Сгъваем каяк

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Сгъваем каяк

Мнение от antivik »

Може да ме обвинят в оспамване, но ще се похваля. Оборудвах се с това:
Изображение.
Ето го в събрано състояние:
Изображение
Това е поглед от самия каяк:
Изображение
Колегата по-горе е прав, много по-бавен от пуховете и твърдите конструкции, иначе като усещане е стабилен и лесно се управлява. Като лек недостатък че по малко таи вода и след около час почва леко да подмокря. Тук мисля да го тунинговам /ма да видя какви ще ги измисля :wink: ,нещо като надуваема възглавница за седалка/. Другия тест на който го подложих бе да го понапълня с вода/естествено близо до брега/, почти на половина пълен продължава да плува. А е и малко малък за много багаж-мисля да му приспособя нещо като "ремарке" и по-обемните товари да ги мъкна зад мен, но да видим и тук ще трябва да се поумува. И не на последно място, остави ли се в покой почва да се върти и оди на къде му скимне та на дневен ред стой и въпроса със закотвянето :wink: :drinkers: .
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
rimohit
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от rimohit »

Честитио antivik !
Със здраве да си го ползвш. Може да прегледаш какво има писано в манията , каяк-рибарския форум . Има много идеи за какво ли не и може да ти е от полза .

А автора на темата следя с интерес и му стискам палци :smt006
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

rimohit написа:Честитио antivik !
Със здраве да си го ползвш. Може да прегледаш какво има писано в манията , каяк-рибарския форум . Има много идеи за какво ли не и може да ти е от полза .

А автора на темата следя с интерес и му стискам палци :smt006
Вече го направих има особено интересни теми за закотвянето. Лошо че от домашния комп нещо не мога да влезна в манията, дава ми някаква грешка... За повдигане на седалката мисля да ползвам надуваема възглавница от едновремешните надуваеми дюшеци, някъде ми се мотаха едни останали. Ако е останала здрава секция ще я резна и ще я вържа като ремарке да я влача натоварена с колесара и по-обемистия багаж или ще търся да приспособя някакви стиропорни плоскости. :wink: :drinkers:
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

antivik написа:...но ще се похваля... :wink: :drinkers: .
А честито. Със здраве и без произшествия да си го ползваш :D
...на истина колегата е прав, че в манията има доста изписано за каяци и като цяло за плавателните "приспособления", и най-важното - ценни съвети и решения. Аз съм хвърлил око на неговата котва - 800гр. май беше, но в твоя случай май не е удачно да слагаш такъв "таралеж" в каяка :wink: . При теб трябва нещо без остри краища. ...а това, че е като жив, като го оставиш знаеш защо е: лек, висок, доста вятър събира и т.н. ...и за това ... шава :)

Поздрави
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Благодарности към всинца ви за хубавите пожелания :D . Това че е шавлив се очакваше, а закотвянето мисля да го реша по най-просташкия начин. Някакво торбе или мрежесто живарниче от 1-2 лева и в него някой по-валчест камък/от брега/ с нужната тежина и въже :wink: . Де се вика и да се наложи да резна въжето да ме не е яд :drinkers: .
Аватар
ivalpetkov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivalpetkov »

Аз за котва на моя цървул ползвам диск от дъмбел-продават се на всякъде,метро,карфур,практикер.Не може да спука лодката по никакъв начин,евтин е и лесно се вързва...през отвора.Моя е тежък 5 кг. и в морето държи Intex Sea Hawk II без даже да мръдне и сантиметър дори при вълнички.Имах и парче верига между въжето и диска,но я махнах.Нямаше смисъл-да не кажа,че взе да пуска ръжда на котвеното въже.Цялата мания-въже и диск ги събирам в кофа от сирене 5 кг. в краката ми.Така не пада вода в лодката.По мое мнение диск 5 кг. е много.Достатъчен е 3 кг. :) Пък и виждам ,че го мъкнеш по баирите като багаж.
Вземи си надуваеми възглавници за седалка,от стар дюшек.Така даже и да се случи най-лошото с каяка можеш да ги използваш като средство за спасяване и плуване.И един съвет-винаги ползвай жилетка с тоз каяк :yawinkle:
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

