Помогнете да запалим нови спинингисти

Модератори: Павел Иванов, sestrata

alankooly
новобранец
новобранец

Помогнете да запалим нови спинингисти

Мнение от alankooly »

Здравейте Колеги,
Аз съм от Ямбол - запален по спининга от 2-3 години. Често ходя по знайни и незнайни места по Тунджа. Всичко хубаво ама по Софийско не знам нито 1 място за любимото хоби.
Стана така че се оказа че в офиса сме 4-5 човека запалени рибари все мераклии но само аз спинингист. Вече 1 месец колегите ме врънкат да ходим да им покажа какво е спининг и да опитат.
На мен като малко по опитен в това риболовно направление ми бе даден шанс да избера дестинацията. Лошото обаче е че аз нямам никаква идея къде да отидем. Та обръщам се с молба към вас да помагате с някоя близка дестинация(100-120 км примерно).

Аз се бях ориентирал към по малки рекички тъй като водата все още е висока по големите наши реки. Мислех си за Тополница или все пак Марица в района на Пазарджик но ми се искаше да споделите впечатления.
В събота бях на Тунджа и по мои наблюдения кефала не се е активизирал все още(вероятно заради студената вода) и за това ми се искаше да опитаме на някоя по малка река с по висока температурана водата.
Всяка информация за водоем или конкретно мястo ще ми бъде мн полезна. Колегите ми са страхотни момчета и мн ми се иска да им покажа красотата на този риболов като хванем по 1-2 риби.

Благодяра ви предварително
tokaitopd
новобранец
новобранец

Re: Помогнете да запалим нови спинингисти

Мнение от tokaitopd »

в района на пазарджик по марица и тополница освен жаби, незнам какво друго ще закачиш, затова колега тази дестинация, ако не искаш да си развалиш излета я остави.
Аватар
shtilio
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shtilio »

Браво градски, добро начинание си започнал. И аз от 2 години съм запален по спининга (след първата хваната риба, честотата на другите видове риболов рязко намаля) и гледам с всеки изминал сезон да се развивам. Аз не мога да ти съвет за дестинация за риболов, но според мен събери достатъчно инфо къде има що годе активен кефал, тъй като според мен сега все още риболова му на жива стръв е по-резултатен.
Та отидете на място където има максимален шанс да уловите нещо, ако колегите ти хванат и по 1-2 риби, но усетят ли удоволствието от резките им удари директно в ръката, смятам че занапред ще имаш стабилна компания от спинингисти :D
Успех в начинанието, но дори и да не стане както си го замислил, не се отказвай и резултат ще има.
А пък в крайна сметка в Ямбол - спинингисти с лопата да ги ринеш.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
koi4a
новобранец
новобранец

Мнение от koi4a »

В последните дни откакто се затопли има репортажи с риби на спининг само от колеги които ходят постоянно и то по места, които познават. Случайните опити по това време са почти равни на капо. По-добре почакайте да мине забраната. Или на някое платено.
lubomirco
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от lubomirco »

Колега,пробвайте по "Струма",в района след Земен :wink:
alankooly
новобранец
новобранец

Мнение от alankooly »

Даааааам....и аз мислех да ги осавя да мине забраната но те не траят :P Мн искат да видят какво е туй чудо спининг. Предполагам че дори и да не стане някакъв страхотен риболов ще ми дадат втори шанс ...пък и времето ще позволява пийване на биричка на открито и приятна разходка :)

Lubomirco имаш ли представа дали Струма е висока и за активността по Струма? Може и на лични да ми пишеш. Мерси
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Откак 4-5 г. практикувам спининг и забравих за всякакъв друг риболов. Защото спининга е и спорт свързан движение, преходи, търсене на рибата, газене и пр..., които при нашия застоял начин на живот е удоволствие и "зареждане на батериите" сред природата. Вече не мога да си се представя седнал на столче, съзерцаващ цял ден някаква плувка - наскоро пробвах и издържах около 10 мин. Още повече този риболов предполага и спортсменско отношение към рибата. Не познавам спинингист който да не си пуска маломерките.., болшинството от нас ловим за спорта и принципно задържаме само трофейни екземпляри, е все пак трябва "да се покажем, че и ние нещо можем".
Относно темата, опитвал съм се "да зарибя" колеги-плувкари, но не се получи, защото спининга е свързан с много капота и в нашите обезрибени водоеми всеки начинаещ след две капота си казва: що не си ловя каракуда и уклей, поне хващам....
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Аватар
ynovi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ynovi »

От 7-8 г. не съм ходил за риба. :D :D Напоследък обаче нещо ми се приходи и така като преценявам, най ми допада да е спининг, че е раздвижен и интересен. За мухарка несъм, не че не е интересно, ама повече тренировки и време ще ми трябва. Иначе съм ловил с мухарка 2-3 пъти общо- няколко кленчета, но ме обучаваха първо. Сега си мисля, че съм забравил и това което съм знаел тогава. Иначе аз до сега само на реки съм ловил, на Вит най вече и на М. Искър – по рядко. Имам некви спомени, че съм ловил кленчета на блесна, булдо и по всякакъв друг начин. Чат пат скобарчета, а една вечер си спомням като задърпаха едни бели мрени на щурец, беше голям кеф. Но тогава беше различно, че имаше много риба навсякъде, щото като се сетя с какви колци, макари такъми съм ловил ...

