Посъветвайте новака в морският риболов

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
tihomirnk
новобранец
новобранец

Посъветвайте новака в морският риболов

Мнение от tihomirnk »

Здравейте,колеги,от скоро имам възможност да ловя риба в морета и океани ,но за сега съм пълен лаик,ловил съм дорадота,тонове,баракуди-въпросът е че не винаги успехът е бил какъвто ми се иска.
Въпросите ми са за дължината на линията,скорост на тролинга и всякакви тънкости неизвестни за мен- само реки и язовири бях налазвал до сега.
Не използвам пръчки за тролинг,обикновено директно връзвам линията на уинча(плаванетата ми не се специално с цел риболов,просто друго си е прясна храна)обаче крастата си е краста-лови ми се.
Предварително благодаря на тези които споделят това-онова в тази важна само за мен тема :lol:
ROCK"N"ROLL
Аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата

Re: Посъветвайте новака в морският риболов

Мнение от rikitikitavi »

колега,
пробвай да разкажеш как ги ловиш ти рибите. В кои морета и при какви условия. Какво точно връзваш на края на кордата. Слагаш ли вирбели и стоманени поводи и всякакви подробности. После мисля доста хора ще ти дадът по някоя идея. Просто така изложен въпроса няма как да му се отговори.
Е-книгата "Черноморски риболов"
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
tihomirnk
новобранец
новобранец

Мнение от tihomirnk »

rikitikitavi написа:колега,
пробвай да разкажеш как ги ловиш ти рибите. В кои морета и при какви условия. Какво точно връзваш на края на кордата. Слагаш ли вирбели и стоманени поводи и всякакви подробности. После мисля доста хора ще ти дадът по някоя идея. Просто така изложен въпроса няма как да му се отговори.
Ами стоманен повод ползвам-около 30 см.,вирбелите си купих в Гибралтар-топ оф тъ попс :lol: 100 либрови(ползвам 135 либров конец).На 28 отплувам от Салала,Оман към Мавриций от там Нос Добра Надежда и Остров Света Елена и от там към Рио,имам няколо шарени :октопода:розов ,луминисцентно жълт,бял с червено,-не се оплаквам -ловят но проблема е че има доста празни атаки,проблема, не мисля че е в куките,след първите ми опити видях че нормалните куки след 24 часа тролинг приличат на вафли ,купих истински и изкарват по седмица в морето.Основното което ме вълнува е дължината на линиятя-при 30 метра ударите са по-рядки,когато отпусна до 60 метра много по-често имам откачания,а когато си на руля няма как да реагираш бързо.
Та така,благодаря за отговора ,не че съм папагал :lol: изловил съм света, но винаги е добре да не откриваш топлата вода.
Желая всичко хубаво и много късмет!
ROCK"N"ROLL
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Честно казано,малко съм учуден,но дано намериш отговор от врял и кипял по света рибар.Не спомена на какъв вид кораб си и дали има от екипажа филипинци или някакви островитяни.Островните човечета знаят почти всички риби и кои са ядливи.Ако си изловил света то какъв съвет може да има от нас?
pkaracholev
новобранец
новобранец

Мнение от pkaracholev »

Здравей,колега.Имам скромен опит от тролинг в средиземно море и научих следното: Трябва да имаш мултипликатор,който побира поне 300-400 метра,но по-добре да е повече. Доколкото разбирам си с ветроходна яхта и не може да реагираш бързо при кълване. Мналата година изпуснах две големи риби,защото изтеглят и късат влакното-200м мустад 0.8.докато спра автопилота. Препоръчвам ти плетено влакно-не се разтяга и е и е по-тънко. Има китайски, които не са много скъпи поне 100кг на опън. Повода може да е метален, но трябва да е 3м. Ако слагаш вирбели ги пробвай, дали издържат 100кг. не вярвай на това, което пише. На всяка цена си вземи резервно влакно. За стръв се използват воблери и пискюли над 20см за морски риболов-с поцинковани куки. моя фаворит е сливер 20см и магнум на рапала над 16см. С пискюлите не съм добре запознат , но в ютуб има клипове как се правят. Трябва ти и канджа за тия риби. Успех и чакаме снимки.
Аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rikitikitavi »

Празни атаки са когато видиш как рибата се завърта около примамката и не я захапва. При тях трябва или да смениш примамката с по-малка или да смениш скоростта.
Празни удари са при удар да задържиш рибата само за малко и тя да се откачи. Океанските хишници са с много костелива уста и затова често куката се откача. Или трябва да се сложи по-голяма кука.(някъде размер на цигарена кутия) или да се направи монтаж със вързани една след друга две или три куки. (като се спазва разстояние между куките една кука). Другото при по-плашливи риби е да се влачи риба закачена на системе от 2 или 3 куки, със много слаб аванс. Повечето рибарски кораби имат щипки, които откачат защипаното влакно при удар и независимо, че лодката се движи, стръвта остава за няколо секунди на едно място. така хищника има възможност да нагълта добре. Стомаманения повод е добре да е от 1мм неръждаема проволка, дълъг поне метър.
За дистанция на влачене нищо не мога да кажа, защото не съм влачил никога.
Е-книгата "Черноморски риболов"
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов от лодка”