхлузва корда, отколкото ластик.Но не ти пречи да пробваш.
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

С тези ластичета нищо нема да стане/поне за стопери/. Вземи ластик и опитай да затегнеш възел, като го отпуснеш веднага се разлабва, не знам дали нямаш в предвид да ги ползваш за поводи и там к`ва работа ша вършат, ма то е за други теми.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
mite-80
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mite-80 »

bobo_33333 написа:Защо да са два възела :roll:
Защото се взаимозаконтрят във всяка от посоките- при замятане, ако възлите не са добре законтрени или ако се ползва силиконов стопер, тенденцията е да се преместят сами нагоре по линията от запъването по водачите. По неприятният момент е, когато дълбочината е по-голяма от една дължина на пъта и се хване по едра риба- ако се ползва силиконов стопер, то той неминуемо ще запъне във връхният водач преди докарването на рибата до кепа и ще се премести на неопределено разстояние надолу по линията; при ползването на конец или единичен възел, вероятноста това да се случи също е много голяма.
При ползването на монофилно влакно за стопорните възли, допълнителен начин за тяхното сигурно стопиране е след като се фиксират, да се намажат по 3-4 см. от линията от двете им страни с перманентен маркер- това допълнително ги фиксира исключително добре, а и се маркира точното им положение.
Ако се наложи местене на възлите(промяна на разтоянието от плувката до куката), то те се местят един по един, а не двата заедно и след това сопълнително се позатягат от "мустаците". "Мустаците" се оставят с дължина 2.5-3 см или малко повече, но не по малко от 2.0см.

:) :idea:
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Всичко е добре описано,само с едно не съм съгласен- с дължината на мустачетата.Пробвал съм с по-дълги от 2см ,ама нещо не ми се връзва.Самите мустачки се накъдрят при минаването на водачите и повече са в тежест.Ама аз съм малко-едно си баба знае,едно си бае :D
Аватар
mite-80
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mite-80 »

Ей сега ги мерих на една шпула от която стърчат насам-натам; около 2.2-2.5 са. Ползвам едно старо, яркожълто, кораво спинигово влакно на Триана- 0.18мм. :)
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

mite-80 написа:Ей сега ги мерих на една шпула от която стърчат насам-натам; около 2.2-2.5 са. Ползвам едно старо, яркожълто, кораво спинигово влакно на Триана- 0.18мм. :)
:smt023
nelkako
новобранец
новобранец

Мнение от nelkako »

бутника е нагъл продавач
Последно промяна от nelkako на Нед Окт 14, 2012 5:08 pm, променено общо 1 път.
nelkako
новобранец
новобранец

Мнение от nelkako »

чета мнениата на бутника и съм много разочарован не всички продават бял червей.
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

nelkako написа:бутника е нагъл продавач
stas
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от stas »

nelkako написа:чета мнениата на бутника и съм много разочарован не всички продават бял червей.
nelkako написа:бутника е нагъл продавач
Все си мисля, че колегата butnik, като човек на години и с толкова много полезни и съдържателни мнения във форума, заслужава доста по- уважително отношение. А като представител на определена марка такъми е изключително обективен и безпристрастен. Не го познавам лично ( а само от форума и филмите), ама ми става гадно, като чета такива неща. Преди време някакъв пак се заяде лично за нещо, свързано с работата му. Безобразие. И си оправете правописа!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”