ivalpetkov написа:Аз за котва на моя цървул ползвам диск от дъмбел-продават се на всякъде,метро,карфур,практикерПъ.
Вземи си надуваеми възглавници за седалка,от стар дюшек.Така даже и да се случи най-лошото с каяка можеш да ги използваш като средство за спасяване и плуване.И един съвет-винаги ползвай жилетка с тоз каяк :yawinkle:
Тези дискове не ги знам кви са, но се надявам чичко Гугъл да каже, а за възглавницине измъкнах от мазето едни стари 3-секционни надуваеми плажни дюшеци. Смятам възглавницата да я резна и да я ползвам за седалка, а голямата секция ще я вържа от зад и ще я побзвам за "ремарке" да мъкна количката и по-обемистия багаж. Па може да се наложи да си взема и от тези гащеризони до гърдите де са за газене - ем да газя на по-плиткото, хем ако се стече вода да не мокри много/сога е студено разбира се/.
Аватар
ivalpetkov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ivalpetkov »

Диск от дъмбел бре....такава малка щангичка,гиричка за помпене на мускули..основно бицепси... :lol:
В спортните отделения на големите магазини ги продават.Струват към 10-15 лева единия диск.
Което е доста по малко от тези сгъваемите котви с рога,дето се сгъват като чадър с цел роговете да не пробиват лодката-струват към 50 лева и нагоре в зависимост от тежеста. :)
Диска е добро решение.еее и паве вързано със сезал става амааа....нали сме в 21 век. :lol:
Я му викам дъмбел амаа..не съм сигурен дали не е дъмпел с П по средата.
Ако почнеш да се закотвяш с каяка мисли за това къде ще захващаш въжето горе при каяка?
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Сетих се за какво говориш, ма на младини, га се занимавахме с тези неща, им викахме гири, а и не бяха с дискове, а отлети от чугун. Гуглето ми ги показа ма за сега ще наблегна на връщане пари на банката, а и с другия багаж де ми е на гърба и колесара килата ще вземат да нараснат :? . За сега маи ще се спра на първобитното решение/21-ви век ще почака/, виж връзването за сега е проблем, ще трябва да измисля някакъв начин да го пускам от към кърмата що ми е по-близо като съм седнал.
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

:( тези дни направих проба с акрилната боя и плата - нещо не ми хареса резултата и за това днес, ако имам време ще търся друга боя и утре пробвам да боядисам корпуса от вътре :)

:drinkers:
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

P-etkan написа:
....,а какво е това ПУХ каяк/лодка :roll: моля за разяснение.
След известно ровене в нета го изрових, ето това е ПУХ:
Изображение
на снимката е двуместен, с шприцки и монтирано платно.
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gogibo »

Зарежи акрилната боя, а наблегни на грундирането на шпертплата,за да не съжаляваш за труда си.Ако има недобре обработени повърхности,скоро водата прониква и раздува.И почват ядовете вместо кефа.По железариите продават дълбоко проникващ грунд за дърво,който ще ти свърши работа. Успех!
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

gogibo написа:Зарежи акрилната боя, а наблегни на грундирането на шпертплата,за да не съжаляваш за труда си.Ако има недобре обработени повърхности,скоро водата прониква и раздува.И почват ядовете вместо кефа.По железариите продават дълбоко проникващ грунд за дърво,който ще ти свърши работа. Успех!
:arrow: спрял съм се на импрегнант за дърво, а не на грунд, за да мога да мина и с акрилната боя от горе :wink:

gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gogibo »

Както и да го речеш, върши същата работа.Важното е да запечата порите преди боята.Направено ли е
добре и с боя за яйца да го боядисаш,пак ще върши работа.
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

:( днес времето ми позволи само да импрегнирам вътрешните страни на каяка, и да подготвя част от страничните ленит:

20685

20686

20687

20688

...утре ако все още става за работа ще боядисам вече импрегнираните повърхности

Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”