Та вече си купих макара, точилка, монофил и 10-12 малки фофлерчета и блесни, и чакам да се оправят реките че мисля на река да го практикувам чат-пат спинингът. :)
Мисля обаче, че ще ми трябва поне няколко излета врме докато почна да навлизам малко по малко в час, но ще се пробвам, пък целта е удоволствието не нещо друго.
Аватар
ynovi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ynovi »

Понеже вие си ловите, а аз още не съм започнал..... :( :D
Имам едно въпросче, пък и темата и без това е за начинаещи та ще го задам тук.

Значи, аз първо си купих прът, пък после реших да прочета аджеба какво всъщност съм си взел ... Не ми питайте що, незнам, просто ми хареса, а и аз така правя понякога :)

Та, каква ще бъде разликата в дистанцията на изхвърляне на примамка 1 g. или 1,5 g. при прът – 2,04м. средно бърз, 2-12gг. при реална долна граница 3 г. (по отзиви на руснаци тествали го), сравнено с UL пръчка – с долна граница започваща от 0? При положение, че о се използва една и съща макара и конец, да кажем 0.16 – монофил.

На колко метра да очаквам, че ще заметна с тази тояга? А с UL пръчка каква би била дистанцията - примерно да кажем?
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

Колега, това са купища излишни терзания. Навий си влакното на макарата, направи си такъма, иди на реката и си меткай. Долна граница, горна граница, това са тинтири-минтири. Важното е като метнеш да не оплетеш, и след това да придадеш на примамката такава игра, че да кълве. Това се постига само с ходене за риба и нищо друго.
Аватар
ynovi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ynovi »

Прав си Бат Стан, то без да се отиде до водата нема кък. Можех в уйкенда на М. Искър да я изпробвам, ама нали е забранено, ще ме набедят за бракониер ... :D
В неделята може да отскоча за час-два на Панчарево, за да видя каква дистанция може да докарам .. .
Тенкю!
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

ynovi написа:Прав си Бат Стан, то без да се отиде до водата нема кък. Можех в уйкенда на М. Искър да я изпробвам, ама нали е забранено, ще ме набедят за бракониер ... :D
В неделята може да отскоча за час-два на Панчарево, за да видя каква дистанция може да докарам .. .
Тенкю!
Аре успех и задължително сподели за резултатите. Тури неква въртяща бяла блесна, примерно Моска №2 и няма начин да не излъжеш някой костурец.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

ynovi , ако наистина си начинаещ спинингист , то това което ти заръча Станилий си е единственият правилен път на този етап . Последствие ако кривнеш към УЛ ще разбереш че нема начин да съпоставиш с една и съща макара , Лайт и Ултра Лайт въдици на една и съща дължина , за това което питаш и тъй :wink:

пп - би ли ми разяснил само нещо ? Ти Владунчо ли си , или просто си му френд с който понекога си менкате ПСтата :roll: Лично аз бих заложил на първото ама знам ли :mrgreen: В тоя ред мисли ..... Владееееееее .... :twisted: :twisted: :twisted: Абе сещай се :lol: :lol: :lol:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Това със запалването ми звучи някак си много пиромански,че даже и политически от сорта на "Изгори,за да светнеш....поне за малко".Нека се опитваме да откриваме магията на спининга на нови последователи,ако изобщо има такива доброволци,които да гледат,слушат,осмислят и възприемат.Като видя ,че след обясненията ми некой такъв потенциален нов спинингист ползва прът 3,90 м от "Всичко за един лев" ,с накъдрена корда 0,20 ,с някоя от трите закупени блесни,и спирам до там -кому са нужни такива по реките и язовирите и с какво биха повишили кефа от риболова ?Само да правят вредна навалица.
Аватар
ynovi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ynovi »

Павел Иванов написа: Ти Владунчо ли си , или просто си му френд
:D :D :D :D :D

Здравей Павле!
Мерси, да прочетох доста добри мнения и препоръки за риболова от теб и Станилий и още други хора де.

Иначе не съм Владунчо :? , не го познавам, въобще никой не познавам от форума. До преди 2-седмици въобще и не бях влизал тук. Един познат спинингист имам от Дружба2, но съм му изгубил всички координати и тези дни често влизам – да, щото ми се лови на спининг и гледам да запълня малко пропуски и добия малко знания за този риболов, за да не научавам баш всичко по трудния начин... :D Благодаря Ви за което.

Виждаш ме с различни IP-та защото през деня съм в движение и влизам от различни места. Казваш, че си менкам ПС-тата с некой ... е странно, щото от местата от които влизам няма ни един рибар... :o :shock: :D
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”